Gebelik takibi Ankara ilinde Çankaya semtindeki muayenehanemizde Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Hamilelik takibi sırasında her basamakta doktorlarımız sizi yönlendirecektir. Gebelik muayeneleri doktorlarımızın önereceği doğrultuda belirlenecektir. Gebelik takibi Ankara doktorlarımızla tanışmak için sizleri de kliniğimize bekliyoruz.

Gebelik takibi sağlıklı birbebek ve sağlıklı nesiller için olmasza olmazdır. Ankara gebelik takibinde yer alan kadın doğum uzmanları sağlıklı gelecek nesiller için hizmet vermektedir. Gebelik takibinde önemli olan nokta doktorunuza güvenmeniz, onun önerilerini ciddiyetle dikkate almanız ve uygulamanızdır. Ankara Gebelik takibi doktorları olarak hastalarımıza bilimsel verilerin ışığında, hastanın hassasiyetleri göz önünde bulundurularak kaliteli bir hizmet vermek amacımızdır.

Gebelik takibi Ankara, sağlıklı nesiller dünyaya getirmek için son derece önemlidir. Düzenli gebelik takibi ve kontrolleri hastanın gebelik haftasına göre planlanmalıdır. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında, hastanelerde ve Ankara ilindeki özel muayenehanemizde gebelik takibinizi yaptırabilirsiniz.

Gebelik takibinde en önemli nokta gebelik düşünen çiftlerin gebelik öncesinde mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmesi ve gerekli kontrollerini yaptırmasıdır. Kadın ve eşi mutlaka gebelik konusunda bilinçlendirilmeli, gerekli kaynaklarla eğitilmelidir. Gebelik öncesi çiftler şu soruları kendilerine sormalıdır:

  • Gebelik Nedir?
  • Gebelik Nasıl Oluşur?
  • Gebe olduğunuzu nasıl anlarsınız?
  • Gebelik düşünen çiftler nelere dikkat etmelidir?
  • Gebelik takibi nasıl ve ne sıklıkta yapılmalıdır?
  • Gebelikte mutlaka yapılması gereken testler nelerdir?
  • Gebelik sırasında hangi durumlarda acilen doktora başvurmalıyım?
  • Doğuma hazırlık için gebelik sırasında neler yapabilirim?
  • Hangi yöntemle doğum yapmalıyım?

Bu ve bunun gibi aklınıza onlarca daha soru gelebilir. Elbette bu tür sorulara yanıt bulmak için değişik makaleler okumalısınız. Ancak gebelik takibi Ankara konulu bu makalemizde aklınıza takılan soruların büyük çoğunluğuna cevap bulabileceksiniz.

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi, gebe kalan kadınların doğuma kadar yapılan muayenelerini kapsar. Modern anlamda aslında gebelik takibi, daha gebelik düşünmeye başlanıldığı andan başlamalı ve doğum sonrası da gebeliğin etkileri tamamen sonlanana kadar devam etmelidir. Bu süre içerisinde sadece gebelik muayeneleri yapılmaz. Aynı zamanda gebeler, gebelik süreci, doğum ve bebek sağlığı ile ilgili bilgilerle donatılır. Bu süreç gebeler için bir eğitim sürecidir. Bu eğitim sürecini gebeler kendini en iyi şekilde yetiştirerek hem daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir hemde bebeklerini daha güvenli bir şekilde büyütebilirler.

Gebelik Takibi Ne Zaman Başlamalıdır?

Gebelik takibi kadının gebelik belirtilerini hissetmeye başladığı anda başlaması gereken bir dönemdir. Aslında gebe kalmadan önce gebelik düşünen bayanların jinekolojik muayene olmaları ve gebeliğe engel hastalıklar açısından taranması en güzel yöntemdir. Bu kadınların gebeliğinde problem yaşanma sıklığı azalacak, daha sağlıklı gebelikler ve bebekler elde edilme imkanı artacaktır.

Gebelik takibi, daha gebe kalmadan önce başlamalıdır. Gebelik öncesinde gerçekleştirilecek basit bir jinekolojik muayene ve bir takım testler ile gebelik sırasında oluşabilecek problemler erkenden tesbit edilebilir. Böylece daha sağlıklı bir gebelik ve daha sağlıklı bir bebek için ilk adım atılmış ve gebelik serüveni başlamış olur. Gebelikten önce mutlaka anne adayının daha önceki dönemlerde kızamıkçık (rubella) enfeksiyonu geçirip geçirmediği kontrol edilmelidir. Kızamıkçık enfeksiyonunu daha önce geçirmiş olanlarda gebelik için izin verilir. Ancak kızamıkçık enfeksiyonunu daha önce geçirmediği tesbit edilen kadınların gebelik öncesi dönemde mutlaka aşı yaptırması önerilmelidir. Aksi takdirde gebelik sırasında oluşabilecek bir kızamıkçık enfeksiyonu nedeniyle bebekte gebeliğin sonlandırılmasına kadar gidebilecek ciddi anormalliklere neden neden olabilir.

Gebelik Takibi Neden Önemlidir?

Gebelik sırasında annedeki hematolojik ve hormonal değişiklikler nedeniyle pıhtılaşmaya meyil artmaktadır. Bu durum gebelik takibi sırasında annede ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle özellikle ailede pıhtılaşmaya yakınlık olan kadınlarda gebelik öncesi iyi bir değerlendirme yapılmalıdır. Gebelikte problem çıkaracak durumların erken tesbiti hem anne hem de bebek için hayati öneme sahiptir.

Yine gebelik sırasında annede bazı hastalıkların riski artmaktadır. Ayrıca bebekte de sakatlık riski, gelişme geriliği yada anne karnında gebelik kayıpları yaşanabilmektedir. Bu ve bunun gibi onlarca sebepten dolayı gebelik takibi dikkatli ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu noktada anneye ve babaya da önemli sorumluluklar düşmektedir.

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Hamilelik kadında adet ortasında atılan yumurtanın erkeğin spermi tarafından döllenmesi ve döllenmiş yumurta adı verilen embriyonun rahim içine yerleşmesi ile oluşur.

Her adet döneminin başlangıcından itibaren birkaç yumurta gelişmeye başlar. Bunlardan sadece 1 veya 2 tanesi 18-20 mm. Büyüklüğe ulaşarak yumurtlama için hazır olur. Büyüyen yumurtalardan salınan östrojen hormonu etkisiyle LH hormonu yükselir ve yumurtanın çatlamasını sağlar. Yumurtlamanın olduğu bu döneme yakın zamanlarda olan birliktelik ile gebelik şansı yükselir.

Yumurtlama olurken bir taraftan da rahim içi kalınlaşır ve oluşabilecek bir gebelik için hazırlanır. Yumurta döllendikten sonra rahim içine tutunabilirse gebelik oluşur.

Hamile Olduğunuz Nasıl Anlarsınız?

Adet gecikmesi olan kadınlarda ilk akla gelecek olan bir gebelik ihtimalidir. Adet geciken kadınlarda ilk yapılacak testte elbette gebelik testidir. Bu kadınların gebe olup olmadığı kesinleşene kadar doktorunun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalı, görüntüleme yöntemlerine girmemelidir.

Adet gecikmesi olan kadınlarda ayrıca bulantı ve kasık ağrısı yada lekelenme şeklinde belirtiler olabilir. Ancak erken dönemde genellikle hiçbir belirti olmaz. Sadece yapılan gebelik testi ile gebelik tesbit edilebilir. Gebelik testi adet gecikmeden 1-2 gün önceden itibaren gebeliği tesbit edebilir.

Gebelik takibi ne zaman başlar?

Gebelik takibi, daha gebe kalmadan önce başlamalıdır. Gebelik öncesi dönemde yapılan jinekolojik muayene ve bazı testler ile gebelikte sıkıntı çıkarabilecek problemler tesbit edilip düzeltilebilir. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik ve daha sağlıklı bir bebek için ilk adım atılmış olur. Gebelik öncesi dönemde annenin daha özce kızamıkçık (rubella) enfeksiyonu geçirip geçirmediği kontrol edilir. Geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olanlarda gebelikte daha rahat oluruz. Ancak kızamıkçık geçirmemiş kadınların gebelik öncesi muhakkak aşılanması gereklidir. Aksi takdirde gebelikte geçirilecek bir kızamıkçık enfeksiyonu bebekte ciddi anomalilere neden olacaktır.

Gebelik takibi en geç kadının gebelik belirtilerini hissetmeye başladığı anda başlaması gereken bir dönemdir. Aslında gebe kalmadan önce gebelik düşünen bayanların jinekolojik muayene olmaları ve gebeliğe engel hastalıklar açısından taranması en güzel yöntemdir. Bu kadınların gebeliğinde problem yaşanma sıklığı azalacak, daha sağlıklı gebelikler ve bebekler elde edilme imkanı artacaktır.

Yine önemli noktalardan bir tanesi en az 3 ay öncesinde folik asit tedavisinin başlanmasıdır. Folik asit tedavisi bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti riskini azaltmaktadır. Günde 400 mikrogarm folik asit alınması yeterlidir. Ancak MTFHR mutasyonu olanlarda yada daha önceki gebeliğinde nöral tüp defektli bebek sahibi olanlarda 5 mg lık dozlarda vermek daha uygun olacaktır.

Sigara, alkol yada uyuşturucu alışkanlığı varsa muhakkak gebe kalmadan önce bırakılması sağlanmalıdır. Kansızlık, şeker hastalığı yada guatr gibi hastalıkların varlığı araştırılmalı ve varsa tedavi yoluna gidilmelidir.

Gebelik takibi nasıl yapılır?

Gebelik takibi gebeliğin durumuna göre değişmektedir. Herhangi bir problem olmayan gebeliklerde erken dönemde ayda bir sefer muayene edilir. İlk vizitte gebelik hesaplama cetveli yardımıyla gebelik haftası hesaplaması yapılır. Yapılan ultrasonda gebelik kesesi görülemezse kanda gebelik testi istenir. Gebelik haftası belirlendikten sonra, 28 haftalık gebelik dönemine kadar aylık muayene yapılırken, daha sonraki haftalarda 2 haftada bir, 36 haftalık gebelikten itibaren ise hafta hafta gebelik takibi yapılır. Gebelik takibinde ultrason bizim elimiz ayağımızdır. Her muayenede ultrason yapılmalı, tansiyon ve kilo ölçülmelidir. Gebeliğin başında yakın zamanda herhangi bir test yapılmadıysa genel bir değerlendirme için kan ve idrar testleri yapılır. Gebeliğin bazı dönemlerinde ikili tarama, üçlü tarama gibi gebeliğe özgü özel testler yapılır. Gebeliğin her döneminde, hafta hafta gebelik belirtileri dikkatli bir şekilde takip edilmeli, gerekli durumlarda tedavileri sağlanmalıdır.

Gebelik Takibi Ne Sıklıkta yapılır?

Gebelikte ilk 7 ayda, genellikle ayda bir takip uygundur. Daha sonra 2 haftalık ve haftalık takibe devam edilir. Annenin özel bir durumu varsa elbette takip sıklığı değişecektir. İlk 5 ayda yine özel testler için daha sık gelmeniz istenecektir. Burada takip süresinde belirleyici olan gebelikteki risklerdir.

Hamilelik sırasında gebelik takibi oldukça önemlidir. Doktorunuz, ebe ve diğer sağlık ekibi ile beraber, hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı olması için çalışacaktır. Hamileliğiniz iyi gidiyor olsa ve kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, randevularınıza düzenli bir şekilde devam ediniz. Bu sayede olası riskler önceden tanımlanabilir, önlenebilir veya azaltılabilir.

Ayrıca zihinsel sağlık veya diyet önerileri de dahil olmak üzere yaşam tarzınıza yardımcı olmak için destek alabilirsiniz. Sigara veya alkol bırakma konusunda gerekirse doktorunuz her zaman destekçiniz olacaktır. Evde yaşayabileceğiniz sorunları dahi doktorunuzla tartışabilirsiniz.

Gebelik Takibi Sırasında Kaç Randevum Olacak?

Bu sizin ilk hamileliğiniz ise ve herhangi bir problem yaşamıyorsanız, muhtemelen yaklaşık 8 ila 10 randevunuz olacaktır. Doktorunuz doğum öncesi ziyaretiniz sırasında size nasıl bir takip olacağı konusunda bilgi verecektir.

Bu sizin ilk hamileliğiniz değilse, daha önce komplike olmayan bir hamilelik geçirdiyseniz muhtemelen 7-9 randevunuz olur.

Ziyaret sayısı hamileliğinizin karmaşık olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Olursa, doktorunuzun randevu sayısını arttırması gerekebilir ve daha fazla test ve tarama yapmanız gerekebilir. Herhangi bir problem ya da endişeniz varsa, randevularınızı doktorunuzu görecek şekilde düzenleyebilirsiniz.

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Doğum öncesi bakım, bir kadının hamileyken aldığı sağlık hizmetidir. Doğum öncesi bakım için erken ve düzenli gitmek, annelerin ve onların bebeklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Düzenli bakım, doktorların mümkün olan en kısa sürede herhangi bir problemi bulup çözmelerini sağlar. Doğum öncesi bakımı mümkün olduğunca erken başlatmak önemlidir.

Her gebe olanda gebeliğe bağlı belirtiler oluşmayabilir. Adet gecikmesi dışında en sık görülen şikayetler bulantı, kusma ve kasık ağrısıdır. Aşağıdaki belirtilerde gebelikte sıklıkla görülen hamilelik belirtilerdir:

  • Adet gecikmesi
  • Bulantı ve kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Baş dönmesi
  • Halsizlik
  • Memelerde hassasiyet ve büyüme
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Uyku bozuklukları
  • İştahın artması veya bazı yiyeceklerden tiksinme
  • Kasık ve bel ağrısı
  • Artan vücut sıcaklığı
  • Mide ağrısı
  • Artan vajinal akıntı

Gebelik takibinde yapılması gereken testler nelerdir?

Gebelik takibi için gelen hastada ilk vizitte geniş bir test paneli istenir. Bunların içerisinde kan tahlili, idrar tahlili, yaptırmadıysa smear testi gibi gebelik takibi testleri vardır. Kansızlık testi, karaciğer ve böbrek testleri, kan şekeri, guatr testi, kızamıkçık ve toksoplazma testleri, sarılık testleri istenir. Vitamin B12 ve D vitamini seviyeleri ölçülebilir. İdrar testi ve idrar kültürü alınır. Test sonuçları normal olan hastalar 11-13 haftalık gebelik döneminde ense kalınlığı ölçümü ve ikili tarama testi için çağrılır. Bebeğin ense kalınlığı ölçülerek hastadan alınan kanda bebekteki Down sendromu riski değerlendirilir. 16 haftalık gebelikten itibaren üçlü test yada dörtlü test yaplabilir. 18 haftalık gebelikten itibaren detaylı ultrason yapılarak bebekte anomali varlığı araştırılır. 24-28 haftalık gebelik döneminde şeker yükleme testi ile beraber idrar testi ve kansızlık testi tekrarlanır. 32 haftalık gebelikten itibaren bebeğin kalp grafileri (NST) çekilir. Gebelik takibinde gelişen problemlere yönelik başka testlerde istenebilir. Gebelik takibi takviminize göre belirlenen tarihlerde ultrason ile değerlendirmeleriniz yapılır.

Gebelikte ilk 3 ayda yapılacak testler

Gebelik tesbit edilir edilmez hemen aşağıdaki testlerin yapılması gerekir:

İlk Gelişteki Testler:

  • Hemogram (Tam kan sayımı): Kansızlık tesbit edilen kadınlarda kan ilacı başlanması gerekebilir.
  • Karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT): Karaciğer testi yüksek olanlarda sarılık testleri mutlaka yapılmalı, gebeliğin devamı açısından hasta dikkatli değerlendirilmelidir.
  • Böbrek fonksiyon testleri (Üre, kreatinin): Hastada akut yada kronik böbrek hasarlarını tesbit etmek için mutlaka yapılmalıdır.
  • Kan grubu: Kadın  Rh -, baba Rh + ise kan uyuşmazlığından bahsedilir. Bu durumlarda 16 haftadan itibaren indirekt coombs testi yapılarak hasta takip edilir. 28 haftada testi normalse kan uyuşmazlık iğnesi yapılacaktır.
  • Hepatit markerları (HbsAg, Anti HCV): Hastada mevcut olabilecek karaciğer hasarını tesbit ermemize olanak sağlar.
  • Anti HIV (AIDS virüsü testi): AIDS virüsü olan kadınlarda gebeliğin erken döneminden itibaren bir enfeksiyon uzmanı tarafından gebeliğin devamı açısından konsülte edilmelidir.
  • Toksoplazma: Kedilerden yada kedi dışkısıyla bulaşmış yiyeceklerden bulaşır. Toxoplazma gebelikte bebekte erken dönemde sakatlık riskini arttırır.
  • Rubella: Kızamıkçık adı verilen bu hastalık gebeliğin ilk 3 ayında geçirilecek olursa bebekte sakatlık yapma ihtimali oldukça yüksektir. Bu hastalara bu konu hakında bilgi verilmelidir.
  • CMV (Sitomegalovirüs)
  • TSH: Annede hipotiroidizm yada hipertiroidizm açısından mutlaka değerlendirme yapılmalıdır. Daha çok gebelikte hipertiroidizm görülür.
  • VDRL:Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
  • İdrar tahlili, idrar kültürü: İdrar yolları enfeksiyonu açısından bilgi verir. İdrar yolu enfeksiyonu gebelikte erken doğum riskini arttırabilir.

İkili test

Bebekte Down sendromu ve Trisomi 18 riskini belirlemek için yapılır. Anneden alınan kanda bakılan hormonlarla bir risk belirlenir. Ayrıca bebeğin ense kalınlığı ölçülerek kombine risk hesaplanır. Riski bölgede çıkan hastalarda ileri değerlendirme için NİPT testi adı verilen anneden fetal dna kan testi yada amniosentez yapılır. NIPT testi amniosentezdeki düşük riskinden dolayı öncelkle tercih edilmelidir. NIPT testinde problem çıkan hastalarda hastalığı onaylamak için amniyosentez yapılır. NIPT testi normal olanlarda amniyosneteze gerek kalmaz.

Gebelikte 2. Üç ayda yapılacak testler

Üçlü ve Dörtlü Test

Bu testler bebekte Down sendromu ve Nöral tüp defekti yanında Trizomi 13 ve 18 inde tesbiti için yapılır. Dörtlü testin doğruluk oranı üçlü teste göre daha yüksek olduğundan daha çok tercih edilir. Anneden alına kandaki hormonlar ve bebeğin baş çapı kullanılarak risk hesaplanır. Risk yüksek çıkanlarda NIPT testi veya amniyosentez yapılır. İkili testte olduğu gibi hasta değerlendirilmesi gerçekleştirilir.

Detaylı Ultrason

Ayrıntılı ultrason, 4 boyutlu ultrason yada renkli ultrason da denen detaylı ultrason gebeliğin 18-23. Haftaları arasında yapılır. En ideal dönem 20 hafta civarıdır. Bebepin tüm organ sistemleri detaylı olarak incelenir ve raporlanır.

Şeker Yükleme Testi

24-28 hafta arasındaki gebelerde şeker yükleme testi yapılır. Hastaya 50 gr glikoz içeren solüsyon içirilir. 1 saat sonra kan şekerine bakılır. 140 ve üzerindeki değerlerde 100 gr grlikoz yükleme testi yapılır. 50 gr yükleme için hastanın aç olması gerekmezken 100 gr yüklemede mutlaka 10 saatlik açlık gereklidir.

Bazı klinikler 50 gr yükleme testini tercih ederken bazı klinikler 75 gr yükleme testini tercih ederler. Değerlendirme kriterleri elbette farklıdır.

İndirekt Coombs

Kan uyuşmazlığı olan çiftlerde 24-28 hafta arasında yapılır. Negatif çıkan kadınlarda kan uyuşmazlık iğnesi yapılması önerilir.

Gebeliğin Son 3 ayında yapılacak testler

32 haftadan sonra gebelerde her muayenede NST adı verilen bebek kalp grafileri çekilir. 36 hafta iken vajinal doğum yapacaklarda grup B streptokok testi yapılır. Pozitif çıkan hastalarda doğum öncesi tedavi verilmelidir.

Hamilelik Kaç Hafta Devam Eder?

Hamilelik 280 gün süren uzun bir serüvendir. Bu süreçte gebelik genellikle 3 dönemde incelenir. Her dönemin kendine özgü belirtileri ve yapılacak testleri vardır. Gebelikteki her 3 aylık döneme trimester adı verilir. Gebelik 3 trimestere ayrılır.

  1. Trimester: Gebeliğin başlangıcından 3 ay dolana kadar geçen dönemdir. Bu dönem bebeklerde organ oluşum dönemidir. Ultrasonda ilk olarak bebeğin kalp atışı değerlendirilir. Daha sonraki süreçte elleri, ayakları, ense kalınlığı ve burun kemiği incelemesi önemlidir.
  2. Terimester: Bu dönem gebeliğin 3-6 aylık dönemleridir. Bu dönemde bebeklerde üçlü yada dörtlü test, detaylı ultrason ve şeker yüklemesi yapılır.
  3. Trimester: 6 aydan doğuma kadar geçen süredir. Bu dönemde bebeğin gelişimi ve kilosu değerlendirilir. Ayrıca doğuma yakın dönemlerde NST adı verilen bebeğin kalp grafileri de çekilmeye başlayacaktır.

Gebelik takibinde ilk 3 ay

Adet gecikmesi olan kadın derhal bir kadın doğum uzmanına görünmelidir. Yapılan gebelik testinde gebelik varlığı tesbit edilecek olursa hasta gebelik takip programına alınır. Gebelik testi 1500 civarında olduğunda rahim içerisinde küçük bir kesenin görülmesi gereklidir. Kese görüldükten sonra gebe 2 hafta sonra bebeğin görülmesi için tekrar çağrılır. 5 haftalık gebelikten itibaren bebeğin kalp atışları duyulabilir. Ancak bu süre geç yumurtlama olan hastalarda gecikebilir. Bebek kalp atımları gözlenen kadın gebelik takibine alınır. İlk 12-14 hafta gebeliğin ilk 3 ayıdır. Bu dönem bebeğin organ gelişim dönemi olduğundan doktorunuzun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Gebelik takibinde ikinci 3 ay

Bu dönem 26-28 haftaya kadar olan dönemdir. Bu dönemde İkili test, üçlü test yada dörtlü test denen tarama testleriniz yapılacaktır. Bu dönemde hafif egzersizler yapabilirsiniz. 20 haftadan itibaren sağlık ocağına tetanoz aşısı için başvurmalısınız. Nöbet tutan gebeler 24 haftadan sonra nöbetten çıkmak için doktorunuzdan rapor isteyiniz. 28 hafta ve üzeri gebelik haftalarında uçak seyahati yapacak olursanız sakınca olmadığına dair rapor almalısınız. Şeker yükleme testinizde bu dönemde yapılacaktır.

Gebelik takibinde son 3 ay

40 haftaya kadar olan dönemdir. 32 haftayı dolduran gebeler dilerlerse doğum izinlerinin 5 haftasını doğum sonuna aktarabilir. Bunun için doktorunuzdan izin kağıdınızı isteyiniz. Eğer isterseniz 32 haftalık gebelik döneminde tamamen izne de ayrılabilirsiniz. Artık yavaş yavaş doğum dönemine yaklaşıyorsunuz. Doktorunuzla beraber doğum şeklini kararlaştırma vaktiniz gelmiştir. 35 haftalık gebelikten sonra doğum çantasını hazırlayınız. Doğum öncesi yapılacak kan testleri ile doğum yada sezeryana hazır olup olmadığınız belirlenecektir. 41 haftaya kadar hala sancı başlamazsa artık hastaneye yatırarak suni sancı başlama zamanı gelmiştir. Gebelik takibi doktor tavsiyesine uymanız oldukça önemlidir.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte beslenme şekli, insanların yaşam kalitesini arttıran en önemli faktörlerden biridir. Her insan için beslenme çok büyük bir önem taşısa da, özellikle gebelik süresince beslenme çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Hamilelikte beslenme sürecinde dikkat etmemiz gereken noktalardan bahsedelim. Öncelikle, bilinenin aksine gebelik, her şeyi yeme özgürlüğü demek değildir. Gebelik, sağlıklı beslenmeyi gerektiren bir durumdur. Çünkü, sağlıklı beslenme ile bebeğin anne karnında fiziksel ve zeka gelişimi büyük oranda çoğalacaktır.

Gebelikte beslenirken ortalama 5 ya da 6 öğün olacak şekilde beslenilmelidir. Bu 5-6 öğün içerisinde 3 tane ana öğün 2 tane ise ara öğün bulunmaktadır. Ayrıca, bu öğünlerin aksamaması için de sabah erken kalkıp güne kahvaltı ile başlamanız da fayda vardır.

Hamilelikte Sabah Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte beslenmede, sabah öğününden bahsedecek olursak, en kolay öğün olarak bilinir. Klasik bir şekilde, peynir, zeytin, yumurta, çay, domates, salatalık gibi protein kaynaklarının bulunduğu bir kahvaltı ile güne başlamanızda fayda vardır. Çok fazla yağ ve unlu olan açma, poğaça gibi gıdalarla güne başlamanızı tavsiye etmiyoruz.

Öğlen ve Akşam Beslenmesi Gebelikte Nasıl Olmalıdır?

Öğlen ve akşam yemeklerimizde, kırmızı et ya da balık ağırlıklı olmalıdır. Aynı zamanda yanında evde yapılmış salata ile de öğünümüzü destekleyebiliriz. Aynı zamanda, akşam yemeklerimizi olabildiğinde erken saatlerde bitirmeyi öneriyoruz. Çok geç saate kalınmamasını öneriyoruz.

Hamilelikte Ara Öğünler Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte beslenme de ara öğünlerde, sabah kahvaltısı ile öğlen yemekleri arasında ise meyve ara öğünü vermenizde fayda vardır. Bu meyve ara öğünümüzü, olabildiğince az kalorili ve bol C vitaminli, mevsim meyvelerinden olmasını öneriyoruz. Ayrıca, bu meyvelerin suyunu çıkararak tüketilmemesini öneriyoruz. Çünkü, meyvenin posası, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bu sebeple meyveleri katı halde tüketmelisiniz.

Öğle yemeği ve akşam yemeği arasındaki ara öğünümüzde ise mutlaka kuru yemiş tüketmenizi öneriyoruz. Omega 3 bakımından zengin, fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda akşam yemeğinden sonra da bir bardak süt ile yemiş tüketebilirsiniz. Tatlı tüketimini ise, akşam yemeklerinden birkaç saat sonra gerçekleştirmelisiniz. Aynı zamanda ağır olmayan sütlü tatlılar her zaman daha sağlıklı olacaktır.

 

Detaylı Ultrason Taraması ile Gebelik Takibi

Gebeliğin ikinci üç ayında doktorunuz size morfoloji taraması denilen bir ultrason taraması önerebilir. Tarama, ultrason kullanımı konusunda eğitimli bir sonografi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Morfoloji taramaları bebeğinizi herhangi bir fiziksel anormallik açısından kontrol eder.

Detaylı Ultrason Taraması Nedir ve Neye Bakar?

Morfoloji taraması, bebeğinizin vücuduna bakan ve plasentanın konumunu, göbek kordonunu, bebeğinizin etrafındaki amniyotik sıvıyı ve uterusunuzu ve rahim ağzınızı gösteren ayrıntılı bir ultrason taramasıdır. Aynı zamanda anomali taraması, ayrıntılı ultrason, renkli ultrason veya 4 boyutlu ultrason olarak da bilinir.

Sonografi uzmanı bebeği ölçecek ve beklenen doğum tarihini doğrulamak için bu ölçümleri kullanacaktır. Ayrıca bebeğinizin kalbinde, karnında, böbreklerinde ve uzuvlarında da dahil olmak üzere büyüme veya gelişiminde herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol eder. Bu tarama ile birçok anormallik tesbit edilirken elbette tüm anormalliklerin bulunması da mümkün değildir.

Plasenta rahminizde düşük konumdaysa, doktorunuz size plasenta previya olarak da bilinen düşük bir plasentaya sahip olduğunuzu söyleyecektir. Genellikle plasentanın serviksinizden uzaklaştığını kontrol etmek için üçüncü trimesterde başka bir ultrason önerilir.

18-20 haftalarda düşük bir plasenta mutlaka doğum sırasında kanama olacağı anlamına gelmez, bu nedenle endişelenmek için bir neden yoktur. Plasenta üçüncü trimesterde rahim ağzınıza yakınsa, doğum sırasında kanama riski artabilir. Bu durumda doktorunuz doğum için seçeneklerin ne olduğunu sizinle görüşecektir.

Detaylı Ultrason Taraması Ne Zaman Yapılır?

İkinci trimesterde genellikle 18-22. haftalarda morfoloji taraması yapılır.

Detaylı Ultrason Taraması Nasıl Yapılır?

Sonografi uzmanı karnınıza bir miktar jel yerleştirecek ve bebeğinizin ekran görüntüsünü almak için bir transdüseri hareket ettirecektir. Tarama yaklaşık yarım saat sürer. Size bir fotoğraf veya taramanın bir DVD’si sunulabilir.

Birçok ebeveyn bu taramada gördükten sonra bebeklerine daha fazla bağlı olduklarını hisseder. Bu deneyimi, eşinizle ve aile yakınları ile paylaşmak sizi daha da mutlu hissettirecektir.

Detaylı Ultrason Taraması Neleri Gösterir?

Bebeğinizin kalp atışlarını, bebeğinizin omurgasının net bir görüntüsünü ve bebeğinizin kollarını ve bacaklarını sallayıp tekmelendiğini görebilirsiniz. Bazı bebekler parmaklarını bile emiyor olabilir. Bebeğinizin iç organları, el ve ayak parmakları, beyin yapısı ve diğer tüm vücut bölümleri bu ultrasonda detaylı şekilde incelenecektir. Eğer bebeğinizin kalbi ile ilgili şüpheli bir oluşum tesbit edilecek olursa fetal ekokardiyografi adı verilen sadece bebeğin kalbinin detaylı olarak incelendiği özel bir ultrason için ilgili uzmana yönlendirilebilirsiniz.

Detaylı Ultrason Taramasını Yaptırmam Gerekiyor mu?

Detaylı ultrason taramasını mutlaka yaptırmalısınız. Bu ultrason bebeğinizin tahliyesi amacıyla yapılan bir ultrason değildir. Zaten bu haftaya kadar tahliye gerektiren durumlar ultrasonda tesbit edilmektedir. Bu haftadaki ultrasonun amacı gebelik sırasında tesbit edilen anormaliğe göre doğum zamanlaması ve yerini belirlemek, tedavisini önceden planlamaktır. Detaylı ultrason için Ankara Çankayadaki merkezimizden randevu alabilirsiniz. Anlaşmalı olduğumuz radyoloji uzmanı tarafından ayrıntılı ultrasonunuz titizlikle yapılacaktır.

Detaylı Ultrason Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Sonografi uzmanı, taramayı görüntülerken hamileliğiniz ve bebeğiniz hakkında size fazla bilgi vermeyebilir. Doktorunuza ultrason raporunuzu göstermeniz gerekecektir. Sonuçlar hakkında sizi takip eden kadın doğum uzmanınız size açıklamalarda bulunacaktır.

Herhangi bir anormallik olduğundan şüpheleniliyorsa veya tespit edildiyse, başka testler yapmanız gerekebilir. Doktorunuz bir anormallik tesbit edilmesi durumunda size seçenekleri açıklayarak genetik danışman veya çocuk doktoru ile konuşmanızı önerebilir.

Gebelik sırasında aşı yaptırmam gerekiyor mu?

Doktorunuz hamilelik sırasında birkaç aşı önerebilir. Grip aşısı, hastalık nedeniyle daha yüksek risk altında olan anne adayları için grip ile ilgili sorunları ortadan kaldırabilir. Grip aşısı, gebeliğin herhangi bir aşamasında yapılabilir.

Tdap aşısı (tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı), her gebeliğin ikinci yarısında, daha önce veya ne zaman verilip verilmediğine bakılmaksızın, tüm hamile kadınlar için önerilmektedir. Bunun nedeni boğmaca (boğmaca) enfeksiyonlarında, henüz rutin aşılanmayan yenidoğanlarda ölümcül olabilen bir artış olmasıdır.

Ankara Gebelik Takibi Uygulamalarımız

Ankara gebelik takibi uygulamalarımız yukarıda bahsettiğimiz şekildedir. Gebeliğin ilk 3 ayında aylık muayeneler yapılırken, 32 haftadan sonra 2 haftada bir muayeneler yapmaktayız. 36 haftadan sonra ise haftalık muayenelere devam etmekteyiz. 32 haftadan itibaren her muayenenizde NST işlemi kliniğimizde yapılmaktadır.

Gebeliğin 32 haftasından itibaren hastaya gebelik ve doğum eğitimi verilmeye başlanmaktadır. Doğum koçumuz tarafında eğitilen hastamız normal doğum veya sezeryan ameliyatı konusunda bilgilendirilmektedir.

Hastanın sezeryan gerektirecek bir problemi yokse önceliğimiz her zaman normal doğumdur. Ancak mevcut bir risk varsa yada normal doğum takibi sırasında problem oluşacak olursa hastayla konuşarak sezeryan ameliyatına dönülmektedir.

Ne zaman hemen doktora başvurmalıyım?

Aşağıdaki belirtilerden biri olursa mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir:

  • Kanama
  • Aşırı veya birden artan bulantı ve kusma
  • Şiddetli veya tedaviye dirençli baş ağrısı
  • Elde ve yüzde aniden şişme
  • Bacakta kızarıklık ve ağrı
  • Ani gelişen görme bozuklukları
  • Ateş
  • Bebek hareketlerinde azalma

Ankara Gebelik Takibi

Gebelik takibinde en iyi doktor sizin en iyi iletişim kurduğunuz ve her zaman rahatlıkla ulaşabildiğiniz doktordur. Ankaranın Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki muayenehanemizde gebelik takibini yapmaktayız. Muayenehanemizde tüm kan, idrar ve patoloji testleri yapılmaktadır. Yine gebelik takibi sırasındaki NST takipleriniz de kliniğimizde yapılmaktadır. Ankara Gebelik takipleriniz muayenehanemizde yapılırken doğum yada sezeryan ameliyatınız anlaşmalı olduğumuz hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Ankaradaki tüm özel hastanelerle anlaşmamız bulunmaktadır. Doğum yapacağınız hastane konusunda sizi bilgilendirecek ve hastane seçimine birlikte karar vereceğiz. Gebelik takibinde güncel yaklaşımlar ışığında gebelerimizin takibi dikkatli bir şekilde yapılmaktadır. Amacımız gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde sonlandırılması ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kucağınıza verilmesidir.

Ankara Gebelik Takibi Fiyatları nelerdir?

Ankara gebelik muayene ücretleri gittiğiniz kliniğin hastane yada muayenehane olması, aldığınız hizmetin kalitesine göre değişir. Ankara gebelik takibi fiyatları muayenehanelerde 400 – 800 tl arasında değişmektedir. Ankarada gebelik takibinde en iyi doktor arayışında olan çiftler için elbette en iyi doktor en iyi iletişin kurdukları doktordur. Aynı zamanda gebelik takibi sırasında bilimsel gelişmelerin ışığında son teknoloji ile gebeliğin yakından takibi oldukça önemlidir.

Gebelik Takibi Ankara Doktorlarımız

Gebelik takibi Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş Çankaya ilçesindeki kliniklerinde hastalarını takibini yapmaktadır.

Ankara gebelik takibinde en iyi doktor sizin daha rahat iletişim kurabildiğiniz ve her zaman kendisine ulaşabildiğiniz doktordur. Ankaranın Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki muayenehanemizde doktorlarımız tarafından gebelik takibiniz titizlikle  yapılmaktadır. Çukurambar muayenehanemizde tüm kan, idrar ve patoloji testleri, genetik testleri ve NST çekimleri yapılmaktadır. Gebelik takibi sırasındaki NST çekimleriniz muayenehanemizin güleryüzlü hemşireleri tarafından yapılmaktadır.

Gebelik takibinde önemli olan noktalarda birisi doktorunuza her an ulaşabilmenizken bir diğer husus ise doktorun tecrübesidir. Doktorunuzla iyi iletişim kurabilmeniz, herşeyi rahatlıkla paylaşabilmeniz oldukça önemlidir.

Merkezimizin doktorlarına her zaman ulaşabilir, dilediğiniz soruyu rahatlıkla sorabilirsiniz. İletişim konusunda doktorlarımızla hiçbir problem yaşamayacaksınız. Kliniğimizde kullanılan ultrason ve diğer ekipmanlar üst düzey cihazlardır. Gebelik takibi boyunca tüm testlerinizi kliniğimizde rahatlıkla yaptırabilirsiniz.

Gebelik takibi Ankara doktor kadromuzla tanışmak ve muayene randevusu için bize her zaman ulaşabilirsiniz. Ankara doğum paketlerimiz hakkında detaylı bilgi için arayınız.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

104 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş