Rahim aldırma ameliyatı fiyatları Ankara ilinde uygulanan yönteme göre değişir. Kapalı rahim alma ameliyatı adı verilen laparoskopik histerektomi ameliyatı açık rahim alma ameliyatına göre daha pahalıdır. Rahim ameliyatı fiyatları 2024 detayları için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Rahim alma ameliyatı adı verilen histerektomi, bir kadının rahmini çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Rahim, bir kadın hamile olduğunda bebeğin büyüdüğü yerdir. Rahim ameliyatı sırasında bütün rahim genellikle çıkarılır. Doktorunuz ayrıca fallop tüplerinizi ve yumurtalıklarınızı da çıkarabilir. Histerektomi ameliyatından sonra, artık adet dönemleriniz yoktur ve hamile kalamazsınız.

Rahim Aldırma Ameliyatı (histerektomi) Kimlere Yapılır?

Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz rahim alma ameliyatı gerekebilir:

  • Rahimde Miyom.  Uterin fibroidler adı verilen miyomlar uterusun duvarında kanserli olmayan büyümelerdir. Bazı kadınlarda ağrı veya ağır kanamaya neden olurlar.
  • Ağır veya sıradışı vajinal kanama.  Hormon seviyelerindeki, enfeksiyondaki, kanserdeki veya fibroidlerdeki değişiklikler ağır, uzun süreli kanamaya neden olabilir.
  • Rahim sarkması.  Bu rahim normal yerinden vajinaya doğru kaydığı zamandır. Bu, birkaç vajinal doğum yapan kadınlarda daha yaygındır, ancak menopozdan sonra veya obezite nedeniyle de olabilir. Prolapsus idrar ve barsak sorunlarına ve pelvik baskıya neden olabilir.
  • Endometriozis.  Endometriozis, normalde uterus içini kaplayan endometrium denen doku, ait olmadığı yumurtalıklarda veya uterusun dışında büyüyünce meydana gelir. Bu, adet döneminde şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir.
  • Adenomyozis.  Bu durumda uterus endometrium tabakası, ait olmadığı uterus duvarları içinde büyür. Uterus duvarları kalınlaşır ve şiddetli ağrı ve ağır kanamaya neden olur.
  • Rahim, yumurtalık, rahim ağzı veya endometriyum kanseri (veya prekanser).  Bu bölgelerden birinde kanser varsa, histerektomi en iyi seçenek olabilir. Diğer tedavi seçenekleri kemoterapi ve radyasyonu içerebilir. Doktorunuz sizinle, sahip olduğunuz kanser türü ve bunun ne kadar gelişmiş olduğu hakkında konuşacaktır.

Sağlık probleminizi histerektomi olmadan tedavi etmenin alternatif yolları olabileceğini unutmayın  . Histerektomi büyük bir cerrahidir. Tüm tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.

Rahim Alma Ameliyatı (Histerektomi)  alternatifleri nelerdir?

Histerektomi majör cerrahidir. Bazen uzun süreli ağır kanama veya belirli kanser türlerinde olduğu gibi tıbbi olarak bir histerektomi gerekebilir. Ama bazı durumlarda önce başka tedavileri deneyebilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

  • Takip Tedavisi. Siz ve doktorunuz menopozdan sonra küçülme eğiliminde olan miyomlarınız varsa beklemek isteyebilirsiniz.
  • Egzersizler.  Uterus prolapsusu için kegel egzersizlerini deneyebilirsiniz   (pelvik taban kaslarını sıkarak). Kegel egzersizleri rahim yerinde tutan kaslara tonusu geri kazandırmaya yardımcı olur.
  • İlaç Tedavisi.  Doktorunuz size endometriozis konusunda yardımcı olmak için ilaç verebilir. Adet döneminiz boyunca alınan reçetesiz ağrı kesici ilaçlar da ağrı ve kanamayı azaltabilir. Hap veya vajinal halka veya hormonal intrauterin bir cihaz (RİA) gibi hormonal doğum kontrolü, düzensiz veya ağır vajinal kanamalara veya normalden daha uzun süren kanamalarda yardımcı olabilir.
  • Vajinal Halkalar (uterus prolapsusu için).  Peser adı verilen vajinal halkalar, doğum kontrolü için kullanılan bir diyaframa benzeyen kauçuk veya plastik bir halka şeklinde bir nesnedir. Peser uterusu yerinde tutmak için vajinaya yerleştirilir.
  • Ameliyat.  Siz ve doktorunuz histerektomiden daha küçük veya daha az kesik içeren bir cerrahi denemeyi seçebilirsiniz. Küçük kesikler, daha az yara izi ile daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir. Belirtilerinize bağlı olarak, bu seçenekler şunları içerebilir:
  1. Endometriozis tedavisi için cerrahi.  Laparoskopik cerrahide, küçük bir kamera ile ince, ışıklı bir tüp kullanılır. Doktor, kamera ve ameliyat aletlerini pelvik bölgenize çok küçük kesimlerle yerleştirir. Bu ameliyat, yumurtalık gibi çevredeki sağlıklı organlara zarar vermeden, endometriozisteki kist dokusunu kaldırabilir. Bu ameliyattan sonra hala hamile kalabilirsiniz.
  2. Histeroskopi veya endometriyal kürtaj (D&C). Bu işlemler her ay oluşan rahim zarını temizler. Genellikle, aynı zamanda bir histeroskopi yapılır. Doktorunuz uterus boşluğunun içini görmek için uterusa histeroskopu (ince bir teleskop) yerleştirir. D&C ayrıca kanserli olmayan büyümeleri veya polipleri uterustan da çıkarabilir. D & C’den sonra, her zamanki gibi bir sonraki adet döneminiz boyunca yeni bir uterin astar oluşacaktır. Bu ameliyattan sonra hala hamile kalabilirsiniz.
  3. Endometrial ablasyon. Uterusun astarını kalıcı olarak tahrip eder. Rahminizin büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak, doktorunuz uterusun içini tahrip etmek için dondurucu, ısıtmalı veya mikrodalga enerjisi kullanan araçlar kullanabilir. Yine de hamile kalmak istiyorsanız veya menopoza girmişseniz bu ameliyat kullanılmamalıdır.
  4. Uterus çıkarılmadan miyomların çıkarılması. Buna myomektomi denir. Fibroidlerinizin bulunduğu yere bağlı olarak, myomektomi pelvik bölge veya vajina ve serviks yoluyla yapılabilir. Bu ameliyattan sonra hamile kalabilirsiniz.
  5. Miyomları küçültmek için yapılan işlem.  Buna myolysis denir. Cerrah fibroidleri ısıtır ve bu da küçülmelerine ve ölmelerine neden olur. Miyoliz laparoskopik olarak yapılabilir (pelvik bölgede çok küçük kesikler ile). Miyolizden sonra hala hamile kalabilirsiniz.
  6. Ameliyat olmadan miyomları küçültmek için yapılan tedaviler.  Bu tedaviler, uterin arter embolizasyonunu (BAE) ve manyetik rezonans (MR) rehberli odaklanmış ultrasonu (MR [US]) içerir. BAE, küçük plastik veya jel parçacıklarını fibroid’e kan veren damarlara koyar. Kan temini engellendiğinde fibroid daralır ve ölür. MR (f) ABD, fibroidleri ısıtan ve daraltan fibroidlere ultrason dalgaları gönderir.

Histerektomi ne kadar yaygındır?

Tüm dünyada histerektomi, kadınlar arasında en sık yapılan ikinci cerrahidir. Kadınlarda en sık yapılan cerrahi sezaryen doğumdur.

Rahim Alma Ameliyatı (histerektomi) türleri nelerdir?

  • Total histerektomi: Serviks dahil rahim tamamen alınır. Yumurtalıklar ve fallop tüpleri çıkarılabilir veya alınmayabilir. Bu en yaygın histerektomi türüdür.
  • Supraservikal Histerektomi: Kısmi histerektomi olarak da adlandırılan  bu ameliyatta sadece rahim üst kısmı çıkarılır. Serviks yerinde kalır. Yumurtalıklar çıkarılabilir veya alınmayabilir.
  • Radikal histerektomi: Rahim, rahim boynu, her iki tarafta da doku ve vajina üst kısmının ortadan kaldırır. Radikal histerektomi en sık rahim ağzı kanseri gibi belirli kanser türlerinin tedavisinde kullanılır. Fallop tüpleri ve yumurtalıklar çıkarılabilir veya alınmayabilir.

Histerektomi sırasında yumurtalıklar çıkarılır mı?

Yumurtalıklarınızın histerektomi sırasında çıkarılıp çıkarılmadığı, histerektominizin nedenine bağlı olabilir.

Yumurtalık kanseri riskini azaltmak için histerektomi sırasında yumurtalıklar çıkarılabilir. Ancak, henüz menopoza girmemiş olan kadınlar, kadınların kalp hastalığı ve osteoporoz gibi durumlardan korunmasına yardımcı olan östrojen korumasını da kaybederler.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, sadece fallop tüplerinin çıkarılmasının yanı sıra yumurtalıkların tutulmasının, fallop tüplerinde başladığına inanılan en yaygın tipte yumurtalık kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yumurtalıklarınızı tutma veya çıkarma kararı doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında konuştuktan sonra verebileceğiniz karardır.

Histerektomi menopoza girmeme neden olur mu?

Histerektomisi olan tüm kadınlar adet göremeyecektir. Histerektomi sonrası diğer menopoz  semptomlarına sahip  olup olmamanız, doktorunuzun ameliyat sırasında yumurtalıklarınızı çıkarıp çıkarmamasına bağlıdır.

Yumurtalıklarınızı  histerektomi sırasında tutarsanız, diğer menopoz semptomlarını yaşamazsınız.  Ancak menopoz için ortalama yaştan birkaç yıl daha genç semptomlarınız olabilir.

Her iki yumurtalık histerektomi sırasında çıkarılırsa , artık adetiniz kalmayacak ve derhal menopoz semptomları görebileceksiniz. Hormon seviyeleriniz yumurtalık olmadan hızla düştüğünden, belirtileriniz doğal menopozdan daha güçlü olabilir.

Histerektomi nasıl yapılır?

Histerektomi birkaç farklı şekilde yapılabilir. Sağlık geçmişinize ve ameliyatınızın nedenine bağlı olarak ameliyat şekli de değişecektir. Doktorunuzla şu seçenekler hakkında konuşun:

  • Abdominal histerektomi.  Doktorunuz genellikle alt karnınızda bir kesim yapar.
  • Vajinal histerektomi.  Bu vajinadaki küçük bir kesim ile yapılır.
  • Laparoskopik histerektomi.  Bir laparoskop, doktorunuzun pelvik organlarını görmesini sağlayan ince, ışıklı bir tüpe ve küçük bir kameraya sahip bir alettir. Laparoskopik cerrahi, doktorun laparoskopu ve cerrahi aletleri içine sokmak için çok küçük kesimler yapmasıdır. Laparoskopik histerektomi sırasında uterus, karnınızda veya vajinanızda yapılan küçük kesiklerden alınır.
  • Robotik cerrahi.  Doktorunuz, laparoskopik histerektomi gibi karnınızın alt kısımlarında küçük kesikler yoluyla ameliyat yapmak için robotik bir kol yönlendirir.

Histerektomiden sonra iyileşmek ne kadar sürer?

Kadınların çoğu ameliyattan sonra bir ila iki gün hastanede kalmaktadır. Bazı doktorlar seni ameliyatın aynı günü eve gönderebilir. Bazı kadınlar hastanede, sıklıkla histerektomi kanser nedeniyle yapıldığında daha uzun süre kalırlar.

Doktorunuz, histerektominizden sonra mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkıp hareket etmenizi sağlayacaktır. Bu, tuvalete kendi başınıza gitmeyi de içerir.

Normal aktivitelere dönmeniz için geçen süre ameliyatın türüne bağlıdır:

Karın ameliyatı  iyileşmesi dört ila altı hafta sürebilir. Vajinal, laparoskopik veya robotik cerrahi  iyileşmesi üç ila dört hafta sürebilir.

Bol bol dinlenmeli ve ameliyattan sonra dört ila altı hafta boyunca ağır cisimler kaldırmamalısınız.  İyileşmenin ne kadar sürdüğü ameliyattan önce ameliyatınıza ve sağlığınıza bağlı olacaktır.

Histerektomiden sonra ne gibi değişiklikler bekleyebilirim?

Histerektomi önemli bir cerrahidir, bu yüzden iyileşme  birkaç hafta sürebilir. Ancak çoğu kadın için en büyük değişiklik daha iyi bir yaşam kalitesidir. Cerrahiyi gerekli kılan semptomlardan kurtulmanız gerekir.

Histerektomiden sonra karşılaşabileceğiniz diğer değişiklikler şunlardır:

  • Menopoz.  Artık adet döneminiz olmayacak. Yumurtalıklarınız histerektomi sırasında çıkarılırsa, diğer menopoz semptomlarınız olabilir.
  • Cinsel duygulardaki değişim.  Bazı kadınlarda histerektomi sonrası vajinal kuruluk veya cinsiyete daha az ilgi duyulur, özellikle de yumurtalıklar alındığında.
  • Diğer sağlık sorunları için artan risk.  Her iki yumurtalık da çıkarılırsa, kemik kaybı, kalp hastalığı ve idrar kaçırma (idrar kaçağı) gibi bazı durumlar için bu sizi daha yüksek risk altında bırakabilir. Bu sorunların nasıl önleneceği hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Depresyon.  Bazı kadınlar  fertilite kaybı veya vücutlarındaki değişme nedeniyle keder veya depresyon hissedebilir  . Hüzün duyguları, yiyeceklere veya bir kez zevk aldığınız şeylere ilgi kaybı veya daha az enerji gibi, ameliyatınızdan birkaç haftadan daha uzun süren depresyon belirtileri varsa doktorunuzla konuşun.

Histerektomi sonrası cinsel yaşamım değişecek mi?

Eğer histerektominizden önce iyi bir cinsel yaşam sürdüyseniz, iyileşmeden sonra herhangi bir problem yaşamadan geri dönebilmelisiniz. Birçok kadın histerektomiden sonra ağrı veya ağır vajinal kanamadan rahatlama nedeniyle daha iyi bir cinsel yaşam bildiriyor.

Eğer histerektominiz menopoz semptomları yaşamanıza neden olursa, vajinal kuruluk veya cinselliğe ilgi eksikliği yaşayabilirsiniz. Su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanılması kuruluğa yardımcı olabilir.

Histerektomiden sonra hala Pap testleri yaptırmam gerekiyor mu?

Aşağıdaki  durumlarda rahim ağzı kanseri taraması için düzenli  Pap smear testine ihtiyacınız olacak:

  • Rahim ağzı bırakılan hastalarda
  • Kanser veya prekanser nedeniyle histerektomi yapılanlarda

Kısa vadeli yan etkiler nelerdir?

Rahim aldırma ameliyatı sonrası kısa süreli birkaç fiziksel yan etki olabilir. Bazıları iyileşme sürecinde duygusal yan etkiler de yaşayabilir.

Fiziksel yan etkiler

Bir histerektomiyi takiben bir iki gün hastanede kalmanız gerekebilir. Kaldığınız süre boyunca, vücudunuzun iyileştiği dönemde ağrıyı azaltmak için muhtemelen ilaç almanız gerekir. Laparoskopik histerektomi bazen hastanede kalmayı gerektirmez.

İyileşirken, işlemden sonraki günlerde veya haftalarda kanlı vajinal akıntı olabilir. İyileşmen gereken gerçek zaman, ameliyatın türüne ve ne kadar aktif olduğuna bağlıdır. Çoğu insan, bir abdominal histerektomiden yaklaşık altı hafta sonra normal aktivite seviyesine dönebilir.

Eğer vajinal histerektomi olduysanız, sizin iyileşme süresi genellikle kısadır. Her zamanki aktivitelerinize üç veya dört hafta içinde geri dönebilmelisiniz.

Histerektominizi izleyen haftalarda şunları fark edebilirsiniz:

  • İnsizyon yerinde ağrı
  • İnsizyon yerinde şişme, kızarıklık veya morarma
  • Kesi yakınında yanma veya kaşıntı
  • Kesi yakınında veya bacağınızın aşağısında uyuşukluk hissi

Yumurtalıklarınız da lındıysa yani total histerektominiz varsa, menopoz semptomlarının hemen başlayacağınızı unutmayın. Şu semptomlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Sıcak basmaları
  • Vajinal kuruluk
  • Gece terlemeleri
  • Uykusuzluk

Duygusal yan etkiler

Rahim hamilelik için çok önemli bir organdır. Çıkarma, hamile kalmayacağınız anlamına gelir. Aynı zamanda histerektomi geçirdikten sonra adet görmeyeceksiniz. Bazıları için bu çok büyük bir rahatlama olurken bazı hastalar için ise duygusal problemlere neden olabilir.

Bazıları için hamilelik ve menstrüasyon kadınlığın çok önemli yönleridir. Her ikisinin de kapasitesini tek bir ameliyatla kaybetmek, bazı insanlar için çok fazla olabilir.

Uzun vadeli yan etkileri nelerdir?

Rahim aldırma ameliyatını takiben artık hiçbir şekilde adet görmeyeceksiniz. Ayrıca hamile kalamazsınız. Bunlar histerektomiye sahip olmanın kalıcı etkileridir.

Histerektomiden sonra organ prolapsusu ile ilgili sorunlar olabilir. Bazı organ prolapsusu vakalarında, vajina aşağı doğru sarkabilir hatta vücudun dışına çıkabilir.

Bağırsak veya mesane gibi diğer organlar, vajinayı dışarı doğru itilebilir. Mesane dahil ise, bu idrar sorunlarına yol açabilir. Cerrahi ile bu sorunları düzeltebilir.

Çoğu kadın histerektomiden sonra prolapsus yaşamaz. Prolapsus problemlerini önlemek amacıyla, kasları güçlendirmek için pelvik taban egzersizleri yapabilirsiniz. Kegel egzersizleri her zaman ve her yerde yapılabilir.

İşlem sırasında yumurtalıklarınız çıkarılmışsa, menopoz semptomlarınız bir kaç yıl sürebilir . Eğer yumurtalıklarınızı çıkarmamışsanız ve henüz menopoza girmemişseniz, menopoza beklenenden daha erken girebilirsiniz.

Yumurtalıklarınız çıkarılırsa ve menopoza girerse, belirtilerinizden bazıları cinsel yaşamınızı etkileyebilir. Vajinal kuruluk ve cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Bunların hepsi vücudunuz tarafından üretilen östrojen değişimlerinden kaynaklanıyor.

Bununla birlikte, histerektomi yapılan birçok kadın cinsel yaşamlarını olumsuz etkilemez. Bazı durumlarda, kronik ağrı ve kanamadan kurtulma cinsel dürtüyü iyileştirir.

Histerektomi ameliyatının riskleri nelerdir?

Rahim aldırma ameliyatı büyük bir cerrahidir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, acil riskler de beraberinde geliyor. Bu riskler şunları içerir:

  • Kan kaybı
  • Mesane, üretra, kan damarları ve sinirleri içeren çevre doku hasarları
  • Enfeksiyon
  • Anestezi yan etkileri

Bu tür riskler çoğu cerrahiye eşlik eder ve histerektomiye sahip olmanın güvenli olmadığı anlamına gelmez.

Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuzu arayınız:

  • Parlak kırmızı vajinal kanama
  • Bir ateş, 100 ° F üzerinde
  • Ağır mide bulantısı ve kusma
  • İdrar yapma zorluğu, idrar yaparken yanma hissi veya sık idrara çıkma
  • Artan ağrı
  • İnsizyonunuzdaki kızarıklık, şişlik veya akıntı

Rahim Aldırma Ameliyatı Fiyatları, 2024 Ankara

Rahim aldırma ameliyatı fiyatları 2024 genellikle ameliyatın yapılış şekline, vakanın zorluk derecesine, ameliyatın yapıldığı şehre ve hastaneye göre değişir. Rahim alma ameliyatı fiyatları Ankara ilinde 2024 yılında oldukça değişkendir. Laparoskopik rahim alma ameliyatı ve robotik cerrahi elbette açık rahim ameliyatına göre oldukça pahalıdır. Alttan rahim alma ameliyatı fiyatları da kapalı ameliyat fiyatlarına yakındır. Açık rahim ameliyatları diğer ameliyatlara göre elbette daha uygundur. Ancak konforlu bir ameliyat istiyorsanız elbette laparoskopi adı verilen kapalı rahim alma ameliyatı sizler için daha uygundur. Ankara rahim aldırma ameliyatı fiyatları 2024 detayları için bizimle mutlaka görüşünüz.

Rahim alma ameliyatı Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından hastanın isteğine göre laparoskopik yada açık ameliyatla yapılmaktadır.

Rahim aldırma ameliyatı ve diğer tüm jinekolojik ameliyatlar ile ilgili www.ankarakadindogumuzmani.com adlı web sitemizi de inceleyebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

12 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş