Normal Doğum Nedir?

Normal doğum, anneliğe atılan büyük bir adımdır. Gebelik takibinizi düzenli bir şekilde yaptırdınız. Dokuz aylık uzun ama keyifli bir sürecin ardından normal doğum aşamasına geldiniz. Karnınızda taşıdığınız ve dışarıdan iletişim kurmaya çalıştığınız bebeğinizin dışarıya çıkma ve kucağınıza alma zamanı artık geldi. Bundan sonra annelik duygusunu çok yakından tadacaksınız. Bu noktada gebelerimizin normal doğum konusunda bazı endişeleri olabilir. Bu gayet doğaldır. Sonuçta bir can dünyaya getireceksiniz. Çok kolay bir tecrübe olmasada bilinçli anneler gebelik takibi sırasında okuyarak, değişik egzersizler uygulayarak normal doğuma iyi bir şekilde hazırlanmakta ve başarılı bir doğum gerçekleştirmektedir. Bu noktada doktorunuzun değişik tıbbi uygulamaları sayesinde doğum sırasındaki ağrılarınız azaltılacak ve vajinal doğum hafızanızda güzel bir anı olarak kalacaktır.

Normal doğum bebeğin vajinal yoldan doğurtulmasıdır. Vajinal doğumun ne zaman gerçekleşeceğini önceden bilmek mümkün değildir. Sadece gebenin şikayetlerine ve onda oluşan belirtilere göre doğumun yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabiliriz. Genelde 38 haftalık gebelikten sonra rahim ağzı yavaş yavaş olgunlaşmaya başlar ve vajinal doğum için hazırlanır. Daha sonra nişan dediğimiz bir tıkaç atılır. Bu tıkacın atılmasından sonra ne zaman doğum eyleminin başlayacağını bilemeyiz ancak genelde 1 hafta içerisinde vajinal doğum gerçekleşir.

Normal doğum kaçıncı haftada olur?

37 haftasını tamamlamış gebeliklerdeki vajinal doğuma zamanı gelmiş normal doğum deriz. Bu haftadan sonraki doğumlar erken doğum sayılmaz. Ancak ideal doğum 39 hafta ve sonrasındaki normal doğumlardır. Bu haftadan sonra olan vajinal doğumda bebekte yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalma riaki oldukça düşüktür. 37 haftada bebek doğum kanalına inmeye başlar. Vajinal doğum için ilk gebeliklerde 38 haftada bebeğin doğum kanalına yerleşmeye başlaması gereklidir. Aksi halde normal doğuma engel bir durum varmıdır diye gebenin muayenesinin yapılması uygun olacaktır. Erkek bebek kaç haftada doğar diye sorularla oldukça sık karşılaşırız. Erkek bebeklerin kız bebeklere göre daha geç doğdukları şeklinde bilgiler mevcuttur. Ancak bu bir kural değildir. Doğum hesaplama cetveli ile beklenen doğum tarihini hesaplayabilirsiniz.

Normal doğum belirtileri nelerdir? Doğumun yaklaştığı nasıl anlaşılır?

Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler her hastada farklılık gösterebilir. Doğum belirtileri ishal şeklinde bile başlayabilir. Ancak normal doğum pekçok hastada sancı ile başlar. Sancılar öncelikle kasık ve belde başlayıp daha sonra tüm karna yayılabileceği gibi doğum belirtileri bacak ağrısı şeklindede başlayabilir. Karındaki kasılmalar 10 dakikada bir gelecek şeklinde sıklaştıysa hastaneye gitmenizde fayda var. Hastanede bebeğinizin kalp grafileri (NST) çekilecektir.

Bazı hastalarda ise sancı başlamadan önce su gelmesi yaşanır. Bu hastalarda günü dolmuş gebelerde sancıların başlaması için 6-12 saat beklenebilir. Erken doğumlarda ise beklemeden suni sancı ile normal doğum yoluna gitmekte fayda vardır. Bekleme sürecinde sancı başlamazsa suni sancı başlanması gerekecektir.

Sancıları sıklaşan yada suyu gelen hastalar doğumhanede takip edilir. Belli aralıklarla bebeğin kalp grafileri çekilir ve gebenin vajinal muayeneleri yapılır. Açıklığı 10 cm. olan ve bebeğin başı perineye kadar inmiş olan gebeler doğum için doğum masasına alınır ve doğurtulur.

Doğum yaklaşırken bebek hareketleri bir miktar azalacaktır. Tedirgin olmayınız ancak bebeğiniz çok az oynuyorsa yada hiç oynamıyorsa derhal kadın doğum doktorunuzla görüşünüz. Sancılarınız başlayınca hastaneye giderken daha önceden hazırlamış olduğunuz doğum çantasını yanınıza almayı unutmayınız.

Normal doğum sancıları nasıl başlar?

Normal doğum sancıları genelde kasık yada bel ağrısı şeklinde başlar. Daha sonra tüm karına yayılacak şekilde artar. Ancak ağrı hemen sıklaşmayabilir. Bazen yalancı doğum ağrıları dediğimiz ağrılar vajinal doğum ağrıları ile karıştırılabilir. Yalancı doğum ağrıları düzensizdir, genelde şiddetlenmez ve istirahatle yada pozisyonla düzelir. Doğum ağrıları ise önce hafif ancak düzenli aralıklarla başlar va gittikçe sıklaşır. Bir taraftan sıklaşırken bir taraftan da ağrının şiddeti artacaktır. Ağrı kesici tedaviler yada pozisyon değişiklileri normal doğum ağrısını kesmeyecektir. Ancak bazen vajinal doğum ağrısı başlar ve kendiliğinde ilerlemeden kesilir.

Normal doğum evreleri nelerdir?

Sancıların başlamasından rahim açıklığı 10 cm. olana kadar geçen süre doğumun birinci evresidir. Bu evrede ağrı iyice artmıştır. Rahim açıklığı tam olduğu için artık bebek aşağıya doğru inmeye başlayacaktır. Bu dönemde bebeğin kalp atımları normalse annenin dolaştırılması bebeğin aşağıya inişini kolaylaştıracaktır. Ağrı geldiği zaman gebenin ıkınma hareketleri yapması önerilebilir. Buda bebeğin inişine yardımcı olacaktır.

Rahim açıklığı 10 cm. olduktan bebeğin doğumuna kadar geçen süre doğumun ikinci evresi olarak adlandırılır. Bebeğin başı çıkımda görülmeye başlandığında ıkınmaların dozu daha da artacaktır. Düzenli ıkınması konusunda sağlık personeli yardımcı olacaktır. Bebeğin tam doğumu esnasında ıkınmalara son vermek gereklidir. Aksi halde bebek çıkarken vajende aşırı yırtıklara neden olabilir. Bebeğin zor çıkacağı düşünülen olgularda doğumu kolaylaştırmak amacıyla epizyotomi adı verilen bir kesi uygulanır. Eskiden ilk gebeliklerde rutin olarak uygulanan epizyotomi kesisi günümüzde sadece doğumun zor olacağı vakalarda kullanılmaktadır. Rutin uygulama önerilmemektedir.

Doğumun üçüncü evresi ise bebeğin doğumundan plasentanın düşüşüne kadar olan dönemdir. Bu dönemde artık bebek doğmuş, göbek başı kesilmiştir.. Çocuk doktoru tarafından bebeğin bakımı ve gerekli ilk müdahaleleri yapılır. Bebek ilk doğduğunda annenin karnına yatırılmalı ve ilk temas sağlanmalıdır. Çocuk doktorunun muayenesinden sonra bebek tekrar annesinin yanına alınmalı, annenin işlemleri bitene kadar annenin yanında birlikteliği sağlanmalıdır.

Normal doğumu kolaylaştıran yöntemler nelerdir?

Vajinal doğum sürecini daha kolay ve başarılı bir şekilde sonlandırmak için öncelikle normal doğum konusunda iyi bilgilerle donanmalı, internette yada etrafınızdan duyduğunuz kötü normal doğum hikayeleriyle beynimizi meşgul etmemeliyiz. Gebelik takibi sırasında iken bilgilenmeye başlamalıyız. Değişik kitaplar yada dergiler takip edebilirsiniz. Kadın doğum uzmanı tarafından oluşturulmuş yada danışılmış sitelerden faydalanabilirsiniz. Yine gebelik sırasında özel kurslara katılabilirsiniz.

Gevşeme egzersizleri ile gebelik sırasındaki yada doğum sırasındaki stresinizi yenmeyi öğrenmelisiniz. Yoga, dua etmek, müzik dinlemek, şarkı söylemek yada başka meditasyon yöntemleriyle gevşemeyi öğrenebilirsiniz.

Nefes egzersizleri ile nefes alış verişinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu konuda youtube yada uzmantv den destek alabilirsiniz. Gerekirse bu konularda doğum koçlarından eğitim alabilirsiniz. Doğuma giderken çok kalabalık gitmeyiniz. Odanızda eşiniz ve bir kişi daha olması yeterlidir. Odada ne kadar çok kişi olursa gebe sancı çekerken o kadar çok rahatsız olacak, yeterince geveşeyemeyecek ve stresi daha da artacaktır.

Normal doğum anı gebe ve yakınları için stresli bir süreç olsada aslında en mutlu süreçlerden biridir. Doğum öncesi sizi bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış pekçok normal doğum videoları animasyon şeklinde mevcuttur. Doğum anı youtube linkini tıklayarak normal doğum anını animasyon olarak izleyebilirsiniz. İnternette canlı doğum videoları da mevcuttur. Canlı doğum anı görüntüleri bazen etik olmayan görüntülere sahip olmaktadır. Sizin vajinal doğumdan daha fazla korkmanıza neden olabilir. Bu nedenle internetten uygun olmayan ortamlardan vajinal doğum videoları izlemeyiniz.

Epidural normal doğum nasıl olur?

Epidural normal doğum halk arasında ağrısız doğum yada prenses doğum şeklinde adlandırılmaktadır. Doğum ağrıları başlayan hastalarda eğer açıklık 3-4 cm olduysa belden yerleştirilen bir katater yardımıyla anestezik ilaç verilir ve ağrı duyusu bloke edilir. Hasta kasılmaları hissedebilir ancak ağrı olmaz. Tecrübeli ellerde yapıldığında hasta neredeyse hiç ağrı hissetmeden normal doğururken uygun yapılmayan epidural anestezi de bazen hasta sancı çekebilmektedir. Bu konuda size en doğru tavsiyeyi epidural vajinal doğum yapanlar verecektir. Epiduralsiz normal doğumda ise sancılarınızı daha fazla hissedeceksiniz.

Elbette her işlemde olduğu gibi epidural vajinal doğum riskleri de mevcuttur. Ancak tecrübeli ellerde risk neredeyse yok gibidir. Eğer ağrı eşiğiniz düşükse normal doğum şeklinize karar vermek için epidural normal doğum yapanların yorumlarını okuyabilir yada youtube dan epidural vajinal doğum izleyebilirsiniz. Ancak epidural normal doğum fiyatları 2024epiduralsiz normal doğumdan daha fahalıdır. Ömrünüz boyunca belki 2 yada 3 defa bu deneyimi yaşayacaksınız. Epidural doğum için vereceğiniz fark yaşayacağınız konfor yanında hiçde önemli değildir aslında.

Vajinal doğum sürecinde bazen acil sezeryan gerekebilir. Bebeğin doğum kanalına girememesi, aşağıya inmemesi, rahmin sancılara rağmen yeterince açılmaması, kordon sarkması, el sarkması, bebeğin kalp atımını bozulması gibi durumlarda sezeryan ameliyatı gerekecektir.

Epiduralli vajinal doğum dışında sezeryan sonrası normal doğum yada suda doğum seçenekleri de mevcuttur. Tüm seçenekleri doktorunuzla gebelik takibi sırasında detaylı bir şekilde konuşunuz.

Normal doğum yapanlar nelere dikkat etmelidir?

Vajinal doğum sonrası sizden daha tecrübeli olanların yardımı sizin işlerinizi kolaylaştıracaktır. Vajinal doğum yapanların yorumları yada normal doğum tecrübeleri size rehber olabilir. Normal doğum yapan anneleriniz sizin en baş yardımcınız olacaktır. Yardım istemekten çekinmeyiniz.

  • Normal doğum yapanlar doğum sonrası kanama açısından tetikte olmalıdır. Akıntı şeklinde yada adet şeklinde kanama gelebilir ancak daha fazla olan kanamalarda ebeye haber verilmelidir. Ebeler vajinal doğum sonrası kanamanızı zaten sık sık kontrol edeceklerdir.
  • Doğumunuz dikişli olduysa dikişlerinizin üzerine oturmayınız. Dikişleriniz ayrılabilir. Ayrıca daha fazla ağrı hissedersiniz.
  • Bebeğinizi sık sık emziriniz. 1.5-2 saatte bir emzirebilirsiniz. Ancak doğum sonrası hemen süt az gelebilir ve bebeğiniz doymayabilir. Bu nedenle bebeğinizi sütünüz artana kadar her ağladığında emzirebilirsiniz. Bu sütünüzün de daha çabuk artmasını sağlayacaktır.
  • Emzirme sonrası bebeğinizi muhakkak yan yatırınız ve yüzünü görünüz. Yüzünü görünmeyecek şekilde örtüyle örtmeyiniz. Bebeğinizi sırt üstü yatıracak olursanız kustuğu dönemde akciğerlerine kaçak olabilir ve nefes darlığı yaşanabilir.
  • Ağrılarınız artarsa yada ateşiniz olursa muhakkak doktorunuza haber veriniz.
  • Göğüslerinizde süt birikmemesine özen gösteriniz. Bebeğiniz yeteri kadar emmiyor ve göğsünüz boşalmıyorsa muhakkak bir pompa yardımıyla göğsünüzü boşaltınız. Aksi halde ateşini ve göğüs ağrınız olacaktır.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanınız.
  • 7-10 gün sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır.
  • Bebeğinizinde 5. gün çocuk doktoru tarafından kontrolü yapılacaktır.

Normal doğum sonrası cinsel ilişki ne zaman başlar?

Normal doğum sonrası cinsel ilişkiye 40 günlük bekleme süresinin ardından başlanabilir. Bu süreden daha önce yapılacak cinsel ilişki enfeksiyon riski artıracağı gibi hastanın da ağrılarını arttırabilir. 40 günden sonra bazı kadınlarda yumurtlama fonksiyonu başlar ancak emzirdikleri için adet görmeyebilirler. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında doğum kontrol yöntemlerinden sizin için uygun olanı kullanmanızda fayda vardır.

Ankara doğum fiyatları 2024 nasıldır?

Ankara normal doğum fiyatları doğumu yapacağınız hastaneye, yapacağınız doğum şekline, epidural doğum istemine ve doğumunuzu gerçekleştirecek doktorunuza göre değişecektir. Ankara özel hastane doğum ücretleri 2024 geniş bir aralıkta değişmektedir. Ancak pek çok hastane yada muayenehane ankara doğum paketleri oluşturmuştur. Bizimde gebelerimiz için hazırladığımız doğum paketlerimiz mevcuttur. Ankara doğum paketi 2024 fiyatları için bizimle 0312 285 85 88 den iletişime geçebilirsiniz.

Normal doğum dikişleri nasıl temizlenir?

Vajinal doğum sonrası doktorunuz size eğer dış bölgede dikişleriniz varsa onların temizliği için özel solüsyonlar verecektir. Bu solüsyonlarla dikişlerinizin hem mikrop kapması engellenecek hemde dikişlerinizi yumuşatarak ağrısını azaltacaktır. Bazen normal doğum sonrası dikişlerin açılması yaşanabilir. Bu durumda derhal doktorunuza başvurunuz. Normal doğum dikişleri için krem kullanılması gerekirse doktorunuz tarafından size reçete edilecektir.

Normal doğum dikişleri ne zaman iyileşir?

Normal doğum dikişleri kendiliğinden eriyen dikişlerdendir. Alınmalarına gerek yoktur. Yaklaşık 2 hafta civarında eriyenler olduğu gibi 1 ay civarında eriyenlerde mevcuttur. Genelde 2 haftada eriyenler tercih edilmekle birlikte doktorunuz size bu konu ile ilgili bilgi verecektir. Bu süre zarfında normal doğum dikişlerinizin tek tek düştüğünü göreceksiniz. Tedirgin olmayınız. 1 hafta içinde dikişiniz zaten iyileşecektir.

Suni sancı ile normal doğum daha ağrılı mıdır?

Suni sancı ile normal doğum ihtiyaç duyulan durumlarda başvurduğumuz bir yöntemdir. Gününün geçmesine rağmen hala doğum ağrıları başlamayan hastalarda sıklıkla kullanırız. Elbette herkesin ilaca vereceği cevap farklıdır. Bu nedenle bazı gebeler suni sancı ile normal doğumda daha fazla ağrı çekerken bazı gebelerde ağrı bile oluşmayabilir. Suni sancı ile normal doğum yapanlar genelde bu doğumun normal doğuma göre daha ağrılı olduğunu söylemektedir. Ancak kullanılması gereken durumlarda elimizde başka seçenek yoktur.

Normal doğumun faydaları nelerdir?

Anne adayı daha çabuk iyileşir ve sosyal hayata geri döner. Hastanede kalış süresi daha kısadır. Yara iyileşmesi daha hızlıdır. Kanama ve enfeksiyon riski daha azdır. Bebeğiyle daha rahat ilgilenebilmektedir. Sezeryanın ve anestezinin risklerinden korunmuş olmaktadır. Bebeklerde solunum problemleri sezeryan ameliyatına göre daha azdır. Bebeklerin immün sistemlerinin sezeryan bebeklerine göre daha iyi olduğu söylenmektedir.

Normal doğumun dezavantajları nelerdir?

Anneler doğum sırasında daha fazla ağrı çekmektedir. Daha uzun bir süreçtir ve bu süreçte bebekle ilgili problem çıkma ihtimali oluşabilir. Vajene yapılacak kesiler daha sonrasında ağrılı cinsel ilişki ve vajende sarkmalara neden olabilmektedir.

Doğumdan sonra ne zaman adet görülür?

Doğum sonrası düzenli emziren bayanlarda adet gecikmesi 1 seneye kadar uzayabilir. Pek çok hastada 6 ayda adet tekrar başlar. Ancak adet görülmemesi gebelik oluşmayacağı anlamına gelmez. Yumurtlama fonksiyonu pekçok kadında doğumdan 6 ay sonra başlar. Birliktelik sırasında dikkatli korunmakta fayda vardır.

Doğum için hastaneye giderken doğum çantamda neler olmalıdır?

Kendiniz için;
• Daha önceden alınmış göğüs bakım ürünleri ile kişisel bakım ürünleri (diş fırçası, diş macunu, tarak)
• Hijyenik ped
• Emzirmeye uygun pamuklu gecelik ve sabahlık
• Askıları lastik olmayan, göğsü destekleyen, baleni olmayan, pamuklu sütyenler
• Bol miktarda pamuklu iç çamaşırları
• Taburcu olurken giyilecek kıyafet
• Terlik, havlu, sabun
• Dilerseniz kendinize ait bardak, kaşık, çatal vb götürebilirsiniz.

Bebeğiniz için;
• Bebek için body,tulum, hırka yada ceket, eldiven, şapka, battaniye
• Emniyet kemeriyle bağlanabilir araba koltuğu
• Hazır bebek bezi

Gebelik takibi Ankara doktorlarımız ile tanışmak için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

14 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş