Muayenehanemizde, kadınlarda ve erkeklerde el siğili, ayak siğili, parmak siğili, makat siğili ve genital siğil tedavisi yapılmaktadır. Hpv ve Siğil Tedavisi hakkında www.genitalsigiltedavisiankara.com adresinden kadında ve erkekte hpv, siğil, hpv testi ve hpv aşıları ile ilgili çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hpv tedavisi Ankara ilinde muayenehanemizde titizlikle yapılmaktadır. Hpv virüsüne bağlı olarak erkeklerde ve kadınlarda gelişen genital siğillerin tedavisi Çankaya’daki siğil tedavi merkezimizde Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından yapılmaktadır. Hpv testini ve Hpv aşısını da muayenehanemizde yaptırabilirsiniz. Ankara hpv tedavisi doktorları ve genital siğil tedavisi fiyatları Ankara, Hpv aşısı fiyatı 2024 ve hpv testi fiyatı 2024 detayları için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Hpv virüsü hakkında maalsef toplumdaki bilgi seviyesi henüz oldukça düşük. Muhtemelen, bir veya daha fazla insan papilloma virüsü tipinden (HPV) enfekte olmuş ve bunun farkına bile varmamış olabilirsiniz. Aslında çoğu insan yaşamlarının bir noktasında en az bir tür Hpv virüsü ile enfekte olacaktır. Şu anda 79 milyon kişiye HPV bulaşmış olduğunu biliyormuydunuz.
HPV enfeksiyonu genellikle cilt veya mukoza büyümesine (siğiller) neden olan viral bir enfeksiyondur. 150’den fazla insan papilloma virüsü (HPV) çeşidi vardır. Bazı HPV enfeksiyonu türleri siğillere neden olur, bazıları ise farklı kanser türlerine neden olabilir. Çoğu HPV enfeksiyonu kansere yol açmaz. Ancak bazı genital HPV tipleri, rahim ağzı kanserine neden olabilir. Anüs, penis, vajina, vulva ve boğazın kanserleri de dahil olmak üzere diğer kanser türleri, HPV enfeksiyonuna bağlanmıştır. Bu enfeksiyonlar genellikle cinsel yolla veya diğer cilt cilt teması yoluyla bulaşır. Aşılar, genital siğiller veya rahim ağzı kanserine neden olma ihtimali olan HPV suşlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Genital Siğil ve Hpv Nedir?
Neyseki çoğu durumda, HPV semptomlara veya ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz ve kendi kendine geçer. HPV, tanımlanmış 150’den fazla türü olan bir cilt hücresi virüsüdür. Bu, genital siğillere neden olabilecek düşük riskli türleri ve prekanser ve kansere neden olabilecek yüksek riskli türleri içerir.
HPV hücrelerde anormal değişikliklkere neden olsada, pek çok vakada kendi başına normale döner. Bununla birlikte, yüksek riskli HPV tipleri devam ettiğinde, kanser öncesi ve kanser meydana gelebilir. 2019 yılında yaklaşık 13,170 invaziv rahim ağzı kanseri vakası teşhisi konacağını tahmin ediyor.
HPV, neredeyse tüm rahim ağzı kanseri vakalarının nedenidir, ancak rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir. Smear ve HPV testi ile yapılan tarama, kanserin gelişmesini önlemek için Hpv’yi tedavi edilebilecek önemli değişiklikleri tespit edebilir.
HPV, hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi problemlere yol açabilir. Yılda yaklaşık 5.530 kadını ve 2.770 erkeği etkiler ve kadınlarda 760, erkeklerde 520 kişide anal kansere neden olur. Özellikle, HPV’nin anal cilt hücrelerine bulaşması için anal ilişki gerekli değildir.
Genital siğil de dahil olmak üzere diğer sağlık problemleri de HPV enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Gebelik takibi sırasında genital siğilleri olan bir annenin doğum kanalından bebeklere bulaşabilir. Bebeklerin boğazında siğiller oluşabilir ve nadir bir durum olan tekrarlayan solunum papillomatozuna neden olabilir. Vulva, vajina ve penis kanseri ve boğazın arkasını etkileyen baş ve boyun kanserlerine de neden olabilir. ( Hpv virüsü infertiliteye neden olur mu?) Okumak için Tıklayınız…
Hpv Virüsü Tipleri Nelerdir?
HPV virüs ailesine papilloma virüsü adı verilir, çünkü siğillere veya papilloma adı verilen iyi huylu tümörlere neden olma eğilimindedir. 150’den fazla HPV suşu ve anüsü veya cinsel organları enfekte edebilecek en az 40 HPV tipi vardır. Ellerde ve ayaklarda veya genital ve anal bölgelerde siğiller görülebilir. Bununla birlikte ellerde ve ayaklarda siğillere neden olan HPV suşları nadiren genital ve anal bölgelerde de siğillere neden olabilir.
Kansere neden olma olasılığı yüksek olan yüksek riskli HPV alt tipleri HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, HPV-45, HPV-52 ve HPV-58’dir. HPV-16 ve HPV-18 rahim ağzı kanserinin yüzde 70’ine, HPV 16 anal kanserin yüzde 90’nına neden olmaktadır. HPV 16, bazı boğaz kanserlerinin de bir nedeni olarak görülmektedir.
HPV tip 6 ve tip 11, genital siğillerin yüzde 90’ına neden olur, ancak kansere neden olma riski neredeyse yoktur. Bu nedenle genellikle düşük riskli tipler olarak adlandırılırlar.
Hpv Belirtileri Nelerdir?
Hpv virüsü genellikle siğillerden başka bir belirti vermez. Vücudunuzun bağışıklık sistemi çoğu durumda siğil oluşmadan önce HPV enfeksiyonunu vücuttan temizler. Siğiller göründüğünde, hangi tür HPV’nin bulunduğuna bağlı olarak görünüşte değişir. Genellikle genital bölgede siğiller oluşur. Bunun yanında kadınlarda rahim ağzında hücresel anormalliklere neden olabilir. Bu bozukluklar ancak smear testi ile tanınabilir. Daha ileri evrelerde ise rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis kanserine neden olabilir.
Vücudunuzun bağışıklık sistemi çoğu durumda siğil oluşmadan önce HPV enfeksiyonunu vücuttan temizler. Siğiller göründüğünde, hangi tür HPV’nin bulunduğuna bağlı olarak görünüşte değişir.
- Genital siğiller: Bunlar düz lezyonlar, küçük karnabahar benzeri yumrular veya minik sap benzeri çıkıntılar olarak görünür. Kadınlarda, genital siğiller çoğunlukla vulvada görülür ancak anüs yakınında, servikste veya vajinada da oluşabilir. Erkeklerde, genital siğiller penis ve skrotumda veya anüs etrafında görülür. Genital siğiller, nadiren rahatsızlık veya ağrıya neden olur.
- Kombine siğiller: Yaygın siğiller, kabarık görünür ve genellikle ellerde ve parmaklarda görülür. Çoğu durumda, bu siğiller oldukça basit bir yapıya sahip olup özellikle elde kozmetik problemlere neden olabilir. Ancak aynı zamanda ağrılı lezyonlar şeklinde de olabilirler.
- Plantar siğiller: Plantar siğiller genellikle ayaklarınızın topuklarında veya ayak çıkıntılarında ortaya çıkan sert büyümedir.
- Düz siğiller: Düz siğiller yüzeyden hafif kabarık lezyonlardır. Herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler, ancak çocuklarda genellikle yüzde, erkeklerde ise sakal bölgesinde oluşma eğilimindedir. Kadınlarda ise en sık bacaklarda ortaya çıkar.
- Rahim ağzı kanseri: Neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine HPV enfeksiyonları neden olur, ancak rahim ağzı kanserinin HPV enfeksiyonundan sonra gelişmesi 20 yıl veya daha uzun sürebilir. HPV enfeksiyonu ve erken dönem rahim ağzı kanseri tipik olarak belirgin semptomlara neden olmaz. HPV enfeksiyonuna karşı aşı olmak rahim ağzı kanserinden en iyi korunmadır.
Hpv Aşısı Var mıdır? Hpv Aşısı Yapan Hastaneler Ankara da Hangileridir?
Şu anda onaylanan ve kadınları ve erkekleri genital kanserlere ve genital siğillere karşı koruyabilen HPV aşıları bulunmaktadır. Bu aşılar ayrıca kadınları vajinal ve vulvar kanserlere karşı da korur. Hem erkekleri hem de kadınları çoğu genital siğillere ve anal kanserlere karşı korur. Hpv aşısı fiyatı 2024 detayı için arayınız.
Üç HPV aşısı, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. En yenileri, rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı korumak için 9 ila 45 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde kullanılması onaylanan Gardasil 9’dur. Bunun yanında dörtlü Gardasil aşısı ve ikili Cervarix aşısı da kullanımda olan diğer hpv aşılarıdır.
Gardasil; HPV tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı koruma sağlar. HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90’ından, HPV 16ve 18 ise rahim ağzı kanserinin %99’undan sorumludur. Bu nedenle Gardasil kanserden koruma sağlarken aynı zamanda genital siğillerden de sizi koruyacaktır.
Cervarix; sadece HPV tip 16 ve 18 içerir. HPV virüsüne bağlı kanser gelişimini önlemekle birlikte genital siğilden koruma sağlamaz.
Gardasil 9; en son onay alan aşıdır. İçerisinde 9 çeşit HPV tipi vardır. Gardasilin etkili olduğu HPV tiplerine ilave olarak HPV 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı da koruma sağlar. Hem kansere hem de genital siğillere karşı koruma sağlar. Ancak Gardasil 9 henüz Türkiye’de bulunmamaktadır. Hpv aşısı fiyatı 2019 detayları için Ankara ilindeki merkezimizi arayabilirsiniz. Merkezimizde şu anda Gardasil aşısı yapılmaktadır. Hpv aşısını devlet hastanesinde yada özel hastanelerde bulma ve yaptırma imkanınız oldukça kısıtlıdır.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 11 ve 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşılamasını önermektedir. 9 yaşından itibaren yapılabilir. Ne kadar erken yaşta başlanırsa ve cinsellik başlamadan önce uygulanırsa koruma oranı o kadar yüksek olur.
Birisine HPV bulaşmışsa, aşı bulaşan Hpv tipine karşı etkili olmayabilir. Ayrıca, aşıya verilen yanıt daha genç yaşlarda daha yaşlı olanlardan daha iyidir. Ancak, eğer Hpv bulaşmadan önce hpv aşısı yapılacak olursa rahim ağzı kanseri gelişmesi önlenebilir.
CDC, 11 ve 12 yaş arasındakilere, daha önce önerilen üç dozlu program yerine, altı ay arayla iki doz HPV aşısı yaptırmalarını önermektedir. 9 ve 14 yaş arasındaki gençler için, iki dozlu aşı programı yeterlidir. Araştırmalar, iki doz aşı programının 15 yaşın altındaki çocuklar için etkili olduğunu göstermiştir. Aşı yaptırmaya 15 yaşından sonraki gençler ve genç yetişkinler, üç doz aşı yaptırmaya devam etmelidir.
Hpv Aşısı Yaptırmalı mıyım?
Üç HPV aşısı, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. En yenileri, rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı korumak için 9 ila 45 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde kullanılması onaylanan Gardasil 9’dur. Bunun yanında dörtlü Gardasil aşısı ve ikili cervarix aşısı da kullanımda olan diğer hpv aşılarıdır. Tüm aşılar 9-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklere önerilmektedir.
Hpv Testi Yaptırmam Gerekli midir?
Erken rahim ağzı kanseri semptomlara neden olmadığından, kadınların rahim ağzında kansere yol açabilecek her türlü önleyici değişikliği tespit etmek için düzenli smear ve Hpv testlerinin yapılması hayati önem taşır. 21 yaşından itibaren smear testi, 30yaşından itibaren de Hpv testi yapılmalıdır.
Hpv Testi ve Smear Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Erken rahim ağzı kanseri semptomlara neden olmadığından, kadınların rahim ağzında kansere yol açabilecek her türlü önleyici değişikliği tespit etmek için düzenli smear ve Hpv testlerinin yapılması hayati önem taşır. 21 ila 29 yaş arasındaki kadınların üç yılda bir smear testi yaptırmasını önerilir.
30 ila 65 yaş arası kadınlara, her üç yılda bir smear testi veya HPV testi ile birlikte yaptırmaları durumunda beş yılda bir smear testi yaptırmaya devam etmeleri önerilir. 65 yaş üstü kadınlar, arka arkaya üç normal smear testi veya anormal sonuç vermeyen iki HPV testi ve smear testi yaptırmaları durumunda test sonlandırılabilir. Rahatsızlık veya ağrıya neden olabilecek herhangi bir siğiliniz varsa, mutlaka biz uzmana görünmenizde fayda var.
Hpv Siğil Nasıl Bulaşır?
HPV enfeksiyonu, virüs vücudunuza girdiğinde, genellikle cildinizdeki bir kesik, aşınma veya küçük yırtılma ile ortaya çıkar. Virüs, öncelikle cilt cilt ile teması yoluyla bulaşır. Genital HPV enfeksiyonları cinsel ilişki veya genital bölge cilt cilt teması yoluyla bulaşabilir. Oral veya üst solunum yolu lezyonlarına neden olan bazı HPV enfeksiyonları oral seks yoluyla oluşabilir.
Hamileyseniz ve genital siğillere sahip bir HPV enfeksiyonu varsa, bebeğinize Hpv enfeksiyonu geçebilir. Nadiren, enfeksiyon bebeğin boğazında siğillerin oluşmasına neden olabilir.
Siğiller bulaşıcıdır. Bir siğil ile doğrudan temas yoluyla yayılabilirler. Bir siğile temas etmiş bir şeye cilt teması ile de siğiller yayılabilir.
Hpv Siğil İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV enfeksiyonları yaygındır. HPV enfeksiyonu için risk faktörleri şunları içerir:
- Cinsel partner sayısı: Cinsel partneriniz ne kadar fazlaysa, genital HPV enfeksiyonu geçirme olasılığınız o kadar yüksek olur. Birden fazla seks partneri olan bir partnerle seks yapmak da riskinizi arttırır.
- Yaş: Yaygın siğiller çoğunlukla çocuklarda görülür. Genital siğiller en çok ergenlerde ve genç erişkinlerde görülür.
- Zayıflamış bağışıklık sistemleri: Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde HPV enfeksiyonu riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemleri HIV / AIDS ile veya organ nakli sonrası kullanılan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ile zayıflatılabilir.
- Zarar görmüş cilt: Derinin delinmiş veya açılmış olan bölgelerinden, siğil bulaşma ihtimali artar.
- Kişisel bulaşma: Halka açık duşlar veya yüzme havuzları gibi HPV’ye maruz kalmış yüzeylerle temas HPV enfeksiyonu riskinizi artırabilir.
Hpv Testi Nasıl Yapılır?
Birincil önleme için HPV aşısına ek olarak, smear testi ve HPV testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen önemli tarama araçlarıdır. 30 yaş üstü kadınlarda smear testi ile birleştiğinde, HPV testi, rahim ağzı kanseri riski taşıyan kadınların tespitinde yalnız smear testinden daha iyidir. Erkekler için FDA onaylı bir HPV tarama testi yoktur.
Hücre değişikliklerinin erken tespiti ve tedavisi nedeniyle rahim ağzı kanseri için ölüm oranı son 40 yılda yüzde 50’den fazla azalmıştır.
Buna karşılık, yeni anal kanser vakalarının sayısı, yetişkinlerde ortaya çıkan çoğu durumda, sürekli olarak artmaktadır. Tanı anında ortalama yaş 60’ların başındadır. Anal kanser, kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Hpv testi fiyatı 2024 detayları için bize ulaşınız.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
Genital HPV enfeksiyonları cinsel ilişki veya genital bölge cilt cilt teması yoluyla bulaşabilir. Oral veya üst solunum yolu lezyonlarına neden olan bazı HPV enfeksiyonları oral seks yoluyla oluşabilir. Hamileyseniz ve genital siğillere sahip bir HPV enfeksiyonu varsa, bebeğinize Hpv enfeksiyonu geçebilir.
Hpv cinsel yolla bulaşan bir ajan olduğu için en önemli risk faktörü çok eşliliktir. Tek eşlilik yanında güvenli partner olması da o kadar önemlidir. Kondom kullanımı Hpv bulaşmasını %100 engellemez. Ama yine de kondom kullanılmasını öneriyoruz. HPV’den korunmanın en etkili yöntemi cinsellik başlamadan HPV aşısının uygulanmasıdır.
HPV, HPV ile enfekte bir bölgeyle cilde temas yoluyla yayılır. Enfeksiyonlar sessiz seyredebilir. Bu da virüsün ciltte belirtilere neden olmadan yaşadığı anlamına gelir. Bu nedenle, HPV’li insanların çoğu, Hpv virüsünü taşıdıklarını ve yayabileceklerini bilmezler. Genital siğile neden olan ve düşük riskli HPV 6 veya 11 gibi HPV tipini taşıyan biriyle cinsel birliktelik olan kişide, genital siğillerin ortaya çıkması yaklaşık altı hafta ila üç ay sürer. Bununla birlikte, HPV 6 ve 11 ile enfekte olmuş çoğu insanda genital siğiller gelişmez. En sık görülen HPV enfeksiyonları, genellikle yüksek riskli tiplere bağlı olarak gelişir ve gözle görülür semptomlar yoktur. Bu enfeksiyonlar yalnızca HPV testlerinde veya Pap testlerinde tespit edilen anormal hücre değişiklikleri nedeniyle tespit edilebilir.
Prezervatifler her zaman virüse karşı koruma sağlamaz çünkü virüs, lateks bariyeri tarafından kaplanmayan üreme bölgelerinde üreyebilir.
HPV 6 ve 11’in, genital siğiller mevcut olduğunda ve tedavi edilmediklerinde ortaklara daha kolay yayılabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, siğiller tedavi edilene kadar yeni bir partnerle temastan kaçınmak önerilir. HPV, penetran birleşme yoluyla kadın serviksine çok kolay şekilde ulaşır. Bununla birlikte, herhangi bir cilt-cilt teması virüsün yayılması için yeterlidir.
Hpv Virüsü Nasıl Anlaşılır?
İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları genellikle erkeklerde veya kadınlarda semptomlara neden olmaz ve bu nedenle tanımlanması zor olur. Şüpheli birlikteliğiniz varsa mutala bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
Genital siğiller, HPV enfeksiyonunun neden olduğu daha az görülen problemlerdir. Ten rengi olabilirler ve serviks, vajina, penis, skrotum veya anüsün içine gizlenebilirler. Düz veya yuvarlak, tek başlarına veya kümelerde küçük veya büyük olabilirler. Kasıklara veya uyluk boyunca yayılabilir veya ağızda veya makatta bulunabilirler.
Genital siğiller, HPV’nin neden olduğu gözle görülür bir değişikliktir. Çıplak gözle görülebilir ve cilt yüzeyinde bulunurlar. Genital siğil tedavisi fiyatları 2024 için arayınız.
HPV’de daha sık görülen değişim serviksin çıplak gözle görülmeyen anormal hücresel lezyonlarıdır ve smear ve HPV testi ile yapılan taramalarla tespit edilir. Skuamöz intraepitelyal lezyonlar olarak adlandırılan bu değişiklikler çıplak gözle görülmez ve sadece servikse adetik asit uygulandıktan sonra görülür hale gelir. Bu işlem kolposkopi altında yapılır. Smear ve HPV testleri ile yapılan tarama sonucunda anormallik tesbit edilen bazı hastalarda kolposkopi yapılması gerekecektir.
Hpv Siğil Tanısı Nasıl Konur?
Doktorunuz, siğillerinize bakarak HPV enfeksiyonunu teşhis edebilir. Genital siğiller görünmüyorsa, aşağıdaki testlerden birine veya daha fazlasına ihtiyacınız vardır:
- Asetik asit uygulaması: HPV ile enfekte olmuş genital bölgelere uygulanan asetik asit çözeltisi, onları beyaza dönüştürür. Bu, görülmesi zor düz lezyonların belirlenmesinde yardımcı olabilir.
- Smear testi: Doktorunuz laboratuvar analizine göndermek için rahim ağzından veya vajinanızdan bir hücre örneği toplar. Smear testleri kansere yol açabilecek anormallikleri ortaya çıkarabilir.
- Hpv DNA testi: Rahim ağzınızdaki hücreler üzerinde yapılan bu test, genital kanserlerle bağlantılı yüksek riskli HPV çeşitlerinin DNA’sını tanıyabilir. Pap testine ek olarak 30 yaş ve üstü kadınlar için önerilir. Hpv Dna testi pozitif çıkanlarda özellikle yüksek riskli tipler için Hpv tiplendirmesi yapılır.
Hpv Virüsü Kadınlarda ve Erkeklerde Neler Yapar?
Özel HPV tipleri, condyloma acuminata olarak bilinen genital siğillere neden olur. Her bir HPV tipi, virüsün kanser gelişimi ile ilişkili olmasına bağlı olarak numaralandırılmış ve yüksek riskli veya düşük riskli şeklinde kategorilere ayrılmıştır.
Örneğin, genellikle genital siğiller ile ilişkili olan HPV tip 6 ve 11, düşük riskli olarak kabul edilir. HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 ise hem erkek hem de kadınlarda HPV ile ilişkili çoğu kansere neden olmaktadır ve bu nedenle yüksek riskli olarak kabul edilir.
Penis, vajina, vulva veya anüs üzerinde veya yakınında olağandışı büyüme veya çoğalma gösteren cilt değişiklikleri varsa, genital ciltte kırmızı, beyaz veya koyu renk pigmentli lezyonlar oluşursa, size genital HPV veya genital siğiller olduğunu söyleyen cinsel partneriniz varsa mutlaka muayene olmanız gerekecektir. Hpv tedavisi Ankara ilindeki merkezimizde yapılmaktadır.
Cinsel öykü, Pap ve HPV testi ile tarama gereksinimini veya sıklığını belirlemez. Yerleşik kurallar, cinsel geçmişinden bağımsız olarak tüm kadınlar için geçerlidir.
Hpv Genital Siğil ve Kansere Neden Olur.
Genital Siğiller: Siğil yapan hpv tipleri genital bölgede yaygın siğillere neden olabilir.
Ağız ve üst solunum yolu lezyonları: Bazı HPV enfeksiyonları dilinizde lezyonlara neden olabilir, bademcikler, yumuşak damak, gırtlak ve burnunuz içinde siğiller oluşabilir.
Kanser: Bazı HPV türleri, rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu suşlar ayrıca cinsel organ, anüs, ağız ve üst solunum yolu kanserlerine de yol açabilir.
Smear Testi ve Hpv Testi Nasıl Yapılır?
Tüm kadınların kılavuzlara göre rahim ağzı kanseri taraması olması gerekir. Smear testi basit bir prosedürdür. Pap testi için, bir sağlık uzmanı, rahim ağzından hücreleri toplamak için özel bir fırça ve / veya spatula kullanır ve bunları bir cam slayt üzerine veya sıvı bir koruyucuya yerleştirir ve ardından değerlendirme için laboratuara gönderilir. Numune sıvı şişesine gönderildiğinde, kalan sıvı, FDA onaylı beş HPV testinden birini kullanarak 14 tip HPV için test edilebilir.
Rahim ağzı kanseri için smear testi gibi anal kanserin erken tesbiti için de anal smear testi vardır. Anal mukozadan sürüntü alınmasını ve alınan hücrelere mikroskop altında bakmayı içerir. Anal smear testi nispeten yenidir ve ne zaman, ne sıklıkta ve kimin üzerinde yapılması gerektiğini veya gerçekten anal kanser riskini azaltıp azaltmadığını belirlemek için yeterince çalışılma yoktur. Hpv testi fiyatları istene tesin genişliğine göre değişir. 14, 21 ve 49 tip hpv bakılabilmektedir. Hpv testi fiyatı 2024 yılında 600 – 1500 tl arasındadır. Siğili olanlarda genital siğil tedavisi fiyatları 2024 oldukça değişkendir. Bizi mutlaka arayınız.
Smear Testi Nasıl Değerlendirilir?
Servikal smear testi için anormal sonuçlar için farklı sınıflandırmalar vardır, ancak en yaygın olanı önemi tespit edilemeyen atipik skuamöz hücreler (ASC-US) olarak adlandırılır. Bu sınırda anormal bir kategoridir ve bu smear sonucuna sahip kadınların çoğunda anormal hücreler yoktur. Yaşları 21 ila 24 arasında değişen kadınlarda 12 ay sonra smear tekrarlanır. 25-65 yaş arası kadınlarda, kolposkopinin gerekli olup olmadığını veya bir kadının üç yıl içinde takip smear ve HPV testine ihtiyaç duyup duymadığını belirlemek için bir HPV testi yapılacaktır. Bu kadınlarda yüksek riskli HPV tipleri tesbit edilirse kolposkopi ile bakılması gerekecektir.
Negatif bir smear ve HPV testinden sonra yapılan rutin takipler beş yıldır.
Diğer anormal smear kategorileri, prekanser olarak kabul edilen düşük dereceli (LG-SIL) ve yüksek dereceli (HG-SIL) değişimi içerir.
Halen, erkeklerde HPV enfeksiyonunu tespit eden önerilen taramalar veya FDA onaylı testler bulunmamaktadır, ancak araştırmalar devam etmektedir.
Tıbbi geçmiş ve diğer risk faktörlerinin değerlendirilmesi ile birlikte HPV testi, sağlık uzmanlarının smear testinden anormal bir sonuç olması durumunda hangi izlemin gerekli olabileceğini belirlemelerine yardımcı olur.
Hpv ve Genital Siğilleri Önleme
Plantar siğiller (ayak siğili): Plantar siğillere neden olan HPV enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltmak için halka açık havuzlarda ve soyunma odalarında ayakkabı veya sandalet giymek önemlidir.
Genital siğiller: Genital siğiller ve HPV ile ilişkili diğer genital lezyonları azaltmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Tek eşli olmak: Hpv cinsel yolla bulaşan bir ajan olduğu için en önemli risk faktörü çok eşliliktir. Tek eşlilik yanında güvenli partner olması da o kadar önemlidir.
- Seks partnerinizin sayısının azaltılması
- Prezervatif kullanmak: Kondom kullanımı Hpv bulaşmasını %100 engellemez, çünkü genital bölgeye sürtünme yoluyla da virüs bulaşabilmektedir. Ama yine de kondom kullanılmasını öneriyoruz.
- HPV aşıları: HPV’den korunmanın en etkili yöntemi cinsellik başlamadan HPV aşısının uygulanmasıdır.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi: Virüs vücuda girdikten sonra artık onu temizleyecek olan sizin bağışıklık sisteminizdir. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse, virüs o kadar kolay vücuttan temizlenir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli ve doğal beslenme, uyku ve spor şarttır. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da vazgeçilmelidir.
Hpv ve Genital Siğil Tedavisi Ankara
Uluslararası sağlık kuruluşları, rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için aşağıdaki yönergeleri önermektedir:
- Tüm kadınlar 21 yaşında taramaya başlamalıdır.
- 21 ila 24 yaşları arasındaki kadınlar her üç yılda bir smear testi yaptırmalıdır. HPV testine gerek yoktur. HPV testi yapıldıysa ve pozitifse ve hafif anormal smear testi mevcutsa takip şekli değişmez. Smear testi 12 ay sonra tekrarlanır. Yüksek dereceli anormal smear testleri ise kolposkopi yapılmasını gerektirir.
- 25 ila 29 yaşları arasındaki kadınlar her üç yılda bir smear testi yaptırmalıdır. Smear testi sonucu sınırda anormalse (ASC-US), o zaman HPV testi yapılır. Pozitif HPV testi sonucu olan ASC-US, kolposkopi yapılmasını gerektirir.
- 30 ila 65 yaşları arasındaki kadınların her beş yılda bir smear testi ve HPV testi yaptırması gerekir. Bu testlerin sıklığı ülkeler ve sağlık kuruluşları arasında farklılık gösterebilir.
- Daha önceki 10 yıl içinde anormal sonuç olmayan 65 yaş üstü kadınların taranması bırakılabilir. Servikal prekanser olan kadınlar ise, en az 20 yıl boyunca taranmaya devam etmelidir.
- İyi huylu nedenlerle rahim alma ameliyatı olan kadınlarda, rahim ağzıda beraberinde çıkarıldıysa rahim ağzı kanseri taramasına gerek yoktur. Eğer rahim ağzı çıkarılmadıysa, taramaya kılavuz ilkelerine göre devam edilmelidir.
- HPV aşısı alan kadınlar, yaş grupları için önerilen tarama yönergelerine göre takibe devam etmelidir.
- HIV pozitif, immünosupresif ve DES’e maruz kalan özel popülasyonlarda tarama testleri daha sık ve daha uzun süre yapılabilir.
Sıklıkla uygulanan genital siğil tedavi yöntemleri şunlardır:
- Siğil dondurma (kriyoterapi)
- Siğil yakma (elektrokoter)
- Cerrahi olarak siğilin çıkarılması
- Lazerle siğil yakılması
- Asit siğil tedavisi
Diğer taramalar ve tedaviler, biyopsi sonuçlarına bağlı olacaktır. Çoğu durumda, hafif displazinin (CIN 1) tedavi edilmesine gerek yoktur. 12 ay sonra smear ve HPV testleri ile takip edilirler. CIN 2, veya CIN 3 için, anormal hücrelerin çıkarılması için daha daha değişik girişimlere ihtiyaç olacaktır.
Siğiller, özellikle çocuklarda, genellikle tedavi olmadan kaybolur. Ancak bazı vakalarda ise bekleme süresinde siğiller artabilir. El ve ayak siğilleri nasır haline gelebilir ve ağrıya neden olabilir. Genital siğilleri ise genellikle kendiliğinden geçmez. Tam aksine hızlı bir şekilde çoğalabilir. Ancak, virüsün tedavisi yoktur, bu nedenle aynı yerde veya başka yerlerde tekrar ortaya çıkabilirler. Bundan dolayı hpv tedavisini ihmal etmemek en akıllıca yaklaşım olacaktır.
Servikste HPV Tedavisi
Anormal bir HPV tesbit edilirse veya smear testi sonucunuzda anormallik saptanırsa, kolposkopi adı verilen bir prosedür uygulanır. Serviksin büyütülmüş görüntüsünü sağlayan bir alet kullanarak, servikse yakından bakılır ve anormal görünen alanlardan biyopsi alınır.
Herhangi bir kanser öncesi lezyon saptanırsa tedavi edilmesi gerekebilir. Seçenekler arasında dondurma (kriyocerrahi), lazer, cerrahi olarak çıkarılması, loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP) ve soğuk konizasyon bulunur. LEEP işleminde, rahim ağzının bir bölümü elektrokoter bağlı özel bir alet yardımıyla kesilir. Soğuk konizasyonda ise, rahim boynunun koni şeklindeki bir parçasının bistüri ile kesilerek çıkarılmasıdır.
Genital Siğil İlaç Tedavisi
Siğiller, özellikle çocuklarda, genellikle tedavi olmadan kaybolur. Ancak bazı vakalarda ise bekleme süresinde siğiller artabilir. El ve ayak siğilleri nasıl haline gelebilir ve ağrıya neden olabilir. Genital siğilleri ise genellikle kendiliğinden geçmez. Tam aksine hızlı bir şekilde çoğalabilir. Ancak, virüsün tedavisi yoktur, bu nedenle aynı yerde veya başka yerlerde tekrar ortaya çıkabilirler.
Siğil İlaçları
Siğilleri gidermek için kullanılan ilaçlar tipik olarak doğrudan lezyona uygulanır ve başarılı olması için birçok uygulama gerekir.
- Salisilik asit: Salisilik asit içeren tedaviler, siğil katmanlarını bir seferde az miktarda kaldırarak yavaş yavaş siğili inceltir. Yaygın siğiller üzerinde kullanırken dikkatli olunmalıdır. Normal cilt dokusunda da tahrişe neden olabilir. Yüzde kullanılmaz.
- İmikimod: Bu reçeteli krem, bağışıklık sisteminizin HPV ile savaşma yeteneğini artırabilir. Yaygın olarak görülen yan etkiler, uygulama bölgesinde kızarıklık ve şişliği içerir.
- Podofilox: Başka bir topikal reçete olan podofilox genital siğil dokusunu yok ederek çalışır. Podofilox, kullanıldığı yerlerde yanma ve kaşıntıya neden olabilir.
- Triklorasetik asit: Bu kimyasal işlem avuç içi, taban ve cinsel organlardaki siğilleri yakar. Yerel tahrişe neden olabilir.
Ankara Siğil Tedavi Merkezi ve Doktorlarımız
Siğil tedavisi için Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimize başvurabilirsiniz. Merkezimizde siğil tedavisi için dondurma tedavisi, yakma tedavisi ve lazerle siğil tedavisi uygulanmaktadır. Doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın köşüş tarafından siğil tedavisi uygulanmaktadır. Siğil tedavisi fiyatları ve siğil tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için siğil tedavi merkezimizi arayabilir, siğil tedavi doktorlarımız için randevu alabilirsiniz. Sizleride Çukurambar semtindeki siğil tedavi merkezimize bekliyoruz.
Genital Siğil Tedavisi Fiyatları 2024
Genital siğil tedavisi fiyatları 2024 yılında siğil sayısı ve yoğunluğu, uygulanan işleme göre değişir. Genital siğil tedavisi Ankara ekibi olarak tüm siğilleriniz tarafımızdan tedavi edilmektedir. Siğil tedavisinde siğil yakma, siğil dondurma ve lazerle genital siğil tedavisi uygulanmaktadır. Genital Siğil tedavi fiyatları 2024 Ankara detayları için bizimle iletişime geçiniz.
Hpv tedavisi Ankara Çankaya ilçesinin güzide semtlerinden Çukurambar merkezimizde yaptırabilirsiniz. Ankara Hpv ve siğil tedavi merkezimiz doktorları Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş sizlere hizmet vermektedir. Hpv tedavisi Ankara doktorlarımız ile tanışmak için sizleri de kliniğimize bekliyoruz. Hpv testi fiyatı 2024 ve Hpv aşısı fiyatı 2024 detayları için arayınız.
[…] smear ve hpv testi takipleri ile, servikal kanser öncüsü lezyon ve kanser riskini artırabilecek HPV tipleri için […]
[…] HPV infeksiyonu ile rahim ağzı kanseri arasında ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu virüsün 200’den […]
Sayın hocam saygılar,
Hpv tedavisi hakkında bilgi ve fiyat öğrenmek istiyorum. Penis etrafında sadece 1 tane olmak üzere siğil mevcut. Nasıl bir yol izleyebiliriz ve ücretini öö
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]
[…] Genital Siğil Hpv […]