Sezeryan doğum, gerekli hallerde bebeğin doğurtulması için yapılan bir ameliyattır. Sezeryan doğum ve ameliyatı öaellikle acil durumlarda bebek için hayat kurtarıcıdır. Sezeryan doğum fiyatları 2024 yılında ameliyatın yapılacağı merkeze göre değişir. Sezeryan doğum fiyatları 2024 Ankara detayları için bize her zaman ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Sezeryan Nedir?

Sezeryan, annenin karından yapılan kesi ile bebeğin doğurtulması işlemidir. Gebelik takibi sonrasında gebelerimizin en büyük düşünceleri gebeliklerinin nasıl sonlanacağıdır. Normal seyreden bir gebelikte normal doğuma herhangi bir engel yoksa ilk seçenek her zaman normal doğumdur. Ancak normal doğum yapmaya engel bir sorun varsa doğum sezeryanla gerçekleştirilmelidir. Günümüzde sezeryan doğum, anestezi ve cerrahi tekniklerin gelişmesi, antibiyotik uygulamalarının enfeksiyon gelişimine karşı daha etkili bir şekilde kullanılması ve dikiş tekniklerinin gelişmesi neticesinde oldukça konforlu bir ameliyat haline gelmiştir. Sezeryan ameliyatı ciddi bir ameliyat olmakla birlikte riskli durumlarda anne yada bebek için hayat kurtarıcıdır. Sezeryanın henüz geliştirilmediği dönemlerde ters yada yan gelen bebeklerde, pelvik çatı darlığında doğum sırasında pekçok annenin yada bebeğin öldüğü düşünülecek olursa aslında gerekli durumlarda yapılan sezeryan ameliyatının ne kadar hayati öneme sahip olduğu görülecektir.

Sezaryen doğum hangi durumlarda yapılır?

• Bebeğin ters gelmesi: Bazı durumlarda bebekler doğum kanalına popolarıyla (makat geliş) yada yan olarak gelebilir. Bu durumlarda bebeğin doğum sırasında zedelenme riskleri oldukça yükselir. Bu nedenle bu durumlarda sezaryen ameliyatı düşünülür.
• Bebekteki fiziksel anormallikler: Bebeklerde omfalosel yada hidrosefali gibi fiziksel anormalliklerde bebekteki zedelenmeyi en aza indirmek için sezeryan doğum tercih edilir.
• Plasentanın rahim ağzını kapatması: Plasenta dediğimiz yapı bebeğin beslenmesini sağlamaktadır. Çoğu durumda rahmin yukarısında yerleşen bu yapı bazen rahim ağzına yakın yada tam rahim ağzında yerleşir. Bu durumlarda sancının başlaması yada rahmin açılmaya başlamasıyla beraber kanama ihtimali oldukça yüksektir. Bazen sancı olmadan bile kanama olabilmektedir. Bebeğin doğum kanalından geçişini engelleyeceği ve bu sırada aşırı kanamaya yol açarak hem bebeğin hemde annenin hayatını riske sokacağı için bu durumlarda sezeryan düşünülmesi zorunludur.
• Plasentanın erken ayrılması: Rahim duvarına yapışan plasenta bazen doğum zamanı gelmeden rahim duvarından ayrılabilir. Özellikle preeklampsi dediğimiz gebelikte tansiyon yükselmesine bağlı olarak gelişen bu durum acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Acilen anne sezeryana alınarak bebek ve annenin durumunun daha da kötüleşmesine engel olunması gereklidir. Ancak bazen çok küçük ve kendi kendini sınırlayan, annede herhangi bir probleme neden olmayan ve bebeğin kalp atımlarını etkilemeyen durumlarda hastanede yatırarak yakından takip edilmesi düşünülebilir. Ancak takipte bulgular kötüleşecek olursa acil sezeryan ameliyatı yapılabilir.
• Bebeğin iri olması: Bazen bebek annenin çatısından geçemeyecek kadar büyük olabilir. Özellikle 4500 gram ve üzerindeki bebeklerde özellikle omuz takılmasına bağlı kol sinirleri zedelenebilir. Doğum esnasında vakum yada forceps takılması gerekebilir. Bunlarda bebek açısından riskli durumlar oluşturabilir. Sezeryan doğum ile gebeliğin sonlandırılması akılcı olacaktır.
• Doğum kanalını kapatan kitleler: Rahim ağzındaki miyomlar, vajendeki kistler yada HPV ye bağlı büyük kondilomların olduğu durumlarda sezeryan düşünülür.
• Annenin çatısının dar olması: Bebek iri olmasa da bazen annenin çatısı oldukça dar olabilir. Bu durumlarda hasta bebek küçük dahi olsa normal doğum şansı olmayabilir. Böyle durumlarda sezeryandan başka çıkar yol yoktur.
• Gebenin doğum korkusu: Kadının doğum korkusu direkt bir sezeryan endikasyonu olmamakla beraber annenin vajinismus hastalığı varsa yada sadece korkuya bağlı olarak sezeryan istiyorsa sezeryan ameliyatı düşünülebilir. Normal doğum korkusunun oluşmaması için halk arasında anlatılan efsaneleri kulak arkası etmek, internetten gereksiz doğum videoları izlememek gereklidir. Aksi halde her kadın normal doğum korkusuna kapılacak ve bu nedenle işin kolay tarafına kaçarak sezeryan olmak isteyecektir.
• Çoğul gebelik: İkiz gebeliklerde her iki bebekte baş gelişle pelvise doğru girmişse normal doğum düşünülebilir. Ancak burada riskler aile ile tartışılarak beraber karar verilmelidir. Aksi durumlarda ikiz ve üzeri gebeliklerde sezeryan doğum düşünülür.
• Tedavi gebeliği: Bir sezeryan endikasyonu olmamakla beraber zorlu bir süreçte gebelik elde eden çiftler normal doğumun bebekleri açısından risk oluşturacağını düşünerek sezeryan isteyebilir. Bu noktada riskler paylaşılarak normal doğum yada sezeryan ameliyatına karar verilebilir.
• Annede genital siğil bulunması: Annenin genital bölgesinde yaygın genital siğillerin olması direkt sezeryan endikasyonu değildir. Ancak bebeğe olabilecek bulaşmaya azaltmak açısından sezeryan ameliyatı daha mantıklı olacaktır. Bu noktada aileye sezeryan doğumun, hpv virüsünün bebeğe bulaşmasını tamamen engellemeyeceği, sezeryan ameliyatına rağmen bulaşma olabileceği anlatılmalıdır.
• Anne adayının önceden geçirdiği ameliyatlar: Daha önce sezeryan doğum yapanlar yada miyom ameliyatı geçiren kadınlarda sezeryan ameliyatı gerekebilir. Miyom alınanlarda mutlaka sezeryan gerekli iken, daha önce sezeryan olanlarda normal doğum yapma şansı olabileceği hastaya belirtilmelidir. Sezeryan sonrası normal doğum için hastalar doğum öncesi değerlendirilmeli ve uygun olan hastalarda normal doğum denenmelidir.
• Acilen doğum gereken durumlar: Bebeğin kalp atımlarının bozulduğu, rahim ağzından kordon sarkması yada el sarkması durumlarında sezeryan doğum yapılabilir.
• İlerlemeyen doğum: Normal doğum seyri sırasında sancıların aktif olarak gelmesine rağmen bebeğin başı aşağıya doğru inmiyorsa yada rahim açılmıyorsa belli bir bekele süresinin ardından hala ilerleme olmuyorsa sezeryan düşünülmelidir.

Sezeryen ameliyatı nasıl yapılır?

Sezeryan doğum ameliyatı 20-40 dakika süren bir operasyondur. Genel anestezi yada spinal, epidural dediğimiz lokal anestezi ile yapılabilir. Hasta ameliyat masasına alınarak genel anestezi yapılacaksa, uyumadan önce karnı antiseptik solüsyonla boyanır. Bu sayede bebeğin daha az narkoz alması sağlanır. Ancak spinal yada epidural sezeryan yapılacaksa işlem yapıldıktan sonra karın kısmı boyanacaktır. Hastaya idrar sondası ameliyat öncesi muhakkak takılmalıdır.

