Vajinal kaşıntı ve yanma, kadınlarda özellikle üreme dönemindekilerde sıklıkla görülen durumlardır. Elbette pekçok nedeni olmakla birlikte genellikle vajinal mantara bağlıdır. Bunun yanında bazı enfeksiyonlarda kaşıntı yapabilmektedir. Kaşıntıya iyi gelen pek çok ilaç varken aynı zamanda halk arasında sıklıkla kullanılan doğal çözümler de kullanılmaktadır. Öncelikle mutlaka bir jinekoloğa muayene olunmalıdır. Çünkü kaşıntı basit bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi tehlikeli bir durumdan da kaynaklanabilir. Bu nedenle evde doğal çözümlerle tedavi yerine öncelikle bir uzmana muayene olunmalı ve nedeni belirlenmelidir.

Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vajinal kaşıntıya neden olabilecek pek çok neden mevcuttur. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vajinal kullanılan her türlü kimyasal ve kozmetikler
  • Liken sklerozis ve kontakt dermatit gibi deriye spesifik hastalıklar
  • Vajinal mantar
  • Bakteriyel Vajinozis
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)
  • Menopozal Dönem
  • Vulva ve vajen kanserleri
  • Kasık Bitleri ve kıl kurdu
  • Uyuz Hastalığı

Vulva veya Vajina Kaşıntı Olanlarda Hangi Testler Yapılır?

Vajinal kaşıntı ve yanma olanlarda öncelikle jinekolojik muayenede göze çarpan bir bozukluk varlığı araştırılır. Enfeksiyon belirtisi olanlarda kültür antibiyogram testi yapılmalıdır. Ciltle ilgili alerjik hastalıkların varlığı incelenmelidir. Yine hiçbir sebep bulunamayanlarda özellikle vulvada anormal hücresel gelişim olup olmadığının araştırılması için kolposkopi işlemi yapılabilir. Kaşıntı olan bölgelerden biyopsi alınarak patolojik değerlerdirme de gerekebilir.

Vajinal Kaşıntı, Yanma ve Tahriş Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntı ve yanma olan hastaların pek çoğunda herhangi bir neden bulunamaz. Çoğunluğunda da zaman içerisinde kendiliğinden düzelme olur. Ancak kendiliğinden geçmesini beklemeden önce mutlaka bir jinekoloğa muayene olmalı ve ciddi bir anormalliğin olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavi elbette bulunan sebeplere göre değişecektir.

Enfeksiyon tesbit edilenlerde antibiyotik tedavisi, mantar tesbit edilenlerde ise mantar tedavisi verilmesi gerekecektir. Menopozal östrojen eksikliği ve kuruluğa bağlı kaşıntılarda östrojen tedavisi şikayetleri azaltacaktır. Hiçbir neden bulanamayanlarda steroidli kremler kısa süreli olarak kullanılırsa rahatlama sağlayacaktır. Özellikle çocuklarda parazit açısından da hastanın değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Vajinal Kaşıntı, Yanmayı Azaltan Tedbirler Nelerdir?

  • Kozmetik ya da temizlik amacıyla kullandığınız tüm krem, köpük, sprey veya solüsyonlardan uzak durunuz.
  • Genital temizliğin doğru bir şekilde yapılması öğretilmelidir. Temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Aksi halde vajinal enfeksiyonlar artacaktır.
  • Sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları kullanınız.
  • Bizim toplumda vajinal duş oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu durumda vajinal flora bozulmakta ve vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Vajinal duştan mümkün olduğu kadar kaçınınız.
  • Cinsel ilişki sırasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için güvenli partner ve ilişki sırasında kondom kullanılması oldukça önemlidir.
  • Özellikle menopozdaki kadınlarda nemlendirici kremler vajinal kuruluğu azaltacaktır.
  • Günlük pet kullanmayın, kaşıntı olan bölgeleri kaşımayın, şikayetleriniz azalana kadar tüy dökücülere ve ilişkiye ara verin.
  • 5-10 dakikalık soğuk kompresler veya buz paketleri
  • Topikal anestezikler ve kaşıntı önleyici mendiller kullanabilirsiniz.
  • Mentol içeren topikal tedaviler faydalı olabilir.
  • Bölgeyi sadece suyla veya hafif sabunla yıkayın (sert sabunlar pH dengesini bozabilir).
  • Büyük ve küçük dudaklar (iç ve dış dudaklar) arasını temizleyin.
  • Alanı mümkün olduğunca serin ve kuru tutmaya çalışın.
  • Islak mayo veya terli egzersiz kıyafetlerinde gereğinden fazla kalmayın.
  • Pedleri ve tamponları sık sık değiştirin.
  • Günlük duş alabilirsiniz.
  • Penetran seks sırasında sürtünmeyi azaltmak için vajinal kayganlaştırıcılar kullanmayı düşünün.

Özel Bölge Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Özel bölge kaşıntı için öncelikle mutlaka bir jinekolog doktora görünmelisiniz. Doktorunuz size kaşıntı tedavisi ile beraber bazı davranışsal önerilerde bulunacaktır. Bu önerileri tedaviyle beraber kullanacak olursanız özel bölge kaşıntısı daha kısa sürede geçer. Önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Temizlik oldukça önemlidir. Genital bölgenizin temizliğine özen gösteriniz.
  • Islak ve nemli bölgelerde kaşıntı ve enfeksiyon daha fazla oluşur. Genital bölgenin ıslak ve nemli kalmamasına dikkat ediniz.
  • Tuvalet ve banyodan çıkınca özel bölgelerinizi kurulamayı nazikçe yapınız. Yumuşak bir havlu kullanarak bu bölgelerin tahriş olmasını önleyiniz.
  • Çok soğuk ve çok sıcak su kaşıntınızı arttırabilir. Bu nedenle çok sıcak ya da soğuk su kullanmaktan kaçının.
  • Büyük tuvalet sonrası genital bölge temizliğini mutlaka önden arkaya doğru yapın. Arkadan öne doğru yapılan temizliklerde vajinal enfeksiyon riskiniz artacaktır.
  • Vajinal duş, deodorant veya sprey gibi vajinal florasını bozacak davranışlardan ve uygulamalardan uzak durunuz.
  • Mümkün olduğu kadar naylon iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları kullanınız.
  • İç çamaşırlarınızı günlük değiştirmeniz kaşıntı oluşmasını önleyeceği gibi mevcut kaşıntılarınızı da hafifletecektir.
  • Cinsel birliktelik sırasında eşinizin prezervetif kullanması enfeksiyon riskini azaltacaktır. Ancak çok sık cinsel birliktelik de vajinanın tahriş olmasına ve kaşıntının artmasına neden olabilir.
  • Mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenmeye gayret edin. Probiyotiklerden zengin yoğurt ve turşu gibi yiyecekleri sağlığınız uygunsa bol miktarda tüketebilirsiniz.

Vajina Kaşıntı Kaç Günde Geçer?

Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadınların bazıları şiddetli kaşıntıve yanmadan dolayı duramaz. Acil tedavi verilmesi gerekebilir. Bu durumlarda mantar tedavisi ile beraber kaşıntı giderici kremler veya fitiller oldukça etkilidir. 1-2 gün içerisinde tedaviyle kaşıntı dramatik bir şekilde azalacaktır.

Vajina Kaşıntısı ve Yanma Kendi Kendine Geçer Mi?

Vajinada kaşıntı ve yanma genellikle hastaların çoğunda oldukça hafif olup bu nedenle tedavilerini geciktirebilirler. Çok hafif kaşıntılar bazen kendiliğinden geçebilir. Ancak sosyal hayatı etkileyecek kadar şiddetli olan kaşıntılar genellikle kendiliğinden geçmez. Bu durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Öncelikle neden araştırılmalı ve ona göre tedavi planlanmalıdır.

Vajinamda Çok Kaşıntı ve Yanma Var, Vajinal Kaşıntıdan Uyuyamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Vajinada çok kaşıntısı olan kadınlardan bazıları kaşıntıdan dolayı uyuyamaz. Bu durumlarda çok kaşıntısı olan kadınlarda neden araştırılırken bir taraftan kaşıntıyı azaltıcı veya giderici kremler veya fitiller kullanılmalıdır. Çünkü nedenin tesbit edilmesi bazen günler sürebilir. Öncelikle hastanın maduriyetinin azaltılması önemlidir. Uykunuzun kaçmasını istemiyorsanız bu durumlarda kendiniz evde tedavi yoluna gitmeyiniz. Şikayetlerinizi daha da arttırabilir ve tedavinizi zorlaştırabilirsiniz.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma İçin Hangi Krem Kullanılır?

Vajinal kaşıntı için kullanabileceğiniz pek çok krem vardır. Hangi kremin kullanılacağına doktorunuz kaşıntının nedenine göre karar verecektir. Enfeksiyonu olanlarda farklı kremler kullanılırken, vajnal mantarı olanlarda farklı krem, sadece kaşıntısı olanlarda farklı kremler kullanılacaktır. Hangi kremin sizin için daha faydalı olacağına sizin muayenenize göre kadın doğum uzmanı karar verecektir.

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen İlaçlar arasında Tiokonazol, Butokonazol, Fentikonazol Nitrat, Mikonazol, Fluconazol ve benzeri pek çok ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar arasında doktorunuz size en iyi gelecek ilacı size reçete edecektir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Öncelikle vajinal kaşıntıya neden olan problem net olarak ortaya konmalı ve tedavisi ona göre planlanmalıdır. Vajinal kaşıntı tedavi edilmezse hastada enfeksiyon mevcut ise enfeksiyonu ve kaşıntısı ilerleyecek ve rahatsızlıkları daha da artacaktır. Enfeksiyon olmadan kaşıntı olanlarda ise hücresel anormallikler mevcut olabilir. Bu nedenle mutlaka neden ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Kanser Belirtisi Midir?

Vajinal kaşıntı ve yanma bazen kanser belirtisi olabilir. Ancak vajinamda kaşıntı var kanser miyim gibi düşüncelere hemen kapılmayınız. Çünkü kaşıntı olan kadınların çok küçük bir kısmında kanser hücresi ya da kanser tesbit edilmektedir. Bu nedenle kanser mi oldum acaba diye tedirgin olmayınız ancak muayene olmayı da ihmal etmeyiniz.

Vajina Kaşıntısı Tehlikeli Mi? Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Tehlikelidir?

Vajinal kaşıntı genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazen bu bölgere de kaşıntıya neden olabilecek kronik hastalıkların veya kanserin bir habercisi olabilir. Tehlikeli olmamakla birlikte kaşıntının hafife alınarak önemsenmemesi ve ihmal edilmesi daha sonra başınıza daha büyük problemler açabilir. Bu nedenle bu durumlarda 1 saat sürenizi kendinize ayırıp bir jinekolojik muayene olmanız oldukça önemlidir.

Geçmeyen Vajina Kaşıntısı ve Yanma Neden Olur?

Geçmeyen vajinal kaşıntı ve yanmanın en önemli nedeni sık tekrarlayan ve artık kronikleşen mantar enfeksiyonlarıdır. Bunun yanında tedaviye dirençli kaşıntılarda mutlaka bu bölgelerin özel yöntemlerle değerlendirilmesi ve gerekirse biyopsi alınarak nedeninin saptanması gerekebilir. Bu duruma neden olan bazı prekanseröz lezyonlar ve cilt hastalıkları olabilir. Yine sık kullanılan temizlik sprey ve deodorantları, naylon iç çamaşırları ve menopoz bile geçmeyen vajina kaşıntısına neden olabilir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma İçin Evde Ne Yapılabilir? Vajinal Kaşıntı Evde Nasıl Geçer?

Vajinal kaşıntı ve yanma için elbette doğal yöntemler de tercih edilebilir. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler değildir. Bu nedenle evde kaşıntı giderici tedaviler hazırlarken dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Her türlü karışımı deneme yanılma metoduyla vajen içinde kullanmak fayda yerine zarar verebilir. Vajinada kullanılan ve evde hazırlanan, yapılan tedaviler vajen florasını bozarak kaşıntı ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabilir. Bu nedenle bu tür tedaviler yerine bilimsel olarak kanıtlanmış tedaviler daha çabuk sonuç almanızı ve daha kısa sürede rahatlamanızı sağlayacaktır.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Vajinal Kaşıntıya Doğal Çözüm Var Mıdır?

Vajinal kaşıntıya iyi geldiği söylenen bazı doğal çözümler vardır. Ancak bunları doktorunuzun önerileri olmadan kontrolsüz bir şekilde kullanmanız faydadan ziyade zarar verecektir. Bu nedenle ilk önce bir jinekolog muayenesi olmalı, ilaç tedavisi başlamalıdır. Doğal çözümler asıl tedaviye destek olarak doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanılabilir.

  • Vajinal Kaşıntıya Kolonya İyi Gelir Mi?

Vajinal kaşıntıya kolonya genellikle iyi gelmez. Vajen iç bölgesinde kaşıntınızı ve yanmanızı arttırabilirsiniz. Sadece vulva adı verilen bölgede kaşıntınızı bir miktar hafifletse de bu oldukça kısa sürer ve geçici bir çözümdür. Kolonya ve benzeri alkol veya asit içeren solüsyonlar bazen şikayetlerinizi daha da arttırabilir.

  • Sirkeli Su Vajinaya Zarar Verir Mi?

Sirke vajenin asidik yapısının tekrar kazanılması için halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Az miktarda kullanıldığında zararı olmamakla birlikte çok miktarda ve kontrolsüz kullanıldığında vajinal tahriş ve yanmalarınızın artmasına neden olabilir. Yine geçici olarak kaşıntıyı bu yöntemlerle gidermek ve muayeneyi ertelemek sizde mevcut olan bir hastalığın daha geç tanı konmasına ve tedavinizin gecikmesine neden olabilir.

  • Vazelin Vajinaya İyi Gelir Mi? Vajina Kaşıntısına Vazelin İyi Gelir Mi?

Vazelin kayganlaştırıcı olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak vajinal yanma yapabilir. Özellikle sık kullanılanlarda enfeksiyon riskinizi arttırabilir. Bu nedenle sık sık kayganlaştırıcı amaçlı vazelin kullanılması önerilmez.

  • Vajinal Kaşıntıya Bal, Tuzlu Su, Zeytinyağı, Üzüm Sirkesi, Kantaron Yağı İyi Gelir Mi?

Bal oldukça şifalı bir yiyecektir. Ancak her amaçla balı kullanmak oldukça mantıksız bir yaklaşım olacaktır. Vajinal kaşıntıda bal kullanmak da bu çerçevede düşünülmelidir. Vajen oldukça hassas dengeleri olan bir bölgedir. Yararlı ve zararlı mikropların oldukça önemli bir dengesi vardır. Bu bölgede kullanacağınız her madde floranın bu dengesini bozacaktır. Tuzlu su vajinal bölgeyi tahriş edebilir. Zeytin yağı ve kantaron yağının onarıcı etkileri vardır. Sirke ise vajenin asidik yapısını düzeltmek için kullanılabilir. Ancak bu doğal yöntemler hem şikayetlerinizin artmasına hem de tedavinizin gecikmesine neden olabilir. Bu nedenle doktora muayene olmadan evde kendi başınıza bu tür tedaviler kullanmanızı önermiyoruz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

5 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş