2 haftalık gebelik, henüz ultrasonda görülmemektedir. Bu dönem yumurtlama dönemine denk gelmektedir. Henüz yumurta ile sperm birleşmemiştir.

2 haftalık gebelik testte çıkar mı?

Maalesef bu haftada henüz gebelik testte belli olmaz. Çünkü henüz embriyo oluşmamış ve rahme tutunmamıştır. Gebelik testinde pozitiflik saptanması için embriyonun rahme tutunduktan sonra hcg salınımının başlaması gereklidir. Bu nedenle bu haftada gebelik kan testinde belli olmayacağı gibi idrar testinde de belli olmaz. 2 haftalık gebelikte beta hcg değeri henüz yükselmemiştir. Bu dönemde istenen kan tahlilinde hcg değeri negatif yani 5 in altındadır.

2 Haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?

2. gebelik haftasında henüz gebe olduğunuzun farkında değilsiniz. Herhangi bir belirti bu haftalarda yaşanmaz. Artık adet kanaması pek çok hastada bitmiştir. Bu haftada 1. gebelik haftasında büyümeye başlayan yumurtalar büyümeye devam eder. 1-3 adet yumurta 18-20 mm büyüklüğe ulaşarak bu dönemde yumurtlama olayı gerçekleşecektir. Yani bu dönem yumurtlama dönemidir. 2 haftalık gebelikte yumurtlamaya bağlı hafif karın ağrısı ve bulantı şikayeti bazı kadınlarda görülebilir. Buradaki mide bulantısı ve karın ağrısı gebeliğe bağlı değil yumurtlamaya bağlı karın iç zarının irritasyonuna bağlıdır.

Aynı zamanda bebeğin yerleşip gelişeceği rahim içindeki endometrium denilen tabakada gelişen yumurtalardan salınan östrojen etkisiyle kalınlaşmaya başlar. Yumurtlama dönemine kadar kalınlaşmaya devam eder. Yumurtlama sonrası sperm tarafından döllenen yumurta 6. günde bu tabakaya gömülecek ve gebelik başlamış olacaktır.

Yumurtlama dönemi adetin kaçıncı günü başlar?

Adet döngüsü 28 günde bir olan kadınlarda gebelik ikinci haftasının sonunda yumurtlama olacaktır. Bu günün tesbit edilmesi özellikle gebelik isteyen bayanların işlerini kolaylaştıracaktır. Adet kanaması düzenli olmayan bayanlarda toplam adet gününden 14 gün çıkartılırsa yaklaşık yumurtlama günü belirlenir. Yani adeti 32 gün süren bir kadında 32-14=18. gün yumurtlama günüdür.

Yumurtlama olayını sağlayan adetin ortasına yakın dönemde gelişmiş foliküllerden salgılanan östrojen hormonunun aniden aşırı yükselmesidir. Bu yükselmeyle beraber yumurtlama hormonu dediğimiz LH hormonu da aniden yükselir ve yumurtanın çatlamasını sağlar.

Kadınların yumurtlama dönemi ne zaman olur ?

Yumurtlama olan bayanlarda göğüslerde hassasiyet , karın bölgesi ve kasıklarda ağrı, vaginal akıntılarda artma ve vücut ısısında artma meydana gelir. Fakat yumurtlama belirtilerine bakarak yumurtlama gününü tahmin etmek her zaman kolay olmaz. Bu nedenle yumurtlama gününün daha doğru tesbit edilmesi için geliştirilen testlerden faydalanılabilir.

Yumurtlama hesaplamada eczanede satılan yumurtlama (ovulasyon) testi faydalıdır. İdrarda yapılan bu testlerle yumurtlama tarihi oldukça güvenilir bir şekilde tesbit edilebilir. Yine kadının vücut sıcaklığının artışı da yumurtlama gününün belirlenmesinde kullanılırancak uygulanması zor olup yanılma ihtimali biraz daha fazladır.

Yine yumurtlama gününün belirlenmesinde bir diğer yöntem vajinal sekresyonların incelenmesidir. Elinizle eğer vajeni ıslak hissediyorsanızve aldığınız mukus bol miktarda ve iki parmak arasında çektikçe uzuyorsa yumurtlama tarihiniz yaklaşmış yada oluşmuş demektir. Sekresyonun en fazla olduğu dönem yumurtlama gününüzdür. Bu günden sonra sekresyonlar giderek azalır ve katılaşır.

Bazen hastalarımızdan yumurtlama dönemine göre erkek çocuk olması için ne yapmalı şeklinde sorular gelmektedir. Günümüz teknolojisi ile tüp bebek yöntemi dışında gebeliğin erkek yada kız bebek şeklinde yönlendirilmesine yönelik bir işlem yapmak mümkün değildir.

Bu haftalarda henüz gebelik oluşmamıştır. Bu nedenle gebelik öncesi muayene amacıyla doktora görünülmesi sağlıklı bir gebelik takibi açısından oldukça önemlidir. Gebelik öncesii muayenede yapılacak kan ve idrar tahlillerinizi ihmal etmeyiniz. Gebelik öncesinde folik asit kullanımı nöral tüp defekti denen bebeklerdeki omirilik açıklığı riskini azaltmaktadır. Günde 400 microgram folik asit kullanmayı unutmayınız.

Gebelik şüpheniz varsa gebelik tarihinizi hesaplamak için gebelik hesaplama sayfamızı ziyaret ediniz. Gebelik takibi Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş hakkında bilgi ve randevu için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Hamilelik takibi için Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş doktorlarımız her zaman yanınızdadır.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş