Rahim yapışıklığı (asherman sendromu ) nedir?

Rahim yapışıklığı, rahim iç zarı olarak adlandırılan endometrium tabakasının değişik nedenlerle zedelenmesine bağlı olarak rahim içinde yapışıklıkların oluşmasıdır. Asherman sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Rahimde yapışıklık nedenlerinin başında tekrarlayan gebelik kürtajları gelmektedir. Rahim yapışıklığı olan kadınların dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi sonrası rahim içi yapışıklık histeroskopi adı verilen kameralı yöntemle açılabilir.

Rahim yapışıklığı neden olur?

Rahim yapışıklığının en sık nedeni tekrarlayan gebelik kürtajlarıdır. Tekrarlayan kürtajlara bağlı endometrium tabakası hasar görenlerde ince ya da kalın yapışıklıklar oluşabilir. Bunun yanında rahime yapılan ve rahim içinin açıldığı her işlem ya da operasyon rahimde yapışıklık nedeni olabilir. Rahimde miyom ameliyatı, sezeryan operasyonu, histeroskopi ile rahim içinin kazınması, rahimde polip ameliyatı ve rahimde perde ameliyatı gibi operasyonlar da rahim içi yapışıklığa neden olabilir. Yine geçirilen bazı enfeksiyonlar rahim yapışıklığına neden olabilir. Bu enfeksiyonların başında da tüberküloz enfeksiyonu gelmektedir. Bu hastalarda hem rahim içi yapışıklık hemde tüplerde ileri derecede bozulmalar yaşanacaktır.

Rahim içi yapışıklık belirtileri nelerdir?

Rahim yapışıklığı belirtileri yapışıklığın derecesine bağlıdır. İleri derecede rahimde yapışıklık olanlarda kadın adet görmez ya da çok az adet görebilir. Aynı zamanda bu hastalarda kısırlık problemi de sıktır. Gebelik materyalinin yerleşmesine yetecek yer olmaması ya da rahim içi boşluğunun ileri derecede daralmasına bağlı gebelik oluşmayabilir ya da oluşan gebelikler düşükle sonuçlanabilir. Rahimde yapışıklık belirtileri, az ve ince yapışıklık olanlarda belirgin olmaz.

Rahimde yapışıklık nasıl anlaşılır?

Rahimde yapışıklık olan hastalar daha önce adet kanaması normal olan ancak genellikle yapılan bir işlem sonrasında kanaması ileri derecede azalan ya da tamamen biten ve adet düzensizliği yaşayan hastalardır. Bu hikaye bize rahim içi yapışıklık oluştuğunun habercisi olmalıdır. Rahimde yapışıklık düşünülen kadınlarda yapılan transvajinal ultrasonda endometrium tabakasının düzensiz olduğu gözlenir. Ancak bu bulgu tek başına yeterli değildir. Bu hastalarda ilaçlı rahim filmi ile rahim içindeki yapışıklıkların gösterilmesi gerekecektir. Aynı zamanda sulu ultrason dediğimiz salin sonohisterografi ile de rahim içi yapışıklıklar tesbit edilebilir. Ancak en güzel yöntem ve altın standart elbette histeroskopi ameliyatıdır. Bu ameliyat sayesinde hen rahim yapışıklığı tanısı konurken hemde aynı seansta rahim yapışıklığı ameliyatı ile yapışıklıklar açılır.

Rahimde yapışıklık varken hamile kalınırmı? Rahimde yapışıklık gebeliğe engel midir?

Rahim yapışıklığı olan hamile kalabilirmi” diye düşünebilirsiniz. Rahim yapışıklığı fazla ise elbette gebe kalmak zorlaşabilir. Ancak ufak ve ince yapışıklıklar gebeliğe engel olmayabilir. Bunun derecesini ultrasonla bilmek mümkün değildir. Gebe kalamayan hastalarda başka bir neden yoksa özellikle adetleri az gelen hastalarda histeroskopi ile rahimde yapışıklık araştırılmalıdır.

Rahim içi yapışıklığı olup hamile kalanlar nasıl davranmalıdır?

Rahimde yapışıklıkların olup hamile kalanlarda düşük ya da erken doğum riski artabilir. Bu nedenle gebelik boyunca tedbirli olmakta fayda vardır. En ufak bir kanama ya da ağrı şikayeti olduğunda doktoruyla irtibata geçmesi uygun olacaktır.

Rahim içi yapışıklık ultrasonda görülür mü?

Rahim içi yapışıklık ultrasonda görülmez. Ancak yapışıklığa bağlı olarak endometrium dediğimiz rahim iç zarındaki düzensizlikler ultrasonda tesbit edilir. Bu bulgularla rahim içinde yapışıklıktan şüphelenilebilir ama yinede rahimde yapışıklık tanısını koydurmaz. Sulu ultrason bakılacak olursa rahimdeki yapışıklıklar görülebilir.

Rahimde yapışıklık tedavi edilmezse gebe kalınabilirmi?

Rahimdeki yaygın yapışıklar özellikle tüplerin rahim iç kısmındaki girişleri kapatıyorsa gebe kalınması oldukça zordur. Yine gebeliğin yerleşeceği endometrium tabakası kalmadıysa gebelik oluşamaz.

Kürtaj sonrası rahimde yapışıklık belirtileri nelerdir? Kürtajdan sonra yapışıklık nasıl anlaşılır?

Kürtaj sonrası daha önce adet gören kadın eğer 1 ay geçmesine rağmen hala adet görmezse rahim içi yapışıklıktan şüphelenilmelidir. Bunun haricinde herhangi bir belirti vermez.

Rahim yapışıklığı tedavisi

Rahim yapışıklığı tesbit edilen kadınlarda bunu açmak için herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Rahimde yapışıklıkların tedavisinin tek yolu histeroskopi dediğimiz cerrahi yöntemdir.

Rahim yapışıklığı bitkisel tedavisi var mıdır?

Rahimde yapışıklığın bitkisel tedavisi yoktur. Bu konu ile size önerilen bitkisel tedavilere itibar etmeyiniz. Sizin için boşa zaman ve maddi kayıp olacaktır.

Rahimde yapışıklık ameliyatı nasıl yapılır?

Rahimde yapışıklık ameliyatı histeroskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile yapılmaktadır. Anestezi altında hasta uyutulduktan sonra özel sıvılarla rahim içi şişirilerek görüntü sağlanır. Yine özel makaslar ya da aletler yardımıyla yapışıklıklar dikkatli bir şekilde açılır. Rahimdeki yapışıklıkların ameliyatı sırasında rahim delinmesi yaşanabilir. Bu konuda hasta öncesinde bilgilendirilmeli, operasyon sırasında azami dikkat gösterilmelidir. Tecrübeli ellerde elbette bu riskler düşüktür.

Rahim yapışıklığı ameliyatı ne kadar sürer?

Rahim yapışıklığı ameliyatı süresi yapışıklığın derecesine göre değişir. İleri derecede yapışıklık olanlarda bu süre uzarken, hafif yapışıklık olanlarda çok kısa sürecektir. Ameliyat öncesi bu konuda hastaya süre vermek yanıltıcı olabilir.

Rahim yapışıklığı ameliyatı sonrası gebelik şansı artar mı?

Rahim yapışıklığı ameliyatı olanlarda gebelik şansı artar. Ancak gebeliğ engel olabilecek başka bir faktörün varlığı iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Diğer faktörler düzeltilmedikçe tek başına rahimde yapışıklık ameliyatı gebelik şansını arttırmayacaktır.

Rahim içi yapışıklık ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Rahim içi yapışıklık ameliyatı sonrası hastalar kanama açısından uyarılmalıdır. Bazen yapışıklık açılırken normal kas dokusundada zedelenme olabilir ve kanama problemi yapabilir. Rahim içi yapışıklık tekrar oluşmasın diye bazı hekimler rahim içine sonda ya da spiral yerleştirebilir. Bazı hekimler hormon tedavisi başlarken bazı hekimler hiçbir tedaviye gerek görmemektedir. Bu tamamen doktorun tecrübesi ile alakalıdır ve hepsi doğru yöntemlerdir. 1-2 ay içerisinde tekrar adet görmeye başlamayan kadınlarda rahim içi tekrar yapışmış olabilir. Bu durumda doktorunuzla irtibata geçiniz.

Ankara rahim içi yapışıklık ameliyatı fiyatları nasıldır?

Rahim içi yapışıklık ameliyatı fiyatları Ankarada işlemin yapılacağı hastaneye ve yapışıklığın derecesine göre değişmektedir. Yapışıklık derecesine göre oldukça değişken bir aralıktadır. Ankara rahimde yapışıklık ameliyatı fiyatları 2024 için 0312 285 85 88 den bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Histeroskopi ile rahimde yapışıklık ameliyatı kliniğimiz kadın doğum uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından anlaşmalı olduğumuz hastanelerde yapılmaktadır. Her türlü rahim içi miyompolipyapışıklık veya rahimde perde ameliyatlarınız ve histeroskopi fiyatları için bize ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

3 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş