Kolposkopi fiyatları 2024 yılında Ankara ilinde yapılacak işleme ve büyüklüğüne göre değişir. Ankarada kolposkopi yapan doktorlar arasında Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş önemli bir yer tutmaktadır. Kolposkopi maliyetlerini etkileyen en önemli faktör işlem sırasında biyopsi yapılmasıdır.

Kolposkopik biyopsi rahim ağzı kanseri şüphesi olan kadınlarda yapılır. Kolposkopi ücretlerinin en önemli kısmını biyopsi işlemi ve patoloji maliyetleri oluşturur. Kolposkopi fiyatları 2024 yılında 7000-10000 tl arasında değişmektedir. Kolposkopi Ankara doktorlarımız her zaman sizin yanınızdadır.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi kadın üreme sistemindeki serviks (rahim ağzı), vajina ve vulva bölgelerinin direkt muayenesini sağlayan teleskobik bir inceleme yöntemidir. Kadın üreme sistemi detaylı, çok katmanlı ve hassas bir yapıda olduğundan gelişmiş görüntüleme tetkiklerine başvurmak önem arz eder. Kolposkopi bu yöntemlerden biridir.

Kolposkop adı verilen özel ışıklı bir aygıt yardımıyla serviks(rahim ağzı) görüntüsü büyütülür, böylece anormal doku ve yapılar daha iyi ayırt edilerek muayene edilir. Bu doğrultuda, kolposkop hekimin vajinal bölgeyi daha rahat inceleyebilmesini sağlayan büyük bir mikroskop olarak düşünülebilir. Kolposkopi, smear testinde (jinekolojide tarama testi) tespit edilen anormal hücresel değişikliklerin nedenini ve rahim ağzında kansere dönüşebilecek olan lezyonların tespit edilmesi için yapılır. Kolposkopi işlemiyle tespit edilen yapısı bozulmuş dokudan gerekirse biyopsi alınarak kesin tanıya gidilebilir. Kolposkopi bu konuda deneyimli jinekologlarca yapılmalıdır.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi öncesinde hekim hastanın tüm sorularını yanıtlayarak hastayı detaylıca bilgilendirmelidir. İşlemin aşamalarının ne kadar süreceğini ve nasıl bir yöntem izleneceğini anlatır. İşlem öncesindeki 2 gün içerisinde hastanın vajinal yıkama yapmaması, tampon kullanmaması, vajinal yoldan kullanılan fitil, ovül, krem gibi ilaçlarına ara vermesi ve cinsel birleşmeden uzak durması istenir. Sıklıkla adet periyodunun başında veya sona erdiği dönemde yapılması tercih edilir. İşlem anında alınabilecek biyopsi sonrası gelişebilecek kanamalar kan sulandırıcı ilaç kullanımı durumunda şiddetlenebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç ya da kanama problemi olan hastalar bunu hekimlerine kesinlikle bildirmelidir.

Hasta pelvik muayene, pap smear testi ya da kültür alımında olduğu gibi, bacaklarını iki yana açarak (litotomi pozisyonu) jinekolojik muayene koltuğuna oturur. Hekim ilk olarak, vajinal spekulum adı verilen vajina duvarlarının kasılarak kapanmasını önleyen ve rahim ağzının rahat görülebilmesini sağlayan alet yardımıyla vajina duvarını açar. Daha rahat ve net bir görüntü alınabilmesi için serviks özel bir solüsyonlu pamukla temizlenir. Anormal hücrelerin ayırt edilmesini kolaylaştıran bu yıkama işlemi bazen yanma veya karıncalanma hissine neden olabilir. 

Rahim ağzı rahat görülebilecek bir pozisyona geldiğinde Kolposkopi cihazı vulvadan birkaç santim uzakta olacak şekilde hastaya dokunmadan, vajinaya girmeden konumlandırılır ve görüntüleme işlemine başlanır. Işık altında 6-40 kat büyüyen dokulardan oldukça net görüntüler elde edilir. Şüpheli lezyonla karşılaşıldığında hekim gerekli görürse işlem sırasında doğrudan dokulardan biyopsi alabilir. Bazı hastalarda LEEP adı verilen rahim ağzının bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Biyopsi sonrası hafif kanama görülebilse de bu tablo oldukça normaldir hekim işlem esnasında kanamaya müdahale edebilir. Ancak her kolposkopi işleminde biyopsi alınmayacağı için hastaların kanama ve ağrı endişesi gütmesine gerek yoktur.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

Kolposkopi yöntemi birçok kadın hastalığının teşhisinde kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Uygulanma yönteminin kolay olması sebebiyle rutin jinekolojik muayene sırasında tüm kadınlara yapılmasını öneren hekimler vardır. Kolposkopi hangi durumda kimlere yapılır sorusunun yanıtı şunları içerir:

  • Özellikle smear testinde anormal bulgusu olan hastalarda servikal bölge kanserinin erken teşhisi hayati önem taşır. Kolposkopiyle detaylı bir inceleme sonrası kanserleşmiş dokuların erken evrede tespiti yapılabilir.
  • Vulvadaki uzun süre kaşıntısı olan kişilerde kolposkopi uygulanabilir.
  • Vajina duvarında gelişen benign(iyi) veya malign (kötü) huylu tümörlerin, polip ve kistlerin tespit edilmesi ve giderilmesinde oldukça faydalı bir yöntemdir (vajinoskopi)
  • HPV enfeksiyonu sonucu oluşan genital siğillerin serviks ve vajina iç duvarına yerleşme riski olduğu için bu kişilerde bulaş olup olmadığının tespit edilmesinde kolyoskopi kullanılır.
  • Bakteriyel ya da mantar gibi çeşitli etmenler nedeniyle serviks ve vajinada gelişebilecek enfeksiyonların tespitinde kolposkopi kullanılır.
  • Cinsel birleşme sonrasında koyu kahverengi kan gelmesi rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Ağrı şikayeti olan kişilerde kolposkopi ile altta yatan sorunun tespit edilmesi mümkün olmaktadır.
  • İnfertilite (kısırlık) nedeninin incelenmesi gereken durumlarda yapılabilir.
  • Serviks üzerindeki yapılacak herhangi bir ameliyat öncesi kolposkopiye başvurulabilir.
  • Hamilelik döneminde de kolposkopi yapılması herhangi bir risk oluşturmaz.

Kolposyopik Biyopsi Nasıl Yapılır?

 Kolposkopik inceleme sırasında şüpheli dokular gözlemlendiğinde biopsi pensi ile tüm şüpheli lezyonlardan biyopsi alınarak incelemeye gönderilebilir. Bu işlem sırasında birden fazla dokudan parça alınabilir. Alınan parçanın boyutu patolojik inceleme için yeterli olmalıdır. LEEP işleminde ise özel aletlerle rahim ağzı koni şeklinde çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir.

Servikal biyopside genellikle ağrı şikayeti olmaz fakat işlem sonrasında bazı hastalarda rahatsızlık hissi ve kanama şikayeti gelişebilir. Bu durumların önlenmesi adına işlemden 30 dakika sonra ağrı kesici alınabilir. Yapılacak işlem derin bölgedeyse hekim işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirebilir.

Kolposkopi Acı Verir mi?

Kolposkopik işlem sırasında kolposkop aparatı vajinaya temas etmediği için herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. Vajinayı daha net görmek için kullanılan spekulum vajina duvarında hafif baskı yaratabilir ve rahatsızlık hissi uyandırabilir. Ayrıca işlemden önce serviksin yıkanmasında kullanılan solüsyon hafif batma veya yanma hissine neden olabilir.

Rutin kolposkopik işlem acısız gerçekleşir. Ancak şüpheli lezyonlar görüldüğünde ve kolposkopik biyopsi yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda parçanın alınacağı bölgeye göre durum değişebilir. Birden fazla bölgeden parça alınmasını gerektiren durumlarda ağrı yaşanabilir. Bu durumda hekim bölgesel anesteziye başvurabilir. Fakat genelleme yapmamız gerekirse servikal bölge kılcal damar açısından çok zengin olmasına rağmen sinir bakımından çok zengin değildir bu nedenle gerçekleştirilen işlem çok ağrılı değildir.

Kolposkopi Riskleri Nelerdir?

Kolposkopik işlem son derece güvenilir bir tanı koyma yöntemidir. İşlem anı oldukça kolay olmakla birlikte işlem sonrasında da hastalarda sıklıkla anormal bir belirti gözlenmez. Risk yaratabilecek durum biyopsi alınmasıdır. Biyopsiden sonra nadiren lekelenme şeklinde kanama, enfeksiyon belirtisi olan yüksek ateş ve üşüme, rengi ve kokusu değişmiş vajinal akıntı görülebilir. Biyopsi sonrası iyileşme 1-2 gün sürebilir. LEEP yapılacak olursa aşırı kanama riski işlem sırasında olabilir.

Kolposkopi Hamileyken Yapılır Mı?

Rahim ağzına yapılacak olan işlemler eğer hamilede erken doğum riski oluşturmayacak derecedeyse hamilelikte kolposkopi yapılabilir. Biyopsi alınması gereken durumlarda direkt bir şekilde uzman bir hekim tarafından biyopsi kolposkopisi yapılabilir. Biyopsi alınırken dikkat edilmesi gereken husus vajina yüzeyindeki kanlanmanın hamilelikte artıyor oluşudur. Şiddetli kanama riski göz önünde bulundurularak uygun önlemler alındığı takdirde biyopsi, uzman hekim tarafından alınabilir. Sonuç olarak kolposkopi güvenli bir işlemdir ve hamileyken de yapılabilmektedir.

Kolposkopide Anestezi Yapılır mı?

Kolposkopik işlemi sıklıkla 10-20 dakika süren basit ve ağrısız bir işlemdir. Genellikle anestezi tercih edilmez ancak vajinada derin bölgede yapılacak incelemede lokal anestezi uygulanabilir. Biyopsi örneği alınırken aynı şekilde işlem anestezi altında gerçekleşebilir. LEEP yapılırken mutlaka anestezi yapılmalıdır.

Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolposkopi işleminde biyopsi örneği alınmadıysa günlük aktivitelerde herhangi bir kısıtlamaya gidilmesine gerek yoktur. Vajina duvarlarının gerilmesine bağlı olarak birkaç gün içerisinde lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Kolposkopik biyopsi sonrasında 3 gün cinsel birleşmeden uzak durulması (biyopsi yapılmadıysa cinsel ilişkide kısıtlamaya gerek yoktur), tampon kullanılmaması ve vajinal yıkama yapılmaması tavsiye edilir. Kanama riskine karşı kan sulandırabilecek ilaçlardan uzak durulmalıdır. Bu nedenle hekime başvurarak ilaç kullanılmalıdır. Duş ve banyo yapmakta bir sakınca olmamakla birlikte ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Hafif kasık ağrısı ve nadir de olsa adet gecikmesi olabilmektedir. Bunlar normal ve endişe duyulmaması gereken durumlardır.

Kolposkopi Fiyatları 2024 Ankara

Kolposkopi fiyatları 2024 yılında işlemin ne için yapıldığına, biyopsi yapılıp yapılmama durumuna ve işlemin gerçekleşeceği bölgeye göre değişiklik gösterir. Kolposkopi fiyatları 2024 yılında 7000 – 10000 tl arasında değişiklik göstermektedir. Fiyat biyopsi gereken durumlarda artmaktadır. Biyopsi gerekmeyen hastalarda ücretler 7000 – 8000 TL arasında değişir. Biyopsi gereken durumlarda biyopsi sayısına göre değişmekle birlikte 9000 – 10000 tl arasındadır. Kolposkopik işlemi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzman doktorları tarafından yapılmaktadır. LEEP operasyonu fiyatları elbette daha yüksektir. Kolposkopi Ankara doktorlarımızla tanışmak için sizleri de kliniğimize bekliyoruz.

Kolposkopinizi ve kolposkopik biyopsinizi Çankaya ilçesi Çukurambar semtindeki özel kliniğimizde yaptırabilirsiniz. 

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

10 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş