Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olamayan çiftler tarafından çokça tercih edilen bir yöntemdir. Çiftlerin kadının yaşının yüksek olması, yumurtalık rezervinin azalması, erkekte sperm sayısındaki azalma, nedeni belli olmayan kısırlık gibi pek çok sorundan kaynaklanabilen sebeplerden dolayı çocukları olmuyor olabilir. Çiftlerin en çok merak ettiği soru ise tüp bebek başarı oranı düzeyidir. 35 yaş altındaki kadınlar için başarı oranı %47’dir. Ancak kadınların 35 yaşın üstünde olması durumunda tüp bebek başarı oranı %39’a düşer. Tüp bebek tedavisi yapılırken laboratuvar ortamında yumurta ve sperm bir araya getirilir. Bu işleme döllenme denilir. Döllenme işlemi tamamlandıktan sonra embriyolar kadının rahmine yerleştirilir.

Tüp bebekte embriyo transferi başarı şansını nasıl etkiler?

Transferin gerçekleşeceği kadın yani anne adayı muayene olacakmışcasına hazırlanmalıdır. Embriyo transferi esnasında anestezi uygulanmaz. Çünkü zor bir işlem değildir. Bu işlem yapılacağı esnada idrar torbasının dolu olması gerekir. Bu işlemin ultrason ile yapılması gerekiyor. Bunun sebebi ise kateterinin rahime girişinin izlenmesini sağlayabilmektir.

Bu işlem sırasında doktor öncelikle anne adayının rahim giriş kısmını bir sıvı ile temizler. Sonra transfer için kullanılacak olan kateterine embriyoları çeker. Böylelikle transfere hazırlanılır. Daha sonrasında doktor embriyoları rahim içindeki boşluğa bırakır. Hastanın bu işlemden sonra yaklaşık 2 saat dinlenmesi gerekir. Hasta hemşireler ve doktor tarafından bilgilendirilmelidir. Yaklaşık 12 gün sonra ise gebelik testi yapılması gerekir. İyi bir embriyo transferi tüp bebekte başarı oranını arttıracaktır.

Tüp bebekte ilk denemede başarı oranı hastanın şikayetlerine ve infertilite faktörlerine göre değişir. 2. tüp bebek denemesinde tüp bebek başarı oranı biraz daha yükselir. Tüp bebekte tutma şansı kişiden kişiye değişmekle birlikte %30-50 arasında değişmektedir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Bir tüp bebek tedavisindeki en önemli kısım embriyoların kadının rahimine yerleştirilmesi işlemidir. Bu işleme ise embriyo transferi denilir. Yumurta ve spermlerin birleşimi ile embriyo meydana gelir. Laboratuvarda elde edilen embriyo kateter aracılığı ile kadının rahiminin içine transfer edilir. Embriyolar arasından en kaliteli olan embriyolar seçilir. Daha sonra ise gebelik oluşumu için transfer edilen embriyoların rahime tutunması gerekir. Transferin yapılacağı tarih doktor tarafından kadının belirli özelliklerine bağlı olarak seçilir. Bu tarihin seçilmesinde kadının hangi yaşta olduğu, transfer edilecek embriyonun kalitesi, embriyonun sayısı gibi pek çok unsur göz önünde bulundurulur. Ancak bu işlem genellikle 3. yada 5. günde yapılır. Tüp bebek başarı oranı 5. gün embriyo transferinde daha fazladır.

Önemli Olan Nokta Kaliteli Yumurta Sayısıdır.

Tüp bebek işlemi için önemli olan nokta sadece yumurtalık rezervi değildir. Önemli olan yumurtaların kaliteli olması ve bu kaliteli yumurtaların miktarıdır. Birden fazla yumurta elde edilmek istenmesinin sebebi aralarından kaliteli olan yumurtaların seçilebilmesidir. Yumurta kalitesinin yüksek olması embriyo kalitesinin de yüksek olmasını sağlar. Buda tüp bebek başarı oranını arttırır.

Tüp Bebek Tedavisinin Fiyatı Nedir?

Tüp bebek tedavisi için yaklaşık bir fiyat söylemek mümkündür. Değişkenlik gösteriyor olsada yaklaşık olarak 15 bin ila 20 bin TL arasında diyebiliriz. Bu fiyat yaptıracağınız yerde bulunan ekipmanlara, tecrübe süresine, bulunduğu şehire göre artabilir veya azalabilir. Ankara tüp bebek merkezlerinde fiyatlar farklı olabilir.

Seçeceğiniz klinikte ilk olarak öğrenmeniz gereken bilgi tüp bebek başarı oranı olmalıdır. Pahalı olan kliniklerin iyi sonuçlar vereceği garantisi bulunmaz. Bunun için geniş çaplı bir araştırmada bulunmalısınız. Bu tedaviyi yaptıracak veya yaptırmış olan bir hastanın bir tüp bebek uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Süren Bir İşlemdir?

Bu tedavideki birinci aşama hastanın jinekolojik muayenesidir. Bu aşamada yapılan şey tedaviye ne zaman başlanılacağına karar verilmesidir. Tüp bebek doktoru ile birlikte buna karar verilir. Daha sonraki aşamada ise hasta ilaç kullanmaya başlar ve bu süreç ise yaklaşık 2 hafta sürer.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını arttıracak yeni yöntemlerde mevcuttur. Her geçen gün başarı oranlarını arttırmaya yönelik yeni yöntemler tüp bebek tedavisine eklenmektedir. Tüp bebekte başarı oranı yüksek merkezler içerisinde bizim işlem yaptığımız merkezlerde önemli bir yer tutmaktadır. Başarı oranı yüksek olan bu merkezlerde alandaki son gelişmelerin tamamı kullanılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi Ankara ili Çankaya ilçesindeki özel kliniğimizde takip edilmekte ve anlaşmalı olduğumuz tüp bebek merkezlerinde yapılmaktadır. Tüp bebek fiyatları 2024 detayları için bize her zaman ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş