Kadınlar düzenli olarak her ay adet kanaması görürler. Adet süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 21-35 gün arasındadır. Ancak bazı kadınlarda adet düzensizlikleri, adet öncesi ya da sonrası kahverengi lekelenme görülebilir. Adet dışı bu kanamalar normal midir, kahverengi akıntı ya da lekelenme kaç gün sürer? Bu konular kadınlar tarafından sıklıkla sorulan ve araştırılan konulardır. Bu makalemizde bu konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
Adet Dışı Kahverengi Akıntı Nedir?
Adet gören kadınlarda adet öncesinde ya da sonrasında görülen tüm kanamalar adet dışı kanamalardır. Adet dışında görülen kanamalar her zaman bir anormalliği göstermez. Pekçok kadında yapılan muayenelerinde patolojik bir bulgu tesbit edilmez veya neden bulunamaz. Kanamanın süresi ve miktarına göre yaklaşım hastadan hastaya değişecektir.
Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Adet kanaması yumurtlama sonrası gebe kalmayan kadınlarda rahim içinin dökülmesine bağlı olarak oluşur. İlk leke şeklinde kanamayla birlikte kan vajende birikir ve havayla temas edince kahverengi bir hal alır. Endometrium denilen rahim iç zarının dökülmesinin artmasıyla kanama yoğunlaşır ve normal adet kanamasına döner. Bazı durumlarda pembe ya da siyah akıntı şeklinde de kanamalar olabilir.
Adet olmam gerekirken kahverengi akıntı geldi diyenlerde adet dışı lekelenmenin en önemli nedenlerinden biri de elbette tesbit edilemeyen gebelik durumudur. Bazen yumurtlama kanaması ya da yerleşme kanaması adı verilen implantasyon kanaması adet öncesi lekelenmeye neden olur. Ancak bu durumlarda hasta henüz hamilelikten şüphelenmez. Adet gecikmesi olunca hasta hamile olabileceğinden şüphelenerek gebelik testi yapar ve bu sayede gebe olduğunu anlar.
Bazı durumlarda kahverengi akıntı normal olarak kabul edilebilir:
- Doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında ilk 3 ay içinde olan lekelenme ya da ara kanama normal olarak kabul edilir. 3 aydan donra düzelmesi beklenir. Düzelmeyecek olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olunuz.
- Spiral ya da rahim içi araç kullanımı sırasında ilk 3 aylık dönemde ara kanama, lekelenme ya da kahverengi akıntı normal olarak kabul edilir.
- Yumurtlama kanaması adı verilen kanamada yumurtama dönemindeki hormonla değişikliklere bağlı olarak genellikle çok az miktarda leke şeklinde olmaktadır. Genellikle adettten 1 hafta sonra veya adetten 10 gün önce kahverengi akıntı şeklinde belirti olabilir.
- Yerleşme kanaması, adet gününe yakın dönemde embriyonun rahim içine gömülmesine bağlı olarak bazı kadınlarda görülebilir. Her gebe kalanda yerleşme kanaması görülmeyebilir. Adetten 7 veya 10 gün önce kahverengi akıntı yerleşme kanaması belirtisi olabilir.
- Jinekolojik muayene sırasında smear testi, hpv testi ya da yapılan diğer testler esnasında rahim ağzındaki hafif zedelenmeye bağlı olarak lekelenme olabilir.
Bazı durumlarda ise ara kanama ya da kahverengi akıntı anormal olarak kabul edilir:
- Miyom adı verilen rahimde görülen iyi huylu tümörlerin varlığında her çeşit kanama bozukluğu görülebilir.
- Rahim içinden ya da rahim ağzından kaynaklanan polip adı verilen anormal oluşumlara bağlı kanamalar olabilir. Bu durumlarda histeroskopi ameliyatı ile rahim polibi çıkarılarak tedavi edilir.
- Rahim ağzında servikal erezyon adı verilen yaralar
- Vajinal enfeksiyonlar
- Polikistik over sendromu
- Genital kanserler
- Çikolata kisti bazı kadınlarda kahverengi akıntı yapabilir.
Bunların dışında pekçok jinekolojik problemlerde de ara kanama ya da adet dışı kahverengi akıntı görülebilir. Mutlaka bir jinekoloğa görünmelisiniz.
Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Kaç Gün Sürer?
Adet öncesi kahverengi akıntı genellikle 1-2 gün sürer ve daha sonra normal adet kanaması başlar. Ancak bazı durumlarda bu akıntı ya da lekelenme daha uzun sürer. Özellikle polikistik over sendromu olanlarda, hormonal bozukluğu olanlarda ya da rahim içi kalınlaşması olanlarda adet öncesindeki bu lekelenme ya da akıntı daha fazla sürebilir. Lekelenme uzun süren bu kadınlarda adet kanaması da daha uzun sürmektedir. Hatta bazılarında adet bitiminde de lekelenme daha uzun sürebilir. Bu kadınlarda mutlaka adet bitiminde ultrason ile rahim ve yumurtalıklar ile rahim iç zarının kalınlığının ölçülmesi oldukça önemlidir.
Bakirelerde Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Bakirelerde de kahverengi akıntılar görülebilir. Bekarlardaki ara kanamanın nedeni genellikle hormonal bozukluklardır. Özellikle bakirelerde hormonal düzensizliklere bağlı olarak rahim iç zarında kalınlaşma meydana gelebilir. Polikistik over sendromu da bakirelerde sık olarak görülen bir hastalıktır. Genç kadınlarda genital kanserler çok sık görülmez. Bu nedenler genç ve bekar kadınlarda kahverengi akıntı ya da lekelenmelerin olduğu durumlarda çok tedirgin olmamalı ancak ihmal de etmemelidir.
Kahverengi Lekelenme Adet Başlangıcı Sayılır mı?
Adet başlangıcında görülen kahverengi lekelenmeler adetten sayılmaz. Özellikle aşılama tedavisi ya da tüp bebek tedavisi yapılacak kadınlarda adetin 2-3.gününde tedavi başlanmaktadır. Bu nedenle adet başlangıcını net olarak belirlemek oldukça önemlidir. Adet gününü belirlerken öncesinde görülen lekelenmeler adet başlangıç olarak sayılmaz. Kanamanın arttığı ilk gün adet başlangıcı olarak değerlendirilir.
İlişkiden Sonra Gelen Kahverengi Akıntı Neden Olur?
Cinsel ilişkiden sonra oluşan kahverengi akıntı genellikle vajinal enfeksiyonlara bağlıdır. Bunun yanında rahim ağzında yara olanlarda ya da servikal polip adı verilen rahim ağzında polipoid yapı olanlarda da ilişki sonrası lekelenme ya da ara kanama oluşabilir.
Kahverengi Kanama Hamilelik Belirtisi midir?
Kahverengi akıntı elbette hamileliğin çok erken bir belirtisi olabilir. Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan embriyonun rahim içine yerleşmesine bağlı olarak leke şeklinde ya da ara kanama olabilir. Adete yakın dönemde ya da adet gecikmesi olan kadınlarda yapılan gebelik testi ile bu kanamanın gebeliğe bağlı olup olmadığı rahatlıkla tesbit edilebilir.
Kahverengi Akıntı Tehlikeli midir?
Kahverengi renkte olan kanamalar genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilecek durumlar oluşabilir. Rahim içi kalınlaşması, dış gebelik, düşük yapma gibi durumlarda bazen en kısa sürede muayene, test ve takiplerinin yapılması önemlidir. Yine tehlikeli gibi görünmese bile bazen kahverengi akıntılar özellikle rahim ağzı kanseri ya da rahim kanserinin belirtisi olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeyi ihmal etmeyiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Adet Olmam Gerekirken Kahverengi Akıntı Geldi, Ne Yapmalıyım?
Adet olmanız gerekirken sadece kahverengi leke şeklinde akıntınız olduysa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olunuz. Elbette ilk yapılacak test gebelik testi olacaktır.
Kahverengi Leke Var Ama Adet Olamıyorum, Riskte Miyim?
Leke olmasına rağmen adet olamıyorsanız hemen tedirgin olmayınız. Bunun nedenlerinin çoğunluğunda ciddi bir problem tesbit edilmez. Ancak muayene olmayı ihmal etmeyin.
Leke Geldi Ama Adet Olmadım Hamilemiyim?
Adet olamayıp lekesi gelenler elbette hamile olabilir. İdrarda veya kanda gebelik testi yaptırmanız mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Çamur Gibi Adet Kanaması Neden Olur?
Bazı hastalarda akıntı kahverengi iken bazılarında çamur gibi olabilir. Genellikle benzer nedenlerden dolayı meydana gelir.
Adet Bittikten Sonra Kahverengi Akıntı Gelmesi Neye İşaret Eder?
Adet bitiminde kahverengi akıntı gelmesi mutlaka bir sıkıntı olduğu anlamına gelmez. Pek çok kadında adet hemen kesilmez. Birkaç gün akıntı şeklinde devam edebilir.
Vajinadan Siyah Akıntı Gelmesi Önemli Midir?
Vajinadan siyah akıntı gelmesi genellikle rahim içerisinden gelen bir kanamayı işaret eder. Beraberinde vajinal enfeksiyonlarda elbette olabilir.
Adet Öncesi Akıntı Kaç Gün Önce Başlar?
Adet öncesi akıntı her kadında görülmeyebilir. Ancak görülecek olursa 3-5 gün önce başlayan akıntılarda genellikle bir problem tesbit edilmez.
[…] sırasında ağrı ya da şiddetli kasın ve bel ağrısı görülebilir. Çikolata kistinde adet öncesi kahverengi akıntı olabilir. Çikolata kisti patlaması olan kadınlarda ise ani başlayan bıçak saplanır gibi […]
[…] bu kadınlarda ciddi kasık ağrıları olabilir. Bele ve bacağa vuran ağrılar yaşanabilir. Adet dışı kanama problemleri oluşabilir. Bazen adet kanamaları artar. RİA kayması […]
[…] Bu haftada yükselmiş olan melatonin hormonu etkisiyle göğüs uçlarında, yüzde, karında kahverengi lekeler oluşabilir. Bunların büyük çoğunluğu gebelik sonrasında […]
[…] Adet öncesi ve sonrası kahverengi akıntı hakkında daha detaylı bilgiler için tıklayınız… […]
[…] sağlayan bir hormondur. LH yüksekliği ya da düşüklüğü durumlarında adet düzensizliği, akıntı şeklinde kahverengi kanama problemleri ya da adet gecikmeleri […]
[…] parça alındıktan sonra kanama genellikle 7-15 gün arasında akıntı şeklinde lekelenme şeklinde olur. Bunun dışında aşırı ve uzun süren bir kanama beklenmez. Süreyi etkileyecek […]
[…] devamı açısından bize ipuçları verebilir. Gebelik 6. Hafta kanama, kahverengi leke yada kahverengi akıntı şeklinde olabilir. Beraberinde bazen kasık ağrısı da eşlik eder. Beraberinde belirgin kasık […]
[…] Adet dönemi dışında kanama […]
[…] vajinanın siyah veya koyu kahverengi renkte olması tamamen normal bir durumdur. Vajina rengi, kişiden kişiye değişebilir ve siyah, […]
[…] genellikle normaldir ve rahim genişlemesiyle ilgili olabilir. Ancak, şiddetli sancılar, kanama, kahverengi veya siyah lekelenme veya başka endişe verici semptomlar yaşarsanız, hemen doktorunuza danışmanız […]
[…] lekele şeklinde kanama yapabilir. Uzun dönemde kanamanızı tamamen kesebilir. Bazen sürekli kahverengi akıntı şeklinde kanamalara neden olabilir. Baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, akne, kilo […]
[…] Adet öncesi dönemde kadınlarda cinsel istekte artış olup olmadığı merak edilmektedir. Bu dönemde hormonal değişiklikler meydana gelir ve bu da cinsel istekte artışa veya azalmaya neden olabilir. Adet öncesi hormonal değişiklikler, özellikle östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalar, kadınların cinsel isteklerini etkileyebilir. Bazı kadınlarda adet öncesi dönemde cinsel istek artabilirken, bazılarında azalabilir. […]
[…] dışında adet akıntısı olarak da adlandırılan kahverengi akıntı da ortalama 4 gün olarak kabul edilir. Bu akıntı genel olarak 2 veya 7 gün arasında da […]
Adetime 5 gün var ve kahverengi akıntım var bu hamilelik belirtisimidir
yoksa yumurtama mı bebek istiyosak bu evrede ilişkiye girmemiz mi gerekiyo
Adete 5 gün kala kahverengi akıntı hamilelik belirtisi de olabilir yumurtlama belirtisi de. Bunu ancak ultrasona girerseniz veya hormon testi yaptırırsanız anlayabilirsiniz. Yumurtlamaya bağlı ise elbette birliktelik gebelik şansınızı arttırır. Bir doktora görünmeniz olayı netleştirecektir.
[…] Adet öncesi dönemde yaşanan vajinal kuruluk, birçok kadının karşılaştığı bir sorundur. Bu durum, hormonal değişiklikler, stres ve ilaç kullanımı gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Hormonal değişiklikler, özellikle adet öncesi dönemde östrojen seviyelerindeki dalgalanmalar nedeniyle kuruluğa yol açabilir. Stres de vücudun hormonal dengesini etkileyerek neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçlar da kuruluğa sebep olabilir. […]