Normal gebelik süresi son adet tarihinden itibaren 280 gün olup bu 40 haftaya tekabül eder. 41 haftayı geçen gebelikler postterm gebelikgün aşımı gebelik yada geç doğum olarak adlandırılır. Ancak bazı hastaneler 42 haftayı sınır olarak almaktadır. Gebelikte gün geçmesi tüm gebeliklerin %5’ini oluşturmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının en sık duydukları sorulardan bazıları “doğum kaç gün gecikebilir”, “doğum gecikirse ne yapılır”, “doğumu gecikenler ne yapmalı” şeklindedir. Bu sorulara cevap bulmak için bu makalemizi okuyunuz.

Gün Aşımı Gebelik (Geç Doğum) Nedenleri Nelerdir?

Günü geçen hamilelerin %90’ında herhangi bir neden bulunamaz. Önceki gebeliğinde gün aşımı gebelik yaşayanlarda bir sonraki gebelikte tekrarlama riski %50’dir. Erkek bebeklerde daha fazla görülmektedir. Postterm gebelik nedenleri şunlardır:

  • Daha önce gün aşımı gebelik yaşayanlar
  • İlk gebelikler
  • Bebekte adrenal hipoplazi olması
  • Bebekte anensefali denen beynin yokluğu durumunda
  • Obezite olan kadınlarda
  • X’e bağlı plasental sülfataz eksikliğinde

Gün Aşımı Gebelik (Geç Doğum) riskleri nelerdir?

Postterm gebeliklerde en önemli problem plasental yetmezliğe bağlı bazı bebeklerin anne karnında mekonyum dediğimiz kakasını yapmasıdır. Bu durumda her zaman olmamakla birlikte bebeğin kalp atımı bozulabilir. Akciğerlerine aspire edecek olursa bebeğin yoğun bakım takibinde kalmasına gerek duyulabilir. 43. haftada doğum yapanlarda ölü doğum riski artmaktadır. Bu nedenle 42 haftası dolan hamilelerde daha fazla beklenmez.

Yine gün aşımı gebeliklerde geç doğum olduğundan bebek beklenenden daha iri olacaktır. Buna bağlı normal doğum travmaları yada sezeryan ameliyatı oranında artma oluşacaktır. Aynı zamanda bu bebeklerin suyu genelde azalır. Buna bağlı olarak bebekte kordon sıkışmasına bağlı kalp atımlarında bozulma olabilir. Geç doğum yapanlarda, bebekler genellikle yağ dokusu kaybına bağlı olarak bir miktar buruşuk ve kuru bir cilde sahip olur. Saçları ve tırnakları uzamıştır.

Gün Aşımı Gebelik (Geç Doğum) Nasıl Yönetilir?

41 haftası dolan gebeler artık doğum için yatırılmalıdır. Gün aşımı gebelik sınırını bazı hastaneler 42 hafta olarak almaktadır. Ancak bu durumda anne karnında mekonyum yapan bebek sayısı artmaktadır. Bu nedenle pekçok hastanede sınır 41 haftadır. Bizde takip ettiğimiz hastalarımızda 41 haftayı geç doğum sınır olarak almaktayız. Postterm gebeliklerde uygun olan hastalarda normal doğum yapılabilir. Rahim ağzı olgunlaşmış olanlarda suni sancı başlanır. Rahim ağzı olgunlaşmamış olanlarda rahim ağzını olgunlaştıracak tedaviler uygulandıktan sonra yine suni sancı başlanabilir. Ancak gün aşımı gebeliklerde, sezeryan gerektiren bir durum varsa sezeryan doğum da düşünülebilir.

Ankara Çankaya Çukurambar’daki muayenehanemizde gebelik takibi Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara gebelik takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş