Menopozda Miyom Olur Mu?
Menopozda elbette miyom olur. Ancak miyomlar menopozdan önce oluşur. Üreme çağındaki kadınlarda oluşan miyomlar genellikle menopoza kadar büyümeye devam eder. Menopoza kadar miyom gözlenmeyen kadınlarda menopozda miyom olmaz.
Menopozda Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtilerinin her kadında çoğu zaman aynı etkiler bıraktığı bilinir. Menopozda miyom belirtileri diğer kadınlardaki belirtilere benzer. Cinsel ilişkilerde ağrı sorunlarından genişlemiş karın, anemi, yorgunluk gibi problemler belirtilerdir. Aynı zamanda aşırı kanama olması, bacak arasında ağrı oluşması ve bel ağrısı gibi sorunlar da miyom oluşması durumuna karşı miyom belirtileri olarak belirtilir. Kadınların miyom olması durumlarında mutlaka Jinekolog muayenesi gereklidir. Çünkü herhangi bir semptom vermeyebilir. Menopozda miyom belirtileri daha az görülür. Çünkü menopozda miyom küçülmektedir ve buna bağlı olarak belirtileri azalmaktadır. Yine de menopozda miyom belirtisi olmayan kadınlarda düzenli olarak ultrason ile takip edilmelidir.
Menopozda Miyom Kanama Yapar Mı?
Menopozda miyom kanama genellikle yapmaz. Ancak bazı kadınlarda rahim kas tabakası içindeki miyomlarda yada rahim iç zarındaki miyomlarda nadiren menopozda da kanama olabilir. Bu durum oldukça nadir görülen bir durum olmakla birlikte mutlaka kanamanın başka nedeni olup olmadığı araştırılmalıdır.
Miyom Menopozu Geciktirir Mi?
Miyom menopozu geciktirmez. Ancak miyomu olan kadınlarda genellikle estrojen ve progesteron hormon düzeyleri normal kadınlara göre daha yüksek olabilir. Bu durum kadınların daha fazla süreyle adet görmesini ve menopoza daha geç girmesini sağlayabilir. Aksi halde tek başına miyom menopozu geciktirmez.
Menopozda Miyom Büyür Mü?
Menopozda miyomlar genellikle büyümez. Tam aksine hormon düzeyleri azaldığından miyomlarda küçülme gözlenir. Menopoz sonrası miyom büyümesi olursa bu durumun mutlaka incelenmesi ve ek tetkiklerle anormal hücre varlığı araştırılmalıdır.
Miyom Menopoza Girince Küçülür Mü?
Miyom menopoza girince genellikle küçülür. Bazı hastalarda ise küçülmeden kalabilir. Özellikle kalsifikasyon oluşmuş miyomlarda menopoz döneminde belirgin bir küçülme olmaz. Kanlanması güzel olan büyük miyomlarda ise belirgin küçülme olacaktır.
Menopozda Miyom Tedavisi Var Mı?
Menopozda miyom tedavisi hastanın şikayetlerine göre şekillenir. Hiçbir şikayeti olmayan ve sadece ultrason sırasında tesbit edilen miyomlar belli aralıklarla ultrasonla takip edilir. Başka herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur.
Menopozda karın ağrısı ya da büyük miyomlarda bası şikayetleri varsa bu durumla hastanın yaşına göre sadece menopozda miyom ameliyatı ya da rahim alma ameliyatı uygulanır. Rahim alınırken 45 yaş üstündeki kadınlarda yumurtalıkların da alınması tercih edilir. Bu noktada hasta ile doktorun birlikte karar vermesi önemlidir.
45 yaş altında sadece miyomun çıkarılması yeterli olabilir. Rahmin korunmasını isteyen kadınlar için bu tip bir yaklaşım uygun olacaktır. Rahmin alınması gereken kadınlarda ise kapalı ameliyat olarak da bildiğimiz bir yöntem ile birlikte cerrahi tedavi uygulanabilir. Karın bölgesinde kapalı ameliyat şeklinde gerçekleşen bu ameliyatta, karın bölgesinde açılan delik üzerinden iz bırakmadan, çok daha basit ve hızlı şekilde ameliyat süreçleri işleyebilmektedir. Menopozda miyom ameliyatı oldukça güvenilir bir ameliyattır.
Menopozda Miyom Yok Olur Mu?
Menopozda miyom yok olmaz. Ancak çok küçük miyomlar menopoz döneminde ultrasonla görülmeyecek düzeylere kadar küçülür. Bu nedenle menopozda miyomların yok olduğu düşünülür. Büyük miyomlar küçülürken, çok küçük miyomlar ise gözle görülemeyecek duruma kadar gerileyecektir.
Miyomların Büyümesine Neden Olan Şey Nedir?
Miyomların büyümesinde kesin olan nedenlerin ne olduğu pek bilinmemektedir. Fakat bilimsel çalışmaların gösterdiği kadarıyla, östrojenin miyomları büyüttüğüne dair birçok araştırma bulunur. Östrojen düzeyinin, vücuttaki değerlerinden artması ya da azalması olabilir. Bu normal bir süreçtir. Gebelikte artan östrojen, menopoz süreçlerinde azalır.
Menopozda Miyom Büyümesi Kanser Belirtisi Olabilir Mi?
Kansere yol açtığı bilinen miyomlarla ilgili olarak birçok risk bulunur. Eğer menopoz sonrasında miyom oluşması, ani büyümesi gibi durumlarla karşılaşırsanız, bu süreçlerin tamamında kesinlikle bir Jinekolog hekimden yardım almanız gerekebilir. Tamamen kanser şüphesiyle yaklaşılmaması gerekmektedir. Bilimsel araştırmaların tahmini ise 3-4/1000 oranında olduğu söylenmektedir.
Bu nedenle genel olarak miyoma karşı belirtiler çıkmadan da gerektiğinde düzenli kontrol olmanız gerektiğini unutmayın. Muayene ile ilgili tespit edilebilir birçok şeyden biri de miyom olabilir. Tamamen tesadüfen de görülebilir bir hastalık olduğu gibi büyüme ile orantılı şekilde hastalık ilerleme sorunlarında, çok daha yüksek sorunlar, yaşam enerjinizin azalması ve hatta bir işle meşgulseniz işe gidememe gibi sorunlarınızda beraberinde gelebilir.
35 yaş sonrasın tüm kadınların yıllık olarak düzenli Jinekolojik muayene olmayı unutmamaları ve aksatmamaları gerekmektedir. Bu şekilde böylesine güçlü bir hastalıktan da erken teşhis ve tedavi ile uzaklaşabilecekleri bir durum bulunur.
Miyom Varken Menopoz Olur Mu?
Birbiriyle ilişkisi olan konular gibi gözükse de menopoza girme zamanını etkilemeyecektir. Menopoz süreçlerinizle ilgili erken ya da geç süreçler, tamamen genlerden kaynaklı olması nedeniyle miyom bu süreçlerin hiçbirini etkilememektedir Miyom sayısındaki büyüklük ya da miyom olma durumlarınızda, menopoz süreçlerinizle alakalı olarak hiçbir şekilde süreç değişikliği yaşatmayacağını paylaşmak isteriz.
Menopozda miyom ameliyatı doktorlarımız tarafından isterseniz açık ameliyat ile isterseniz kapalı ameliyat ile yapılmaktadır. Miyom ameliyatı fiyatları 2024 detayları için bizimle iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.
Yorum Ekle