Miyom, kadınsal bir hastalık olarak belirtilmektedir. Birçok kadında ortaya çıkan bu kitleler, son zamanlarda hastaların artması ile birlikte ‘miyom ultrasonda görülür mü?’ sorusunu da akıllara getirmektedir. Miyom’un ultrasonda görülüp görülmediği, yazı içerisinde anlatılmıştır. Fakat önce miyomun ne olduğunun ve belirtilerinin neler olduğunun öğrenilmesi, bilgilenme açısından yararlı olacaktır. Gelin; ‘miyom nedir, belirtileri nedir ve miyom ultrasonda görülür mü?’ gibi sorulara cevaplar arayarak, hep birlikte okuyalım.

Miyom Nedir?

Miyom, rahmin kas tabakasından oluşan iyi huylu kitlelere verilen isimlerdir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olabileceği gibi; tüm karnı dolduracak, santimetrelerce büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle de, rahmin deforme olmasına yol açabilmektedir. Miyomlar; tek sayılarda olabildiği gibi birden fazla da olabilmektedir.

Miyom, rahimde bulunduğu yere göre üçe ayrılır:

  1. İntramural Miyomlar: Rahmin orta tabakasında bulunan miyomlara ‘intramural miyomlar’ denir.
  2. Submukozal Miyomlar: Rahmin iç zarına daha yakın olan miyomlara ‘submukozal’ miyomlar denir. Aynı zamanda ‘submukozal miyomlar’ hasta üzerinde daha fazla etki göstererek, ağrı ve aşırı kanama oluşturan ve bu nedenle de hastaların en çok şikâyet ettiği, asıl miyomlar olarak bilinmektedir. Submukozal miyomlar, diğerlerine göre daha küçük boyutta olmasına rağmen, rahim zarına baskı yaptığı için daha fazla şikâyete sebep olmaktadır. Genelde hastaların ağrı ve kanama olduğunu söyleyerek geldikleri muayenede, sonuç miyom oluşması ise, oluşan miyomun türü ‘submukozal miyomlar’ olmaktadır. Submüköz miyomların tedavisinde histeroskopi ameliyatı yapılır.
  3. Subserozal Miyomlar: Bir diğer miyom ise rahmin daha dış tarafına doğru büyüyen ‘subserozal miyomlar’dır. Bu tür miyomlar, jinekolojik muayenede bile, doktor tarafından tespit edilebilmektedir.

Miyomların Belirtileri

Miyomun belirtilerine bakılacak olunursa; çoğu miyomun herhangi bir belirti vermediği görülür. Bu miyomlar, yapılanultrason sonucunda doktor tarafından görülmektedir. Ayrıca miyomun belirtileri; miyomun büyüklüğüne, sayısına, yerleşimine göre değişmektedir. Miyom, rahmin iç tabakasına ne kadar yakın ise baskısı da bir o kadar artmaktadır. Bu da; yukarıda da bahsedilen hasta şikâyetlerinin artmasına neden olmaktadır.

Bir diğer belirtiler ise aşağıda sıralanmıştır:

  • Rahmin dışına doğru büyüyen miyomlar ise bazen santimetrelerce büyüklükte olabildiği gibi bunun tersi doğrultuda olarak herhangi bir şikâyete yol açmamaktadır.
  • En yoğun şikâyet ise yoğun adet kanamalarıdır. Yoğun ve uzun süren adet kanamaları, miyom belirtisi olabilmektedir. Aynı zamanda beraberinde ağrılı adet kanamaları da getirebilmektedir. Bu kanamaların kişiyi oldukça kansız bırakabildiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Bu nedenle de kanama için, ilaç tedavisi ve kan takviyesi yapmak gerekebilmektedir.
  • Karında çok büyük boyutlara ulaşan miyomlar, özellikle pelvik bölgede ağrı yaratabilmektedir.
  • Diğer bir belirti olarak; sık sık idrara çıkma gibi şikâyetler ile doktora giden hastalarda miyom tespit edilebilmektedir.
  • Sık görülen belirtilerden bir tanesi ise; miyomun, bağırsaklara doğru büyümesi ile birlikte oluşan kabızlık problemidir.
  • Bir diğer belirti ise karında şişlik oluşturmasıdır.

Miyom Nedenleri

Miyom’a sebep olabilecek belirgin bir neden gösterilememiştir. Bunun dışında genetik olarak geçebilen, yani annede miyom var ise eğer bunun kızına da geçebileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Erken yaşta adet görme, obezite, d vitamini eksikliği, yoğun kırmızı et ile beslenme gibi nedenlerin miyom oluşumunu artırdığı, uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir.

Miyomlar Ultrasonda Görülür mü?

Miyom tanısı, genellikle ultrasonagrafi ile konulmaktadır. Bu nedenle; miyomlar, ultrasonda görülebilen kitlelerdir. Çok küçük oldukları için, haliyle hassas bir cihaz ile tanı konulması gerekmektedir. Çok büyük boyutlarda olan miyomlar ise jinekolojik muayenede bile tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda; MR’da, rahim filminde ve histereskopi gibi tıbbi yöntemler ile de miyom tespit edilebilmektedir.

Sonuç olarak pekçok miyomu olan hastada herhangi bir şikayet yoktur. Başka nedenlerle yapılan ultrason incelemesinde görülürler. Ultrasonda görülen çok küçük miyomlar eğer herhangi bir şikayete neden olmuyorsa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Sadece 3-6 ay aralıklarla ultrason takibi yapılmalıdır.

Büyük miyomlarda ise açık miyom ameliyatı yada laparoskopi adı verilen kapalı miyom ameliyatı yapılmaktadır. Rahim iç zarına yerleşen miyomlarda ise histeroskopi adı verilen kameralı kapalı ameliyat uygulanmaktadır. Miyom ameliyatı fiyatları 2024 detayları için doktorlarımıza her zaman ulaşabilirsiniz.

Miyom ameliyatı Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından miyom ameliyatları açık yada kapalı ameliyat yöntemi ile yapılmaktadır.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş