Lohusa ne demek diye düşünmüş olabilirsiniz. Lohusa kelimesi Yunancada Lehona (yatak) anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Yunancada Lohia kelimesi doğumdan sonra annenin döl yatağından gelen akıntı anlamına gelir. Lohusa yeni doğum yapmış kadın olarak nitelendirilmektedir. Lohusalık dönemi doğum sonrasında annenin fiziksel olarak tekrar eski haline döndüğü 6 haftalık dönemi kapsamaktadır. Halk arasında lohusalık hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Lohusalık dönemi bir hastalık değildir. Sadece gebelikte oluşan değişikliklerin tekrar eski halline döndüğü ve bebeğin beslenmesi için gerekli şartların sağlandığı fiziksel dönüşümün yaşandığı bir evredir.

Lohusalık döneminde anne vücudunda oluşan değişiklikler nelerdir?

  • Lohusalık döneminde kırmızı, sarı, beyaz bir akıntı oluşur. Buna lohusa kanaması adı verilir. Bu kanama ilk 3 gün kırmızı iken daha sonra gittikte rengi açılır. 1 hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır.
  • Rahim tekrar eski halini almak için küçülmeye başlar. 2 hafta sonunda iyice küçülen rahim 6 hafta sonra eski haline tamamen dönmüş olur.
  • Bebeğin beslenmesini sağlamak amacıyla memelerde süt salgılanması başlar. İlk 2-3 gün süt az gelirken genelde 3 günden sonra oldukça bol gelmeye başlar. Sezeryan ameliyatı olan lohusa kadınlarda süt gelmesi biraz daha geç olur. İlk gelen süte kolostrum adı verilir ve oldukça besleyicidir. Başlangıçta az gelen bu besleyici süt sayesinde bebek doygunluğa ulaşır.
  • Vücuttaki şişlikler ve ödem doğum sonrası erken dönemde biraz artar. Daha sonra azalmaya başlar.Lohusa anne yavaş yavaş kilo vermeye başlar.
  • Gebeliğe bağlı şikayetler lohusalık döneminde ilk 2 haftada devam eder. Ancak 2 haftadan sonra belirgin şekilde azalarak 6 haftanın sonunda gebeliğe bağlı tüm belirtiler kaybolur.

Lohusa kadınların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler arasında belki de en önemlisi elbette bebeğinin bakımı ve sağlığıdır. Tabiiki lohusanın dikkat etmesi gerekenler bununla sınırlı değildir. Lohusa kadınlar aşağıda anlatılan hususlarda dikkatli olmalıdır:
  • Lohusalık döneminde en sık karşılaşılan şikayetler meme başı çatlaklarıdır. Meme başında çatlak oluşmasın diye gebeliğin doğuma yakın dönemlerinde memeye çatlak önleyici kremler başlanabilir. Meme ucuna masaj yaparak bu kremler uygulanır. Meme başı çatlakları neredeyse tüm gebelerde oluşur. Ancak önlem alınanlar daha hafif olarak atlatabilir.
  • Lohusalık döneminde bazen aşırı kanamalar yaşanabilir. Bu kanamalar rahmin yeterince toplamamasına, enfeksiyonlara ya da rahim içinde parça kalmasına bağlı olabilir. Bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.
  • İdrar yolu enfeksiyonları lohusalarda sık görülür. Doğum sonrasında vajen ve idrar yolları enfeksiyonlara açık hale gelir. Aynı zamanda doğum takibi sırasında sonda uygulaması da enfeksiyon gelişim riskini arttırır.
  • Rahim içi iltihabı lohusa annelerde ateş, şiddetli kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı nedeni olabilir. Böyle bir durumda derhal doktorunuzla irtibata geçiniz.
  • Doğum sonrası dikiş yerlerinde ağrı olabilir. Ancak şiddetli ağrı, kızarıklık ya da morarma benzeri belirtiler olursa derhal doktorunuza bilgi veriniz. Dikiş yerlerinde bazen hematom dediğimiz kan toplanması ya da enfeksiyonlar olabilir.
  • Doğum sonrası bazı lohusa kadınlarda lohusa depresyonu dediğimiz duygu durum değişikliği oluşabilir. Lohusa annede nedeni olmayan ağlamalar, üzüntü hali, bebeğine bakma isteği olmaması gibi lohusa depresyonu belirtileri olabilir. Sıklıkla kendiliğinden düzelir. Ancak şiddetli olacak olursa psikolojik destek almak faydalı olacaktır.
  • Doğum ya da sezeryandan 24 saat sonra lohusanın duş almasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Douğmdan 6 hafta sonra yapılan muayenede herhangi bir problem tesbit edilmezse lohusalık döneminde cinsel ilişki açısından bir sakınca yoktur.
  • Normal doğum sonrası tampon yerine hijyenik petlerin kullanılması sağlığınız açısından daha uygundur.
  • Normal doğum ya da sezeryandan 7-15 gün sonra doktorunuz sizi tekrar muayene için çağıracaktır. Bebeğiniz ise 5-7 gün sonra tekrar muayene olacaktır. Bu muayenelerinizi ihmal etmeyiniz.
  • Doğum sonrası bazı lohusa kadınlarda idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Tedirgin olmayın. Kendiliğinden genellikle düzelir.
  • Emzirme sonrası memenizde kalan sütü sağmanız gerekecektir. Aksi halde memelerde biriken süt ateş ve iltihap oluşumuna neden olabilir. Emzirme sonrası memelerde halen sertlik varsa bir süt pompası yardımıyla ya da elinizle memeyi sağabilirsiniz.
  • Lohusalık döneminde kanda pıhtılaşma riski artar. Bu nedenle bol bol yürüyünüz. Bol bol sıvı alınız.

Lohusa beslenmesi nasıl olmalıdır?

Lohusa beslenmesi hem annenin bu dönemi daha rahat atlatması hemde bebeğin daha güzel beslenmesi açısından önemlidir. Lohusa kadın ne yemelidir sorusuna aslında doğal beslenmelidir diye cevap vermek doğru olacaktır. Lohusalık döneminde lohusa kadın bol su içmeli, taze meyve ve sebze bol tüketmelidir. Lifli gıdalar lohusalıkta kabızlık problemini hafifletecektir. Çok yağlı, baharatlı, tuzlu ya da katkı maddesi içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Emziren kadınlarda lohusalık döneminde diyet uygulaması önerilmez. Diyet annenin sütünün azalmasına ya da sütün kesilmesine neden olabilir. Lohusa bakımı hem anne hemde bebek için oldukça önemlidir. Bebek doğurunca iş bitmiyor asıl iş şimdi başlıyor.

İslamda Lohusalık

Lohusalık dönemi kadından kadına değişiklik gösterebilir. Kanama kesilmesiyle lohusalık dönemi sona erer. Lohusalık döneminin asgari bir süresi yoktur. Ancak azami 40 gündür. 40 günden sonra devam eden kanamalar özür kanaması sayılır.

Dinimizde lohusalık döneminde kadınlar, namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur’an okuyamaz, Kur’an’ı eline alamaz, Kâbe’yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar. Lohusalık süresince kılınamayan farz namazlar daha sonra kaza edilmez, fakat tutulmayan oruçlar kaza edilir.

Ankara Çankaya Çukurambar’daki muayenehanemizde gebelik takibi Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara gebelik takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş