Sezeryan sırasında miyom ameliyatı elbette yapılabilir. Uygun pozisyondaki miyomların çıkarılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Kanama riskini arttırdığı söylensede tecrübeli ellerde sezeryanda miyom ameliyatı hastanın ikinci bir ameliyattan kurulmasını sağlamaktadır. Biz kliniğimizde sezeryan sırasında miyom alınmasını uygun olan hastalarda öneriyoruz.

Miyomlar, rahmin düz kas ve bağ hücrelerinden kaynaklanan iyi huylu kitlelerdir. Büyüklükleri ve sayıları değişken olup, 40 yaş üstündeki kadınların nerdeyse yarısında görülebilirler. Hamilelikte miyom % 1-5 arasında görülmektedir. Miyomların boyutları ve yapısı gebelikte değişiklik gösterebilir. Gebelik esnasındaki hormonal değişiklikler, rahmin büyümesi ve kanlanmasının artması nedeniyle genellikle miyomlar da büyüme olur.

Hamilelikte Miyom Olanlarda Sezeryan Şart mıdır?

Gebelikte miyom ne kadar büyür bunu bilmek mümkün değildir. Ancak miyomlar gebelikte büyüse bile genellikle belirti vermezler. Miyomu olup hamile kalanlarda bazen rahimdeki yerleşim yerine ve büyüklüklerine bağlı olarak düşüğe, erken doğuma, ağrıya, bebekte pozisyon anormalliklerine, suların erken gelmesine, bebeğin eşinin erken ayrılmasına ve zor doğuma neden olabilirler. Miyomlar, rahimdeki kas tabakasının etkili bir şeklide kasılmasını engellediğinden, doğum süresini uzatabilir, doğum sonrası kanamaya neden olabilirler. Bazen de rahim ağzına yakın yerleşen miyomlar doğum kanalını kapatır ve normal vajinal doğumu engeller. Böyle durumlarda sezeryan doğum önerilen doğum şeklidir.

Sezeryan Doğum Sırasında Miyom Alınır mı?

Sezeryanda miyom ameliyatı bazen halk arasında sezeryanda kist ameliyatı oldum şeklinde ifade edilebilir. Bu nedenle önceki ameliyatları sorgularken dikkatli sorgulamak oldukça önemlidir. Kist ameliyatı ile miyom ameliyatı bir sonraki gebeliğinizdeki takibinizi ve doğum şeklinizi farklı etkileyecektir.

Gebelikte rahmin büyümesi ve kanlanmasının artmasına bağlı olarak sezeryan esnasında miyomların alınması aşırı kanamaya neden olabilir. Bu risk nedeniyle miyomların sezeryanda miyom alınması geçmişte önerilmeyen bir işlem iken günümüzde oldukça sık uygulanan ve güvenli bir işlem olmuştur. Sezeryanla miyom ameliyatı tecrübeli hekimler tarafından uygun hastalara yapıldığında belirgin bir kan kaybına neden olmamakta, hastanede yatış süresini ise çıkarılan miyomun büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık 1-2 gün uzatmaktadır.

Sezeryanda Miyom Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Sezeryanda miyom ameliyatı, hastaları miyomlar için ikinci bir ameliyat olmaktan kurtarırken aynı zamanda hastanın bir sonraki gebeliğinde miyomlara bağlı oluşabilecek komplikasyonları da engellemektedir. Miyom rahim ağzına yakın yerleşmiş ve bu nedenle normal doğum yapamamış olan hastalarda sezaryen esnasında alt segmentten kesilerek miyomun alınması, bir sonraki doğumun normal doğum olarak gerçekleşmesini de sağlayabilmektedir.

Öte yandan sezeryan sırasında miyom ameliyatı sonrası rahimde iyileşme, doğumdan sonra ameliyat olan kadınlardaki rahmin iyileşmesinden daha iyidir. Yine bir sonraki gebelik esnasında rahimdeki dikişlerin ayrılma ihtimali sezeryanda miyom alınmasında daha düşüktür.

Sezeryan Sırasında Hangi Miyomlar Alınır?

Tüm bu nedenlerden dolayı, rahmin içine, üstüne, dışına yerleşmiş veya sapla tutunmuş, ana damarlara uzak miyomlar sezaryen esnasında alınabilir. Ancak çok büyük ve rahmin kas tabakasının ortasına yerleşmiş, ana damarlara yakın olan miyomlarda kanama riski fazladır. Bu miyomların çıkarılması esnasında rahim zedelenebilir, rahmin bir kısmının veya tamamının alınması gerekebilir. Bu nedenle böyle riskli vakalarda miyomun alınması doğum sonrasına ertelenir. Doğumdan sonra birkaç ay içinde rahim küçülerek eski haline döner ve kanlanması azalır. Böylece miyomlarda da küçülme olur ve çıkarılması kolaylaşır. Bazen yeterince küçülmeyen miyomlarda, miyomları küçültecek ilaçlar uygulanıp sonra ameliyat edilir. Böylece rahmin zarar görme ihtimali azaltılmış olur. Çok küçük miyomlarda, miyom ameliyatı esnasında değerlendirme yapılır. Sorun çıkarmayacak bir bölgede ise bunların alınmasına gerek yoktur. Hastalarımız doğumda miyom gidermi şeklinde sorular sormaktadır. Bu miyomlar genelde doğumdan sonra küçülür, hatta bazen bu küçülme o kadar fazladır ki, artık ultrasonda görülmezler. Ancak doğumda miyom gitmez.

Sonuç olarak uygun hastanın seçimi, hangi hastanın sezeryanda miyom alınması ameliyatının kararının verilmesi en kritik basamaktır. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan, seçilmiş hastalarda sezeryan sırasında miyom ameliyatı güvenlidir ve hastalar için pek çok avantajı mevcuttur.

Sezeryan miyom ameliyatı izlemeyiniz. Çünkü bu ameliyat kanlı bir ameliyattır. Sizin gözünüzü korkutabilir. Endişelenebilirsiniz. Ancak deneyimli ankara kadın doğum uzmanı tarafından ameliyatınız güvenli bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Kliniğimizde miyom ameliyatı Ankara Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından anlaşmalı olduğumuz hastanelerde Laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle yapılmaktadır. Miyom ameliyatı fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş