Rahimde yara veya rahim ağzı yarası, tıbbi literatürde servikal erezyon ya da servikal yara olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle vajinal kanama belirtileri olan kadınların aklına kanamam neden oluyor, acaba rahimde veya vajende yara var mı diye sorular gelmektedir. Elbette kanamanın rahimden veya vajenden kaynaklanan pekçok sebebi olabilir. Rahim ağzında yara olan kadınlarda yara dondurma veya yakma tedavisi ile genellikle şikayetler düzelmektedir. Bu makalemizde rahimde yara neden olur, belirtileri nelerdir, vajinada yara varken ilişkiye girilir mi, rahim ağzı yarası kendiliğinden geçer mi, dondurma ve yakma fiyatları değişir mi gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

Rahimde Yara Kimlerde Olur?

Rahimdeki yaraların en sık nedeni elbette vajinal enfeksiyonlardır. Özellikle cinsel yolla bulaşan klamidya, gonore gibi enfeksiyonlar rahim ağzını tutarak bu noktalarda değişik şekil ve büyüklükte yaralara neden olabilir. Bunun yanında cinsel ilişki sırasında kullanılan kondomlara ve spermisid adı verilen sperm öldürücü sıvılar da yaralara yol açabilir. Çok sık cinsel ilişki ve vajenin sık sık yıkanması vajinal florayı bozarak rahimde yaralara sebebiyet verebilir.

Rahimde Yara Olduğunu Nasıl Anlarım, Belirtileri Nelerdir?

Rahimde yara olduğunu sizin belirtilerden anlamanız mümkün değildir. Yada kendi kendinizi evde muayene ederek sonuca ulaşamazsınız. Belirtilere bakıldığı zaman aslında aynı belirtilere neden olan pekçok hastalık bulunmaktadır. Ön önemli belirti cinsel ilişki sırasında lekelenme yada kanama olmasıdır. Ancak bu şekilde şikayeti olan pekçok kadında bile muayenede rahim ağzında yara tesbit edilmemektedir. Yara olduğunu anlamanın en kolay yolu bir kadın doğum doktoruna görünerek jinekolojik muayeneden geçmektir.

Rahimde Yara Dondurduktan Sonra Ne Olur?

Rahimdeki yaralar sıvı azot kullanılan yöntemlerle dondurulmaktadır. Dondurma sırasında genellikle herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Dondurma işleminden sonra 2 haftalık iyileşme sürecinde sarı, sulu bir akıntı gelebilir. Bazen bu bir aya kadar sürebilir. Bu nedenle ilk 2 hafta mümkünse birliktelik olmaması önerilir. Hasta takipte akıntı dışında belirgin bir sıkıntı yaşamaz.

Rahimdeki Yara Dondurulduktan Sonra Tekrarlar Mı?

Rahim ağzı yaraları tedavi sonrası tekrarlama ihtimali son derece düşüktür. Tedavi sonrası %90-95 oranında yarada düzelme olur. Ancak takipte eğer kadın sık sık enfeksiyon geçiriyorsa özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar olursa bu kadınlarda elbette yaraların tekrarlama ihtimali mevcuttur. Bu nedenle yara dondurma tedavisi sonrası düzenli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavi Edilmezse, Rahimdeki Yara Yakılmazsa Ne Olur?

Rahim ağzı yaraları eğer tedavi edilmezse hastada sürekli cinsel birliktelik sırasında kanama veya lekelenme yapabilir. Birliktelik dışında da ara kanamalara sebep olabilir. Ayrıca bu bölgede salgı yapan bezler vardır. Üzerlerindeki koruyucu tabaka olmazsa bu bezler daha kolay ve sık olarak iltihaplanır, kanalları tıkanır. Sonuçta Nabothi kistleri adı verilen rahim ağzı kistleri oluşabilir. Bu bölgede koruyucu tabaka olmadığından hücreler dış etkenlere ve kullanılan kimyasallara daha açık hale gelir. Bazen uzun dönemde bu bölgelerde hücresel anormallikler meydana gelebilir.

Rahim Ağzı Yarası Yakılmalı Mı Dondurulmalı Mı?

Öncelikle rahim ağzı yarası olan kadınlarda mutlaka smear testi yapılmalı ve hücresel bir anormallik olmadığından emin olunmalıdır. Smear test sonucu normal çıkanlarda kişiye göre değişmekle beraber yara yakma veya yara dondurma tedavisi uygulanabilir. Yakma işlemi elektrokoterizasyonla yapılabileceği gibi kimyasal yöntemlerle yakma işlemi de yapılabilir. Yaranın büyüklüğü seçim yapmada oldukça önemlidir. Çok büyük yaralarda bazen dondurma işlemi yeterli gelmeyebilir. Yakma işlemi ile kombine edilmesi gerekebilir ya da yakma işlemi tercih edilebilir.

Her Rahim Ağzı Yarası Kanser Midir?

Her rahim ağzı yarası elbette kanser değildir. Bu yaraların büyük kısmında kanser gözlenmez. Ancak bunu smear testi yapmadan veya gerekirse biyopsi yapmadan bilemeyiz. Bu nedenle mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından gerekli testler yapılarak hasta değerlendirilmelidir. Kanser öncüsü lezyonlarda veya rahim ağzı kanseri çıkanlarda da gerekli tedaviler süratle yapılmalıdır.

Rahim Ağzı Yarası Kendi Kendine Geçer Mi?

Rahim ağzındaki yaralar eğer küçükse bazen kendiliğinden geçebilir. Bazı hastalarda özellikle küçük yarası ve enfeksiyonu olan kadınlarda enfeksiyonun tedavisi yaranın kendi kendine geçmesi ve düzelmesi için yeterli olabilmektedir. En doğru yöntem konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Rahimde Yara Varsa Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzındaki yaraların tedavisinde pekçok yöntem kullanılmaktadır. En çok kullanılan yöntemler yakma ve dondurma tedavileridir. Bunun yanında kimyasal yakma işlemi de uygun olan hastalarda tercih edilmektedir. Tedavi yöntemine hastanın yarasının büyüklüğüne göre karar verilir. Elbette hangi yöntemin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.

Rahimde Yara Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yara dondurma işlemi sıvı azot adı verilen -197 derecedeki özel sıvıların rahim ağzına uygulanması ile yapılır. İşlem esnasında donan hücrelerin içindeki sıvı buza dönerek şişer ve hücrenin parçalanmasına neden olur. Bu yöntemler anormal hücreler temizlenirken yara iyileşmesi sırasında alttan yeni ve sağlıklı hücreler gelişir ve yara kapanır.

Rahim Ağzı Yarası Dondurduktan Sonraki Akıntı Ne Zamana Kadar Sürer?

Yara dondurma tedavisi sonrasında vajinal akıntı 2 hafta kadar yoğun bir şekilde devam edebilir. Bazen bu süre 1 aya kadar uzayabilir. Ancak 15 günden sonra genellikle ya kalmaz ya da iyice azalır.

Rahimde ve Vajinada Yara Varken İlişkiye Girilir Mi?

Rahimde veya vajinada yara varken cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Ancak ilişki sırasında rahimdeki yaralar kanamaya neden olabilirken, vajinadaki yaralar hem ağrı hem de kanamaya yol açabilir.

Rahim Ağzı Yarası Erkeğe Bulaşır Mı?

Rahim ağzı yarası bulaşıcı değildir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında yara erkeğe bulaşmaz. Ancak yarayla beraber kadında cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon varsa bu enfeksiyon erkeğe bulaşır ancak erkekte herhangi bir yaraya neden olmaz.

Rahim Ağzı Yarası Kaç Günde İyileşir?

Rahim ağzındaki tedavi edilen yaralar 2 hafta içerisinde genellikle iyileşir. Ancak tam iyileşmenin görülmesi için hastayı en erken 1 ay sonra kontrole çağırmakta fayda vardır. Aksi halde yara tam iyileşmeden muayene edildiğinde sanki işlem başarısız olmuş gibi düşünülerek gereksiz yere yeni bir işlem yapılabilir.

Rahim Ağzı Yarası Olan Gebe Kalabilir Mi?

Rahim ağzı yarası olan kadınlar gebe kalabilir. Yaralar gebelik sırasında lekelenmelere neden olabilir ancak düşük veya erken doğuma neden olmaz. Ancak beraberinde enfeksiyon varsa bu durumda hamilelerde düşük ve erken doğum riski artabilir. Sadece yara olan ancak enfeksiyon olmayan kadınların hamile kalmasında herhangi bir sakınca yoktur. Gebe kalmadan önce bir jinekolojik muayene olmanız sadece bu açıdan değil her açıdan sağlıklı bir gebelik takibi için şarttır.

Rahimde Yara Yakıldıktan Sonra Ağrı Olur Mu?

Rahimdeki yaraların yakılması sırasında herhangi bir ağrı olmaz. Yakma veya dondurma işleminde, rahim ağzında sinir uçları olmadığından dolayı herhangi bir ağrı beklenmez. Ancak vajendeki yaralarda dondurma veya yakma yapılacaksa mutlaka lokal anestezi veya genel anestezi uygulanması gerekir. Aksi halde çok ağrılı olabilir. Bu konuda doktorunuz ağrı duymamanız için gereken hassasiyeti gösterecektir.

Vajinada Yara Ağrı Yapar Mı?

Vajinada yara ağrı yapar. Özellikle cinsel ilişki sırasındaki sürtünmeye bağlı olarak vajinadaki yaralarda bazen ciddi ağrılar olabilir. Ancak rahimdeki yaralar vajinal yaralardan farklıdır ve genellikle ağrı olmaz.

Rahimde Yara Ultrasonda Görülür Mü?

Rahimdeki yara maalesef ultrasonda görülmez. Rahim ağzı özellikle vajinal yolla bakılan ultrasonda görülür ancak yara olup olmadığını ultrasonda anlayamayız. Ultrasondan önce yapılan jinekolojik muayene sırasında yaralar gözle görülebilir.

Rahimde Yara İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Rahimde yara için gideceğiniz bölüm elbette kadın hastalıkları ve doğum bölümüdür. Bu bölümde jinekolojik masada özel aletler yardımıyla vajen içi ve rahim ağzı rahatlıkla görülebilmektedir. Jinekoloji bölümünde gerekli tüm muayeneleriniz ve testleriniz yapılacaktır.

Rahim Ağzı Yarası Adet Düzensizliği Yapar Mı?

Adet düzensizliğinin en önemli nedenleri hormonal bozukluklardır. Yine yumurtalık kistleri, rahimde miyom olması, polikistik over sendromu de sık görülen nedenler arasındadır. Rahim ağzı yarası ise adet düzensizliği yapan en nadir nedenlerdendir. Adet arasında leke şeklinde veya bazen daha fazla ara kanamalara neden olabilir. Ancak genellikle adet düzensizliği bu hastalarda yaraya bağlı oldukça nadirdir.

HPV Yara Yapar Mı?

Hpv virüsü genital siğil ve genital kanserlere neden olmaktadır. Ancak rahim ağzında siğillere neden olmakla birlikte kendisi direkt olarak yaraya neden olmaz. Ancak bu kadınlarda cinsel yolla bulaşan başka hastalıklarda olabileceği için bu enfeksiyonlara bağlı olarak hpv virüsünün beraberinde rahim ağzında yara da olabilir.

Rahim Ağzında Yaraya Ne İyi Gelir?

Rahim ağzında yaraya iyi gelebilecek bitkisel yöntemler internette sıklıkla geçmektedir. Ancak yara olan kadınlarda en önemli nokta rahim ağzında anormal hücresel gelişim veya kanser varlığının araştırılmasıdır. Kendi kendinize doğal tedavi yöntemleri deneyerek tedavinizi geciktirmeyiniz. Tedavide başarı oranı çok yüksek olan dondurma ve yakma tedavileri varken bitkisel yöntemlerle uğraşmayınız.

Rahimde Yara Dondurma ve Yakma Fiyatı 2024

Rahimde yara dondurma fiyatı 2024 yılında elbette yapıldığı merkeze ve yaranın büyüklüğüne göre değişir. Yine yara yakma fiyatları da aynı şekildedir. Maliyet açısından bakıldığında özel kliniklerde yara dondurma ve yakma ücreti hastanelerden daha uygun düzeylerdedir. yakma ve dondurma arasında da 2024 yılında %20-30 oranında maliyet farklı olabilir. Tedavi ücretleri ve toplam maliyet konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş