Smear testi diğer adıyla rahim ağzı kanseri tarama testi, 21 yaşından sonra tüm kadınlara yapılması önerilen bir tarama testidir. Rahim ağzı kanserinin erken yakalanması için oldukça önemlidir. Smear testi sonucu çoğunlukla negatif yani normal çıkmakla beraber bazı kadınlarda pozitif çıkabilir. Pozitif çıkması demek elbette hasta kanser anlamına gelmez. Hücreler anormallikler de smear testi sonucunda tesbit edilmektedir. Peki smear (simir) testi sonucu pozitif çıkarsa ne olur, hasta nasıl takip edilmelidir? Bu makalemizde bu konu hakkında kafanızdaki sorulara cevaplar bulacaksınız.

Smear Testi İle Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

Simir testinin asıl yapılma amacı elbette rahim ağzı kanserinin erken tesbitidir. Uzun yıllardır tarama amacıyla rutin olarak yapılan bir testtir. Ancak günümüzde daha çok hpv testi ile birlikte yapılmaktadır. Hpv testi ve smear testi normal olan kadınlarda 3-5 yılda bir aynı taramaların yapılması yeterlidir. Rahim ağzı kanseri dışında bu test ile rahim ağzındaki hücresel anormallikler de tesbit edilebilmektedir.

Rahim ağzındaki hücresel anormallikler ASCUS, LG- SIL, HG-SIL şeklinde değişik kategorilerde sınıflandırılır. En basit hücresel anormallik ASCUS olup bu hastaların çoğunda anormallik takipte kendiliğinden düzelir. Diğerlerinde ise hücresel anormalliğin derecesi giderek artar. Bu anormalliklerin tesbitinde mutlaka hpv testi yapılmalıdır.

Yine simir testinde bazen vajinal kandida mantarı, trikomonas gibi enfeksiyon etkenleri görülebilirken, diğer vajinal enfeksiyonlara bağlı değişiklikler de gözlenebilir. Bu durumlarda vajinal kültür ile hastanın değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Bazen hormonlara bağlı hücreler değişiklikler de testte görülebilir. Menopoza yakın ya da hormon ilacı kullananlarda test sonucunda farklı hücresel değişiklikler görülebilir.

Smear Testinde HPV Pozitif Ne Demektir?

Simir testinde hpv nin pozitif olduğunu gösteren bulgular olabilir. Ancak her hpv pozitif olanda hücresel değişiklikler testde çıkmayabilir. Bu nedenle smear testi hpv pozitifliğini tesbit etmek amacıyla yapılmaz. Testte hpv virüsüne bağlı hücresel değişikliklerin görüldüğü kadınlarda mutlaka hpv testi yapılmalıdır.

Simir Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur? Testim Pozitif Çıkarsa Ne Yapmalıyım?

Simir testi pozitif çıkarsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmalı ve hpv testi ile hangi tip hpv virüsünün olduğu tesbit edilmelidir. Çünkü hpv virüsleri içerisinde bazıları rahim ağzı kanserine neden olabilir. Özellikle Hpv 16 ve 18 tipleri yüksek oranda kanser yapma etkisine sahiptir. Bunlardan biri tesbit edilecek olursa mutlaka kolposkopi işlemi yapılmalıdır.

Simir testinin pozitif çıkmasına neden olan ASCUS, LG-SIL, HG-SIL gibi anormalliklerde de mutlaka kolposkopi ile rahim ağzının incelenmesi gerekecektir. Kolposkopi işlemi sırasında anormal görünen bölgelerde biyopsi alınarak hastalığın seviyesi belirlenecektir.

Smear Testinde Kanser Çıkar Mı?

Smear testinde elbette kanser çıkabilir. Testin yapılma amacı kanser gelişmeden önce daha hücresel anormallik düzeyindeyken tesbit edilmesidir. Bu nedenle kadınlar mutlaka yılda bir sefer jinekolojik muayene olmalı ve gerekirse testini yaptırmalıdır. Pekçok hastada kanser öncüsü lezyonlar simir testi ile erken dönemde tesbit edilmekte ve %100’e yakın tedavi şansı yakalanmaktadır. Bu testte rahim ağzı kasneri yanında çok nadiren rahim içi kanseri adı verilen endometrium kanseri de tesbit edilebilir.

Smear Testinde Enfeksiyon Çıkar Mı?

Smear testinde mantar enfeksiyonları başta olmak üzere bazı enfeksiyonlara bağlı değişiklikler görülebilir. Ancak bu test enfeksiyon tesbiti için yapılmaz. Enfeksiyon tesbiti için vajinal kültür yapılmalıdır.

Rahim Kanseri Simir Testinde Çıkar Mı?

Simir testinde rahim kanseri adı verilen endometirum kanserinin tesbit edilme oranları oldukça düşüktür. Bu nedenle bu kanserin tesbit edilmesi ya da taramasında bu test kullanılmaz. Nadiren başka nedenlerle yapılan smear testinde rahim kanseri tesbit edilebilir.

Simir Testi Sonucunda Ne Yazar? Simir Testi Nasıl Yorumlanır?

Simir testi sonucunda öncelikle alınan hücrelerin yeterli olup olmadığı raporlanır. Yeterli miktarda hücre varsa değerlendirme sonucunda hücresel anormallik ya da kanser varlığı raporda belirtilir. Yine enfeksiyona bağlı değişiklik olup olmadığı ve simir sonucunun klinik muayeneyle birlikte değerlendirilmesini belirten açıklamalarda raporun en altında belirtilmektedir. Rapor sonucunu elbette siz anlamayabilirsiniz. Bu gayet normal. Smear testi sonucu yorumlama doktorun işidir. Kendiniz test sonucunu yorumlamaya çalışmayınız. Yanlış sonuçlar çıkarabilirsiniz. Sonucu mutlaka doktorunuzla paylaşarak detayları kadın doğum uzmanından öğrenebilirsiniz.

Smear Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar, Test Sonucunu Nasıl Öğrenebilirim?

Smear testi sonucu testin çalışıldığı merkeze göre değişir. Test sonucu 1-7 gün içerisinde çıkmaktadır. Ancak devlet hastanesinde test sonucu yoğunluğa göre 15-30 güne kadar çıkabilmektedir. Sonucu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Devlet hastanesinde yaptırdıysanız e-nabız programından sonucunuza ulaşabilirsiniz. Ancak sonucunuzu mutlaka doktorunuzla paylaşınız.

Smear testi fiyatı yapıldığı merkeze göre değişir. Testinizi Ankara, Çankaya ilçesinde, Çukurambar semtindeki özel muayenehanemizde yaptırabilirsiniz

Hpv testi, hpv aşısı, hpv ve siğil tedavisi hakkında çok detaylı bilgiler için www.genitalsigiltedavisiankara.com adresimizi mutlaka inceleyiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş