Aşılama tedavisi, normal yollarla gebe kalamayan kadınlarda ya da normal yollarla gebe kalma şansı olmayan kadınlarda uygulanan bir infertilite tedavisidir. Aşılama tedavisi sonrasında 15. günde genellikle gebelik testi ile hamilelik olup olmadığı incelenir. Peki bu zamana kadar hamile olduğumuzu anlayabilir miyiz? Bu konuya açıklık getirmek amacıyla “Aşılama sonrası hamile olduğumu nasıl anlarım” adlı makalemizi yazmaya karar verdik.
Aşılamadan Sonra Gebelik En Erken Ne Zaman Belli Olur?
Aşılamadan sonra en erken gebelik 10-12. Günlerde belli olabilir. Buda aşılamadan sonraki ilk 24 saatte döllenme olan kadınlar için geçerlidir. Ancak çoğunlukla döllenme daha uzun sürede olur. Bu nedenle bu süre genellikle 12-14 günü bulabilir. Tek seferde hamilelik varlığını tesbit etmek ve tekrarlayan gebelik testlerine başvurmamak için erken gebelik testi yapmak yerine 15. Gün yapmak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Aşılamadan Sonra Bebek Rahme Ne Zaman Tutunur?
Aşılamadan sonra bebek rahme döllenme sonrası genellikle 6. Gün gelir ve tutunmaya başlar. Bu süre döllenme zamanına göre değişir. Geç döllenme olanlarda uzayabilir. Ayrıca rahme gelen embriyo bazen rahme hemen tutunmayabilir. Bazen biraz daha geç rahme tutunma da olabilir. Ancak önemli olan erken ya da geç tutunma değil tutunmasını sağlamaktır. Aşılamadaki başarılı sonuç elbette tutunmanın olmasıdır. Hamileliğin devam edip etmeyeceğini süreç gösterecektir.
Aşılama Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Aşılamadan sonra gebelik testi 12-15. Günler arasında yapılabilir. Ancak acele etmemeli, gereksiz testlerle uğraşmak yerine sabırlı olup 15. günü beklemelidir. 15. Günde yapılan gebelik testinde gebeliğin varlığı net olarak ortaya konacaktır. Bu günden sonra hala gebelik testiniz negatif ise gebelik yok demektir ve kısa zaman sonra adet göreceksiniz anlamına gelir. Bu durumlarda adetinizin gecikmemesi için eğer ilaç kullanıyorsanız ilaçlarınızı doktorunuzun önerileri doğrultusunda bırakmanız gerekecektir.
Aşılamadan Ne Kadar Süre Sonra Döllenme Olur?
Aşılamadan sonra genellikle 24-48 saat içerisinde döllenme olur. Yumurtalar 24-48 saat hayatta kalırken, spermler 72 saate kadar yaşayabilir. Bu nedenle döllenmelerin çoğu ilk 48 saat içinde olmaktadır. 48 saatten sonra döllenme şansı oldukça azalır.
Aşılamadan Sonra İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Aşılama sonrası genellikle kanda gebelik testini tercih etmekteyiz. Ancak kan testi yaptıramayacak olanlar idrarda gebelik testi yaptırabilir. İdrarda gebelik testinde gebelik hormonunun tesbit edilebilmesi için adete yakın ya da adet gecikmesi olduktan sonra test yapmak daha mantıklıdır.
Aşılamanın Tuttuğu Nasıl Anlaşılır?
Aşılamanın tuttuğunu anlamanın en kesin yolu elbette önerilen zamanda gebelik testi yapmaktır. Bunun haricinde bazen hastalar adete yakın dönemde bulantı, halsizlik, memelerde hassasiyet gibi bazı gebelik belirtileri hissedebilir. Ancak bunlar infertilite tedavisi gören kadınlarda gebelik olmasa bile görebildiğimiz belirtilerdir. Bu nedenle bu belirtilere güvenmeyiniz.
Aşılamanın 8. Gününde ya da 3,5,6,7 ve 9. Günlerinde henüz gebeliği tesbit etmeye çalışmayınız. Bu dönemlerde testiniz negatif çıkacaktır. Bazı gebelik belirtilerinin olabilir ancak bu belirtiler genellikle gebeliğe bağlı olmayan belirtilerdir. Bu günlerde gebelik belirtilerini hissederek kendi kendinize test yapmayınız. Mutlaka doktorunuzun önerdiği zamanda kanda gebelik testinizi yaptırınız. Gebe kaldığınız takdirde hamilelik takibi Ankara takiplerinizi Çukurambar’daki kliniğimizde yaptırabilirsiniz.
Aşılama Tutma Oranı Yüzde Kaç Olur?
Aşılamada tutma oranı elbette uygulanan tedavi şekline, doktorun tecrübesine, hazırlanan spermin kalitesine ve ne için uygulandığına göre değişir. Kadında ve erkekte ciddi bir problem yoksa klomen ile yapılan aşılamalarda tutma şansı %10 civarında iken, iğne ile yapılan tedavilerde bu tutunma başarı oranı %20’lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle genellikle biz kliniğimizde iğne ile aşılama tedavisi uygulamaktayız. 2 aşılama sonrasında başarı oranı %30, 3 aşılama sonrasında toplamda başarı oranı %50’ ye kadar çıkmaktadır. 3. Aşılamadan sonra başarı şansı azalmaktadır. Bu nedenle aşılama tedavisini 3 aşılama tamamlanana kadar devam etmek oldukça mantıklı bir yaklaşımdır.
Bunun yanında eğer kadında ya da erkekte ciddi infertilite problemleri varsa bu tutmam şansı oranları daha da düşecektir.
Özellikle erkekte sperm anormalliğinin olduğu durumlarda mikroçipli aşılama tedavisi başarı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle eğer aşılama yaptıysanız ve başarılı olamadıysanız ya da sperm anormalliği mevcutsa bu durumda mikroçipli aşılama tedavisi sizin için daha uygun olacaktır. İlk aşılamada başarılı olamayan durumlarda 2. Aşılamayı çipli aşılama şeklinde yapmaktayız.
İlk Aşılama Tutmazsa Ne Yapılır?
İlk aşılama tutmayan kadınlarda 3 ila 6 ya kadar aşılama yapılabilmektedir. Ancak 3 aşılamadan sonra aşılama tutma şansı giderek düşer. Bu nedenle biz kliniğimizde ilk aşılaması tutmayanlarda toplamda 3 aşılama tedavisi uygulamaktayız. 1. Aşılamadan sonra genellikle çipli aşılama uyguluyoruz. Bu işlem başarı şansını bir miktar arttırmaktadır. 3 aşılamada başarısız olursa artık bu çiflerde tüp bebek tedavisine karar vermekteyiz.
Aşılamanın Tutması İçin Ne Yapmalıdır?
Aşılamanın tutması için gerekli olan ilk yöntem elbette aşılamanın iğne tedavisi ile yapılmasıdır. Başarı şansını azaltacak faktörler mutlaka aşılama öncesinde incelenmeli ve tedavi edilmelidir. Bunun yanında bazı kadınlarda aşılama sonrası hormon ile gebelik oluşumunu desteklemek gereklidir. Bu kadınların dikkatli bir şekilde seçilerek ona göre tedavi başlanması başarı şansını arttıracaktır. Yine bu süreçte kadınların psikolojik motivasyonlarının üst düzeyde tutulması da tutunma şansını yükseltecektir.
Aşılamanın 6.Günü Gebelik Testinde Sonuç Çıkar mı?
Aşılamanın 6. Gününde gebelik testinde maalesef pozitif çıkma şansı yoktur. Henüz embriyo oluşup rahme tutunmamıştır. Bu nedenle kanda ya da idrarda gebelik testi ile 6. günde ya da 10-12. günden önce hamileliği tesbit etmek mümkün olmayacaktır.
Aşılamadan Sonra Kasık Ağrısı Olup Hamile Kalanlar Neler Dikkat Etmelidir?
Aşılamadan sonra kasık ağrısı olup hamile kalanlarda eğer kasık ağrısı çok şiddetli ise bu düşük riskinin habercisi olabilir. Ayrıca çok erkek gebelik döneminde henüz rahim içinde ultrasonla bebek görülmeyenlerde bazen dış gebelik problemi olabilir. Aşırı kasık ağrısı olanlar ya da kasık ağrısı gittikçe artan kadınlar mutlaka doktorları ile irtibata geçmelidir. Kasık ağrısıyla gelen bu kadınların büyük kısmında herhangi bir problem yaşanmazken bazılarında düşükle sonuçlanabilir.
Aşılama fiyatları ve detayları için doktorunuzdan bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Yorum Ekle