Rahim kanseri kadınlarda akciğer, kalın bağırsak ve meme kanserinin ardından dördüncü sırada yer alan kanser türüdür. Rahim kanserinin en önemli belirtisi anormal rahim kanaması olarak görülmektedir. Anormal rahim kanamaları ile birlikte meydana gelen vajinal akıntı, genel olarak alt bölgede karın ağrısı şeklinde gerçekleşen belirtilerdir. Özellikle rahim içi kanserinin erken teşhisi, uygulanacak tedavilerin başarısı açısından çok önemlidir. Erken teşhis hastalığın tedavisinin başarı oranını arttırmaktadır. Doktorlar, anormal rahim kanaması olan kişilerin vakit kaybetmeden hastaneye gitmeleri hususunda uyarmaktadır.

Rahim Kanseri Nedir?

Özellikle kadınlarda en sık gözlemlenen kanser türü olan rahim iç duvarı kanseri, aynı zamanda rahim içi duvarı kanseri olarak bilinen kanser türüne kadınların yakalanma oranı 1/40 olduğu ifade edilmektedir. Sağlıklı hücreler, vücudun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için belirli bir düzende büyümekte ve bölünmektedir. Ancak bazı durumlarda hücrelerde anormal şekillerde büyüme gözlenmektedir. Bu şekilde kontrol dışına çıkmaktadır. Bu gerçekleşen anormal bölünmeler, komşu dokuları da istila etmekte ve bu dokuları tahrip etmektedir. Bu hücreler de vücudun başka bölgelere sıçramaktadır. Rahim içi kanseri de işte bu şekilde oluşmaktadır. Bu kanser hücrelerin neden geliştiği bilinmemektedir. Buna rağmen östrojen hormonunun kanser hücrelerinin gelişmesinde rol aldığı bilinmektedir. Rahim kanseri, rahim iç duvarını kaplayan tabakalardaki hücrelerden meydana gelmektedir. Akciğer, meme, kalın bağırsak kanserinde sonra en fazla gözlemlenen kanser türü olarak bilinmektedir.

Rahim Kanseri Kimlerde Görülür?

Rahmin, östrojene duyarlı olması nedeniyle; vücudun östrojen düzeyini arttıran ve de progesteron ile karşılanamayan östrojenik aktivitelere sebep olan faktörler rahim içi kanseri için önemli risk oluşturmaktadır. Vücudun östrojen düzeyini arttıran nedenler şunlardır;

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri çoğunlukla erken dönemlerde anormal rahim kanamalarına sebep olarak erken teşhis edilmekte, erken dönemlerde tedavi edilebilmektedir. Burada üzerinde durulması gereken nokta, özellikle 45 yaşının üzerinde anormal rahim kanamaları şikâyeti olan kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurma gerekliliğidir.  Anormal rahim kanamaları,

  • Adet miktarında ve adet sürelerinde gözlemlenen artışlar,
  • Adet aralarında meydana gelen kanamalar,
  • Menopoz dönemi sonrasında yaşanan kanamalar şeklinde maddeler halinde sıralanabilir.

Anormal rahim kanaması haricinde rahim içi kanserinin diğer belirtileri; vajinal akıntılar, vücudun alt bölgesinde oluşan karın ağrıları, karın bölgesinde baskı hissi ya da huzursuzluk olarak ifade edilebilir. Özellikle menopozdan yaşlılık dönemine kadarki süreçte, kişilerde vajinal kanama veya kahverengi akıntı şikâyetleri var ise vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına görünmeleri önemli bir husustur.

Rahim Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim kanserinin tedavisi cerrahidir. Yapılacak tedavi hastalığın evresine göre değişir. Rahim iç zarında sınırlı olan vakalarda rahmin alınması yeterli iken ilerlemiş vakalarda daha geniş cerrahi yapmak gerekecektir. Rahim içi kanseri tedavisinde en önemli nokta ameliyat sırasında karın içerisindeki çıkarılması gereken tüm dokuların eksiksiz olarak çıkarılmasıdır. Ameliyatın derecesini belirleyen en önemli faktör elbette hastalığın evresidir. Erken evrelerde sıklıkla, ilerleyen evrelerde de kapalı ameliyat ile cerrahi yapılabilir. Ameliyat sonrası kemoterapi ihtiyacını belirleyecek olan da ameliyatta çıkarılan parçalardaki kanserin yayılımıdır.

Rahim içi kanserinin maalesef tarama testi yoktur. Bu nedenle kadınlar yılda bir sefer hiç şikayetleri olmasa bile bir kadın doğum uzmanına görünmelidir. Adet dışı kanama problemleri olan, adet kanamaları sık ya da aşırı gelen kadınlar ve en önemlisi menopoz sonrası kanaması olan kadınlar mutlaka derhal muayene olmalı ve gerekirse rahim içinden parça alınarak değerlendirilmelidir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş