6 haftalık gebelik, anne adaylarının en heyecanlı oldukları dönemdir. Çünkü birçoğu ilk defa bebeklerinin kalp atışını bu dönemde görecekler ya da duyacaklardır. Ultrasonda bebeklerinin kalp atışları olmasına rağmen henüz anne adayları bunu hissetmezler. Gebelikteki belirtiler ve annedeki değişiklikler de bu dönemde bazen oldukça belirgin hale gelebilir.

6 Haftalık gebelikte annedeki değişiklikler ve gebelik belirtileri nelerdir?

6 haftalık gebelikte östrojen ve progesteron hormonları iyice yükselmiştir. Bu hormonların yükselmesine bağlı olarak annede duygusal değişiklikler meydana gelir. Yine hormonal değişimlere bağlı olarak bu haftalarda bulantı, kusma, iştahsızlık, değişik besinlerden tiksinme hissi gibi değişiklikler de oluşur. Bunlar genelde 3 aydan sonra geçer ancak bazen 5. aya kadar devam edebilir. Ancak bazı hastalarda bu belirtiler olmaz. Hamilelik belirtileri olmaması gebeliğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.

Gebeliğin erken haftalarından itibaren vücutta melatonin homonunun yükselmeye başlamasıyla meme uçlarında koyulaşma, memelerde dolgunluk ve büyüme başlar. Meme şikayetleri fazla olanlarda alttan destekleyici sütyen kullanılması meme şikayetlerinizi azaltacaktır. Yine bu haftalarda hem hormonların etkisiyle hem de büyümeye başlayan rahmin idrar torbasına bası yapmasıyla sık idrara çıkma şikayeti oluşur. Yine mide yanması ve kabızlık şikayetleri bu haftadan itibaren başlayabilir.

6 haftalık gebelik ultrasonda görülür mü?

6 haftalık gebelikte artık gebelik kesesi karından bakılan ultrason ile de rahatlıkla görülebilir. Hatta pekçok hastada bebeğin kalp atışı da tesbit edilebilir. Ancak bazen geç yumurtlama olan kadınlarda 6. haftada kese görülebilmekle birlikte bebek görülemeyebilir. Bu durumlarda 7-10 gün sonra tekrar ultrason ile değerlendirmek yerinde bir yaklaşım olacaktır.

6 haftalık bebek görüntüsü anne karnında nasıldır?

6 haftalık gebelikte bebeğin boyu 3-5 mm arasındadır. Bebeğin kalbi bu dönemde vücudun büyük çoğunluğunu kapsar. Bebeğin eller, ve ayakları tomurcuklanmaya başlayacaktır. Bu haftada bebeğin kalp atışı ultrason ile görünebilir ya da dopler ultrason ile kalp atışı dinlenebilir. Bu haftada kalp atışını göremezsek vajinal ultrason ile değerlendirmek ya da 1 hafta daha bekleyip tekrar değerlendirmek gerekebilir.

Bu haftada bebek ters C şeklindedir. Baş ve kuyruk bölgesinden oluşmaktadır. Bebeğin akciğer, çene, burun ve damak oluşumları başlamıştır. Bebeğin baş kısmında nöral oluk kapanır ve ilk beyin odacıkları oluşur.

6 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girilir mi?

Cinsel ilişki gebelikte son 3 hafta kalana kadar herhangi bir risk faktörü yoksa serbesttir. 6 haftalık gebelikte kanama ve sancı yoksa cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

6 haftalık bebeğin kalp atışını anne hisseder mi?

6 haftalık bebeğin kalp atışı transvajinal bakılan ultrason ile net bir şekilde görülür ancak anne bu haftada bebeğin kalp atışlarını hissedemez. Hatta bebeğin hareketleri bile bu dönemde henüz anne tarafından farkedilemez. Bazen anneler karında bazı hareketleri hissederek bunları bebeğin kalp atışı gibi düşünebilir ancak bunlar genellikle karındaki barsak gazlarının hareketidir.

6. haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bu haftadaki muayenede gebelik öncesi vajinal muayene yapılmadıysa jinekolojik muayene yapılıp smear testi alınmalıdır. Yine vajinal akıntısı olan hastalarda kültür alınarak üreyen mikroba göre tedavi başlanması uygun olacaktır.

Bu dönem embriyoda organ gelişiminin devam ettiği dönemdir. Bu nedenle doktorunuzun bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız. Bebeğinize zarar verebilecek her türlü uygulamalardan kaçınınız. Alkol, uyuşturucu ve sigaradan uzak durunuz. Gebelikte bu haftada leke şeklinde dahi olsa kanama normal değildir. Kanamanın olması düşük tehdidi anlamına gelir. Böyle bir durumda mutlaka ultrason ile bebeğin değerlendirilmesi gereklidir. Bu haftada plasenta dediğimiz bebeğe besinlerin ve oksijenin taşınmasını sağlayacak yapı oluşmuştur ve gebelik boyunca gelişmeye devam eder.

Genelde gebe kalanların pek çoğu bu haftada doktor muayenesi için başvurur. Bu muayenede hastanın sağlık problemleri ve geçmiş gebeliklerle ilgili ya da jinekolojik rahatsızlıklarla ilgili özellikler araştırılır. İlk muayenede kansızlık varlığını araştırmak için hemogram testi yapılır. Hastanın ve eşinin kan grubu muhakkak belirlenmelidir. İdrar testi ve idrar kültürü alınmalıdır. Annede tiroid fonksiyon bozukluğu olup olmadığı araştırılır. Toxoplazma, rubella, CMV ve VDRL testleri yapılarak bebeği etkileyebilecek enfeksiyonların varlığı araştırılır. Hepatit B, Hepatit C ve HIV varlığı incelenir. Hastanın kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılır.

Gebeliğin 6.haftasında gebelik şikayetlerini azaltmak için fazla acı, baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Bu dönemde protein ve vitamin ağırlıklı beslenmekte fayda var. Çiğ etten yapılan yiyecekler, salam, sosis, sucuk, pastırma, iyi pişmemiş balık ve tavuk eti tüketilmemelidir.

Bu dönemde bazı hastalar iştahsızlık ve bulantıya bağlı olarak kilo alamaz. Bebeğin beslenmesiyle ilgili herhangi bir problem gelişmez. Tedirgin olmayın.

Gebelikte folik asit kullanımını ihmal etmeyiniz. Gebelikte ideal kilo alımı açısından doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. İlk 3 aylık dönemde 1-2 kilo almanız tavsiye edilir.

Bu dönemde rahim içerisinde gebelik kesesi görünmezse dış gebelik açısından dikkatli olmak gereklidir. Yapılacak yakın ve dikkatli takiple dış gebelik hastaya zarar verecek düzeye gelmeden tedavi edilebilir.

Gebelik takibi Ankara doktor kadromuz her zaman sizlerle beraber. Doktorlarımızla tanışmak ve randevu almak için bize her zaman ulaşabilirsiniz. Hafta hafta gebelik takibi sayfamızdan diğer gebelik haftalarına ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş