Rahim duvarı kalınlaşması, üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen bir durum olmakla birlikte hemen aklınıza rahim kanseri gelmesin. Rahim kalınlaşması olan kadınların sadece %5’lik kısmında rahim kanseri tesbit edilmektedir. Bu kalınlaşmanın biyopsi ile değerlendirilmesindeki asıl amaç rahim kanseri gelişme riski olan kadınların erken dönemde yakalanması ve tedavi edilmesidir. Bu yazımızda rahim duvarı kalınlaşması nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir konularını sizler için derledik.

Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması, endometrium olarak da adlandırılan rahim iç zarının normalden daha fazla kalınlaşmasıdır. Rahim kalınlaşması oldukça önemli bir durumdur. Hastaların pek çoğunda ciddi bir durum yaşanmazken, bazılarında kansere neden olabilecek anormal hücreler bulunabilir. Bu nedenle mutlaka rahim içinden biyopsi işlemi yapılması gereklidir.

Rahim kadınlarda adet görülen organdır. Her 28-30 günde bir kadınlar 7-10 gün süreyle adet görürler. Elbette bu süreler kadınlar arasında oldukça farklılık gösterebilir. Adet döngüsünün evrelerine göre rahim iç tabakası giderek kalınlaşır. Eğer o adet siklusu döneminde gebelik oluşmazsa kalınlaşan rahim iç duvarı kanamayla birlikte dökülecektir. Her ay olan bu adet kanaması sayesinde rahim kalınlaşması önlenmiş olur.

Rahim duvarının kalınlaşmasının nedenleri nelerdir?

Östrojen yükselmesine neden olan tüm durumlarda elbette rahim duvarı kalınlaşması oluşabilir. Östrojen yüksekliğine bağlı olarak endometrium hücreleri anormal bir şekilde çoğalmaya başlar. Tabaka kalınlığı giderek artar. Rahim kalınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yumurtalık kistleridir. Bunların yanında aşağıdaki durumlarda da rahim kalınlaşması riski artar:

  • Polikistik over sendromu
  • Obesite
  • Diyabet
  • Östrojen üreten yumurtalık tümörler
  • Karaciğer bozuklukları
  • Tiroid fonksiyon bozuklukları
  • Yumurtlama bozuklukları
  • Premenopoz dönemi (menopoz öncesi dönem)
  • Postmenarj dönemi (İlk adet sonrası dönem)
  • Sadece östrojen içeren ilaçların kullanımı

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri elbette kalınlaşmanın derecesine de bağlıdır. En önemli belirti adet kanaması bozukluklarıdır. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda her türlü anormal uterus ve vajinal kanama bozuklukları görülebilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet kanamalarının sık aralıklarla gelmesi
  • Adet kanamasının normalden fazla olması
  • Bol pıhtılı adet kanaması
  • Endometrial parçalar içeren yoğun kanama (parça düşmesi)
  • Adet aralarında lekelenme kanamaları

Rahim duvarı kalınlığının tanısı nasıl konur?

Rahim kalınlaşması tanısı elbette kanama şikayetiyle gelen kadınlarda yapılan karından ya da vajinal yolla bakılan ultrason ile konur. Bu kadınlarda rahim iç zarının adet dönemine göre kalın olduğu tesbit edilirse mutlaka endometriyal biyopsi alınması gereklidir. Muayenehane şartlarında ince kanüllerle ağrısız bir şekilde alınabilir. İsteyen kadınlarda hafif sedasyon anestezisi ile de rahatlıkla alınması mümkündür. Alınan biyopsi materyali patologlar tarafından incelenerek endometriyal hiperplazi adı verilen durumun varlığı araştırılır. Endometriyal hiperplazi, rahim kanserine dönüşme potansiyeli olabilen bir durumdur. Bu nedenle dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması asla bitkisel tedavilerle düzeltilemez. Bitkisel tedavilerle vakit kaybetmeniz endometrium tabakasında olabilecek anormal hücrelerin kansere doğru ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle eğer rahim kalınlaşması tesbit edildiyse mutlaka doktorunuzun önerileri doğrultusunda tıbbi tedavinizi gerçekleştiriniz.

Öncelikle rahim kalınlaşması olan kadınlarda rahim duvarı kürtajla tamamen boşaltılmalıdır. Kürtaş işlemi ile rahim duvarının tamamının alınması lokalize olan anormal gelişmelerin tesbit edilmesi açısından önemlidir. Bu işlem rahim duvarı kalınlaşması kürtajı ya da rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı şeklinde adlandırılmaktadır. Bu işlemler anestezi altında histeroskopi ameliyatı adı verilen kapalı yöntemle de yapılabilir. 

Tıbbi tedavi kalınlaşmanın derecesine, hastanın yaşına ve çocuk sayısına göre değişir. Biyopsi sonucunda anormal kanser hücresi tesbit edilenlerde, hastanın yaşı ileri ya da çocuk sayısını tamamladıysa cerrahi seçeneği değerlendirilmelidir. Bu hastalarda açık ameliyat ya da laparoskopi ameliyatı adet verilen kapalı yöntemle rahim alınmalıdır. Kapalı rahim ameliyatı bu konuda deneyimli kişiler tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Biyopsi sonucunda kanser hücresi tesbit edilmeyenlerde ilaç tedavisi ile rahim iç zarının tekrar kalınlaşması önlenir. Özellikle progesteron içeren doğum kontrol hapları, progesteron içeren ilaçlar ya da Mirena adı verilen rahim içi araç bu amaçla kullanılabilir. Bu kadınlarda 3 ay sonra tekrar biyopsi ile rahim içinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi Ankara ilindeki özel kliniğimizde doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Duvar kalınlaşması ameliyatı ve kürtajı merkezimizin nezih ortamında, hafif sedasyon anestezisi ya da lokal anestezi altında konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. 

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

11 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş