Adetliyken miyom ameliyatı kadın doğum uzmanları arasında bile tartışma oluşturan bir konudur. Ancak “adetliyken miyom ameliyatı yapılır mı” konusunu açığa çıkarmak için yapılan çalışmalarda sonuçlar “regl iken miyom ameliyatı olur” şeklinde bulunmuştur. Dolayısıyla kadınların hastayken ameliyat olmasında sakınca yoktur. Ancak bazı faktörlerin irdelenmesi bu noktada faydalı olacaktır.

Kadınlar Neden Adet Görür?

Adet dönemi, kadının aylık döngüsünün doğal bir parçası olan normal vajinal kanamadır. Her ay, ergenlik dönemi ile menopoz dönemi arasındaki yıllarda , kadınların vücudu hamilelik için kendini hazırlar. Rahim içi astarı kalınlaşır, yumurta büyür ve yumurtalıklarınızdan birinden salınır.

Hamilelik gerçekleşmezse, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, devamında kadın adet görmeye başlar. Adet döneminde uterus astarını döker ve bir miktar kanla birlikte vajinadan dışarı atılır. Periyotlar arasındaki süre ortalama 28 gündür. Adet kanaması tipik olarak 2-7 gün arasında sürer.

Hastayken Ameliyat Olunur mu?

Eskiden “ameliyata girecem adet oldum” diyen hastalarda ameliyat yapılması sakıncalı görünmekte ve adet dönemine denk gelen ameliyatlar ertelenmekteydi. Jinekolojik ameliyatların dışındaki ameliyatlarda adet döneminde ameliyat olmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ameliyat yapılmasında sakınca olmamakla beraber, jinekolojik ameliyatların günü belirlenirken regl olmayan bir dönemin tercih edilmesi  daha doğru olacaktır. Özellikle miyom ameliyatı, vajinal düzeltme ameliyatları ve vajinal estetik ameliyatlarında adet dönemi bittikten sonraki dönemde operasyonun planlanması tercih edilir.

Adetliyken Laparoskopi Yapılır mı?

Adetliyken laparoskopi yapılmasında sakınca yoktur. Ancak özellikle laparoskopik miyom ameliyatında kanama genellikle fazladır. Bu nedenle kanamayı daha fazla arttırmamak ve kirli adet kanının karın içine dökülmesini engellemek için adetli dönemde laparoskopi yapılması tercih edilmez.

Anestezi Adeti Etkiler mi?

Anestezi adeti genellikle etkilemez. Ancak ameliyat sırasında yaşanan stres ve operasyon sırasında rahim ve yumurtalıklara yapılan müdahaleler ameliyat sonrasında adet düzensizliği yaşanmasına neden olabilir. Ancak herhangi bir tedaviye gerek kalmadan genellikle kendiliğinden düzelir.

Adetliyken Miyom Ameliyatının Sakıncaları Var mıdır?

Adet döneminde özellikle rahim iç kısmında kanamayı kolaylaştıran mekanizmalar devreye girmektedir. Bu nedenle bu dönemde yapılan miyom ameliyatlarında daha fazla kan kaybı olabilir. Ayrıca dökülen adet kanında aşırı mikrobiyal bir ortam vardır. Rahimde yada vajinada yapılacak bir ameliyat sonrasında enfeksiyon riski artabilir. Yine rahim ameliyatı sırasında karın içine dökülen adet kanının endometriozis riskini arttırdığı düşünülmektedir. Ancak yapılan pek çok çalışmada adetliyken yapılan miyom ameliyatı sırasında oluşan kan kaybı, ameliyat süresi ve ameliyat sonrasındaki komplikasyonlarda herhangi bir artma olmadığı gösterilmiştir.

Bütün bu bulgular ışığında adetliyken miyom ameliyatında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak ameliyat sonrasında yaşanabilecek kanama ve enfeksiyon problemlerinin adetten kaynaklanmadığını anlamak ve ona göre tedavi planlamak için genellikle adetsiz dönem tercih edilir. Yine kadınlar adet döneminde genellikle genital bölgelerinin görülmesini pek tercih etmezler. Bu nedenlerden dolayı bizde ameliyatlarımızı çoğunlukla adet dönemi dışındaki tarihlerde gerçekleştirmeyi tercih etmekteyiz. Miyom ameliyatı Ankara detayları için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Miyom ameliyatı fiyatları için bize her zaman ulaşabilirisiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş