Vajinismus hastalığı, maalesef kadınlarda günümüzde sıkça karşılaştığımız bir cinsel birleşme sorunudur. Vajinismus nedir diye hekimlere bile sorulduğunda oldukça farklı tanımlar yapılmaktadır. Çünkü vajinismus tanımlaması tam oturmuş bir tanımlama olmayıp herkes farklı kriterlere göre vajinismus tanısı koyduğundan toplumdaki tam sıklığı dahi net olarak bilinmemektedir. Kafalardaki bu karışıklıklara bir nebze de olsa açıklık getirmek için acaba “vajinismus nedir” sorusunu bu makalemizde cevaplamaya çalışacağız.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus, cinsel ilişkiyi engelleyen istemsiz bir vajinal kas spazmı olarak tanımlanır. Vajinismus terimi ilk kez 19. yüzyılda ortaya çıktığından beri, nispeten seyrek görülen ancak iyi anlaşılan ve kolayca tedavi edilebilen bir kadın cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Vajinimsus tedavi başarı oranının, hastada ciddi psikolojik bir problem yoksa %100 e yakın olduğu görülmektedir.
Vajinismusun toplumdaki yaygınlığını inceleyen epidemiyolojik bir çalışma bulunmamaktadır. Çünkü böyle bir çalışma hastaların sıklıkla kaçınmayı tercih edebileceği stresli bir jinekolojik muayene gerektirebilir. Bu sorunun yaygınlığına ilişkin çarpıcı biçimde değişen tahminler var. Bazıları bunun nispeten nadir bir durum olduğunu iddia ederken, diğerleri bunun en yaygın kadın psikoseksüel işlev bozukluklarından biri olduğunu öne sürüyor. Toplumda görülme oranlarının %5-17 arasında değiştiği bildirilmektedir.
Vajinismus, vajina kaslarının, cinsel ilişkiyi engelleyen, tekrarlayan veya sürekli istemsiz kasılmasıdır. Etkilenen kadınlar arasında belirgin bir sıkıntıya veya kişilerarası zorluğa neden olur ve stres seviyeleri ile orta derecede ilişkilidir. Diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi, evlilik ve kişiler arası sorunlara yol açabilir. Kısırlık probleminin aslında göz ardı edilen bir nedenidir. Vajinismus, evlilik ilişkilerinin bozulması, kaygı, depresyon ve düşük benlik saygısı riski ile ilişkilendirilmiştir. Vajinimusu olan kadınlar tedavi olmadan gebe kalmaları oldukça zordur (Okuyunuz >>> Vajinimusu olan hamile kalabilir mi). Herhangi bir tedavi ile gebe kalsalar bile normal doğum yapmaları neredeyse imkansızdır (Okuyunuz >>>> Vajinimusu olanlar normal doğum yapabilir mi).
Vajinismus birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir. Birincil vajinismus, kadının vajina kaslarının istemsiz kasılması nedeniyle hiçbir zaman cinsel ilişkiye girememesi durumunda ortaya çıkar. Bazen ‘tamamlanmamış evlilik’ olarak anılır. İkincil vajinismus, bir kadının daha önce cinsel ilişkiye girebildiği ancak istemsiz kas spazmları nedeniyle artık girilemediği durumlarda ortaya çıkar.
Vajinismusu olan kadınların büyük bir kısmı cinsel birleşme sırasında belirgin bir ağrı korkusu bildirmektedir. Belirli fobileri olan kişiler, korkulan nesne ile karşı karşıya geldiklerinde endişe ve korku duyarlar. Sonuç olarak, fobik uyaranla doğrudan temastan aktif olarak kaçınma eğiliminde olacaklardır. Vajinismusu olan kadınlar, vajinal penetrasyon korkusu ve buna bağlı ağrı bildirirler ve jinekolojik muayeneler gibi vajinal penetrasyon durumlarında yüksek düzeyde duygusal sıkıntı gösterirler. Vajinismus olan bayanlar vajinal penetrasyon (jinekolojik muayene, tampon yerleştirme ve cinsel ilişki) gerektiren bazı durumlardan korkmakta ve kaçma eğilimindedir.
Vajinimusun genel kabul gören tanımı şu şekildedir: Kadının, bunu dilemesine rağmen, bir penisin, parmağın ve/veya herhangi bir nesnenin vajinal girişine izin vermede sürekli veya yineleyici zorluklar yaşamasıdır. Fobik kaçınma, istemsiz pelvik kas kasılması ve ağrı beklentisi, korkusu veya deneyimi vardır. Bu durumun aşağıdakilerden en az biri ile birlikte 6 ay veya daha uzun süre devam eden veya tekrarlayan zorluklarla karakterize olması gereklidir:
- Denemelerin en az %50’sinde vajinal ilişki yada penetrasyon olmaması,
- Vajinal ilişkide yada penetrasyon girişimlerinin en az %50’si sırasında belirgin genito-pelvik ağrı,
- Vajinal ilişkide yada penetrasyon girişimlerinin en az %50’sinde penetrasyon sırasında belirgin vajinal penetrasyon veya genito-pelvik ağrı korkusu,
- Vajinal ilişkide yada penetrasyon girişimi sırasında vakaların en az %50’sinde pelvik taban kaslarının belirgin şekilde gerilmesi veya sıkılması.
Vajinismusun temelinde psikolojik faktörler oldukça sık gözlenmektedir. Olumsuz cinsel tutumlar, cinsel ve fiziksel istismar deneyimi, cinsel bilgi eksikliği ve cinsel suçluluğun varlığı, ilişkiye girme sırasında ağrı korkusuna yol açmaktadır. Vajinismustan muzdarip kadınların genel olarak cinsellik ve evlilik öncesi seks hakkında olumsuz görüşlere sahip oldukları görülmektedir.Bir dizi organik patolojiler de (kızlık zarı ve doğuştan anormallikler, vestibulodini, genital cerrahi veya radyoterapi ile ilişkili travma gibi) etiyolojik faktörler olarak öne sürülmüştür.
Pelvik taban kas disfonksiyonu (örneğin, hipertonisite ve azalmış kas kontrolü), vajinismus gelişiminde predispozan bir faktör olarak öne sürülmüştür. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce mutlaka anatomik bir bozukluğun olup olmadığı incelenmelidir.
Vajinismus tedavisinde pelvik taban fizyoterapisi, ilaç tedavileri, genel psikoterapi ve cinsel ve bilişsel davranışçı terapiler uygulanmaktadır.
Vajinismusun zamanla düzeleceğini düşünmek, yada kendi kendine evde tedavi etmeye çalışmak, mevcut olan vajinismusun şiddetlenmesine sebep olabilir (Okuyunuz >>> Vajinismus kendiliğinden düzelir mi). Vajinismus olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz. Vajinismus hastalığı günümüzde modern yöntemlerle %100 e yakın oranlarda tedavi edilebilmektedir. Erkeklerde bu tedavi süresince eşlerinin yanında olduklarını hissettirmeli ve sabırlı olmalıdırlar. Vajinimsus tedavisi için kliniğimiz doktorlarından randevu alabilirsiniz. Biliniz ki bu konuda yalnız değilsiniz. Doktorlarımızın hassas yaklaşımları ile 1-3 tedavide vajinimusu yenerek normal bir cinsel hayata kavuşacaksınız.
Vajinismus tedavi fiyatları Ankara detayları için bize her zaman ulaşabilirsiniz.
[…] Vajinismus Nedir […]