Çocuk doktoru ameliyathaneye gelince anestezi doktorunun onayıyla sezeryan ameliyatına başlanır. Karın yatay olarak 7-10 cm.lik bir kesiyle açılır. Bu büyüklüğü bebeğin tahmini kilosuna göre belirleriz. Karın katları kesilerek rahim duvarına ulaşılır. Rahim duvarıda enine bir kesi ile açılarak amnion kesesi açılır. Bebeğin suyunun boşalması sırasında bebekte başından tutularak doğurtulur. Bebek çocuk doktoruna teslim edilir. Plasenta dediğimiz yapı çıkartılır. Rahim içi temizlendikten sonra rahim kas tabakası kapatılır. Kanam kontrolü yapıldıktan sonra karın katları da usülüne uygun olarak kapatılır. En son cilt dikişi atılır. Cilt dikişi genelde estetik dikiş denilen bir teknikle cildin altında kalacak şekilde atılır ve dışarıdan dikiş görülmez. Dikiş iplikleri kendiliğinden eriyen ipliklerdir.

Sezeryan sonrası 6 saat sonrasında sıvı almaya başlayabilirsiniz. Katı gıdalara geçmek için doktorunuzun izin vermesini bekleyiniz. 6-8 saat sonrasında idrar çıkımı yeterli ise idrar sondanız çekilecek ve sağlık personelinin yardımıyla yürümeye başlayacaksınız. Ertesi gün pekçok hasta gazını çıkarmış olacaktır. Eğer gazınızı çıkaramazsanız doktorunuz tarafından farklı tedaviler uygulanabilir. Sezeryan doğum sonrası 2. günde hasta gazını çıkarmış ve herhangi bir problemi yoksa hasta taburcu edilir. 7-10 gün sonra tekrar kontrole çağrılarak tavsiyelerle gönderilir.

Sezeryan ameliyatının riskleri nelerdir?

Sezeryan ameliyatı büyük bir ameliyattır. Pekçok ameliyata göre riskleri daha fazladır. Anesteziye bağlı ilaç allerjileri olabilir. İyileşme süresi normal doğuma göre oldukça uzundur. Ameliyat sırasında idrar torbası ve barsakların zedelenmesi ihtimali vardır. Sezeryan sonrası yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı daha fazla olabilir. Yenidoğanın geçici takipnesi denilen ve sezeryan sırasında yutulan sıvıya bağlı olarak gelişen durumlar sezeryan ameliyatında daha sık rastlanmaktadır. Sezeryan sırasında bebekte de yaralanmalar olabilir. Kesici alet yaralanmaları, koter yanıkları yada kol ve baka kemiklerinde zedelenmeler nadir olsa da görülebilir.

Sezeryan sonrası nelere dikkat etmeliyim?

  • Taburcu olduktan sonra ağır işler yapmayınız, ağır kaldırmayınız aksi halde dikişleriniz zedelenebilir ve fıtık olabilirsiniz.
  • İlaçlatınızı düzenli olarak kullanınız.
  • 24 saatten sonra ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Ancak dikiş yerinizi keselemeyiniz.
  • 4-6 hafta boyunca cinsel birliktelik yasaktır.
  • Bebeğinizi sık sık emziriniz.
  • Bol bol sıvı alınız.
  • Ateş, kesi yerinde kızarıklık, şişme, dikiş yerinden akıntı, ciddi ağrılarınız olursa doktorunuzla hemen irtibata geçiniz.

Sezeryan ameliyatı elbette riskli bir ameliyattır. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde sonlandırılmasında normal doğum ilk seçenek olmalıdır. Ancak sezeryan ameliyatının gerekli olduğu durumlarda da normal doğum yapmaya çalışmak ve şansını zorlamak bebek açısından üzücü sonuçlara neden olabilmektedir. Sezeryan doğum gerekli durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcıdır. Doğum şeklinizi belirlerken gebelik takibinizi yapan kadın doğum uzmanınız ile birlikte riskleri ve faydalarını tartışarak en doğru kararı vermeye çalışınız.

Sezeryan kaçıncı haftada olur?

Sezeryan ameliyatı, 39 haftasını doldurmuş gebelerde uygulanır. Ancak bazı durumlarda daha geç yada daha erken dönemde sezeryana alınabilir. Preeklampsi, gelişme geriliği yada bebeğin suyunun azaldığı ve sezeryan gereken durumlarda daha erken dönemde sezeryan doğum yapmak düşünülebilir. Ancak şeker hastalığı olanlarda ise akciğer gelişimi daha geç olduğundan diyetle regüle şeker hastalığı ise riskler aileye anlatılarak daha geç dönemde sezeryan ameliyatına alınabilir.

Sezeryan sonrası cinsel ilişki

Sezeryan sonrası kesi yerindeki yaralar yeterince iyileşmeden birlikteliğe izin verilmez. Bu dönem 4-6 hafta civarındadır. Bu dönemde hastanın sezeryana bağlı ağrıları halen devam etmektedir. İlk 2 hafta daha fazla ağrısı olan kadın hala cinsel birliktelik aşamasına gelememiştir. Yine bu dönemde loşi dediğimiz rahimiçinden boşalan kanlı akıntı gelebilir. Bu dönemde yapılacak cinsel ilişki rahim içi enfeksiyon (endometrit) riskini de arttıracaktır.

Sezeryan yarası kaç günde iyileşir?

Sezeryan ameliyatı dikişi iyileşmesi uzun ve ağrılı bir süreçtir. Elimizdeki küçük bir yaranın ne kadar uzun sürede iyileştiğini ve nekadar çok ağrı yaptığını düşünecek olursak karındaki büyük bir kesinin iyileşme sürecinin zorluğunun farkına varabiliriz. Sadece dış dikiş kısmı değil, aynı zamanda karın katları ve rahimdeki kesilerinde iyileşme sürecindeki ağrılara katkıları büyüktür. Sezeryanda karın katlarının tam iyileşmesi ve eski gücünün %80’ine ulaşması 6 haftayı bulur. Tam eski gününe ulaşması ise 3-6 aydır. 3-6 aydan önce hastanın ağır kaldırması önerilmez. Buna dikkat etmeyen hastalarda bazen dikiş yerinin ayrılmasına bağlı fıtık oluşumu görülmektedir. 2 hafta içinde hastaların genelde ağrılarının oldukça azaldığı ve sosyal hayatın içerisine tekrar dönüldüğü görülmektedir. Sezeryan doğumda bu süreç hastada hastaya değişmektedir. Ağrı eşiği düşük olan hastalarda bu süre uzarken, ağrı eşiği yüksek olan hastalarda ise 1 haftaya kadar kısalabilmektedir. Sezeryan izi yara iyileşmesi iyi olan kadınlarda oldukça incedir.

Sezeryan göbeği nasıl gider?

Sezeryan doğum sonrası özellikle gebelik takibi sırasında aşırı kilo alan yada gebeliğe aşırı kilo ile başlayanlarda sezeryan göbeği adı verilen bir karın şekli gelişmektedir. Aslında bu sadece sezeryan ameliyatına bağlı oluşmaz. Çok kilo alan gebeler ister normal doğum ile doğursunlar isterse sezeryan doğum ile doğursunlar göbek kalacaktır. Sezaryen sonrası göbek eritme için bu dönemde yapılacak yürüyüşler ve egzersizlerle hem kadının psikolojik motivasyonu sağlanacak hemde kilo vermesi gerçekleştirilecektir. Ancak bu dönemde aşırı diyet uygulamalarından kaçınılması önerilir. Emzirme dönemindeki katı diyetler sütün azalmasına neden olabilir. Sezeryan sonrası sezeryan korsesi adı verilen korseleri uzun süreli önermemekteyiz. Ancak karnı sarkan hastalarda hem sarkmayı azaltarak ağrıyı azaltmak, hem kesi yerindeki pişikleri ve enfeksiyonu engellemek amacıyla bir ayı geçmeyecek sürelerde sezeryan korsesi kullanılabilir.

Ankara sezeryan doğum ücretleri 2024

Ankara sezeryan fiyatları 2024, sezeryan ameliyatının yapılacağı hastaneye, hastanede kalış süresine, ameliyatta kullanılan ekipmana göre değişiklik gösterebilir. Ankara sezeryan doğum ücretleri 2024 konusunda doktorunuzla doğum öncesinde detaylı olarak görüşünüz.

Sezeryan Doğum Ameliyatı Ankara

Sezeryan doğum ameliyatı öncesi gebelik takiplerinizi yapan, iyi iletişim kurduğunuz ve her zaman rahatlıkla ulaşabildiğiniz bir doktorunuz olmalıdır. Biz Ankaranın Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki özel jinekolog muayenehanemizde gebelik takibini yapmaktayız. Sezeryan ameliyatı ise anlaşmalı olduğumuz hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Ankaradaki tüm özel hastanelerle anlaşmamız bulunmaktadır. Doğum yapacağınız hastane konusunda sizi bilgilendirecek ve hastane seçimine birlikte karar vereceğiz. Amacımız gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde sonlandırılması ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kucağınıza verilmesidir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

18 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş