Gebelik oldukça uzun ve zahmetli bir süreçtir. Bu süreçte çiftler bazen istenmeyen durumlarla karşılaşabilirler. Düşük, erken doğum yada gelişme geriliği gebeliklerde olabilecek durumlardır. Gebelikte kanama oldukça önemlidir. Gebelikte plasentanın aşağıda olması (plasenta previa) yada plasentanın erken ayrılması (plasenta dekolmanı) en önemli kanama nedenleridir. Dekolman plasenta (ablasyo plasenta) hamilelikte plasenta kanaması nedenlerinden anne ve bebek açısından belki de en tehlikelisidir. Bu makalede plasenta dekolman hakkındaki tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.
Plasenta dekolmanı (abruptio plasenta) nedir?
Dekolman plasenta doğum başlamadan önce yapışmış olduğu rahim duvarından bebeğin eşinin yani plasentanın erken ayrılmasıdır. 200 gebelikte bir görülür. %10 hastada bebek kaybıyla sonuçlanır. Anne karnındaki bebek ölümlerinin en sık nedenidir. Kısmen (parsiyel plasenta dekolmanı) yada tamamen (komplet plasenta dekolmanı) ayrılabilir. Kısmi dekolman plasentada plasenta yüzey alanının %50 sinden azının ayrıldığı durumlarda eğer olay kendi kendini sınırlarsa, dekolman bölgesi artmazsa bebek etkilenmeyebilir. Ancak daha fazla olan ayrılmalarda bebek için ölümcüldür. Dakikalar içerisinde tesbit edilip müdahale edilmesi oldukça önemlidir.
Dekolman plasenta (ablasyo plasenta) nedenleri nelerdir?
Plasenta dekolmanının nedeni net olarak bilinmemektedir. Ancak herhangi bir nedenle plasentaya giden kan akımınız azalması ve desidua nekrozunun kanamayı başlattığı düşünülmektedir. Oluşan kanama plasenta altındaki basıncı arttırarak kanama alanının büyümesine neden olur.
Ablasyo plasenta ve plasenta previa arasındaki farklar nelerdir?
Plasenta previa da plasenta rahim ağzına yerleşir. Genelde ağrısız kanamalara neden olur. Bir çoğunda kanama azdır. Kanamanın az olduğu vakalarda anne ve bebek açısından risk oluşturmaz. Ancak plasenta dekolmanında plasentanın pozisyonu önemli değildir. Genelde kanama ağrı ile birliktedir. Anne ve bebek açısından oldukça risklidir.
Dekolman plasenta (ablasyo plasenta) belirtileri nelerdir?
Hamilelikte plasentanın erken ayrılması belirtileri kanamanın miktarına bağlıdır. Plasenta ayrılma belirtileri herzaman tesbit edilemez. Küçük miktarlardaki plasenta dekolmanında bazen hiçbir bulgu olmazken bebeğin gelişimini dahi etkilemeyebilir. Ancak büyük plasenta dekolmanında bebeğin kalp atımları ciddi bir şekilde bozulur ve hemen müdahale edilmezse bebeğin ölümüyle sonuçlanır.
Plasentada kanama olduğunda her zaman dışarıya kanama olmaz. Kanama tamamen plasentanın altında kalır ve plasenta tamamen ayrılır. Kan dışarıya boşalmadığında anne açısından hayati risk oluşturan yaygın damar içi pıhtılaşma riski artacaktır.
Plasenta dekolmanı durumunda gebenin karnında geçmeyen bir kasılma oluşacaktır. Bu kasılma ağrılıdır. Beraberinde kanama olabilir yada olmayabilir. Plasenta yırtılması yani parçalanması durumunda saniyeler içerisinde bebek kaybedilir.
Plasenta dekolmanı (ablasyo plasenta) risk faktörleri nelerdir?
Plasenta dekolmanı için en önemli risk faktörü hipertansiyondur. Bunun dışında daha önceki gebeliğinde dekolman plasenta yaşayan gebelerde tekrarlama olasılığı yükselir. Karın içi basıncının yüksek olduğu durumlarda basıncın birden düşmesi de plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir. Başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:
– Hipertansiyon (preeklampsi)
– Daha önceki gebeliğinde ablasyo plasenta geçirmiş olmak
– Çoğul gebelikler
– Polihidramnios (bebeğin suyunun fazla olması)
– Miyom varlığı
– Rahim şekil bozuklukları
– Erken membran rüptürü (annenin suyunun erken gelmesi)
– Gebelikte şeker hastalığı (gebelikte diyabet)
– Sigara ve alkol kullanımı
– Kordonun normalden kısa olması
– Karına gelen travmalar
– 35 yaşının üzerindeki gebeler
– Multiparite
– Plasenta anomalileri
Dekolman plasenta tekrarlar mı?
Plasenta dekolmanı yaşayanlarda bir sonraki gebeliklerinde plasenta dekolmanı tekrarlama riski %15-20 civarındadır. Beraberinde preeklampsi dediğimiz tansiyon yüksekliği varsa tekrarlama riski %50’ye kadar çıkacaktır.
Dekolman plasenta tedavisi
Plasenta dekolmanı tedavisi kanamanın miktarına, gebelik haftasına, anne ve bebeğin durumuna bağlıdır. Gebelik haftası 24 haftanın üzerinde olan gebelerde aşırı kanama durumunda derhal sezeryan ameliyatı ile doğum yaptırılır. Ancak az olan kanamalarda, anne ve bebeğin durumunda bir kötüleşme yoksa hastanede yatırılarak yakından takip edilir. 32-34 haftanın üzerindeki gebeliklerde kanama azda olsa beklemek riskli olabilir. Bu nedenle aile ile konuşularak, bebeğin akciğer gelişimini hızlandırıcı iğneler yapılarak doğum düşünülebilir. Rahim açıklığı olan, kanaması az olan ve doğumun hızlı ilerleyeceği düşünülen hastalarda normal doğum denenebilir.
Kanaması çok olan gebelerde kan ve kan üürünlerinin takviyesi önemlidir. Aksi halde anne çok kan kaybeder ve şok tablosu gelişebilir. Pıhtılaşma durumunun bozulmasına bağlı olarak hastanın gebelik sırasında yada doğum sonrasında kanaması artabilir. Bu nedenle plasenta dekolmanı tedavisi doğum sonrasında da devam edecektir.
Plasenta dekolmanı nedeniyle bebeğini kaybedenlerde ise annenin durumunda sıkıntı yoksa normal doğum düşünülmelidir. Ancak kısa sürede doğum olmazsa yada annenin durumunda kötüleşme olacak olursa sezeryan doğum ile gebelik sonlandırılır.
Plasenta dekolmanı çok hızlı müdahale ve yakın takip gerektiren bir durumdur. Ancak gelişen tıbbi teknoloji ve gebelik bakımına rağmen dekolman plasentayı engelleyecek yada önceden tahmin edecek bir yöntem yoktur. Ablasyo plasenta konusunda gebeler bilgilendirilmeli ve en ufak bir problemde gecikmeden doktoru başvurmaları önerilmelidir.
Ankara Çankaya Çukurambar’daki muayenehanemizde gebelik takibi Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara gebelik takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş hocalarımızın websitelerini ziyaret edebilirsiniz…
[…] Plasenta Dekolmanı […]
[…] Plasenta Dekolmanı […]