Spiral kayması, rahim içine yerleştirilmiş spiral ya da RİA denen rahim içi araçların veya hormonlu spirallerin rahim içinden aşağıya doğru yer değiştirmesidir. Spiral kayması genellikle belirti vermeyen bir durum olup pekçok hastada ultrason ile tesbit edilir. Peki “spiral neden kayar, belirtileri nelerdir, kayan spiral nasıl çıkarılır“? Bu makalemizde bu konularla ilgili bilgilere yer vereceğiz.

Spiral Kaymasının Belirtileri Nelerdir?

Spiral kaymasının kendine has bir belirtisi yoktur. Pekçok hastada herhangi bir belirti vermez. Bazı hastalarda adet dışı kanama ya da kasık ağrısına neden olabilir. Hasta bazen eğer spiralin ipi uzun bırakıldıysa ipin eline geldiğini hissedebilir. Rahim ağzından fazla miktarda kayan spiraller kendiliğinden ya da adet sırasında düşebilir. Yine RİA kayması olan kadınlar bazen adet gecikmesi ile gelebilir. Bunların büyük çoğunluğunda hamilelik oluşmuştur.

Spiral Ne Gibi Durumlarda Kayar Veya Düşer?

  • Spiral kaymasının pekçok nedeni vardır. Bunlardan biri spiralden kaynaklanan üretim hatalarıdır. Spiral takılırken bazen mandreni geri çekilirken spirali de bir miktar geri çekebilir. Bu nedenle mutlaka RİA takıldıktan sonra rahim içinde normal yerleşip yerleşmediği kontrol edilmelidir.
  • Bir diğer neden rahim içinin geniş olmasıdır. Özellikle çok doğum yapan kadınlarda ya da başka nedenlerle rahmi büyük olan kadınlarda veya rahim ağzı ileri derecede geniş olanlarda spiralin kayma riski artar.
  • Spiral kaymasının diğer bir nedeni rahim içindeki miyom, polipler veya rahim içi perde gibi rahim içi şekil bozukluklarıdır. Bunlar spiralin rahim içinde doğru yere yerleşmesini engeller ve kaymasını kolaylaştırır.

Spiral Kayarsa Ne Olur?

Spiral kayacak olursa korktuğumuz en önemli problem istenmeyen bir gebeliğin oluşmasıdır. Rahim içinden rahim ağzına doğru kayan spiral yeteri kadar korunma sağlamaz ve kadının hamile kalma riski artar. Spiralle hamile kalanlarda ise düşük riski ve erken doğum riski artacaktır. Ancak RİA ile gebe kalma bir gebelik tahliye endikasyonu değildir. Bu konuda kararı elbette aile verecektir.

Spiral kayarsa bu kadınlarda ciddi kasık ağrıları olabilir. Bele ve bacağa vuran ağrılar yaşanabilir. Adet dışı kanama problemleri oluşabilir. Bazen adet kanamaları artar. RİA kayması yaşayanlarda Gynefix (kaymayan spiral) şeklinde ifade edilen boncuklu spirallerde kullanılabilir. Bu spiralle ilgili detaylı bilgileri doktorunuza mutlaka sorunuz.

Spiral Kendi Kendine Düşer Mi?

Spirallerin yaklaşık %10’u ilk bir yıl içinde kaymaktadır. Bu nedenle spiral takılması sonrasında 1. ve 3. aylarda kayma olup olmadığı ultrason ile değerlendirilmelidir. RİA kayma riski ilk 3 ayda daha fazladır. İlk 3 aydan sonra kayma riski oldukça azalır. Özellikle rahim içi geniş olanlarda, rahim ağzı genişlemiş olanlarda ve adet döneminde aşırı kanamaları olanlarda spiral kendi kendine düşebilir. Ancak rahim ağzı dar olanlarda kendiliğinden düşme ihtimali oldukça azdır.

Spiralin Kayıp Kaymadığını, Yerinde Olduğunu Nasıl Anlarız?

Spiral kayıp kaymadığını ya da yerinde olup olmadığını anlamanın en kesin yolu ultrason ile spiral kontrolü yapmaktır. Elbette ultrasona gelmeden önce bazen cinsel ilişki sırasında erkek partnerin cinsel organında batma hissetmesi de yüksek ihtimalle spiralin kaydığının göstergesidir. Ancak kesin tanı hem ultrason hem de jinekolojik muayene ile konur.

Spiral Kontrolü Nasıl Yapılır?

RİA kontrolü jinekolojik muayene ve bu esnada yapılan ultrason ile yapılır. Bu esnada hasta ağrı hissetmez. Normal muayene esnasında spiralin ipi rahim ağzından gözlenirken, ultrasonla spiralin gövdesinin rahim içinde olduğu görüntülenir.

Spiral Karın Boşluğuna Kaçar Mı?

Spiral normal şartlarda karın içine kaçmaz. Ancak bazı durumlarda nadiren de olsa rahim delinip RİA karın içine düşebilir. Spiralin karın boşluğuna kaçmasının en önemli nedeni takma sırasında yapılan işlemlerdir. Bazı kadınlarda rahim yumuşak olur ve takma sırasında rahim delinip spiral karın içerisine düşebilir.

Bir diğer neden doğum sonrası erken dönemde takılan spirallerde rahim küçülürken bazen spiral rahmi zedeleyebilir ve zamanla karın içine kaçabilir.

Spiral Kayarsa Nasıl Çıkarılır?

Spiral kayarsa çıkarılması gerekir. Rahim ağzından aşağıya doğru kaymış olanlar bazen kendi kendine bile düşebilir. Hasta bazen bunu farketmeyebilir. Muayene sırasında rahim ağzında görülen kaymış olan spiraller özel aletlerle tutularak çekilip çıkarılır. Ancak karın içine kaçmış spirallerde laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat ya da açık karın ameliyatı yapılması gerekir. Eğer rahim içinde yer değiştirmiş ve ipi görünmüyorsa yine özel aletler yardımıyla muayenehanede çıkarılabilir. Ancak bu durumda hastanın ağrıları olabilir. Anestezi ile spiral çıkarma işlemi uygulanabilir. Bir diğer seçenek ise histeroskopi ile spiral çıkarılmasıdır. Bu durumda ameliyathanede hasta uyutularak özel kameralı aletlerle kayan spiral gözlenir ve tutularak çekip çıkarılır. Bu bir spiral çıkarma ameliyatıdır. Spiral çıkarma fiyatı elbette uygulanan bu yöntemlere göre değişecektir.

Spiralle Hamile Kaldım Ne Yapmalıyım?

Spiral kullanan kadınlar doğal olarak gebelik istememektedir. Hamile kalma durumunda ise kürtaj istemi olmaktadır. Bu durumda eşlerin verdiği karar doğrultusunda tahliye işlemi uygulanabilir. Ancak RİA ile gebe kalanlarda tıbbi tahliye endikasyonu yoktur. Aile isterse yaptırabilir. Aksi halde gebelik takibi yapılacaktır. Takip esnasında düşük riski, erken doğum riski ya da enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunun hastayla paylaşılması ve düzenli gebelik takiplerinin yapılması önemlidir.

Spiral Cinsel İlişki Sırasında Kayar Mı?

Cinsel ilişki sırasında spiralin kayma riski oldukça düşüktür. Cinsel ilişki sırasında rahimde kasılmalar olur. Bu kasılmalar sırasında eğer rahim ağzı geniş ise buradan RİA kayabilir. Ancak bu risk oldukça düşüktür. Spiral cinsel ilişki sırasında genellikle kaymaz.

Adetsizken Spiral Çıkarılır Mı?

RİA genellikle adetli dönemde çıkarılır. Çünkü bu dönemde kadının hamile olmadığından emin oluruz. Ayrıca rahim ağzında hafif bir genişleme olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı adetli dönemde RİA çıkarılması daha güvenli ve daha az ağrılıdır. Ancak adet görmeyen kadınlarda ya da henüz yumurtlama zamanı gelmemiş kadınlarda adetsizken spiral çıkarılabilir.

Spiral Kayması Tehlikeli Midir, Çıkarılmazsa Ne Olur?

Spiral kayması genellikle tehlikeli değildir. Ancak kayma olan kadınlarda bazen gebelik oluşabilir. Bu gebeliklerin ise bir kısmı dış gebelik olacaktır. İşte bu dış gebelik durumu hasta için tehlikelidir. Dış gebelik geç tesbit edildiğinde ya da hasta tarafından ihmal edildiğinde hayati riskler oluşturabileceğinden dolayı tehlikelidir. Bunun yanında bazen şiddetli kasın ve karın ağrıları yaşanabilir.

Kayan Spiral Tekrar Kullanılır Mı?

Kayan spiral çoğunlukla tekrar kullanılmaz. Takma esnasında kayma olanlarda bazen özel aletlerle o esnada rahim içine itilebilir. Ancak bu işlem esnasında dikkatli olunmalıdır. İdeal olan takma esnasında RİA kayarsa çekilip yenisinin takılmasıdır. Daha sonra yaşanan kaymalarda ise kayan RİA kesinlikle tekrar kullanılmaz.

Spiral Kayması Elle Anlaşılır Mı?

Spiral kayması bazen elle muayene ile anlaşılabilir. Özellikle rahim ağzından dışarıya kadar gelmiş olan spirallerde bazı kadınlar kendilerini elle muayene ettiklerinde spiralin sert kısmını hissedebilir. Bu şekilde kayma olduğunu düşünebilir. Bu kadınlar mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelidir.

Hormonlu Spiral Kayması Belirtileri Farlı Mıdır?

Hormonlu spiral kayması belirtileri diğer spirallerden çok farklı değildir. Ancak ultrason ile hormonlu spirallerin rahim içinde gözlenmesi diğer bakırlı spiraller kadar kolay değildir. Daha zor görüntülenmektedir. Bu nedenle özellikle vajinal ultrason ve jinekolog muayenesi ile dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.

Spiral Kayması Ağrı Yapar Mı?

Spiral kayması ağrılara neden olabilir. Özellikle kasık ağrısı ve karın ağrısı bu kadınlarda daha fazla görünür. Yine bu kadınlarda ağrıyla beraber bazen kanama ve mide bulantısı da olabilir.

Ağır Kaldırınca Ya da Sporla Spiral Kayar Mı?

Ağır kaldıran kadınlarda artan karın içi basıncı elbette rahim içi basıncının da artmasına neden olacaktır. Bu durumlarda elbette spiralin kayma riski artacaktır. Özellikle ağır spor yapanlarda bu risk daha da yükselecektir. Ancak rahim ağzı kapalı olanlarda ağır kaldırma veya sporla spiral çoğunlukla kaymaz.

Spiral Çıkarma Fiyatı

Kayan spiraller mutlaka çıkarılmalı ve hasta istiyorsa yenisiyle değiştirilmelidir. Spiralin değiştirilmesi için beklemeye ya da rahmin dinlenmesine gerek yoktur. Kayan çıkarılıp yenisi aynı anda takılabilir. Spiral çıkarma fiyatı çok yüksek değildir. Pek çok jinekoloji merkezi muayene sırasında spiral görünüyorsa çıkarmaktadır. Genellikle ücret alınmamaktadır. Ancak spiralin ipi görünmüyorsa bu durumda özel işlemler uygulanacaktır. Muayenehanede yapılacak işlem fiyatları elbette ameliyathanede yapılacak ameliyata göre daha az maliyetlidir. Spiral takma fiyatı elbette yeniden takılacaksa ücrete eklenecektir.

Spiral takma ve çıkarma işlemleri doktorlarımız tarafından uygun olan hastalarda muayenehanemizde anestezili ve anestezisiz olarak yapılmaktadır. Uygun olmayan hastalarda ise anlaşmalı özel hastanelerde anestezi altında histeroskopi ile yapılmaktadır. Jinekolog muayene ücretleri için bize her zaman ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

7 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş