Miyom tedavisi günümüzde açık ayada kapalı ameliyat ile yapılmaktadır. Büyük miyomlarda ameliyat tedavisi ön planda iken küçük miyomlarda daha çok takip tedavisi uygulanır. Miyomlarda ilaç tedavisi genellikle eşlik eden kanama problemini tedavi etmek için kullanılır. Peki, miyomlar ilaçla küçülür mü, miyom ilaçla tedavi edilir mi, bu konulara birlikte göz atalım.

Miyomların kesin tedavisi cerrahidir. Hastada aşırı kanama ya da ağrı yapan miyomların tedavisinde ameliyat her zaman kesin çözümdür. Miyomlarda ilaç tedavisi genellikle zaman kazanmaya, hastaların şikayetlerini azaltmaya yönelik tedavilerdir. Tedavi sırasında elbette miyomlarda hafif küçülme de görülebilir. Ancak miyomlar ilaçla yeterince küçülmez. Genellikle %50 küçülme sağlansa da ilaç bırakılınca tekrar büyümeye başlar.

Miyom Tipleri Nelerdir?

Miyomlar 35 yaş üstü kadınların %20’sinde görülür. Dört çeşit miyom türü bulunmaktadır.

Bu miyom çeşitleri şöyledir;

  • İntramural (rahme gömülü)
  • Submukoz (rahim iç boşluğunda olan)
  • Subseröz (rahim dış kısmına doğru uzanan)
  • İntraligamenter (rahim bağları arasında)

Kadınlarda en sık görülen miyom çeşidi, intramural miyomlardır. Rahimdeki yerleşim yerine göre hasta, yoğun kanama şikayetinde bulunabilir. Diğer sık görülen miyom türü subseröz yani rahim dış kısmına doğru uzanan miyomdur. Hastalar genelde ağrı şikayetinde bulunurlar. Submukoz miyom türü ise, rahmin iç kısmında olur ve tekrarlayan düşüklere, çocuk sahibi olamamaya ve aşırı adet kanamalarına neden olur. Bu miyomların bir kısmında ameliyat öncesi ilaçla tedavi ile küçülmeleri sağlanır.

Miyom, kadınlarda görülen iyi huylu bir tümördür. Genellikle bir belirti ya da semptom göstermezler. Her miyom ameliyat gerektirmez. Peki “miyom ilaçla tedavi edilir mi“?

Miyom İlaçla Tedavi Edilir Mi?

Miyom tedavisinde; miyomun şekli, boyutu ve yerleşim yeri önemlidir çünkü bu durumlar göz önünde bulundurularak bir tedavi şekli uygulanır. Herhangi bir rahatsızlık vermeyen ve boyutu ameliyat edilemeyecek kadar küçük olan miyomlar, doktorun ön gördüğü şekilde takip edilir.

Bazı miyom türlerinde ilaçla tedavi önerilmektedir. İlaçlar, adet kanamasındaki artışı azaltmak için, miyomu küçültmek için kullanılır. Miyomlar ilaç tedavisi ile yok edilemez. Ancak miyomlarda %50’ye varan küçülmeler olabilir. Miyom küçültücü ilaçların uzun süre alınması ise kemik kaybına yol açmaktadır.

Miyom tedavisinde kullanılan ilaçlar çoğunlukla miyomlara bağlı kanama bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılır. Bazı ilaçlar ise ameliyat ile alınması gereken çok büyük miyomlarda küçülme sağlayarak ameliyatı kolaylaştırmak için ameliyat öncesi 1-3 ay uygulanır. Özellikle submüköz miyomlarda yapılan histeroskopi ameliyatı öncesi 3 cm ve üstündeki miyomların ilaçla tedavi edilerek küçültülmesi ameliyatı kolaylaştıracak ve hastanın riskini azaltacaktır.

Miyom Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Miyomlarda ilaç tedavisi olarak en sık kullanılan tedaviler, progesteronlar ve doğum kontrol haplarıdır. Bu ilaçlar miyomların neden olduğu aşırı kanamaları azaltarak hastanın kan kaybını önler. Miyomlarda hafif bir küçülme olabilir ancak ilacın bırakılması akabinde kısa sürede tekrar eski büyüklüğüne ulaşacaktır.

Miyom Oluşumunu Arttıran Faktörler Nelerdir?

Miyomun neden oluştuğu kesin bilinmemekte, fakat bazı faktörlerin etkilediği görülmektedir.

Miyomu oluşumunu artıran faktörler şöyledir;

  • Genetik faktörler
  • Obezite
  • Hipertansiyon
  • Yapılan doğum sayısının az olması
  • Kısırlık
  • Adetin erken yaşlarda başlaması
  • Menopoza geç yallarda girilmesi
  • İleri yaşlarda hamile kalmak

Ailesinde; özellikle annesi, anneannesi ve kız kardeşinde miyom olan kişilerinde, miyom olma olasılığı daha yüksektir.

Miyom Küçültücü İlaçlar Nelerdir?

Miyom küçültücü ilaçlar arasında GnRh analoğu adı verilen bazı hormonal ilaçlar da kadının östrojen üretimini azaltarak suni menopoza neden olur. Östrojen eksikliğine bağlı olarak 3-6 aylık ilaç kullanımında miyomlarda %30’luk bir küçülme olur. Özellikle submüköz miyom adı verilen, 3 cm ve üzerindeki miyomlarda histeroskopi ameliyatı öncesi 1-3 aylık GnRh analoğu tedavisi ile miyomlar küçültülürken aynı zamanda kadının kanaması azaltılır. 3 cm altına kadar küçülen miyomlarda histeroskopi ameliyatı dara rahat uygulanabilmektedir. Ancak bu ilaçların 6 ay ve daha uzun süre kullanılması kadınlarda kemik erimesine neden olabileceğinden 6 aydan daha uzun süre kullanılması önerilmemektedir.

Yine miyomları küçültmek ve kanama problemini azaltmak için Mirena adı verilen rahim içi araçlar kullanılabilir. Bunlarda progesteron hormonu salan spirallerdir. Bu sayede kanamayı azaltırken bir taraftan da özellikle büyük miyomlarda hafif küçülmeye neden olabilir.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?

Miyom genellikle belirti vermeyen, rutin kontroller sırasında karşımıza çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak belirti verdiğinde, kişide kanama görülür. Bu kanama, adet kanamasının artması seklinde olabileceği gibi, adet dışı bir kanama şeklinde de görülmektedir. Kanama problemi olanlarda mutlaka ilaç tedavisi ile adet kanamasının tekrar düzene sokulması gerekmektedir. Kanama dışında hastada ağrı şikayetleri de görülür. Pelvik ağrı, adet sırasında ağrı ya da cinsel ilişki sırasında ağrı görülür. Sık idrara çıkma, kabızlık ve idrar yaparken ağrı şikayetleri de görülür.

Miyomun Tanısı Nasıl Konur?

Miyomların tanısı, basit jinekolojik muayene ve ultrason ile rahatlıkla konulabilir. Miyomların tanısında; Magnetik Rezonans (MR), Histerosalpingografi (HSG-rahim filmi) yöntemleri de ihtiyaç olduğunda kullanılabilir.

Ultrason, üreme organlarının görüntülenmesini sağlar fakat miyom 1 cm’den küçük ise ya da çok büyük ise bazen ultrason tanıda yeterli olmayabilir. Magnetik Rezonans ise miyomların tanısında çok kullanılmayan bir yöntemdir. Bu işlem miyomun büyüklüğü ve yeri hakkında fikir verir.

Histerosalpingografi yönteminde rahim ve fallop tüplerine özel bir boya enjekte edilir. Böylece rahim ve tüplerdeki anormallikler gözlenerek mevcut miyomların da tanısı konur.

Kilo Verince Miyom Küçülür mü?

Kilo veren kadınlarda miyomlarda belirgin bir küçülme olmaz. Kilolu kadınlarda cilt altı yağ dokusu bir miktar östrojen hormonu üretmektedir. Ancak bu hormon miktarı tek başına ne miyomları büyütmeye yeterlidir ne de kilo verince miyomların küçülmesine etki edecek boyuttadır. Bu nedenle kilo verinde miyomum neden küçülmedi diye düşünmeyin çünkü kilo vermekle miyomlar küçülmez.

Miyom Tedavisinde Kesin Çözüm Var mıdır?

Miyomların tedavisinde ilaç tedavisi maalesef kesin çözüm değildir. Özellikle ameliyat olmaktan çekinen ya da ameliyat olması sakıncalı olan kadınlarda, kanama problemini azaltmak için kullanılan tedavi yöntemleridir. Miyomlar ilaç tedavisi ile küçülmekle birlikte miyom tedavisinde kesin çözüm elbette miyom ameliyatıdır. Miyom ameliyatı açık ya da kapalı miyom ameliyatı şeklinde yapılabilir. Miyomların ilaçla tamamen küçüldüğü ya da yok edildiği gibi haberlere itibar etmeyiniz. Özellikle büyük miyomları olan kadınlar miyomlar ilaçla küçülür mü diye uzun süre beklemesinler. Miyomunuz varsa bu konuda tecrübeli bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz için sizleri de Ankara jinekoloji merkezimize bekliyoruz.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatı, miyomun türü, boyutu ve bulunduğu yere göre kapalı ya da açık ameliyat olarak yapılmaktadır. Submuköz dediğimiz rahimin iç yüzeyindeki miyomlar, histeroskopi adı verilen yöntemle rahim içine vajinadan özel aletlerle girilerek çıkarılabilir. Çok sayıda olan ve rahim içinde gömülü olan miyomların ise, genelde açık miyom ameliyatı ile yani karın açılarak alınması önerilir.

Her iki ameliyat yöntemi de genel anestezi ile uygulanır. Çok sayıda miyomu olan hastanın ameliyat sırasında kan kaybı olabilir. Bu nedende önlem amaçlı birkaç ünite kanın hazırda bulunması gerekmektedir. Miyom, rahim ağzı gibi zor bir bölgede ise, birden çok ve ebatları büyükse ise, miyomlarla birlikte rahminde alınması gerekebilir.

Miyomlar ameliyat ile alındıktan sonra, ne yazık ki tekrardan oluşabilmektedir. Miyomlardan tamamen kurtulmanın tek yolu, miyomlarla birlikte rahmin alınmasıdır.

Miyom tedavisi Ankara detayları için diğer sitemizi de inceleyebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş