Dermoid kist, vücutta bulunan tüm dokulara benzeyen içerikleri olan yumurtalık kistidir.  Kist boyutları 1-2 cm’den başlayarak 30 cm’e kadar değişik boyutlarda olabilir. Kist içerisinde şaç, diş, kemik, kıl ve yağ gibi çok değişik dokular içerebilir. Dermoid kist belirtileri diğer yumurtalık kist belirtilerine benzer. Tedavisi ve ameliyatı da yine benzerlik göstermektedir. Dermoid kist ameliyatı fiyatları da oldukça değişkendir. Bu makalemizde dermoid kist nedenleri, belirtileri ve ameliyatı konusunda bilgiler sunacağız.

Dermoid Kist Nedir, Yumurtalıkta Neden Olur?

Yumurtalıkta dermoid kist özellikle genç yaşlardaki kadınlarda ve kızlarda olabilir. Bu kistler yumurtalıktaki germ hücrelerinden gelişir. Germ hücreleri adı verdiğimiz yumurtalıktaki kök hücreler bazen vücuttaki diğer tüm dokulara dönüşebilir. Bu durumda içerisinde saç, kıl, diş, kemik ve yağ gibi değişik dokuların oluştuğu kistler meydana gelebilir.

Dermoid Kist Belirtileri Nelerdir?

Bu kist genellikle herhangi bir belirti vermez. Hormon salgılamadıkları için tüylenme, sivilcelenme ya da adet düzensizliği gibi belirtilere neden olmaz. Çoğunlukla başka nedenlerle yapılan ultrason sırasında tesbit edilirler. Çok küçük boyutlarda iken ultrasonda bile net tanı konulamaz. Dermoid kist görüntüleri bazen kötü huylu yumurtalık kistlerine benzer. Ancak 3-4 cm’den sonra ultrasonda daha net olarak görülmeye başlar. Arada kalınan vakalarda MRI çekilerek içeriğindeki farklı dokulara ait görüntüler tanıyı kesinleştirir. Büyük kistlerde ise ultrasonda çoğu zaman dermoid olma ihtimali yüksek oranda saptanır ancak bazı vakalarda kesin tanı ameliyat sırasında konur. Hastaların bir kısmı kötü huylu yumurtalık tümörü diye ameliyata alınır ancak bunların bir kısmı özellikle genç yaşlarda iyi huylu kist olarak saptanır ve hasta açısından büyük bir mutluluk yaşanır.

Bu kistlerde genellikle CA 125, CA 19-9, CA 15-3, hcg ve alfa fetoprotein gibi kist belirteçleri normaldir. Pekçok hastada bu değerlerde yükselme görülmez.

Çok büyük boyutlara ulaşacak olursa torsiyone olabilir, yumurtalığın kanlanması bozulabilir ve yumurtalık kaybedilebilir. Böyle bir durumda hasta şiddetli karın ve kasık ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yaşayabilir. Hastanın acilen ameliyata alınarak yumurtalığın düzeltilmesi ve kistin çıkarılması oldukça önemlidir.

Büyük kistlerde idrar torbasına bası olursa sık idrara çıkma, bağırsaklara baskı yaparsa kabızlık gibi problemlere neden olabilir.

Dermoid Kist Tehlikeli Midir?

Bu kistler iyi huylu bir tümörlerdir. Kansere dönüşme ihtimali son derece düşüktür. Matür teratom olarak da adlandırılan bu kistlerden genellikle kanser gelişmez. Ancak immatür teratom adı verilen tümör da yine aynı dokulardan gelişmekte ve maalesef kötü huylu bir tümör olarak davranmaktadır.

Küçük kistler genellikle başka nedenlerle yapılan ultrason esnasında tesbit edilir ve çoğunlukla herhangi bir risk teşkil etmez, tehlikeli değildir. Ancak zamanla büyümekte olan kist eğer 5 cm ve üstündeki boyutlara ulaşacak olursa torsiyon adı verdiğimiz kistin kendi etrafında dönmesi durumu yaşanabilir. Bu durum yumurtalığın kanlanmasını bozarak yumurtalığın kaybedilmesine neden olabilir. Bu durumda mutlaka acil ameliyatla yumurtalık düzeltilmeli ve kist çıkarılmalı ve patolojiye gönderilmelidir.

Bunun yanında çok büyük kistlerde diğer organlara bası yaparak bazı şikayetlere neden olabilir. Ancak genellikle dermoid kist tehlikeli değildir.

Dermoid Kisti Kaç Cm Tehlikelidir?

Dermoid kist 5-6 cm ve üstünde hasta için tehlike oluşturabilir. 8-10 cm ve üstündeki kistlerde ise torsiyon adı verdiğimiz durum yaşanabilir. Bu kistler kalın kapsüllü olduklarından patlaması çok fazla görülmez.

Dermoid Kistleri Kansere Dönüşür Mü?

Dermoid kist genelde kansere dönüşmez. Dokular tam olgunlaşmasını sağladığından kanser gelişme ihtimali son derece düşüktür. İçinde eğer immatür dokular olacak olursa kanser gelişme riski olabilir. Ancak bu çok nadirdir. Bu durum patoloji sonucu ortaya çıkar.

Dermoid Kistleri Kilo Yapar Mı?

Bu kistler hormon salgılamadığından genellikle kilo yapmaz. Ancak çok büyüyen kistlerde hasta kilo aldığını zanneder. Halbuki kiste bağlı olarak karın şişkinliği oluşmuştur. Çok büyük kistlere eskisi kadar rastlanmamaktadır. Ultrasonun yaygın olarak kullanılması nedeniyle eskisi gibi 20-30 cm lik kistlere çok rastlanmamaktadır.

Dermoid Kist Kendiliğinden Kaybolur Mu?

Yumurtalıklardan gelişen folikül kistleri kendiliğinden kaybolur. Ancak çikolata kisti ve dermoid kistler kendiliğinden kaybolmaz. Bu nedenle kendi kendine kaybolmayan kistler ameliyatla alınmalıdır.

Dermoid Kistler Genetik Mi?

Dermoid kistler germ hücrelerinden gelişmektedir. Bölünmeleri esnasında oluşan değişik bozukluklar, kök hücrenin yumurta hücresi olması gerekirken farklı dokulara dönüşmesine neden olur. Ancak bu durum genetik olarak anneden kızına geçen bir hastalık değildir.

Dermoid Kistlerine Hangi Bölüm Bakar?

Dermoid kistler elbette kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir ve ameliyat edilir. Yumurtalıklarla ilgili tüm girişimler jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Bazen karın içerisinde kitle nedeniyle diğer bölümler tarafından ameliyata alınan kadınlarda yumurtalıklardan kaynaklanan kist olduğu fark edildiğinde kadın doğum doktorları ameliyata çağrılır ve ameliyatı tamamlar.

Dermoid Kistin Neden Olduğu Ağrıya Ne İyi Gelir?

Dermoid kist ağrısına hiçbir tedavi iyi gelmez. Çünkü bu hastalarda ağrı varsa bu yumurtalıkların döndüğü ve kanlanmasının bozulduğu anlamına gelir. Bu durumlarda değişik tedavilerle hastayı geciktirmemek ve bir an önce ameliyata almak yumurtalığın kurtarılması açısından oldukça önemlidir.

Dermoid Kistleri Hızlı Büyür Mü?

Bu kistler genellikle yavaş büyür. Ancak nadiren hızlı büyüyebilir. Bu durum elbette kişiden kişiye değişir.

Dermoid Kisti Patlarsa Ne Olur?

Dermoid kist patlaması çok nadir görülen bir durumdur. Genellikle patlamaz. Çünkü bu kistin kapsülü kalındır. Bu nedenle kendiliğinden patlama ihtimali son derece düşüktür. Patlayacak olursa şiddetli karın ve kasık ağrısı, bulantı kusma gibi belirtilere neden olur. Ancak ameliyat sırasında bir kısmında kist kapsülü açılır. Bunun hasta açısından bir riski yoktur çünkü ameliyat sırasında karın içi iyice temizlenmektedir.

Dermoid Kistin İcinde Ne Var?

Bu kistlerin içerisinde kıl, kan, yağ, kemik, diş, tırnak, sebum, diş, göz, kıkırdak ve tiroid dokusu gibi vücutta mevcut olan dokulardan bir veya birkaç tanesi birden olabilir. En sık görülen yağ ve kıl dokusudur. Kist içerisinden yoğun miktarda yağ ve çok miktarda kıl yumağı çıkmaktadır.

Dermoid Kist Nasıl Tedavi Edilir?

Dermoid kistin kesin tedavisi ameliyattır. Yumurtalıklarda olan kistler kapalı ya da açık ameliyatla çıkarılır. Bu kistler ilaçla tedavi edilemez ya da kendiliğinden düzelmez. Bu nedenle takip edilmesinin bir anlamı yoktur. Acil bir durum oluşmadan çıkarılmaları oldukça faydalıdır.

Yumurtalıkta Dermoid Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yumurtalıkta dermoid kist tesbit edildiğinde mutlaka çıkarılması gereklidir. Çünkü bu kistler kendiliğinden geçmez. İlaçla tedavi edilmez. Mutlaka ameliyatla çıkarılması gerekir. Yumurtalıkta dermoid kist ameliyatı laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat ya da açık ameliyatla yapılabilir. Karına girildikten sonra yumurtalık açılarak kist kapsülü ile beraber soyularak çıkarılır. Materyal patolojiye gönderilir. Patoloji sonucu genellikle normal gelir. Ameliyat sırasında mümkün olduğunda patlatılmamaya çalışılmalıdır. İçeriği karın içerisine dökülürse de mutlaka titizlikle temizlenmelidir. Karın içine dağılmasını engellemek için endobag adı verilen laparoskopik torbalar kullanılır. Açık ameliyatta ise yumurtalık karın dışına alındığından herhangi bir problem yaşanmaz.

Genç hastalarda yumurtalık ameliyat sırasında korunur. Ancak 40 yaş üstünde ve çocuk sayısını tamamlamış hastalarda kistle beraber yumurtalıkta çıkarılabilir. Bu detaylar ameliyata girmeden önce doktorla detaylı bir şekilde görüşülmelidir.

Dermoid Kist Ameliyatı Yumurtalığa Zarar Verir Mi?

Dermoid kist ameliyatı tecrübeli ellerde elbette yumurtalığa zarar vermez. Kist kendisi büyüdükçe yumurtalığa zarar verebilir. Torsiyon olursa elbette yumurtalık zarar görebilir. Kist ameliyatında yumurtalıklar genellikle zarar görmez.

Dermoid Kisti Olanlar Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Dermoid kist ameliyat olmazsa gittikçe büyür. Büyüdükçe kendi etrafında dönme ve yumurtalıkların zarar görme ihtimali artar. Bu nedenle bu hastalarda takip ya da bekleme önerilmez. Eninde sonunda ameliyat gerekecektir.

Dermoid Kist Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kist ameliyatı sonrasında iyileşme süreci ameliyatın yapılış şekline bağlıdır. Laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat ile yapılırsa hasta 1-2 hafta içinde toparlanır ve sosyal hayata döner. Açık ameliyatla yapılacak olursa iyileşme süresi 4-6 haftadır. Bu nedenle uygun olan hastalarda laparoskopik dermoid kist ameliyatı tercih edilmelidir.

Dermoid Kistler Alındıktan Sonra Tekrarlar Mı?

Dermoid kistleri de elbette tekrarlayabilir. Tekrarlama oranı %3-4 civarındadır. Yumurtalıklarda germ hücresi olduğu müddetçe kadınlarda kist gelişme ihtimali mevcuttu. Bazen her iki yumurtalıkta birden olabilir. Bu nedenle kist ameliyatı sırasında diğer yumurtalıkta mutlaka kontrol edilmelidir.

Dermoid Kisti Ameliyatı Sonrası Adet Görülür Mü?

Kist ameliyatı sonrası bazen kadınlar erken adet görebilir. Bu durum yumurtalıklara yapılan müdahale veya ameliyatın hasta üzerindeki stres etkisi nedeniyledir. Ancak pek çok hastada adet düzeni etkilenmez.

Dermoid Kistleri Gebeliğe Engel Olur Mu? Kist Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınır Mı?

Dermoid kist genellikle gebeliğe engel olmaz. Hormon salgılamadığı için hamileliğe bir engel yoktur. Ancak kisti tesbit edilenler mutlaka hamilelik öncesi tedavi edilmelidir. Kist ameliyatı sonrası hamile kalmanızda bir engel ve bir sakınca yoktur.

Dermoid Kist Ameliyatında Yumurtalık Alınır Mi?

Kist ameliyatı olan genç kadınlarda yumurtalıklar alınmaz. Ancak 40 yaş üstü bayanlarda yumurtalıklar alınabilir ya da bırakılabilir. Bu tamamen hastanın ve doktorun istişaresi sonucunda netleşir.

Dermoid Kist Ameliyatı Fiyatları Ankara

Dermoid kist ameliyatı fiyatları Ankara ilinde 2024 yılında ameliyatın kapalı ya da açık oluşuna, kisti büyüklüğüne ve her iki yumurtalığı tutup tutmadığına göre değişir. Kist ameliyatı fiyatları Ankara detayları için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş