Sperm Alerjisi Nedir?

Sperm alerjisi , aynı zamanda semen alerjisi veya seminal plazma hassasiyeti olarak da isimlendirilir. Sperme bağlı alerji , ilişkiden sonra erkeğin spermine veya spermin sıvısına karşı kadında oluşan vajinal alerjik reaksiyonlardır.

Sperm alerjisinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Tıpkı polen ya da yiyecek alerjisi gibi vücut sperm içindeki bazı proteinleri ”yabancı” olarak algılıyor. Semen alerjisi, yediğiniz yiyeceklerden ya da yaşam tarzı seçimlerinden etkilenmiyor. Yani erkeğin alerjiye neden olma riskini azaltmak için semenin bileşimini değiştirmek için yapabileceği hiçbir şey yoktur.

Sperm Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Sperm alerjisinin belirtileri, genellikle semenin temas ettiği vajinal bölgelerde kızarıklık, yanma ve şişlik şeklindedir. Genellikle cinsel birliktelikten 10-30 dakika sonrasında başlar. Genellikle semenin temas ettiği bölgelerde olur. Bazen bu reaksiyonlar çok aşırı olabilir veya tüm vücudu etkileyebilir. Çok nadiren anafilaksi ve nefes darlığı ile seyreden semen alerjisi olabilir. Bu belirtiler birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. Bu belirti ve semptomları yaşarsanız, mutlaka doktorunuza görünün.

Sperm Alerjisi Hamileliğe Engel midir?

Alerji belirtileri şiddetli olanlarda cinsel ilişki sıklığının azalmasına bağlı olarak gebelik şansı azalır. Ayrıca alerjiye bağlı kadında oluşan anti sperm antikorları eğer çok yüksek oranlarda olursa gebelik şansını azaltabilir. Bunların dışında seminal alerjisi direkt olarak gebelik oluşmasını engellemez. Sperm alerjisi olup hamile kalanlar genellikle ciddi semptoları olmayan hastalardır.

Semen Alerjisi Kimlerde Görülebilir?

Alerji, sadece kadında değil, erkekte de oluşabilir. Erkek, kendi sperm hücrelerine karşı bir yanıt oluşturabilir. Sperm alerjisi olan kadınların yarısında cilt alerjisi, saman nezlesi gibi başka alerjiler de mevcut olabilir.

Semen alerjisi olan kadınlar genellikle 20 – 30 yaşları arasında ve %41′inde alerji ilk cinsel ilişkilede ortaya çıkmaktadır. Sperm alerjisi her partnerin semenine karşı oluşabileceği gibi sadece bir kişiye karşı da oluşabilir.

Sperm alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Sperme bağlı alerjisi olan kadınlarda duyarsızlaştırma adı verilen immünolojik tedaviler uygulanabilir. Kadının bağışıklık sisteminde, sperme karşı duyarlılığını azaltmak için, vajinaya 20 dakikada bir sulandırılmış meni uygulanır. Yavaş yavaş konsatrasyon arttırılır. Bu şekilde birkaç hafta içinde alerji giderilebilir. Bazı kadınlarda ise herhangi bir tedaviye gerek kalmadan sperm alerjisi düzelmektedir.

Çocuk isteği olamayan kadınlarda ilişki sırasında kondom kullanımı şikayetleri azaltır. Yine ilişki öncesinde antialerjik ilaçların kullanımı alerjik reaksiyonu ve hastanın sıkıntılarını azaltacaktır.

Semen alerjisi olanlarda uzun süreli kortizon tedavisi uygulanabilir. Ancak kortizon tedavisinin yan etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemi değildir.

Semen alerjisi olan kadınlardaki en önemli tedavi yöntemi aşılama tedavisi veya tüp bebek tedavisidir. Öncelikle aşılama tedavisi ile başlanır. Tekrarlanan aşılama işlemlerine ragmen gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisine geçilir. Günümüzde sperme bağlı alerjisi olanlarda en çok uygulanan tedavi yöntemleri, aşılama ve tüp bebek uygulamalarıdır. Ankara tüp bebek fiyatları için bizi arayınız.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • […] Sperm alerjisi. Nadiren, bir kadının partnerinin menisindeki proteinlere karşı alerjisi olabilir. Vajinaya boşalma, meni deriyle temas eden yerlerde kızarıklık, yanma ve şişmeye neden olur. Prezervatif sizi semptomlardan koruyabilir, ancak aynı zamanda hamileliği de önler. Duyarlılığınız şiddetliyse, sperm yerleştirilmeden önce menideki proteinlerin çoğu çıkarıldığından IUI etkili olabilir. […]

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş