Ayrıntılı ultrason, gebeliğin 18-23 haftaları arasında yapılan detaylı incelemedir. Detaylı ultrason yaptırmak için bize ulaşınız.

Ayrıntılı ultrason Ankara ilinde pekçok merkezde yapılmaktadır. Ayrıntılı ultrason fiyatları 2024 yılında 2000-5000 tl arasında değişmektedir. Ayrıntılı ultrason fiyatları 2024 Ankara detayları için bize ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason bebeğin tüm organlarının değerlendirilmesi için yapılan bir ultrasondur. Detaylı ultrason, 4 boyutlu ultrason, renkli ultrason yada renkli dopler ultrason şeklinde adlandırılmalarda toplumda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ayrıntılı Ultrason Ankara’da Neden Yapılır?

Büyüyen bebeğin (fetus), plasentanın ve etrafını saran amniyotik sıvının değerlendirilmesi gebelik takibi için çok yardımcı olabilir. Ultrason, hamileliğiniz hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Detaylı Ultrason ile neleri belirleyebiliriz:
• Bebeğin tahmini doğum tarihi
• Bebeğin boyutları ve kilosu
• Birden fazla bebek olup olmadığı (ikiz veya üçüz)
• Plasentanın yeri ve gelişimi (“doğum sonrası”)
• Amniyon sıvısının miktarı (bebeği çevreleyen “su torbası”)
• Bazı doğum kusurlarının tesbiti
• Düşük olup olmadığı
• Tüm organların detaylı incelenmesi

Ayrıntılı Ultrason Ankara’da Ne Zaman Yapılır?

Gebeliğin 18-23 haftaları arasında yapılabilir. Detaylı ultrason için en ideal dönem 20. hafta civarıdır.

Ayrıntılı Ultrason Karından mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason vücuttaki organlara yönelik zararsız ses dalgaları kullanır. Ses dalgaları, bir bilgisayar ekranında olduğu gibi bir monitörde görüntüye dönüştürülür. Detaylı ultrason muayenelerinde kullanılan ses dalgaları uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Hamileliğin 18-23 haftaları arasında karından bakılan bir ultrason yöntemidir. Karına sürülen jel yardımıyla bir prob vasıtasıyla bebeğe gönderilen ses dalgaları tekrar toplanır ve görüntüye dönüştürülür. Bu görüntüler bebeğin görüntüleridir.

Ayrıntılı Ultrason Aç Karnına mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason için aç olmanız gerekmez. Ancak bazı durumlarda idrara hafif sıkışık olmanız görüntü kalitesini arttırabilir. Bunun yanında idrara sıkışık olmanız şart değildir. Hatta aşırı sıkışık olursanız bu durumlarda görüntü kalitesi bebeğin pozisyonunun etkilenmesinden dolayı azalacaktır.

Ayrıntılı Ultrason Gerekli midir?

Ayrıntılı ultrason, bebeğiniz doğmadan önce bilgi almanın en güvenli yoludur. Gebelikte ultrasonun cihazının bilinen bir riski yoktur. Bu nedenle sadece riskli gruplarda değil, tüm gebeliklerde detaylı ultrasonun yapılması önerilmektedir. Ancak detaylı ultrasonda tüm organlardaki anormallikler görünmeyebilir.

Bu günlerde, kadınlar için ikinci trimesterde genellikle 20 haftalık anatomi taraması olarak adlandırılan bir seviye 2 ultrason için planlanmış olması oldukça rutin. Bunun nedeni, uygulayıcıların bu özel gebelik ultrasonunun, bir bebeğin nasıl geliştiğini görmenin ve her şeyin tam olması gerektiği gibi olduğundan emin olmalarını sağlamanın harika bir yolu olduğunu keşfetmeleridir. Bebeğinizin gizlice bir göz atmak için büyüleyici – ve bebek albümü başlatmak için eve bir hatıra fotoğrafı çekmek eğlenceli.

Ayrıntılı Ultrasonda Neler Görülür?

Detaylı ultrason, her şeyin olması gerektiği gibi büyüyüp gelişmesini tesbit etmek için fetal anatomiye yakından odaklanır. İlk trimesterde aldığınız bulanık ultrasondan çok daha net ve daha ayrıntılıdır. Bebeğinizin tüm vücut ölçüleri alınacak ve ağırlığı tahmin edilecektir. Kalbin dört odasının yanı sıra böbrekler, mesane, mide, beyin, omurga ve cinsiyet organlarına da bakılacaktır. Sonografi uzmanı ayrıca amniyotik sıvı seviyelerinize, plasentanın konumuna ve fetal kalp atış hızınıza bakacak. Gerekli durumlarda 4 boyutlu ultrason veya renkli ultrason da kullanılabilir.

Detaylı ultrason taraması ayrıca sert ve yumuşak işaretleyicileri de kontrol eder; bu da kromozomal anormallik riskinde artışa işaret edebilecek özellikleri gösterir. Taramanıza başlamadan önce bilmeniz gerekenler: Yumuşak belirteçler gösteren (çok az sayıda bebek için koroid pleksus kisti, ekojenik odaklar veya piyelektazi) çok az sayıda bebek, anormalliğe sahiptir. Doktorunuz, herhangi bir takip testinin gerekli olup olmadığı konusunda sizi yönlendirecektir.

Özellikle bebeğin yüzünün görüntülenmesinde veya sırt bölgesi ve karın bölgesindeki cildin bütünlüğünün incelenmesinde 4 boyutlu ultrason bizlere çok faydalı bilgiler verebilir. Bu nedenle 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrasona ek olarak sıklıkla kullanılır.

Plasenta ve göbek bağındaki damarların değerlendirilmesinde ise renkli ultrason ve dopler ultrason oldukça faydalıdır. Yine kalbin incelenmesi sırasında renkli dopler ultrason sayesinde kan akış hızları hesaplanmaktadır. Renkli ultrason ile kalp bölmeleri arasındaki bağlantılar daha net olarak incelenmektedir.

Detaylı ultrason ile birlikte 4 boyutlu ultrason ve renkli ultrason sıklıkla birlikte kullanılır. Herbirinin eksikliklerini diğer ultrason yöntemi tamamlayarak optimal bir değerlendirme sağlanmış olur.

Beyin

Detaylı Ultrason, beynin içindeki sıvı dolu boşlukları ve beynin arkasındaki beyincik şeklini değerlendirecektir. Ayrıca beyinde beyin omurilik sıvısı üreten bir doku olan koroid pleksusta herhangi bir kist olup olmadığını tespit edebilecektir. Fetal kistler, bir kromozom anomalisi için artmış bir risk olduğunu gösterebilir; ancak, bu kistlerin çoğu, hamileliğin 28. haftasında bebeği etkilemeden ortadan kalkar. Renkli dopler ultrason beyindeki anormalliklere eşlik eden damar anormalliklerinin tesbit edilmesinde ek faydalar sağlayabilir.

Yüz

Bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak, bebeğinizin yarık dudağı olup olmadığını tespit edilebilir. Yarık damak her zaman tesbit edilemeyebilir. Dudak ve damak yarıkları, ABD’deki her 600 yenidoğandan 1’ini etkileyen dördüncü en yaygın doğum kusurudur.

Dudak ya da damak yarığına bağlı ağız sağlığı ve tıbbi sorunların sayısı nedeniyle, doğumdan sonra bebeğinizin bakımına çocuk doktoru, çocuk cerrahisi, plastik cerrahi ve kulak burun boğaz cerrahisi dahil olacaktır. Bebeğinizin ultrason sırasında yarık bir dudağı olduğu tespit edilirse, bebeğinizin doğumdan önce ihtiyaç duyacağı tıbbi tedaviyi sağlayabilecek araştırma tesislerini araştırmak yararlı olacaktır. 4 boyutlu ultrasonun yüz incelemesindeki katkısı oldukça yüksektir.

Kalp

Konjenital Kalp Bozuklukları doğum kusurlarının ve bebek ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Doğum öncesi tanı sizi ve tıbbi ekibinizi, bebeğinize hamileliğiniz boyunca ve doğumdan sonra mümkün olan en iyi tıbbi bakımı sağlamak için hazırlayabilir. Detaylı ultrasonda görülebilecekler şunlardır:

  • Dört oda görünümü
  • Damar Çıkışları
  • Kalp ve mide pozisyonu
  • Kalp atış hızı

Bununla birlikte özellikle riskli hastalarda yada detaylı ultrasonda şüphe duyulan hastalarda bebek kalbi için daha ileri bir inceleme olan fetal ekokardiyografi yapılmalıdır. Renkli dopler ultrason kalp incelemesinde oldukça önemli bir değerlendirme yöntemidir.

Omurga

Bebeğinizin omurgası uzun görünümde ve kesit olarak değerlendirilecektir. Omurların hizalı olduğundan ve cildin sırttaki omurgayı örttüğünden emin olunmalıdır. Omurga bölgesindeki cildin bütünlüğünün incelenmesinde 4 boyutlu ultrason oldukça faydalıdır.

Diğer Ana Organlar

Detaylı tarama ayrıca bebeğinizin midesini, karın duvarını ve diyaframı değerlendirecektir. Tarama, bebeğinizin iki böbreği olup olmadığını ve mesanesinin düzgün çalışıp çalışmadığını belirler.

Fetal ve Plasental Ölçümler

Detaylı ultrasonda özellikle plasenta previa’yı bulmak için plasentanızın pozisyonuna bakılacaktır. Göbek kordonu karnına normal girip girmediğini ve üç damarının olup olmadığı, bebeği çevreleyen ve serbestçe hareket etmesine izin verecek kadar amniyotik sıvı olup olmadığı da incelenecektir. Plasenta ve göbek kordonunun incelenmesinde renkli dopler ultrason oldukça faydalıdır.

Detaylı Ultrason Her Anormalliği Tesbit Eder mi?

Daha önce de belirtildiği gibi, detaylı ultrason, rahimdeki çocuğun gelişiminin normal şekilde gerçekleşmesini sağlar.

  • Bebeğin başının şekli çocuğun beyin hasarı olup olmadığını söyleyebilir.
  • Yarık dudak da gebeliğin bu aşamasında teşhis edilebilir.
  • Omurganın şekli de doğru bir şekilde geliştiğini ve omurganın arkasındaki cildin normal olup olmadığını görmek için bu aşamada kontrol edilir.
  • Çocuğun midesinde görülebilen amniyon sıvısı, yutma fonkisyonunun normal olduğunu gösterir.
  • Sonografi uzmanı, kalbin dört odasının tümünün boyutunu kontrol eder. Ek olarak, tüm ana arterleri ve damarları inceler.
  • Uzman ayrıca çocuğun mesanesinin işleyişini ve idrarın geçmesindeki anormallikleri de kontrol edebilir.

Ancak detaylı ultrasonda tüm anormallikler görünmeyebilir.

İkiz Gebeliklerde Detaylı Ultrason

Ayrıntılı Ultrason Taraması, hamile kadının birden fazla fetüsü olup olmadığını gösterebilir. İkiz veya çoğul gebeliklerde, ultrason her iki bebeğin tüm organlarının doğru şekilde görüntülenmesini sağlar.

Ayrıntılı Ultrasonda Anormallik Tesbit Edilirse Ne Yapmalıyım?

Detaylı ultrasonunuzda bebeğin bir sorunu olduğu tesbit edilirse doktorunuz sizi yönlendirecektir. Bu noktada pek çok uzmanlık alanından destek almanız gerekebilir. Bu uzmanlar şunları içerebilir:
• Genetik danışman
• Perinatolog (riskli gebelik uzmanı)
• Bir radyolog
• Bir çocuk uzmanı
Ayrıca, bebeğin kromozomlarının incelenmesi için amniyosentez ve NIPT gibi gibi daha fazla test önerilebilir. Kalple ilgili şüpheli durumlarda fetal ekokardiyogram (bebeğin kalbinin ayrıntılı ultrasonu) istenebilir.

Ankara Ayrıntılı Ultrason Fiyatları 2023

Ankarada ayrıntılı ultrason fiyatları yapıldığı merkeze ve yapan doktora göre değişmektedir. Ayrıca çoğul gebeliklerde fiyat biraz daha artmaktadır. Ayrıntılı ultrason fiyatları 2024 yılında 2000-5000 tl arasında değişmektedir. Bazı kliniklerde detaylı ultrason doğum paketi fiyatı içine dahildir. Ankara ayrıntılı ultrason 2024 fiyatları için bize ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş