Aşılama tedavisi, baba adaylarından alınan spermlerin laboratuvar ortamında özel işlemlerden geçirildikten sonra anne rahmine enjekte edilmesi işlemine denir. Aşılamadan sonra bebek anne rahmine tutunabilirse hamilelik başlar. Ancak tutunamazsa aşılama tedavisi başarısız olur. Aşılama yapıldıktan sonra anne adayının yapması gereken kurallar vardır. Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler bebeğin anne karnında tutunmasına yardımcı olur. Eğer anne adayı kendisine dikkat ederse aşılama için önemli katkı olur. Bu embriyonun anne karnına tutunması için oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde dikkatli olunması gereklidir. Aşılamanın tutması için mutlaka doktorun önerileri dinlenmelidir. Anne adayının bu dönemde kendine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Aşılamanın Yapıldığı Gün Banyo Yapmayınız

Aşılamanın yapıldığı ilk 3 gün özellikle banyo yapmamanız gereklidir. Genellikle bu üç gün banyo yapmanız uzmanlar tarafından önerilmez. Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler arasında yer alan bu kurala dikkat etmek gereklidir. Anne adayı bu konuda bilinçli olmalı ve ne yapıp ne yapmaması gerektiği iyi bilmelidir. Anne adayının hal ve hareketleri aşılamamın tutması için en büyük etkendir.

Reçetenizde Yazan İlaçları Mutlaka Kullanınız

Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler arasında yer alan bu kurala mutlaka uyulması gerekir. Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra doktorunuz sizlere aşılamanın tutması için birtakım ilaçlar verir. Anne adayının bu ilaçları mutlaka zamanında alması gerekir. Bu sayede aşılamanın tutması için gerekli olan ilaç takviyesi sağlanır. Doktorunuz sizin aşılama sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizleri bilgilendirir. Bu konuda doktorunuzun söylediği her kuralı titizlikle yerine getirmeniz gereklidir. Bu hem aşılamanın tutması hem de sizin bu dönemi sorunsuz atlatmanızı sağlamak için gereklidir. Bu nedenle anne adayı kendine dikkat etmelidir. Aşılama sonrası hamile kalanlar doktorunun önerilerine mutlaka harfiyyen uymalıdır.

Stresten Uzak Durunuz

Aşılama tedavisi ebeveynler için zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle özellikle stres gibi tehlikeli bir durum ile karşı karşıya kalmak aşılamanın tutmasını oldukça fazla etkileyebilir. Bu nedenle anne adayının kesinlikle stres ortamında bulunmaması, kendini mutlu hissetmesi gereklidir. Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler arasında çok önemli bir yere sahip olan stres oldukça tehlike arz eden bir durumdur.

Stres anne adayını oldukça fazla etkileyeceğinden dolayı embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Bu da aşılamanın başarısız olmasına sebep olur. Bu tür sonuçlarla karşılaşmamak için anne adayının stres, depresyon vs. sorunlardan uzak durması gereklidir. Aşılama yapıldıktan sonraki günler anne adayı için en önemli dönemdir. Aşılamanın tutması için mutlaka dikkat edilmesi gereken kurallara uyulmalıdır. Aksi takdirde başarılı bir sonuç alınamaz.

Aşılamanın Tutması İçin Neler Yapılmalıdır?

Aşılama tedavisinde aşılama yapıldıktan sonraki günler embriyo ve anne adayı için oldukça önemlidir. Bu dönemde anne adayının uyması gereken kurallar vardır.

Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Ağır şeyler kaldırılmamalıdır.
  • Ani hareketler yapılmamalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • İlaçlar tam vaktinde alınmalıdır.
  • İlk 3 gün banyo yapılmamalıdır.
  • Anne adayı sağlıklı beslenmelidir.

Bu kurallar aşılamanın daha olumlu sonuç vermesi için gerekli olan kurallardır. Aşılama işlemi yapıldıktan sonra doktorunuzu çok iyi dinlemeniz gereklidir. Bu konuda sizi mutlaka bilgilendirecektir. Doktorunuzun aşılamanın tutması için yapmanızı istediği kuralları harfiyen yerine getirmeniz gereklidir. Anne adayı bu dönemde çok dikkatli olmalıdır. Bu dönemde anne adayının yaptığı her yanlış hareket aşılamanın tutmasını engel olabilir.

Aşılama tedavisi ve aşılama fiyatları 2024 hakkında daha detaylı bilgi için bu makalemizi de okuyabilirsiniz…

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

13 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • İyi günler ben bugün aşılama oldum biraz akmış eşimle birlikte olduk bir sorun olur mu eşime söyledim bugün yapmayalim diye beni dinlemedi

    • Merhabalar bazen aşılama sonrası kahverengi akıntı veya leke gelebilir. Olduğu zamanlama önemlidir. Doktorunuza kahverengi lekelenmenin zamanı ile ilgili bilgi verecek olursanız sizi daha doğru yönlendirecektir. İyi günler.

    • Merhabalar, 1 gün önce yapılan aşılama sonrası hemen enfeksiyon beklemeyiz. Ancak başka bir bölgenizde enfeksiyon olabilir. Yine bazen sperm allerjisi de erken dönemde ateş ve bazı belirtiler yapabilir. Tedirgin olmayınız ancak doktorunuzu mutlaka bildiriniz. Geçmiş olsun.

  • Merhaba ben bir hafta boyunca gonal _f 450/0.75 ml kullandım sonra eşimin spermlerini aktardılar ama bana çatlatma iğnesi filan yapmadılar gebe kalır demi ve progesteron hormonu 0.90, Estradiol (E2) 1.095,00 , LH hormonu 13,76 gebe kalır mıyım

    • Merhaba Filiz hanım hormon değerleriniz güzel çıkmış. Çatlatma iğnesine gerek kalmadan yumurtalarınız çatlayacak gibi görünüyor. Herşey normal bile olsa aşılama ile gebelik şansınız en fazla %15-20. Bekleyip görmek lazım. İnşallah her şey istediğiniz gibi olur. İyi günler.

  • Merhabalar bir defa kimyasal.gebelik yaşadım daha ssonra ise ikinci.kez.asilama oluyorum doktorun dediğine göre herşey çok güzel neden hamile.kalamiyorsun anlamıyorum diyor hormon testlerim çok güzel.cikiyor yumurta rezervim başarılı eşimin spermleri cok güzel ama.asilama.olmasina.ragmen kalamiyorum bu neden olabilir 😔hiç bir sorun gözükmüyor ama.kalamiyorum

    • Merhaba Sema hanım, her şey normal bile olsa aşılama ile gebe kalma şansı en fazla %15-20 dır. Bu nedenle aşılama ile gebe kalamayanlarda illaki bir problem olduğu anlamına gelmez. 3 aşılama ile gebe kalamayan çiftlerde tüp bebek tedavisine geçilmelidir. İyi günler.

  • Merhaba bir yıldan fazla evliyim 4 ay önce hastaneye gittim rahim filmini çektiler karnımdan kamerayla bakıp çıkan sonuçta rahim doğuştan tek taraflı yarım olduğunu söylediler sol follop tüpü tıkalı olduğunu ve sıvı ile açıldığını söyledi doktorum ve aşılama önerdi hamile kalırsın ama düşük olmali ihtimali de var dedi benim merak ettiğim hamile kalabilir miyim lütfen bilgi verir misiniz

    • Merhabalar tek taraflı yarım olna rahimlerde tüp açıksa gebe kalmada problem olmaz ancak düşük ve erken doğum riski yüksektir. Gebe kalmanıza engel başka bir problem olup olmadığı konususunda sizi en iyi yönlendirecek olan kendi doktorunuzdur. Kadın doğum doktorunuzun takibine devam ediniz.

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş