Kadınlar hamilelikte mantar enfeksiyonlarına karşı hassas olabilir. Östrojen hormonu arttıkça vajina ve salgıların artması, genital bölgenin sıcak ve nemli kalması bu nedenin ortaya çıkmasında rol oynar. Çünkü mantar enfeksiyonları nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay çoğalır.

Ayrıca hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve uykusuzluk gibi birçok neden bu dönemde hamile kadınlarda vajinal enfeksiyonlara neden olabilir. Hamilelik sırasında mantar belirtileri ilk olarak dış genital bölgeden akıntı şeklinde kendini gösterir. Hamilelik sırasında mantar belirtileri normal dönemden farklı olabilir. Muayene sırasında bir maya enfeksiyonu bulunsa bile herhangi bir rahatsızlık hissetmeyebilirsiniz.

Genellikle mantar enfeksiyonlarının neden olduğu vulva kaşınması en önemli belirti olmasına rağmen, ağrılı idrara çıkma ve genital bölgede kızarıklık ve beyaz süt kesiği şeklinde kokusuz bir vajinal akıntı gözlenir. Kaşıntıya bağlı olarak ciltte kızarıklık, tahriş ve şişlik görülebilir.

Hamilelikte Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik sırasında maya enfeksiyonlarını kontrol etmek zordur. Vajinal mikoz tedavisi esas olarak hamile kadınların taleplerine dayanmaktadır. Herhangi bir şikâyet yoksa tedaviye gerek yoktur. Ancak bir mantar enfeksiyonu sizi rahatsız ediyorsa, duruma göre tedavi edin. Çok fazla akıntı varsa hamilelikte mantar fitilleri kullanılması tavsiye edilir.

Kaşıntı ve kızarıklık hissediyorsanız mantar kremi tavsiye edilir. Hamilelik sırasında ağızdan alınan ilaçlar ilk seçenek değildir. Maya enfeksiyonları genellikle 3-7 gün sürer ve 2-3 gün içinde tedavi edilebilir. Bazı durumlarda maya enfeksiyonları eşlere de bulaşabilir. Bu durumda, eşinizin de enfeksiyonun size yeniden bulaşmasını önlemek için tedaviye ihtiyacı olabilir.

Hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonları da sirke tedavisi ile iyileştirilebilir. Vajinal mantar enfeksiyonlarının doğal bitkisel tedavisinde elma sirkesini ilaca ek olarak kullanabilirsiniz. Vajinanızı elma sirkeli suyla yıkayabilir veya elma sirkeli suda 10 ila 30 dakika oturabilirsiniz. Yüzde yüz hamile olduğunuzdan eminseniz doktorunuzun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik sırasında maya enfeksiyonlarının bebeğinize zarar vermesi veya enfekte etmesi olası değildir. Bu durum sadece sizi rahatsız edecek veya dikkatinizi çekecektir. Maya enfeksiyonları yalnızca doğum kanalı yoluyla geçerek bebekte pamukçuk hastalığına neden olabilir. Ayrıca bebeğe zarar verilmeyecektir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş