Rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin, hücrelerdeki anormalliklerin ya da kanser öncüsü hücrelerin saptanmasıyla ilgili olarak günümüzde smear testi yapılmaktadır. Bu testin aynı zamanda endometrium kanseri adı verilen rahim iç zarında da kanserin erken teşhis konulması konusunda yardımcı olduğu bilinir. Hücresel bozukluklar, rahim ve rahim ağzı kanserinin erken evrede tespiti ile hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. O yüzden smear testinin günümüz şartlarında kadınlar için önem ve değeri yüksektir. Peki smear testi ne zaman yapılır, adetliyken smear testi yapılır mı?
Smear testi, regl döneminde yapılmamaktadır. Uygun bir zaman olmadığı gibi tamamen rahim ağzında yapılan bu test konusunda fırça kullanımı olması ve ilgili bölgeden sürüntü alınması nedeniyle adetliyken smear testi yapılmaz.
Smear testi için uygun zamanlar genelde adet kanaması bittikten sonra olur. Adet sonrasında herhangi bir zaman dilimi, genelde test için uygundur. Genel olarak adet bittiğinde, birkaç gün geçmesi halinde, cinsel ilişkiye girmeden test yapılırsa çok daha iyi sonuçlar ve sağlıklı verileri elde etmek mümkün olur.
Kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de smear testinin acıtıp acıtmadığıdır. Genel olarak smear testi acıtmaz. Çünkü ağrısız ve bir o kadar da basit olan bu testle ilgili olarak tek kullanımlık vajinal spekulum yardımı ile basit fırça kullanılır, rahim ağzından da sürüntü alınır. Bu ve benzer şekilde parça almadan tutun da doku çıkarmaya kadar aklınıza gelebilecek zorlu hiçbir süreç bulunmaz. Sadece sürüntü almak için fırça kullanılır. Bu nedenle de bir can acıtması ya da korkulacak bir durum bulunmaz. Hastalar bazen bu testi rahim ağzından ya da rahim içinden parça alınması ile karıştırmakta ve tedirgin olmaktadır.
Test öncesinde 48 saat kadar cinsel ilişki yapılmaması gerekir. Bununla beraber ilgili vajinal duşun da 48 saat boyunca gerçekleştirilmemesi gerekir. Kayganlaştırıcı, ilaç ya da benzer bir ürün vajinal bölgede kullanılmamalıdır.

Smear Testi İle Tanı Konulan Hastalıklar Nelerdir?

Rahim ağzında bulunan hücresel düzensizlik, kanser öncüsü hücreler ve rahim ağzı kanserinin teşhisi için bu test önemlidir. Doğrudan kanser teşhisi konulması için smear testi mutlaka yapılmalıdır. Kadın hastalıkları tarafından da önerildiği üzere, bu testlerin rutin şekilde yapılması önem arzeder.
Rahim ağzı kanserine neden olan hücresel değişikliklerin dışında bazen hpv ye bağlı hafif ya da şiddetli değişiklikler de bu testte görünebilir. Ancak bu test hpv tanısı için kullanılmaz. Sadece kontrol amaçlı yapılan testlerde virüse bağlı değişiklikler görülürse hastaya mutlaka hpv testi yapılmalıdır.
Bazı vajinal mantar ve trikomonas adı verilen enfeksiyon etkenleri de smear testinde tesbit edilebilir. Bu hastalarda da gerekirse vajinal kültür yapılmalıdır.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Ağrısız şekilde yapılan bu testlerde, fırça yardımcı araçtır. Fırça kullanılarak rahim ağzı bölgesinden, 5-10 saniye kadar kısa sürede bir sürüntü alınır. Bu alınan sürüntüyle beraber smear testi yapılırken gerekli kadınlarda hpv testi de çalışılabilir. Smear testi fiyatları yapıldığı merkeze göre oldukça farklıdır.

Test Sonucu Nasıl Belli Olur?

Testlerde pozitif ve negatif sonuçlar ele alınır. Negatif çıkarsa, herhangi bir sorun olmadığının göstergesidir. Eğer pozitif çıkarsa da hücresel bozukluk gibi bir sorun olduğunu gösterir. Bu durumda da bazı hastalarda hpv testi, kolposkopi ve rahim ağzından parça alınması gerekebilir.
Smear testi adet kanaması bittikten sonra yapılır. Kadınlarda adet kanaması genellikle 7 gün sürer. Bu kadınlarda 8. günden itibaren smear testi yapılabilir. Burada önemli nokta kanamanın ya da lekelenme ve akıntının bitmiş olmasıdır. Lekelenmesi olan kadınlarda bu test yapılabilmekle beraber lekenin kesilmesinden sonra testin alınması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş