Aşılama fiyatları 2024 yılında %40 oranında artmıştır. Aşılama fiyatları yapıldığı kliniğe, işlemde kullanılacak malzemelere, çipli aşılama olup olmamasına göre değişmektedir. Aşılama fiyatları genellikle Ankara ilinde 4000 tl den başlamaktadır. Aşılama ücretleri konusunda bizden her zaman bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Düzenli ve korumasız olarak cinsel bir ilişkiye sahip olan birçok çift, istemelerine rağmen çocuk sahibi olamıyorlar. Bu nedenle de hamile kalmak için değişik tıbbi seçenekler deneniyor. Bu tıbbi seçenekler arasında, başarı oranının yüksekliği bakımından aşılama yöntemi ilk sırada yer alıyor. Bu yöntem sayesinde, dünyada ve ülkemizde oldukça fazla çift çocuk isteklerine kavuşabiliyorlar.

İÇİNDEKİLER

İnseminasyon (Aşılama) Nedir?

Yardımcı üreme teknikleri arasında yer alan aşılama yöntemi, erkekten alınan spermlerden laboratuvar ortamında en sağlıklısının seçilip temizlendikten sonra, kadının rahmine verilme işlemine denmektedir. Bu yöntemin, tüp bebek yönteminden farkı ise; döllenmenin kadının rahminde doğal yöntemlerle olması ve başarı oranının çok daha yüksek olmasıdır.

Aşılama Yönteminin Uygulanması İçin Gerekli Hususlar Nelerdir?

Aşılama, doğal bir yöntemdir ve rahim içine yerleştirilen sağlıklı sperm, kadının yumurtalığını kendisi ulaşarak döllemektedir. Bu nedenle, erkeğin sperm sayısı ve spermlerinin kalitesi mutlaka aşılamaya yetecek oranda olmalıdır. Çünkü aşılama için, mevcut spermlerin en sağlıklı ve kalitesi seçilmektedir. Aşılama için ikinci gereklilik ise, kadının fallop tüplerinden minimum birinin açık ve sağlıklı olmasıdır. Aksi halde rahme verilen sperm, yumurtalara ulaşamaz veya çok zor ulaşabilir. Bu da aşılanmanın gerçekleşmesine rağmen, döllenmenin olmamasına neden olmaktadır.

Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çok sayıda çift, aşılama tedavisi Ankara başlıklı aramalar yapmaktadır. Oysa çocuk sahibi olamayan herkese aşılama tedavisi uygulanmamaktadır.

Aşılama tedavisi için bazı şartlar bulunmakta ve bu şartlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • En az bir yıl süresince korunmadan ve düzenli olarak ilişkiye girilmesine karşın, hamileliğin oluşmadığı kişilere
  • Nedeni tespit edilemeyen kısırlık tanısı konmuş olan kişilere
  • Erkeğin sperm sayısı azalmış veya hareketlilik oranı düşmüşse
  • Kadında yumurtlama işleminin olmaması veya yumurtlamanın normal düzeyden daha düşük olması
  • Peniste sertleşme sorunu olduğu durumlarda
  • Değişik nedenlerden dolayı cinsel ilişkiye girme sorunu yaşayanlara
  • Tedavi edilemeyen erken veya geç boşalma sorunu olanlara
  • İlişki sonrası peniste oluşan boşalmanın, penisin ağzında değil tam tersi yönde oluştuğu durumlarda
  • Kadının antikorlarının, değişik nedenlerden dolayı erkeğin sperm hücrelerine zarar verdiği durumlarda

Bu rahatsızlığın yanı sıra, kadınlarda çikolata kisti (hafif endometriosis) rahatsızlığı oluşumlarında da aşılama tedavisi uygulanmaktadır.

Aşılama Tedavisinden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, öncelikle aşılama tedavisinin fiyatlarını öğrenmek için aşılama fiyatları 2024 başlıklı aramalar yapıyorlar. Fiyatları uygun bulduktan sonra ve gerekli şartları oluşturuyorlarsa, aşılama tedavisine başlıyorlar. Aşılama tedavisine başlamadan önce, tedavinin başarı şansını arttırmak için, çiftlerin yapması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Bu hususlar, uzmanlar tarafından şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Alkol tüketiminin erkek sperm hücrelerinin sayısını azalttığı ve kalitesini düşürdüğü ispatlanmıştır. Bu nedenle, aşılama tedavisine başlamadan en az iki gün önce, alkol tüketimine son verilmelidir.
  • Aşılama tedavisinde, spermler kadının rahmine enjekte edildiği için, vajina bölgesinin temizliği ve korunması çok önemlidir. Özellikle tedaviden 48 saat öncesine kadar, kadınların bu bölge için herhangi bir krem veya jel kullanmaması gerekmektedir. Bazı krem ve jellerin sperm hücrelerine zarar verdiği unutulmamalıdır.
  • Hem erkek, hem de kadın aşılama tedavisinden önce, radyasyona maruz kalmamaya dikkat etmeli, bu nedenle de doktoruna danışmadan ve çok acil değilse röntgen çektirmemelidir.

Bunların yanı sıra, aşılama tedavisine karar verildikten sonra, tedaviyi uygulayacak doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır. Çünkü bazı ilaçlar, hem sperm hücrelerine zarar verebilmekte, hem de kadının yumurtlamasını ve yumurtalarını olumsuz etkileyebilmektedir.

Aşılama Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Aşılama tedavisinin başarı oranları, özellikle yapılan uygulamalara ve çiftlerin özelliklerine göre değişmektedir. Sadece aşılama yaptıranlarda başarı oranı %3 civarında olurken, önce yumurta gelişimini sağlayıp sonra aşılama uygulandığında bu oran, %20’lere kadar çıkabilmektedir.

Aşılama Tedavisi Öncesinde Neler Yapılır?

Aşılama tedavisi öncesinde, tedaviyi yapacak doktor çiftlerin cinsel ilişki geçmişini dinleyerek, tedaviye gerek olup olmadığı hakkında bir kanaat oluşturmaktadır. Daha sonra ise erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı tetkikler yapılmaktadır.

Bu tetkiklerin bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Erkekler için: sistemik ve lokal fiziki muayene, serolojik amaçlı testler, MAR testi, hormon profilleri, semen analizleri ve sperm sayısı ile hareketliliği testleri gibi
  • Kadınlar için: sistemik ve lokal fiziki muayene, FSH, LH, Prolaktin, TSH, HSG, hormon profili ve progesteron gibi

Tedaviyi gerçekleştirecek doktorun kararı ancak bu testler sonucunda kesinleşmektedir. Bu nedenle, yapılacak testlerin doğruluk derecesinin çok yüksek olması gereklidir. Aşılama tedavisine karar veren çiftlerin, yapacakları aşılama fiyatları 2024 aramalarında bu hususları da göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nedir?

Aşılama tedavisinin aşamaları, genel olarak dört başlıkta toplanmaktadır.

Bu aşamalar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Yumurtalıkların uyarılma aşaması: aşılama tedavisine genel olarak, kadınların adet dönemlerinin ilk 5 günü içinde başlanmaktadır. Öncelikle yumurtaların belirli bir oranda büyümesi sağlanmaktadır. Tedavide ana hedef 3 adet yumurtanın istenilen büyüklüğe ulaşmasıdır. Bunu sağlamak için ise, iğne veya hap uygulaması yapılmaktadır. Adetin 3’ncü veya dördüncü günü başlayan ilaç uygulamalarının sonuçları, sürekli olarak ultrason görüntüleme yöntemi ile takip edilmektedir. Yumurtalarda 17 mm. İle 20 mm. Arasında bir büyüme elde edildiğinde ikinci aşamaya geçilmektedir.
  • Sperm Toplama aşaması: bu aşamada erkekten belirli bir miktarda sperm alınarak, laboratuvar ortamında incelenir. Bu esnada en kaliteli ve hareketli spermler seçilerek, özel bir yöntemle yıkanarak temizlenir. Spermin erkekten alınma işlemi, aşılamanın gerçekleşmesinin planlandığı saatten, yaklaşık üç saat önce gerçekleşmelidir. Çünkü spermlerin ayrıştırılması ve temizlenmesi işlemleri, ortalama iki saat civarında tamamlanmaktadır.
  • Yumurtaların çatlatılması aşaması: yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaştığında, içinde gebelik hormonu bulunan ilaç iğne ile kadına enjekte edilmektedir. Bu işlem sayesinde yumurtalar çatlayarak, yumurta hücresinin fallop tüplerine hareket etmesi sağlanmaktadır. Çatlatma iğnesinin yapılmasından en geç 36 sonrasında, yumurtaların çatlaması gerekmektedir. Bu durumda ultrason görüntülemesi ile takip edilmektedir.
  • Aşılama aşaması: aşılama esnasında, kadın jinekolojik muayene pozisyonuna getirilerek, spekulum adlı özel aletle rahim ağzının görüntülenmesi sağlanır. Daha sonra özel bir plastik tüp (kaleter) vasıtası ile rahmin içine girilir. İçinde kaliteli ve hareketli spermlerin bulunduğu şırınga, bu tüpün içinden sokularak, spermler rahmin istenilen bölgesine verilir. Spermler genellikle yumurtalara 10 cm. civarında bir mesafeye yerleştirilerek, spermlerin daha çabuk yumurtalara ulaşması sağlanmaktadır.

Her aşamanın başarı ile sonuçlanması gerekmektedir. Aksi halde bir aşamadan istenen verim elde edilmeden diğer aşamaya geçilmemektedir.

Aşılama tedavisi uygulanacak çiftlerin özel bir diyet uygulanması gerekir mi?

Aşılama tedavisi alacak çiftlerin, eğer bir sağlık sorunları yoksa özel bir diyet uygulamasına gerek yoktur. İdeal kiloda olmak tedavi başarısını arttıracağından, kilosu fazla ya da az olan hastalarda buna uygun bir beslenme planı yapılmalıdır. Sigara-alkol alışkanlığı olanlar derhal bırakmalıdır. Tüm gebelik planlayanlara önerildiği gibi organik, sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Paketlenmiş, işlenmiş hazır gıdalar tüketilmemeli, sağlıklı ev yapımı ürünler tercih edilmelidir. Asitli, kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve ve kafeinli içecek tüketimi azaltılmalıdır. Çiğ etten yapılan şeyler (salam, sosis, etli çiğ köfte, suşi vb), derin deniz balıkları-kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir. Günlük 2-3 lt su tüketilmelidir. Düzenli olarak proteinden zengin gıdalar, çeşitli ve renkli sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle koyu renkli sebzeler, kırmızı-mor renkli sebze ve meyveler antioksidan açısından zengindir. Bunlar düzenli olarak diyete uygun şekilde alınmalıdır. Günlük kuruyemiş tüketimi de (fındık, ceviz, badem vb) ihmal edilmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer nokta, doğru ve dengeli beslenme sadece anne adayı için değil, baba adayı için de geçerlidir. Sonuçta sağlıklı embriyo için sağlıklı yumurta ve sağlıklı sperm olması gerekir. 

Aşılama tedavisine başlamadan önce yapılan testler için özel bir gün var mıdır?

Kadınlarda hormonal değerlendirme adet döngüsünün belli zamanlarında yapılır. Bazı hormon testleri (FSH, LH, östrojen, prolaktin vb) adetin 2- 3 gününde sabah aç karna yapılır. Progesteron ise beklenen adet zamanından 1 hafta önce veya adetin 21. günü yapılır. Bunun dışındaki testler için özel bir gün yoktur. Sadece bazıları için aç olmanız gerekebilir.

Aşılama tedavisi sonrası gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılır?

Aşılama yapıldıktan 14- 15 gün sonra gebelik testi yapılır. Kanda gebelik testi, idrar testine göre hem daha hassastır hem de en doğru sonucu verir. Bu nedenle kanda gebelik testi yani beta-HCG yapılır.

Aşılama tedavisi sonrası idrarda gebelik testi yapılabilir mi?

İdrarda yapılan gebelik testlerinin hassasiyeti düşüktür. Bu nedenle erken gebelikte yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca HCG değerinin normal artışını takip ederek gebeliğin sağlıklı olup olmadığına karar verilir. İdrar testinde sadece görsel olarak bir sonuç elde edildiğinden değerdeki yükselme takip edilemez. Bu nedenle kanda yapılan gebelik testi yani beta-HCG bakılması tercih edilir.

Aşılama tedavisi sonrası oluşan gebelik ne zaman ultrasonda görülür?

Kanda gebelik testinin pozitif çıkması kimyasal gebelik olduğunu gösterir. 2 gün arayla yapılan kan testinde HCG değerinin kabaca 2 kat artması gebeliğin sağlıklı olduğunun bir işaretidir. HCG değeri yaklaşık 1500-2000 civarına ulaştığında gebelik ultrasonda görülebilecek boyutlara gelmiş olur. Bu tarih kabaca aşılama yapıldıktan 3 hafta sonrasına tekabül eder. Bu ultrason karından veya vajinal yoldan bakılabilir.

Aşılama İçin Gerekli Olan Spermler Nasıl Alınır?

Aşılama için gerekli spermin alınması için, erkeğin bir milyon civarında sperm hücresinin olması gerekmektedir. Bu sayının daha fazla olması ise, aşılama tedavisindeki başarı oranını arttıracaktır. Sperm verecek olan erkek, mutlaka bu işlemden 2 gün öncesine kadar cinsel diyet yapmalı yani boşalmamalıdır. Sperm verme işlemi, doğal yolla yani mastürbasyon sonucunda gerçekleşmektedir. Bunun içinde, erkeğin ellerini ve penisini iyice temizlenmeli ve steril bir laboratuvar kabına, boşalma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemin tamamen steril bir ortamda gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle de aşılama tedavisi Ankara başlığı ile yapılan aramalarda, aşılama tedavisi yapılacak sağlık tesisinin hijyen koşullarına da dikkat edilmelidir.

Aşılama Esnasında Ağrı Olur mu?

Aşılama esnasında çok hafif bir ağrı oluşabilmektedir, bu da adet sancısına benzer şiddette olduğundan, önemli bir ağrı olmamaktadır. Ağrının sebebi ise, plastik tüpün rahim ağzına yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Spermlerin yerleştirilmesi esnasında herhangi bir ağrı oluşmamaktadır. Bu nedenle, aşılama uygulaması için herhangi bir anestezi uygulaması yapılmamaktadır.

Aşılama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Aşılama işlemi yumurtaların çatlamasından sonra yapılan bir işlemdir. Bu da çatlatma iğnesinin yapılmasından sonra, yaklaşık 36 saat sonrasına denk gelmektedir. Çok hafif bir kanama veya ağrı olsada, anestezi gerektirmeyen bir uygulama olup, ortalama 10 ile 15 dakika arasında tamamlanmaktadır. Aşılama işleminden sonra 15 dakikalık bir dinlenme sonucunda, kadın normal yaşantısına devam edebilmektedir.

Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Aşılama işlemi, genel olarak kadınların adet döneminin 12’nci ile 14’ncü günleri arasında yapılmaktadır. Bu tarih kesin bir tarih olmamaktadır çünkü kadınların adet süreleri genellikle değişiklik göstermektedir. Bu da aşılama zamanının kişilere göre düzenlenmesini gerektirmektedir.

Aşılama Tedavisinin Fiyatları Ne Kadardır?

Aşılama tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyenler öncelikle aşılama fiyatları 2024 başlığında aramalar yapmaktadır. Oysa bu tedavilerde önemli olan tedavinin başarı oranıdır. Bunun için de öncelikle tedaviyi yapacak doktorun deneyimi ile uygulamanın yapılacağı sağlık merkezinin koşulları incelenmelidir. Aşılama tedavisinin fiyatları ise özellikle uygulanacak tedavinin yöntemine göre değişmektedir. Tedavi esnasında yapılacak ve tedavinin başarısını arttıracak uygulamalar, tedavi fiyatının da yükselmesine neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra, tedavinin uygulanacağı yer ile tedaviyi uygulayacak ekibin kaliteside, tedavi fiyatları üzerinde önemli rol oynamaktadır. Aşılama tedavisinde kullanılan cihazların, ekipmanların ve ilaçlar ile sarf malzemelerinin kalitesi ile miktarıda, tedavi fiyatının belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Mikroçipli Aşılama Yöntemi Nedir?

Aşılama tedavisi esnasında, erkekten alınan spermlerin kalite ve hareketlilik açısından ayrışmasının yapılması, bunun sonucunda da en hızlı ve en kaliteli spermlerin seçilmesi gerekmektedir. Spermlerin ayrıştırma aşaması esnasında, yaygın olarak santrifüj sistemi ile çok hızlı döndürme işlemi uygulanmaktadır. Bu çok hızlı döndürme işlemi ise, sperm hücrelerinin DNA yapısına zarar verebilmekte bu da aşılama tedavisindeki başarı oranının düşmesine sebep olabilmektedir.

Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde sperm hücrelerinin DNA yapılarına zarar verilmeden ayrıştırılmasını sağlamak için, mikroçip yöntemi kullanılmaktadır. Mikroçip yönteminde, spermler milimetreden küçük deliklerin içinden geçirilip, özel bir solüsyon kullanılarak ayrıştırılmaktadır. Şekil bozukluğu olan ve hareketsiz spermler, bu deliklerden geçemeyerek ayrıştırmanın daha sıhhatli olmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda, mikroçip yöntemi kullanılarak yapılan aşılama tedavilerindeki başarı oranının, klasik yöntemlere oranla iki kat daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aşılama tedavisini seçen çiftlerin aşılama tedavisi Ankara aramalarında, mikroçip yönteminin kullanılıp kullanılmadığını da araştırması faydalı olacaktır. Çipli aşılama fiyatları normal aşılamaya göre yaklaşık 2000 – 3000 tl daha yüksektir.

Aşılama Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

Aşılama tedavisi genellikle uygulama yöntemine ve tedavinin aşamalarının istenilen düzeye çıkma süresine göre, değişen sürelerde gerçekleşmektedir. Ortalama olarak aşılama tedavisi 15 gün civarında tamamlanmaktadır. Aşılama işleminin gerçekleşmesi ile yapılacak işlemler bitmemekte, daha sonra ise düzenli kontroller safhası başlamaktadır. Kısacası bu süreç, doğumun gerçekleşmesine kadar takip edilmesi gerekli olan bir süreçtir.

Aşılama Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Doğal yöntemlerle gebe kalınamadığında kullanılan aşılama yöntemi, doğal ilişki ve diğer yardımcı üreme tekniklerine göre birçok avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlardan ilki, yöntemin doğal cinsel ilişkiye çok yakın bir uygulama olmasıdır. Birçok yardımcı üreme tekniğinde, suni olarak gerçekleşen döllenme, bu yöntemde kadının rahminde ve doğal yoldan gerçekleşmektedir. Bu da çiftlerin psikolojisini düzeltmekte ve kendilerine olan güvenlerini arttırmaktadır.

Aşılama tedavisinin ikinci avantajı, erkekten alınan spermlerin kullanılarak döllenmenin gerçekleştirilmesidir. Bu yöntemde, erkeğin sperm sayısı az bile olsa, yeteri kadar sperm alınmakta ve gerekli işlemlerden sonra en sağlıklı ve hareketlisi kadının rahmine yerleştirilmektedir. Buda, çift için çok önemli bir psikolojik rahatlama sağlamaktadır. Spermin çatlayan yumurtaya çok kısa mesafelerde yerleştirilmesi ise, döllenme olasılığının şansını daha da fazla arttırmaktadır.

Aşılama tedavisinin ağrısız olarak yapılması ve anestezi gerektirmemeside, kadın için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Tedavi yönteminin kısa sürmesi ve tedavinin çiftin yaşam kalitesini olumsuz etkilememesi de, yöntemin en önemli avantajları arasında sayılmaktadır.

Aşılama Tedavisi Kaç Defa Tekrarlanabilir?

Aşılama tedavisinde, diğer yardımcı üreme tekniklerinde olduğu gibi tekrarlama sayısı kısıtlaması bulunmamaktadır. Aşılama tedavisi, istendiği kadar, hatta başarı elde edilinceye kadar tekrar edilebilmektedir. Ayrıca tedaviler arasında sadece bir ay olması bile yeni uygulama için yeterli olmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise, tedavinin doğala çok yakın olması ve tedavide çok düşük dozlarda ilaçların kullanılmasıdır. Buda, tedavinin uygulanacağı kadınlara hiçbir zarar vermemektedir.

Aşılama Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Aşılama tedavisi sonrasında, çiftlerin dikkat etmesi gereken tek husus, kadında oluşabilecek kanama durumudur. Bu kanama normal olarak bir iki damla şeklinde olmakta ve bir iki gün içinde geçmektedir. Kanama şiddetinin artması ve daha uzun sürmesi halinde ise, mutlaka tedaviyi yapan doktora başvurulmalıdır.

Aşılama tedavi sonrasında, tedavinin yapıldığı sağlık merkezinde yarım saat civarında dinlenmek, kadın için yeterli olmaktadır. Dinlenme sonrasında, çiftler günlük yaşamlarına kısıtlama olmadan devam edebilmektedir. Doktorlar, tedavi sonrasında cinsel ilişkiye ise, aynı gün veya ertesi gün olmak üzere izin vermektedir.

Aşılama tedavisi gördükten 12 gün sonra, gebelik testi yapılarak aşılamanın tutup tutmadığı öğrenilebilmektedir. Gebelik tesbit edilenler gebelik takibi sürecine alınır. Bu işlemden sonra ise, doktorun tavsiyesi üzerine belirtilen günlerde düzenli ultrason takiplerinin yaptırılması gerekmektedir.

Aşılama Tedavisi Başarısız Olursa Ne Yapılmalıdır?

Uzmanlar aşılama tedavilerinin 4 ile 6 defa arasında tekrar edilmesini önermektedir. Tekrar sayısının artması ise, gebeliğin oluşma olasılığını arttırmamaktadır. Bu tekrarlardan sonra da başarılı olunmaz ise, tüp bebek tedavisine başlanması tavsiye edilmektedir. Özellikle, önce aşılanma tedavisinin yapılması ve bu tedavi esnasındaki tetkik ve görüntülemeler, tüp bebek tedavisi için de faydalı olmaktadır.

Aşılama Tedavisinde Başarı Oranı Nasıl Arttırılır?

Aşılama tedavisi gören birçok çift istediği sonucu alamamaktadır. Bunun değişik sebepleri bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında ise uygulamanın yapıldığı yerin sağladığı imkanlar ve uygulamayı yapan doktorun tecrübesi gelmektedir. Kullanılan ilaç ve cihazların kalitesinin, tedavinin başarısı ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Ayrıca, tedavi öncesi yapılan testlerin sıhhati de tedavinin başarısını arttırmaktadır. Tedavinin başarısının artmasında, çiftlerin de önemli rolü bulunmaktadır. Çiftler, tedavi öncesi ve sonrasında, kendilerine verilen talimatlara harfiyen uymalı ve destekleyici amaçlı vitaminleri aksatmadan kullanmalıdır. Tedaviye psikolojik açıdan hazır olarak gelinmesi ile alkol ve sigara tüketilmemesi de tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.

Aşılama Tedavisi Sonrasında Oluşan Gebelikler Riskli Midir?

Aşılama tedavisi ile gerçekleşen gebeliklerde normal yolla oluşan gebeliklere göre az da olsa bazı riskler olabilmektedir. Bu risklerin başında ise erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve çeşitli anomaliler gelmektedir. Bu nedenle, tedavi sonrası tahlil ve kontrollerin aksatılmadan, doğuma kadar sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca, aşılama tedavisi sonucunda çoğul gebelik oluşma olasılığı, normal gebeliklere oranla daha fazladır.

Aşılama Fiyatları 2024 Ankara

Aşılama fiyatları 2024 yılında 5000 – 10000 tl arasında değişmektedir. Bu fiyatlara genellikle muayene, sperm hazırlanması ve aşılama işlemi dahildir. Ancak bazı kliniklerde farklı uygulamalar olabilir. Aşılama tedavisi Ankara ili Çankaya ilçesindeki muayenehanemizde yapılmaktadır. Aşılama fiyatları için bize her zaman ulaşabilir bilgi ve randevu alabilirsiniz.

İlaçsız aşılama tedavisi yapılabilir mi?

Evet, bazı özel durumlarda aşılama tedavisi esnasında ilaç kullanılmayabilir. Örneğin vajinismus hastalarında, erkekte erektil disfonksiyon olması durumunda yumurtalama zamanı takip edilerek aşılama yapılabilir. Ancak bunların başarısı düşük olduğundan, zamanla yapılması güç olduğundan genelde ilaç kullanılarak yumurtalar geliştirildikten sonra aşılama yapılması tercih edilir.

Aşılama tedavisi sonrası denize ve havuza girebilir miyim?

Gebelik testi yapılana kadar sauna, hamam gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak durmak, aşırı hareketten kaçınmak gerekir. Bu nedenle havuza ve denize girmemek uygun olur.

Aşılama tedavisi sonrası ilaç kullanmak gerekir mi?

Evet, bazı ilaçların kullanılması gerekir. Aşılama sonrası kullanılacak en önemli ilaç progesterondur. Embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak ve erken düşük olmasına engel olmak için progesteron tedavisi verilir. Progesteron dışında kullanılan başka ilaçlar da vardır. Bunların dozu, içeriği, kullanım süresi hastadan hastaya değişir. Ne tip ilaçların kullanılacağına hastanın o zamanki durumuna bağlı olarak kendi doktoru karar verir.

Progesteron; iğnesi mi, hap mı iyidir?

Farklı progesteron içeren ilaçlar ve uygulama yolları vardır. Progesteron  vaginal  uygulanabilir, iğne şeklinde yapılabilir yada ağızdan alınabilir. Vaginal kullanım ve iğne şeklindeki progesteron tedavisi, ağızdan alınan ilaca göre daha etkilidir. Bu nedenle vaginal yada iğne şeklinde olan tedaviler daha çok tercih edilir. Progesteron içeren ilaçların birbirine üstünlüğü yoktur. Ancak kullanılacak ilaca göre doz ayarlaması yapılması gerekir.

Aşılama işlemi yapılacak kadın o gün gelirken nelere dikkat edilmelidir?

Aşılama işlemi için aç olmaya gerek yoktur. Vaktinde işlemin yapılacağı merkezde hazır olmalı, gerekirse biraz erken yola çıkılmalıdır. Önerilen ilaçlar düzenli alınmalıdır. Aşılama esnasında kateterin rahim içinde kolay ilerleyebilmesi için idrara sıkışık olarak gelinmesi iyi olur.

Aşılama tedavisinden sonra ne zaman işe başlayabilirsiniz?

Aşılama tedavisi sonrası istirahat etmenin gebelik oranlarını arttırmadığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu nedenle istirahat önerilmemektedir. Aşılama yapıldıktan sonra klinikte 15-20 dakika dinlenmeniz yeterli olacaktır. İşlem sonrası hemen ya da ertesi gün işe başlayabilirsiniz. Ağır ve yüksek efor gerektiren işlerden, uzun mesai saatlerinden gebelik testi yapılana kadar uzak durmalısınız. Aşılama sonrası cinsel ilişkiye devam etmenizde bir sakınca yoktur. Gebelik testi yapıldıktan sonra doktorunuz sonrasıyla ilgili sizi bilgilendirecektir.

Aşılama tedavisi sonrası dış gebelik oluşabilir mi?

Normal gebelikte embriyo rahim iç zarına (yani endometrium tabakasına) yerleşir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere genelde tüplere yerleşir. Normal yolla oluşan gebeliklerin %2’si dış gebeliktir. İnfertilite tedavilerinde bu risk biraz daha yüksektir. Bunun nedeni infertiliteye neden olan sorunun aynı zamanda dış gebeliğe de neden olabilmesidir. 

Aşılama tedavisiyle bebeğin cinsiyet seçimi yapılabilir mi?

Aşılama tedavisinde cinsiyet seçimi yapılamaz. Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi yapılabilir ancak ülkemizde yasal değildir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

23 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş