Miyom ameliyatı tecrübeli ellerde tehlikeli değildir. Ancak her ameliyat olan hastadaki tehlikeler ve riskler miyom ameliyatında da mevcuttur. Bu yazımızda miyom ameliyatının risklerinden bahsederek tehlikeli olup olmadığı konusunu irdeleyeceğiz.

Miyomlar elbette yerleşim yerine göre daha tehlikeli olabilir. Özellikle rahim iç zarına yerleşmiş ve submüköz miyom olarak adlandırılan miyomlar kanama açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Aşırı adet kanamalarına neden olabilmektedir. Bunun yarında rahim dışına doğru büyüyen ve subseröz miyom olarak adlandırılan miyomlar diğer organlara bası yapma açısından diğer miyomlara göre daha tehlikelidir. İdrar torbasına bası yaparak idrar kaçırma ya da sık idrara çıkma, bağırsaklara bası yaparak kabızlık, üreter denilen idrar yollarına bası yaparak böbreklerde fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Rahim kas tabakası içine yerleşen intramural miyomlarda yine aşırı kanamalara neden olabilirler.

Miyom Ameliyatı Ne Kadar Tehlikelidir?

Miyom ameliyatı, spinal anestezi adı verilen lokal anestezi ile ya da genel anestezi ile yapılabilir. Elbette lokal anesteziye ve genel anesteziye bağlı riskler mevcuttur. Bu konudaki en önemli riskler akciğer ile ilgili risklerdir. Ancak anestezi uzmanı ve kadın doğum uzmanının ortak değerlendirmesi ile hastanın riskleri belirlenerek ameliyatın tehlikeleri azaltılabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Riski Var Mıdır?

Miyom ameliyatındaki en önemli tehlikelerden biri ameliyat sırasında aşırı kanama olmasıdır. Tecrübeli elllerde elbette bu kontrol edilebilir bir risktir. Ancak bazı miyomlar ameliyat sırasında aşırı kanamaya neden olabilir. Gerekli müdahalelerle kanama riski minimuma indirilebilir. Bazı kadınlarda ise ameliyat sonrası karın içine kanama olabilir. Bu daha önemli bir risktir. Ameliyat sonrası dikkatli takip ve kan testleri ile karın içine kanama riski takip edilebilir. Gerekli olan kadınlarda ameliyat sırasında ya da sonrasında hastaya kan verilmesi gerekebilir.

Miyom Ameliyatındaki Diğer Riskler Nelerdir?

Miyom ameliyatı sırasındaki önemli risklerden birisi de iç organ yaralanmalarıdır. Özellikle çok yapışık vakalarda bağırsak ya da idrar torbasında zedelenme olabilir. Bu tür durumlarda ameliyat süresi uzayabilir, hastanın daha uzun süre hastanede kalması gerekebilir. Yaralanma durumunda gerekli bölümlerle irtibata geçilerek gerekli girişimler ya da ek ameliyatlar yapılabilir.

Miyom ameliyatı sırasında çok nadiren rahimde zedelenme olabilir. Zedelenme çok ileri derecede olursa rahmin alınması gerekebilir. Ancak bu durum oldukça nadir görülür. Çok sayıda miyomu olan kadınlarda bazen miyom ameliyatı yerine rahim alma ameliyatı da tercih edilebilir.

Rahim iç zarına yakın yerleşmiş miyomlarda ameliyat sırasında rahim iç zarı zedelenebilir ve rahim içi yapışıklıklar olabilir. Böyle durumlarda hastanın gebelik şansı azalabilir. Bu tür durumlarda rahim içindeki yapışıklık riskini azaltmak için ek girişimler ya da ilaç tedavileri uygulanabilir.

Ameliyat açık ameliyat ya da kapalı ameliyat şeklinde yapılabilmektedir. Kapalı ameliyat yapılan hastalarda laparoskopinin riskleri de eklenecektir. Karbondioksit gazına bağlı risklerle beraber karın içi yaralanma ve yanık riskleri de artacaktır.

Miyom ameliyatında ölüm riski yok denecek kadar azdır. Ameliyat öncesi iyi bir değerlendirme ile ameliyatın riskleri ve tehlikeleri ciddi oranda azaltılabilmektedir. Tecrübeli ellerde miyom ameliyatı tehlikeli değildir. Ameliyat fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş