Spiral nedir (Rahim içi araç, RİA)?
Spiral, rahim içerisine yerleştirilen ve gebelik oluşmasını engelleyen oldukça basit bir korunma yöntemidir. İçerisinde bakır ya da hormon içeren plastik çubuklardır. Spiral taktırma ve spiral çıkarılması oldukça kolay ve ağrısız bir işlem olduğundan oldukça sık tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir.
Spiral nasıl takılır?
Spiral taktırma işlemi oldukça basittir. Jinekolojik muayene esnasında vajen antiseptik bir solusyonla temizlendikten sonra rahim iç boyutu ölçülür. Daha sonra alınan bu ölçüye göre hazırlanan spiral rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir. 2 dakika süren bir işlemdir. Ancak rahim ağzında darlık varsa bu hastalarda takılma işleminde zorlanılabilir. Bazen nadiren spiral ipi içeri kaçabilir.
Spiral ne zaman takılır?
Spiral taktırmak herhangi bir dönemde yapılabilir. Ancak gebelik olmadığından emin olmak amacıyla en uygun dönem adet dönemidir. Aynı zamanda adet döneminde spiral takma işleminde ağrının da daha az olacağı söylenmektedir. Gebelik ihtimali olmayan ya da gebe olmadığından emin olan hastalarda herhangi bir dönemde takılabilir.
Spiral zararları var mıdır? Spiralin yan etkileri nelerdir?
Spiralin bilinen önemli bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ancak enfeksiyon riskini bir miktar arttırabilir. Bu nedenle enfeksiyonu olan hastalara spiral takma işlemi yapılmaz. Tedavi sonrasında tekrar değerlendirilerek uygunsa takmak gerekir. Spiral ile gebe kalma riski 1/1000 dir. Özellikle spirali kayan hastalarda bu oran yükselebilir. Bu nedenle spiral taktırma işleminde sonra 1. ve 3. ayda ultrason ile kontrol edilmelidir. Spiral ile gebe kalındığında ise dış gebelik riski artmaktadır. Spiral ipi içeri kaçanlarda ise spiral yerindeyse genellikle koruma özelliğinde problem olmaz.
Spiral ne zaman çıkarılır? Spiral adetliyken mi çıkarılır?
Spiral çıkarılması gebelik düşünen hastalarda herhangi bir dönemde yapılabilir. Ancak ideal dönem yine adetli dönemdir. Adetli dönemde rahim ağzında hafif genişleme olduğundan daha rahat çekilecektir.
Spiral nasıl çıkarılır?
Spiral çıkarılması işlemi jinekolojik muayene esnasında yapılabilen basit bir işlemdir. Halk arasında bilindiğinin aksine spiral çekilmesi de oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Spekulum dediğimiz bir alet yardımıyla rahim ağzı görüldükten sonra spiralin ipi gözlemlenir. Daha sonra bir alet yardımıyla spiralin ipinden tutularak çekilir ve çıkarılır. Ancak muayenede ipi görünmeyen ya da spiral ipi içeri kaçarsa bu durumlarda, spirallerin farklı yöntemlerle çıkarılması gerekecektir.
Histeroskopi ile spiral çıkarılması nasıl yapılır?
Histeroskopi ile spiral çıkarılması muayenede ipi görünmeyen spirallerde uygulanır. Histeroskopi dediğimiz kameralı alet yardımıyla girilerek spiralin ipi bulunur ve bir alet yardımıyla çekilip alınır. Bu esnada hasta sedasyon dediğimiz hafif anestezi aldığından herhangi bir ağrı hissetmez. İpi içeri kaçmış spiraller bu yöntemler rahatlıkla çıkarılabilir.
İpi görünmeyen spiral hangi işlemle alınır? İpi kopmuş spiral nasıl çıkarılır?
Eğer muayenede spiralin ipi görünmüyorsa öncelikle ultrasonla spiralin rahim içinde olup olmadığı kontrol edilir. Spiral rahim içerisinde ise ipi içeriye kaçmış demektir. Bu durumda spiral çıkarılması için özel ince uçlu aletler ile rahim içerisine girilerek spiral bulunur ve çekilir. Hiç ağrı hissetmek istemeyen hastalarda ise sedasyon dediğimiz hafif anestezi altında histeroskopi dediğimiz kameralı bir alet yardımıyla rahim ağzından girilerek çekilebilir.
Ancak yapılan ultrasonra rahim içerisinde spiral yoksa ya spiral kanama ile birlikte düşmüştür ve hasta fark etmemiştir. Ya da rahimden karın içerisine düşmüştür. Bu hastalarda direk karın grafisi çekilerek karın içerisinde spiral varlığı araştırılır. Grafide spiral gözlenmezse adet kanaması ile birlikte düştüğü kanısına varılır. Ancak çekilen grafide spiral gözlendiyse karın içerisine düşmüş demektir. Bu hastalarda laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile girilerek spiralin bulunup çıkarılması gereklidir.
Spiral rahim duvarına yapışması durumunda nasıl çıkarılır?
Spiral yapışması durumunda normal yollarla spiralin çekilmesi zorlaşır. Spiral çıkarılması esnasında genelde ipi kopar. Bu nedenle bu hastalarda histeroskopi ile rahim içine girilerek yapıştığı yerden spiral kesilerek çıkarılır.
Spiral ipi içeri kaçarsa ne yapılmalıdır?
Spiral ipi içeri kaçarsa tedirgin olmayınız. Eğer korunmaya devam etmek istiyorsanız spiralinizin çekilmesine gerek yoktur. Koruma özelliği devam edecektir. Bazen adet kanaması sırasında spiralin ipi kendiliğinden rahim ağzından dışarıya çıkabilir. Ancak spiralin çekilmesi gerekiyorsa özel yöntemlerle bulunarak spiral çıkarılması işlemi gerçekleştirilir.
Spiral kendin çıkarmak tehlikeli midir?
Spiralinizi kendiniz çıkaramazsınız. Vajenden ipini tutup çekmeniz için özel aletler gerekecektir. Elinizle bunu yapmanız mümkün değildir. Ayrıca spiral çıkarılması sırasında rahim ağzında zedelenmeye neden olabilirsiniz.
Spiral nerede çıkarılır?
Spiral kadın doğum uzmanının olduğu herhangi bir yerde çıkarılabilir. Ana çocuk sağlığı merkezlerinde bunun eğitimini almış ebeler tarafından da çekilebilir. Normal muayene sırasında çekildiği için muayenehanelerde yada hastanelerde çektirebilirsiniz. Muayenehanemizde spiral çıkarılması işlemi kolay ve ağrısız bir şekilde yapılmaktadır.
Gebelikte spiral çıkarılması uygun mudur?
Gebelikte spiral çıkarılması konusunda bazı riskler mevcuttur. İlk 3 aylık gebelik sırasında eğer spiralin ipi görünüyorsa spiral çıkarılması önerilmektedir. Ancak ipi görünmeyen spirallerde spiral çıkarılması önerilmez. Spiral çıkarıldıktan sonra düşük riskinin arttığı hastaya belirtilmelidir. Ancak aynı risk çekilmeyen spirallerde de mevcuttur. Özellikle gebelik büyüdükçe çekilmeyen spirallerde kesenin zedelenmesi ve erken doğum riski yükselir.
Spiral çıkarıldıktan sonra kanama olur mu?
Spiral çıkarıldıktan sonra bazı hastalarda hafif bir kanama olabilir. Özellikle rahim ağzı dar olanlarda kanama riski daha fazladır. Ancak spiral çıkarılmasında ciddi bir kanama genelde olmaz.
Spiral çıkarıldıktan sonra nezaman hamile kalınır? Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalınırmı?
Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalabilirsiniz. Spiral çıkarılması işleminden hemen sonra spiralin koruyucu etkisi ortadan kalkacaktır. Hamilelik düşünüyorsanız 2-3 ay öncesinden folik asit başlamanız ve gebelik öncesi testleri yaptırmanız uygun olacaktır.
Spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği olurmu?
Spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği genelde olmaz. Başka nedenlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri yaşanabilir. Ancak spiralin çekilmesi adet düzensizliği nedeni değildir. Eğer spiral çekildikten sonra bu tür problemler yaşıyorsanız bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.
Ankara spiral takma fiyatı ve spiral çıkarma fiyatı nasıldır?
Ankara spiral çıkarma fiyatı özel hastaneden hastaneye değişkenlik göstermekle birlikte sadece Ankara’da değil tüm Türkiye’de birbirine yakın miktarlardadır. Ankara spiral takma fiyatları 2024 yılında spiral cinsine göre değişmekle birlikte 5000 -10000 tl arasında, iken Ankara spiral çıkarılması fiyatları oldukça uygundur. Fiyatları etkileyen önemli bir neden de 10 yıllık spiral ya da 5 yıllık spiral olması, kola takılan spiral olması, bakırlı ya da hormonlu yani ilaçlı spiral olması, boncuk diğer adıyla gynefix olması, anestezili takılması gibi faktörlerdir. Gümüş ya da altın spiral fiyatları elbette daha yüksektir. Eczane spiral fiyatları da oldukça değişkendir. Ancak eczaneden aldığınız spirali muayene olmadan herhangi bir merkezde taktıramazsınız. Bu nedenle eczaneden almaktansa özel bir klinikte taktırmak sizin için daha az maliyetli olacaktır. Sağlık ocağı, devlet hastanesi, aile hekimliği ya da aile sağlığı ve planlaması merkezlerinde spiral taktırmak ücretli değildir. Ankara spiral takma fiyatları yada Ankara spiral çıkarma fiyatları hakkında bilgi almak için 0312 285 85 88 den bize ulaşabilirsinqiz.
Spiral takılması, spiral çıkarılması ve histeroskopi ile spiral çıkarılması ameliyatı kliniğimiz kadın doğum uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Spiral takma fiyatları 2024 ve spiral çıkarma fiyatları 2024 için bize 0312 285 85 88 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] gösterir. Ancak genel prensipler hep aynıdır. Takılacak spiral çeşidine göre spiral fiyatları değişkenlik […]
[…] sonra birkaç hafta içinde oluşur ve doktora başvurularak düzene sokulabilir. Ayrıca spiral fiyatları ise kullanılan ürüne ve çeşidine göre […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]
[…] Spiral Takma, Çıkarma […]