Çikolata kisti patlaması çikolata kisti cidarının yırtılarak içerisindeki koyu kıvamlı sıvının karın içerisine dökülmesidir. Çikolata kisti kalın duvarlı bir kisttir. İçerisinde çikolata renginde koyu kıvamlı bir sıvı mevcuttur. Kalın kapsüllü olması ve çerce dokulara yapışması nedeniyle kolay kolay çikolata kisti patlaması görülmez. Ancak oluştuğu zaman çok ciddi karın ağrısının eşlik ettiği ve ameliyat gerektirebilecek durumlara yol açabilir.
Çikolata Kist Patlaması Nasıl Olur?
Çikolata kisti patlaması genellikle çok aşırı büyüyen çikolata kistlerinde kistin aşırı gerilmesi veya çekilmesi nedeniyle oluşur. Kistler genellikle rahim duvarına veya diğer organlara yapışık durumdadır. Diğer organlardaki ani çekilmeler yada itilmeler çikolata kistinin zayıf olduğu noktada patlamasına neden olabilir. Bunun haricinde büyük çikolata kisti olanlarda karın içi yapılan cerrahi girişimler sırasında patlayabilir. Dışardan karna gelebilecek olan şiddetle travmalarda karın içindeki çikolata kistinin patlamasına yol açabilir.
Çikolata Kist Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Çikolata kisti olan kadınlarda şiddetli karın ağrısıyla kliniğe başvurmaları üzerine yapılan ultrasonda karın içerisinde birikmiş sıvı görülür. Hikayesinde daha önce çikolata kisti olduğu öğrenilen kadında yeni yapılan ultrasonda çikolata kisti görülmez yada büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Bu bulgular bize hastada çikolata kistinde patlama olduğunu gösterir.
Çikolata Kisti Patlarsa Ne Gibi Belirtiler Oluşturur?
Çikolata kist patlaması belirtileri çok belirgindir. Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı ortaya çıkar. Beraberinde bulantı ve kusma olabilir. Hastanın yapılan muayenesinde karında ileri derecede hassasiyet mevcuttur. Rebaund ve defans bulguları da olabilir. Yapılan testlerinde ultrasonda karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir. CA 125 değerlerinde ani bir yükselme oluşabilir.
Gebelikte Çikolata Kist Patlarsa Ne Olur?
Gebelikte çikolata kisti patlaması olabilir. Ancak oldukça nadirdir. Yine çikolata kistindeki itilme ve çekilmelere bağlı kist duvarının zedelenmesi sonucu oluşur. Hasta 36 haftanın altındayda medikal tedavi ile rahatlatılmaya çalışılır. Ancak Medikal tedavi ile başarı sağlanamazsa operasyonla karın içinin temizlenmesi gerekir. 36 hafta ve üstündeki gebeliklerde çikolata kist patlarsa direkt sezeryan operasyonu düşünülebilir.
Çikolata Kist Patlamasının Zararları Nelerdir?
Çikolata kisti patlarsa içerisindeki koyu kıvamlı sıvı karın içerisine yayılır. Bu yayılma daha sonra karın içerisindeki organlar arasında yapışıklıklara nende olur. Bu nedenle ameliyatla temizlenmesi gerekir. Oluşan yapışıklıklara bağlı kadının tüplerinde de yapışıklıklar gelişebilir. Buna bağlı kadında infertilite problemi dahi oluşabilir.
Çikolata Kisti Patladı Ameliyat Olmak Zorunda mıyım?
Çikolata kisti patlayan kadınların bir kısmında takipte ağrı şikayeti azalır ve kendiliğinden düzelir. Ancak karın içerisine çok miktarda kist içeriği boşalacak olursa bu durumlarda laparoskopi ile girilerek karın içinin temizlenmesi daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Hastanın kliniğine göre davranmak en iyi seçenektir.
Çikolata kistiniz varsa mutlaka takiplerinizi yaptırınız. Çikolata kisti ameliyatı her hastada gerekmez. Ancak ameliyat gerekiyorsa çikolata kisti ameliyatı fiyatları 2024 Ankara detayları için bizi arayabilirsiniz.
Çikolata kisti ile ilgili bir makale daha okumak isterseniz tıklayınız…
[…] Bu nedenle öncelikle diğer tedaviler denedikten sonra hala gebelik elde edilmezse yada çikolata kisti patlarsa o zaman çikolata kisti […]
[…] gebelik sırasında büyümesine bağlı olarak çekilmeler artar ve ağrılar sıklaşır. Bazen gebelikte çikolata kisti patlaması oluşabilir. Oldukça nadir görülmekle birlikte acil cerrahi müdahale gerektiren bir […]
[…] Çikolata kisti patlaması oldukça nadir görülmekle birlikte oluştuğunda kadınlarda ciddi karın ağrısı, bulantı ve kusma oluşabilir. Yapılan ultrason taramasında daha önce çikolata kisti olan hastada çikolata kisti gözlenmez, çatlamış bir kistle birlikte karın içerisinde yoğun ekolu çikolata kisti sıvısı tesbit edilir. Gerekli kan ve idrar testleri yapıldıktan sonra gerekli görülen durumlarda hasta ameliyat için hazırlanır. Kesin tanı ise laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile konur ve aynı seansta çikolata kisti ameliyatı gerçekleştirilir. […]
[…] olarak kabul edilmektedir. Küçük kistlerde genelde sorun yaşanmazken büyük kistlerde çikolata kisti patlaması yaşanabilir. Bu durumda hastada acil ameliyat gerekebilir. Bu nedenle çikolata kistleri tehlikeli […]
[…] ve bel ağrısı görülebilir. Çikolata kistinde adet öncesi kahverengi akıntı olabilir. Çikolata kisti patlaması olan kadınlarda ise ani başlayan bıçak saplanır gibi karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi […]