Hamilelik öncesi yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı bu makalemiz sayesinde gebelik öncesi yapmanız gerekenleri öğrenecek, buna göre yol haritanızı çizebileceksiniz. Bu kurallara uyduğunuz taktirde gebeliğe sağlıklı bir başlangıç yapacaksınız. Sağlıklı başlangıçlar genelde sağlıklı devam eden gebelikler ve doğumlar ile sonuçlanır.

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Adet gecikmesi sonrası yapılan bir gebelik testi ile mutlu haberi aldığınızda aynı zamanda gebeyi bir endişe de kaplar. Anne adayının gebelik takibi sırasında mutlak surette uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar rahat bir gebeliğin geçirilmesini sağlaması yanında anne ve bebeğin de sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşmasını sağlayacaktır. 9 aylık bu uzun serüvende aşağıdakilere uymanız serüveninizin mutlu bir şekilde sonuçlanmasına da yardımcı olacaktır. Ancak bu noktada hamilelik öncesi muayene oldukça önemlidir. Dilerseniz gebelik takibine geçmeden önce hamilelik öncesi yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayalım:

– Hamilelik öncesi kontrolünüzü muhakkak yaptırınız.

Öncelikle elbette ideal olan gebelik düşünen bayanların 3 ay öncesinde bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekli jinekolojik muayene ve testleri yaptırmasıdır. Bazı durumlarda gebeliğin ertelenmesi gerekebilir. Kontrol edilemeyen kan şekeri yüksekliği olan şeker hastalarında, hipertiroidi yada hipotiroidi dediğimiz tiroid fonksiyon bozukluklarında veya rubella ve toksoplazma gibi bazı enfeksiyonların hastada aktif olması durumunda gebelik olumsuzluklar düzelene kadar ertelenmelidir. Aksi halde bebekte ciddi anormalliklerin oluşabileceği bilinen bir gerçektir. Gebelik öncesi muayene konusunda çiftlerimiz oldukça duyarlı olmalıdır. Gebe kaldıktan sonra bazı olumsuzlukların düzeltilmesi ya zor yada gecikmiş olacaktır.

– Gebelik öncesi sigara, alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları bırakınız.

Sigara içerdiği binlerce toksik ve kanserojen madde nedeniyle erişkin insanlarda bile ciddi hasarlara neden olmaktadır. Gebelikte sigara düşük ve erken doğum riskini arttırır. Bebekte plasenta bozuklukları, gelişme geriliği yada ani bebek ölümlerine neden olabilir. Alkol ve uyuşturucu kullanan gebelerde ise bebekte ciddi organ anormalliklerinin yanında ciddi zeka geriliği de oluşmaktadır. Gebelik fark edilir edilmez muhakkak bırakılmaları zaruridir. Planlı bir gebelikse 3 aydan önce kötü alışkanlıkları sonlandırmakta fayda vardır.

– Aşırı kilonuz varsa gebelik öncesi muhakkak kilo veriniz.

Gebelik öncesi kilolu olan bayanlarda gebelikte şeker hastalığı, tansiyon yükselmesi gibi durumlar daha sık görülür. Bunların yanında iri bebek doğurma, buna bağlı olarak doğum sırasında annede ve bebekte problem çıkma ihtimali artar. Doğum öncesi gerekirse bir diyetisyen yardımı alarak boyunuza göre ideal kilonuzda olmanız gebelik sırasındaki oluşabilecek olumsuzlukların riskini azaltacaktır. Ayrıca diyet beraberinde yapılacak egzersizler hem kilo vermenizi sağlayacak hem de gebelikteki kondisyonunuzun yüksek olmasına katkıda bulunacaktır.

– Eğer eşinizde yada sizde eğer bir genetik hastalık varsa mutlaka doktorunuza danışınız.

Gebelik düşündüğünüzde eşinizde yada sizde olan bir genetik hastalık bebeğinizi etkileyebilir. Bu noktada muhakkak doktorunuzdan fikir alınız. Normal yollarla oluşacak gebelikte eğer bebekte genetik anormallik riski yüksekse tüp bebek tedavisi ile gebelik denemenizde fayda olacaktır.

– Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından mutlaka muayene olunuz.

Cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kadınlarda gebelik öncesi tedavi gebelikte düşük yada erken doğum riskini azaltacaktır. Bu hastalıkların bir kısmı kan testi ile bulunurken bir kısmı yapılan vajinal muayene sırasında alınan testlerde ortaya çıkar. Gebelik öncesi yapılacak basit bir jinekolojik muayene ile riskler tesbit edilebilmektedir.

– Gebelikten ez az 3 ay öncesinde folik asit kullanmaya başlayınız.

Gebelik öncesi başlanan folik asit tedavisi bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti adı verilen omurilikte oluşan açıklıkların sıklığını azaltacaktır. 3 ay öncesinde başlamak elbette ideal olanıdır ancak gebeliğini yeni fark edenlerin veya hamilelik belirtilerini hissedenlerin de hemen başlaması önerilmektedir.

– Gebelik öncesi doğal ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.

Gebelik düşüne kadınlar hayatındaki katkı maddeler içeren yiyecekler ile fastfood adı verilen yüksek kalorili ve katkı maddeli yiyecekleri bırakmalıdır. Mümkün olduğunca doğal beslenmesi vücudundaki toksik maddelerin daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Eğer demir seviyeleriniz düşükse doğal beslenmenin yanında gerekirse doktorunuzun önerileri doğrultusunda demir takviyesi alabilirsiniz.

– Gebelik düşünen anne adayları doktorunu ve doğum yapacağı hastaneyi belirlemelidir.

En önemli noktalardan bir tanesi gebelik takibine devam etmek istediğiniz, rahat iletişim kurabileceğiniz bir kadın doğum uzmanınızın olmasıdır. Doktorunuza 24 saat ulaşabilmeniz oldukça önemlidir. Bu noktada doğum yapacağınız hastanenin belirlenmesi de sizin kendinizi finansal açıdan hazırlamanız için faydalı olacaktır. Ankara gebelik takibi için bize her zaman ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş gebelik takibi boyunca her zaman yanınızda olacaktır. Tüm sıkıntılarınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Doktorlarımız hakkında bilgi almak için tıklayınız

– Gebelik öncesi varsa diş problemlerinizi halledin.

Gebelikte diş ve diş eti problemleri, diş çürümeleri artar. Özellikle gebelikte yapılacak diş tedavileri düşük riskini yada erken doğum riskini arttırabilir. Bu nedenle gebelik öncesi diş tedavilerinizi muhakkak tamamlayınız.…

– Hamilelik öncesi kronik hastalığı olanların tedavileri gebeliğe göre yeniden ayarlanmalıdır.

Bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar gebelik düşünenlerde ve gebelerde kullanılmaz. Bazılarının ise dozunun değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle uzun süreli hastalığı olanlar kullandıkları ilaçların yeniden ayarlanması için bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

– Hamilelik düşünen kadınlar stresten uzak durmalıdır.

Stres bir taraftan gebe kalmayı zorlaştırırken bir taraftan da gebeliğin zor ve sıkıntılı geçmesine neden olacaktır. Bu nedenle gebe adayı stresli ortamlardan uzak durmalı, kendini rahatlatan işlerle ilgilenmelidir. Eşler stresin azaltılmasında kadınların en önemli yardımcısı olmalıdır.

Gebelik takibi öncesinde bu kurallara dikkat edilmesi gebelik sırasında yaşama ihtimaliniz olan sizin ve bebeğinizle ilgili problemlerin azalmasını sağlayacaktır. Bu noktada bilinçli anne ve baba olmak zorundayız. Bebeğinizin sağlığı öncelikle sizin bu noktalarda hassas olmanıza bağlıdır. Gebelik öncesi ve gebelik sırasında yapılması gerekenlerle ilgili uzmanlar tarafından yazılmış yazılı ve görsel pek çok kaynak mevcuttur. Bunları kullanarak kendinizi geliştiriniz.

Gebelik takibi Ankara’da Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtindeki kliniğimizde Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından titizlikle yapılmaktadır. Bu uzun yolculukta umarız her şey dilediğiniz gibi olur. Mutlu gebelikler ve mutlu doğumlar…

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş