Aşılama, doğal yollarla gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Gebe kalma şansını arttırmaktadır. Halk arasında aşılamanın ağrılı olduğu, ağrı yapan bir işlem gibi düşünüldüğünden anestezi gerekebileceği düşünülmektedir. Peki aşılama ağrılı mıdır“, “aşılama anestezi ile yapılır mı“.

Aşılama, kadınların hamile kalma şanslarını artırmaya yardımcı olabilecek basit ve genellikle ağrısız bir prosedürdür. Yaklaşık bir yıldır doğal olarak hamile kalmaya çalışıyorsanız, ancak başarılı olamadıysanız, doğurganlık tedavilerini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir. Şunu öncelikle söyleyelim kesinlikle endişe etmeyin aşılama ağrılı değildir.

Aşılama Nedir?

Aşılama, döllenme şansını artıran yaygın bir yardımcı üreme teknolojisi şeklidir. Hızlı ve düşük teknoloji gerektiren bir prosedür olan aşılama tedavisi intrauterin (IUI) olarak da adlandırılır.

Aşılama, tüp bebek tedavisine göre daha ucuz ve daha az invaziv olan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle infertilite tedavisinde erken bir seçenek olma eğilimindedir. Tüp bebek tedavisi ile gebelik oranları aslında daha yüksek olmakla birlikte , özellikle 40 yaşına yakın hastalar için, bir aşılama prosedürü, hastanın yaşına ve doğurganlığına bağlı olarak, siklus başına % 15-20 kadar yüksek başarı oranları sunmaktadır. IUI birçok hasta için uygun bir seçim olabilir ve birkaç siklus kullanılabilir.

Aşılama Ne Zaman Tavsiye Edilir?

IUI tipik olarak erkek partnerin sperm sayısı düşükse veya sperm hareketliliği yetersizse kullanılır. Açıklanamayan infertilite vakalarında veya geçmiş prosedürlerden servikal mukus veya servikal skar dokusu gibi bilinen bir servikal durum için de uygun bir tedavi olabilir . Ovülasyon indüksiyonu ile yapılan tedavi ile gebe kalamayan çiftlerde aşılama önerilir.

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama tedavisinin her zaman yumurtlama sırasında yapılması planlanmaktadır. Bazı hastalar yumurtlamayı uyaran ilaç kullanırken, diğerleri doğal döngülerini takip ediyor olabilir. Her iki durumda da, dikkatli izleme prosedür için en uygun zamanlamayı sağlar.

IUI evde veya klinikte toplanan bir meni örneği gerektirir. Bu örnek laboratuvar tarafından değişik işlemlerden geçirilerek spermler semen sıvısından ayrılır ve sağlıklı spermler numune içinde konsantre edilir. Numune daha sonra bir şırıngaya çekilir.

Prosedür sırasında, doktor serviks ve vajinayı hafif bir çözelti ile temizleyecek, daha sonra serviksten uterusa ince, esnek bir tüp yerleştirecektir. Şırınga spermi tüpten ve rahme iter. Sağlıklı sperm yumurtaya daha yakın olduğu için, sonuçta ortaya çıkan hamilelik şansı daha yüksek olabilir.

Aşılama Ağrılı mıdır?

Aşılama ağrılı değildir ve çoğu kadın işlem esnasında rahatsızlık yaşamaz. Prosedür muayenehanede yaklaşık 5 – 10 dakika sürer. Anestezi veya ağrı kesici gerektirmez. Bununla birlikte, işlem sırasında veya sonrasında kramp veya hafif kanama yaşamak olağandır. Aslında yumurtlamanın kendisi, özellikle hasta yumurtlama ilacı kullanıyorsa, bazı kramplara neden olabilir.

Prosedür sırasında, kadınların hafif sıkışık olmaları istenir. Kateter serviksten geçerken kramp meydana gelebilir, ancak tipik olarak kateter çıkarıldıktan hemen sonra kaybolacaktır. Tüp serviksi zedelerse hafif kanama olabilir ancak bu endişe kaynağı değildir.

Rahim hafifçe tahriş olursa hastalar işlemden sonra kramp yaşayabilir. Birkaç saat istirahat etmek bu rahatsızlığı hafifletecektir. Kramp şiddetli olmaz, ancak her kadının vücudu farklıdır. Kramp eğer ağrılı hale gelirse hastalar derhal doktorlarını bilgilendirmelidir

Aşılamada Anestezi Uygulanır mı?

Buna rağmen bazen muayene sırasında ciddi kasılmaları olan kadınlarda yada anestezi ile aşılama yaptırmak istiyorum diyen kadınlarda aşılama anestezi ile yapılabilir. 

Spermlerin anne adayının rahmine yerleştirilmesi sırasında acı duyulmamakta ve ağrı hissedilmemektedir. Bu nedenlerden dolayı aşılama sırasında anesteziye de ihtiyaç duyulmamaktadır. Oldukça basit bir tedavi yöntemi olup kısa sürede tamamlanmaktadır. Aşılama yapmak jinekolojik muayene sırasında yapılan muayenelerden farksızdır. Ağrısız ve acısız olması aşılama sırasında hastaların elbette stres yaşamasını azaltmaktadır.

Aşılama tedavisi Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Aşılama fiyatları 2021 detayları için asistanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • […] Aşılama basit ve neredeyse ağrısızdır, ancak bu konuda gergin hissetmek normaldir. Bu işlem için hastaneye gitmenize gerek yoktur. Herhangi bir ilaç veya ağrı kesici gerektirmez ve tamamlanması sadece birkaç dakika sürer. Aşılama ağrısız olduğundan muayenehanelerde rahatlıkla uygulanmaktadır. Bu nedenle aşılama sırasında kadında vajinismus gibi bir hastalık yoksa anestezi uygulamaya gerek yoktur. ( Okuyunuz >>> Aşılama anestezi ile yapılır mı?) […]

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş