Gebelik hesaplama tüm gebelerin en çok başvurduğu hesaplamalardandır. Adet gecikmesi olan bir bayanın ilk aklına gelecek olan hamile olup olmadığıdır. Beraberinde bulantı, kusma ve kasık ağrısı gibi hamilelik belirtileri de varsa hemen bir gebelik testi ile gebelik varlığı teyit edilmelidir. Ardından gebelik haftası hesaplama cetveli adı verilen programlar ya da resimli gebelik hesaplama yöntemleri kullanılarak gebelik hesaplama işlemi yapılır.

Gebelik testi pozitif olan kadınlar gebelik hesaplama cetveli ile gebelik haftası hesaplaması yaptıktan sonra derhal bir kadın doğum uzmanına muayene için başvurmalıdır. Kaç haftalık hamileyim, ne zaman gebe kaldım diyorsanız makalemizi okuyunuz.

[lamoud_Pregnancy_Calculator]

Gebelik Haftası Hesaplaması Adetin Kaçıncı Gününe Göre Yapılır?

Kadının son adet tarihi gebelik hesaplamada başlangıç noktası olarak alınır. Kadınlarda yumurtlama tarihi farklı farklı olabileceğinden ve bunun tüm kadınlarda tesbit edilmesi çok pratik olmayacağından son adet tarihinin kullanılması hamilelik hesaplamada daha pratik ve doğru bir yöntem olacaktır.

Gebelik Haftası Hesaplamasındaki Yanlışlıklar

Halk arasında gebelik haftası hesaplamasında haftadan ziyade ay hesaplaması kullanılır. Ancak bu noktada bir ay dört hafta olarak hesaplandığından gebelik ay hesaplaması ile hafta hesaplaması arasında tutarsızlık varmış gibi bir durum ortaya çıkar. Hesaplamada her ayda mevcut olan fazladan 3 gün hesaba katılacak olursa hafta ve ay hesabı arasında aslında farklılık olmadığının farkına varılır. Gebelik takibi sırasında hesaplama yaparken bunu unutmayınız.

Gebelik Haftası Hesaplama Ultrasona Göre Yapılır mı?

Gebelik hesaplaması ile ultrasondaki gebelik haftası bazen uyuşmayabilir. Özellikle adet düzensizliği olan bayanlarda, tüp bebek tedavisi ile hamile kalanlarda, geç ya da erken yumurtlama olanlarda, son adet tarihini yanlış hatırlayan bayanlarda bu uyuşmazlıklara rastlanabilir. Bu hastalarda hamilelik hesaplamada ilk 3 ayda yapılan ultrasondaki CRL ölçümünün kullanılması önerilmektedir.

Ayrıntılı Gebelik Hesaplama Ultrason İle Nasıl Yapılır?

Ultrasonda gebelik hesaplama için ayrıntılı ölçümler kullanılır. En çok kullanılan ölçümler bebeğin baş çapı (biparietal çap; BPD), femur uzunluğu (FL) ve karın çevresidir (AC). Bazı durumlarda kafa çevresi (HC) de kullanılabilir. Ölçülen ölçümlerden özel formüllerle otomatik olarak gebelik haftası hesaplanır. Ancak erkek haftalarda özellikle ilk 4 ayda bu ölçümler hesaplamada kullanılmaz. İlk 3-4 aylık gebelikte kullanılan ayrıntılı ölçümler şunlardır:

  • Kese boyutunun ölçümü (GS)
  • Bebeğin baş popo mesafesi ölçümü (CRL)

İlk olarak gebelikte 4-5. haftalarda gebelik kesesi ölçümü yapılır. Kesenin 3 düzlemde boyutu ölçülerek ortalaması alınır ve gebelik haftası belli olur. Ancak daha sağlıklı olanı ise 6. haftadan itibaren bebeğin baş popo mesafesinin ölçümüdür. İlk 12 hafta içerisinde en doğru sonuç veren ölçüm CRL ölçümüdür.

Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğum hesaplamada Nagele formülü denilen formül kullanılır. Bu formülde son adet tarihinde güne 7 eklenir ve aydan 3 çıkarılır ve hesaplanan tarih beklenen tahmini doğum tarihidir. Ancak doğumların pek çoğu hesaplanan bu tarihten 1 hafta önce ya da sonra gerçekleşir. Doğum hesaplamaya bir örnek verelim:

Bayanın son adet tarihi 21.05.2019 olsun. Beklenen doğum tarihi, 21+7=28, 5-3=2, yani 28.02.2020 olarak hesaplanacaktır.

Kaç Aylık Hamileyim? Ay Ay Gebelik Hesaplama Cetveli

Kadın doğum uzmanı gebelik hesaplamada hafta hesabı yaparken gebeler kaç aylık hamileyim diye merak etmektedir. Gebelerin kendi ay hesapları ile kadın doğum doktorunun hafta hesabı genelde uyuşmaz. Çünkü hastalar aydaki 4 haftayı hesaplarken kalan 3 günü hesaba katmazlar. Aradaki uyuşmazlığı gidermek için aşağıdaki düzenlemeden faydalanabilirsiniz.
• 4-5 haftayı doldurmuş gebelikler 1 aylık
• 8-9 haftayı doldurmuş gebelikler 2 aylık
• 12-13 haftayı doldurmuş gebelikler 3 aylık
• 17-18 haftayı doldurmuş gebelikler 4 aylık
• 21-22 haftayı doldurmuş gebelikler 5 aylık
• 25-26 haftayı doldurmuş gebelikler 6 aylık
• 30 haftayı doldurmuş gebelikler 7 aylık
• 34-35 haftayı doldurmuş gebelikler 8 aylık
• 38-39 haftayı doldurmuş gebelikler 9 aylık
• 40 haftalık gebelikler 9 ay 10 günlük süreyi doldurmuşlardır.

Gebe kalamayan hastalar gebe kalabilmek için yumurtlama dönemi hesaplama araçlarını kullanabilirler. Hesaplanan yumurtlama dönemine göre birliktelik planlanacak olursa gebelik şansı artacaktır.

Beta-HCG Değeri ile Gebelik Hesaplama Yapılır Mı?

Beta hcg hormonu gebe kalan kadınlarda kanda ve idrarda yükselir. Bu nedenle gebeliğin tesbiti için kan ve dirar testleri sıklıkla kullanılır. Özellikle kanda gebelik testi daha doğru sonuç vermesi ve gebelik haftasının yaklaşık olarak tahmin edilebilmesi açısından idrar testinden daha üstündür. 

Hcg değerleri 5 MIU/ml nin üzerinde ise hamilelik var denilir. Ancak bazen çok ara değerler olabilir. Bu nedenle özellikle 25 MIU/ml nin altındaki değerlerde mutlaka 2 gün sonra testin tekrarlanarak yükselmenin olup olmadığına bakmak ve buna göre gebeliğin kesin olduğunu söylemek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. 1000 MIU/ml altındaki değerlerde gebelik haftası söylemek bazen kafa karıştırıcı olabilir. 1500-2000 MIU/ml değerlerinde artık bebeğin kesesi görülebilir düzeye gelmektedir. Bu değerlerde gebelik haftası yaklaşık 4 haftadır. Kese görüldükten sonra artık hafta hesaplaması kese ölçümüne göre yapılır. 

Çin Takvimi ile Gebelik Haftası Hesaplama Doğru mudur?

Yine gebelik düşünen hastaların sorduğu sorulardan biri de acaba bebeğin cinsiyetini etkileyecek bir yöntem var mıdır şeklindedir. Bu noktada normal gebelik elde etme yöntemlerinde bebeğin cinsiyetini etkileyebilecek bilimsel bir yöntem yoktur. Ancak çin takvimi ile gebelik hesaplama halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tamamen istatistiksel bir yöntem olup hastanın yaşına, birliktelik olan aya göre cinsiyet tahmini yapılır. Ancak zaten hiçbir yöntem uygulamasanız dahi istediğiniz cinsiyetin olma ihtimali zaten %50’dir. Çin takvimi ile gebelik hesaplama bu oranları birmiktar daha arttırmaktadır. Ancak %100 doğruluğu olan bilimsel bir yöntem değildir. Bu nedenle çin takvimi ile yapılan cinsiyet hesaplamalarına itibar edilmemelidir.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Yapılır Mı? İlişkiden Kaç Gün Sonra Gebelik Hesaplanır?

İlişki eğer yumurtlama dönemine yakın yapıldıysa bu takdirde gebe kalma ihtimaliniz vardır. Eğer adetiniz geçecek olursa gebelik testi ile hamilelik olup olmadığı tesbit edilmelidir. Hamile olanlar gebelik hesaplaması için adetin ilk gününü baz almalı ve haftayı ona göre belirlemelidir. İlişki tarihine göre gebelik haftası belirlenmez.

Kaç Haftalık Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım? Son Adet Tarihine Göre Bebek Kaç Haftalık?

Son adet tarihi bebeğin kaç haftalık olduğunu hesaplamada en önemli noktadır. Adeti düzenli olan kadınlarda son adet tarihi işe yararken adet düzensizliği olanlarda maalesef işe yaramaz. Bu noktada ultrason gebelik hesaplamada oldukça önemlidir.

Son Adet Tarihi Mi Ultrason Mu? Ultrasonda Bebeğin Haftası Nasıl Anlaşılır?

Adeti gayet düzenli olan kadınlarda elbette ilk önemli hesaplama noktası son adet tarihidir. Adet düzensizliği olanlarda ya da son adet tarihini hatırlamayanlarda ultrason ölçümleri oldukça önemlidir. Erken gebelikte bebeğin baş popo mesafesi (CRL) gebelik haftasını en yakın gösteren ölçümdür. CRL ölçümleri ile gebelik hesaplamada yanılma payı oldukça düşüktür. 

Doktorlar Bebeğin Kaç Haftalık Olduğunu Nasıl Anlar?

Kadın doğum doktorları gebelik haftası hesaplarken gebelik hesaplama cetveli adı verilen çarklar kullanırlar. Ancak günümüzde dijital teknoloji hayatımızın her yerinde olduğu gibi gebelik hesaplamada da kullanılmaktadır. Otomatik hesaplama araçları ile gebelik haftası oldukça rahat bir şekilde hesaplanmaktadır. 

Ultrasonda Gebelik Haftası Doğru Mu? 

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde hesaplanan gebelik haftası genellikle doğrudur. Gebelik haftası hesaplamasında %10 altı ya da üstü anormal sayılmaz. Yani 20 haftalık olarak hesaplanan bir gebelikte bebeğin ölçümlerinin 18 ya da 22 hafta olması normal olarak sayılır. 

Gebelik Neden Son Adet Tarihinin İlk Gününe Göre Hesaplanır?

Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Çünkü herkeste yumurtlama zamanı farklıdır ve bunu tesbit etmek çok kolay ve pratik bir yöntem değildir. Ayrıca kadınlarda yumurta gelişimi adetli dönemde başlar. Bu nedenle standart, kolay ve herkese rahatlıkla uygulanan bir yöntem olması için son adet tarihinin ilk günü gebelik hesaplamasında başlangıç olarak alınır. Tam olarak ne zaman hamile kaldım diye düşünüyorsanız son adetinizin ilk gününden itibaren hesaplamanız gerekmektedir.

Hamilelik Hesaplama Ne Kadar Doğru?

Hamilelik hesaplamanın doğruluğu hastanın adetinin düzenli olup olmamasına bağlıdır. Adeti düzenli olanlarda doğruluk oranı oldukça yüksektir. Ancak adeti düzensiz olanlarda ya da hatırlamayanlarda yanılma payı yüksektir.

Son Adet Tarihini Bilmiyorum Ne Yapmalıyım?

Son adet tarihinizi bilmiyorsanız gebelik hesaplaması için mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmalısınız. Doktorunuz yapacağı bir ultrason ile gebelik haftasını yanılma payı en düşük olacak şekilde yapacaktır. Ancak bunun için ilk 3 aylık gebelik içinde mutlaka muayene olmalısınız.

Hamilelik Haftası Hesaplama Cinsiyet Tayinini Sağlar Mı?

Hamilelik haftası hesaplama cinsiyet açısından hiçbir faydası yoktur. Çin takvimi metodu olarak kullanılan yöntemde gebe kalınan ay baz alınarak bebek cinsiyeti ile ilgili ihtimaller söylenmektedir. Ancak bu cinsiyet tahminlerinin doğruluk oranları değişkendir. Son adet tarihine göre cinsiyet belirleme diye bilimsel bir yöntem yoktur. Adetten hemen sonra hamile kalınırsa bile bebeğin cinsiyeti belli olmaz. Adetin kaçıncı günü erkek bebek ya da kız bebek olur şeklindeki söylentilere itibar etmeyiniz.

Sezaryen Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sezeryan doğum hesaplaması da yine son adet tarihine göre yapılır. Bebeğin gelişimi uygunsa genellikle 39 hafta içinde ya da dolunca sezeryan planlaması yapılır. 2. sezeryan ya da 3. sezeryan kaçıncı haftada yapılacağı gebeliğin gidişatına, hastanın şikayetlerine göre değişir. Hiçbir problem yoksa yine aynı haftada alınır.

Hafta hafta gebelik hesaplama işlemi sonucunda, kaçıncı haftada olduğunuzu ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Gebelik haftası hesaplama cetvelinden gebelik haftanızı hesapladıktan sonra aşağıdaki gebelik haftaları bölümünden gebelik haftanızı seçerek o haftadaki anne ve bebekteki değişiklikleri öğrenebilirsiniz. Tüm haftaları incelemek için hafta hafta gebelik sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Gebelik hesaplama sonrası takibinizi doktorunuzun önerdiği şekilde yaptırınız. Ankara doğum paketi fiyatları 2024 için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

 

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

13 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş