Miyom, herhangi bir organda ortaya çıkabilen iyi huylu bir düz kas tümörüdür, ancak en yaygın yerleşim yeri uterus, ince bağırsak ve yemek borusudur. Peki erkeklerde miyom olur mu, miyom olursa daha çok nerelerde görünür? Dilerseniz bu konuları inceleyelim.

Miyom Nedir?

Miyomlar kadınların rahmindeki kas tabakasından gelişen iyi huylu tümörlerdir. Sıklıkla kadınlarda görülen bir hastalıktır. Rahimdeki düz kas tabakasından kaynaklanır. Her 5 kadından birinde değişik büyüklüklerde miyomlara rastlanmaktadır.

Miyomlar Erkeklerde Oluşur mu?

Erkeklerde miyom ya da fibroid dediğimiz yapılar oldukça nadirdir. Erkeklerde görülen miyomlar oldukça sınırlı olup vaka sunumları şeklindedir. Miyom kadın hastalığıdır. Erkeklerde miyom denince herkeste ilk etapta bir şaşkınlık olabilir. Ancak insan vücudunda düz kas dokusu olan tüm organlardan miyom gelişebilir. Ancak erkeklerde çok çok nadirdir.

Erkeklerde Miyom Nasıl Gelişir?

Embriyonik gelişim aşamasında ilk 13 haftada hem dişi organları hemde erkek organları embriyoda mevcuttur. Daha sonra XY geni olan erkek bebeklerde dişi organları geriler. Erkek organları belirginleşir. Ancak bazı erkeklerde gerileyen bu dişi organ kalıntılarından değişik uyarılarla miyom geliştirği görülmüştür. Yine erkeklerin karın içerisinde peritondaki hücrelerin değişik uyarılarla miyom geliştirebildiği görülmüştür.

Psödohermafroditizmi olan bir erkeklerde de kadın iç organları mevcut olduğundan bunlarda da nadiren uterustan miyom gelişebilir. Bu şekildeki vakalar parmakla sayılacak kadar azdır (1).

Erkeklerde Hangi Bölgelerde Miyom Olur?

Leiomyomlar, düz kasların bulunduğu herhangi bir vücut bölgesinde ortaya çıkabilir.

Karın dışındaki diğer organlarda da erkeklerde miyomlar görülebilir. Prostatta, gözde, idrar torbasında, testislerde, karaciğerde, böbreklerde ya da akciğerde miyom görülen erkekler literatürde mevcuttur.

Erkek retroperitoneal ya da abdominal leiomyom nadirdir, şu anda bildirilen vakalar çoğunlukla genç erkeklerden (22 – 45 yaş) meydana gelmiştir, genellikle tümör boyutu daha büyüktür (25 – 31 cm). Bu miyomlarda da hormona duyarlı reseptörler bulunmaktadır. Buda regrese olan kadın cinsiyet organı artıklarından gelişmiş olabileceğini düşündürmektedir (2).

Erkeklerde Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde myom bulunduğu organa göre ameliyat edilir. Karin içindeki miyomlar laparoskopi ya da açık ameliyatla tedavi edilirken diğer organlardaki miyomlar da bulunduğu organın uzmanlık alanındaki cerrahi yöntemlerle çıkarılır.

Kadınlarda miyom ameliyatı hakkında bilgi almak için www.ankarakadindogumuzmani.com adresimizi de inceleyebilirsiniz.

KAYNAKLAR

  1. Imbeaud S, Carre-Eusebe D, Boussin L, vd. Normal ve patolojik anti-müllerian hormonun moleküler biyolojisi. Ann Endocrinol 1991; 52 (6): 415-419.
  2. 2. Patil DT, Laskin WB, Fetsch JF, Miettinen M. Kadınlarda kasık düz kas tümörleri – Mullerian-tipi leiomyomlardan ve yumuşak doku leiomyosarkomlarından oluşan ikili bir grup: 55 vakanın analizi. Ben J Surg Pathol. 2011; 35 : 315–24. [ PubMed ]

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş