5 haftalık gebelik, ultrasonda bebek görülmemekle birlikte gebelik kesesi rahatlıkla görülebilir. Transvajinal bakılan ultrasonda ise bazen bebeğin kalp atışları da görülebilir. Annede ve bebekteki değişiklikler hakkında bilgi edinmek için makalemizi okuyunuz.

5. gebelik haftasında adet gecikmesi nedeniyle hastada gebelik şüphesi oluşacaktır. Gebelik varlığını öğrenmek için idrarda ya da kanda gebelik testi yapmanız gerekmektedir. Eczanede satılan idrarda gebelik testi günümüzde oldukça güvenilirdir. Ancak bazen kullanılan testin cinsine bağlı olarak yanılmalar olabilir. Bu nedenle idrar testi ile yapılan gebelik testlerinde sonucun muhakkak kanda gebelik testi ile teyit edilmesi gereklidir.

5 Haftalık Gebelik Ultrasonda Görülür mü?

4. gebelik haftasında endometriuma yerleşen ve içi sıvı dolu blastokist haline gelen embriyoda artık, bebeği oluşturan elemanlar ile, plasentayı oluşturan elemanlar ayrılmaya başlamış ve amnion kesesi oluşmuştur. 5. gebelik haftasında artık amnion kesesi gittikçe büyümektedir. Buna paralel olarak embriyo da gittikçe büyümekte ve bu haftada ultrasonda görünebilecek büyüklüğe ulaşmaktadır. Özellikle günümüzdeki gelişmiş ultrason cihazlarıyla genelde bu haftada embriyo görülmektedir. Ancak her zaman görünmeyebilir ve bu haftada görünmemesi bir anormallik olduğu anlamına gelmez. Yumurtlaması geç olan bayanlarda embriyo görünmeyebilir.

Adet gecikmesi sonrası gebelik testi pozitif çıkan kadınlar artık gebelik haftasını hesaplayabilir. Son adet tarihinin ilk gününden itibaren normal bir gebelik 40 hafta ya da 280 gündür. Gebelik hesaplama programları sayesinde gebelik haftanızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Bizim gebelik haftası hesaplama aracından haftanızı hesaplayınız.

Bu haftanın başında 0.3 mm olan embriyonun boyu haftanın sonuna doğru 2-3 mm boyutlarına ulaşır. Bu haftada pek çok bebekte kalp atışını tesbit etmek mümkün olmaktadır. Ancak bazen geç yumurtlamaya bağlı bebeğin kalp atışının tesbiti gecikebilir. Organları oluşturacak yapılarda bir taraftan farklılaşmaya başlamıştır.

5 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Bu haftalarda gebelerin pek çoğunda bulantı, iştahsızlık ve yorgunluk gibi şikayetler mevcuttur. Ancak ciddi bir beslenme bozukluğu olmadığı müddetçe bebeğinizde herhangi bir anormallik oluşmaz. Bu haftada doktorunuzun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız. Öğün sayısını 4-6 arası yapabilirsiniz. Ancak bulantıdan dolayı zorlanıyorsanız bu dönemde sadece canınızın çektiği şeyleri tüketmekle yetininiz.

Gebelerde özellikle ilk 3 ayda geçirilen toksoplazma dediğimiz enfeksiyon bebekte ciddi anormalliklere neden olur. Bu nedenle çiğ etle yağılmış yiyeceklerin tüketilmemesi, meyvelerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi önemlidir. Yine özellikle kedilerden uzak durulmalıdır. Sigara ve alkol tüketiyorsanız gebeliğinizin farkına varır varmaz bırakmalısınız. Sigara ve alkolün güvenli bir alt ya da üst sınırı yoktur. Pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirler tüketilmemelidir. Listeria dediğimiz bir mikroorganizmanın bulaşması neticesinde sıkıntılı dönemler yaşanabilir. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı ya da oldukça azaltılmalıdır.

Gebelikte folik asit kullanımını ihmal etmeyiniz. Gebelikte ideal kilo alımı açısından doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. İlk 3 aylık dönemde 1-2 kilo almanız tavsiye edilir. Tüm gebelik boyunca 11-12 kilo ideal kilo alımı olmakla beraber bu miktar hastanın gebeliğe başlama kilosuna göre belirlenir.

Bu dönemde rahim içerisinde gebelik kesesi görünmezse dış gebelik açısından dikkatli olmak gereklidir. Yapılacak yakın ve dikkatli takiple dış gebelik hastaya zarar verecek düzeye gelmeden tedavi edilebilir.

Hamilelik takibi Ankara doktorlarımız her zaman sizin yanınızda. Randevu ve bilgi için arayabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş