Robotik cerrahi nedir?

Ameliyatlarda kullanılan robot ne demektir diye düşünebilirsiniz. Robotik cerrahi da vinci robotu adı verilen robotik sistemler kullanılarak yapılan cerrahilerdir. Ameliyat yapan robotlar mevcut değildir. Da vinci robotik cerrahiyi robotik sistemler aracılığı ile yine cerrah yapmaktadır.

Robotik cerrahi nasıl yapılır?

Robotik cerrahide asta genel anestezi altında uyutulduktan sonra robot kolları bir cerrah tarafından hastanın karnına ameliyatın şekline göre yerleştirilir. Yapılacak ameliyatlara göre 4 yada 5 robotik kol kullanılabilir. Bu kollardan bir tanesi kamerayı içerirken diğerleri operatif aletleri içerir. Cerrahiyi yapacak cerrah ise bir konsolun başında ekrandan bakarak 2 adet joyistik benzeri aparatlarla ameliyatı gerçekleştirir. Bu esnada diğer cerrah da hastanın başındadır. Gelişebilecek herhangi bir aksilik anında hemen müdahale edecektir.

Robotla yapılan cerrahide 3 boyutlu kamera yardımıyla karın içerisi en ince detayına kadar görülebilmektedir. Aletlerin uçları 540 derece dönebilmektedir. Yani el bileğinin 2 kere dönmesi kadar hareket kabiliyetine sahiptir.

Robotla yapılan cerrahinin avantajları nelerdir?

Robotla yapılan cerrahi laparoskopik ameliyatların açık ameliyatlara olan tüm üstünlükleri sağlamaktadır. Daha az kesi, daha az kanama, daha az ağrı, daha çabuk toparlanma ve daha çabuk taburcu olma gibi avantajlar bu cerrahide de mevcuttur. Bunların yanında laparoskopide olmayan bazı avantajları da mevcuttur. Laparoskopik cerrahi cerrah için yorucu bir ameliyattır. Oysa robotla yapılan cerrahi de cerrah ameliyatı oturarak joyistik dediğimiz aparatlar aracılığı ile yapmaktadır. Cerrah için oldukça konforlu bir yöntemdir. Ancak asıl avantajları hasta içindir. Görüş kalitesi laparoskopiye göre oldukça üstündür. Laparoskopi de görüntü 2 boyutlu iken robotik cerrahi 3 boyutlu görüntü olanağı sağlamaktadır. Laparoskopide olmayan derinlik hissi sayesinde operasyonlar oldukça kolaylaşmaktadır.

Cerrahın elinde olabilecek titremeler robotla yapılan cerrahi de robotik kollara yansımaz ve bu sayede cerrahın ameliyatı yapması kolaylaşır. Robotik kolların ucundaki aletler oldukça kıvrak olduklarından derin ve ulaşılması zor, hareket kısıtlılığı olan dar alanlarda çalışma kapasitesi yükselmektedir. Bu nedenle özellikle kanser vakalarında ve obes hastaların ameliyatlarında gittikçe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Jinekolojik alanda özellikle rahim ağzı kanserinde oldukça efektif bir şekilde kullanılmaktadır.

Robotik ameliyatların dezavantajları varmıdır?

Bu cerrahinin de bazı ufak dezavantajları mevcuttur. Bunların başında elbette maliyeti gelmektedir. Robotla yapılan cerrahi de kullanılan mekanik kollar oldukça pahalıdır. Ayrıca sistemin kurulmasının zaten maliyeti oldukça yüksektir. Ayrıca bu ameliyatlarda devlet ödemesi ameliyatın masraflarını karşılamamaktadır. Bu nedenle masrafları büyük çoğunluğu maalesef hastaya yansımaktadır.

Her hastanede bu cerrahiyi bulmak mümkün değildir. Ancak zamanla elbette robotla yapılan ameliyatlar da ucuzlayacak ve tüm hastanelerde yaygınlaşacaktır.

Cerrahinin hasta hazırlaması aşaması diğer vakalara göre biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle ameliyat süresini biraz uzatabilmektedir. Ancak aletlerin operatif yeteneklerinin yüksek olması nedeniyle bu süre kaybı telafi edilebilmektedir.

Ayrıca hastaya yapılması gereken acil bir durumda kolların sökülmesi zaman kaybına neden olabilir. Ancak gelişen teknoloji ile beraber mekanik kollarda daha rahat takılabilen ve sökülebilen, zaman kaybını en aza indiren araçlar olarak gittikçe gelişmektedir.

Robotik cerrahi yapan hastaneler nerelerde vardır?

Bu cerrahiyi yapan pek çok merkez vardır. Bunlar ağırlıklı olarak Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde yoğunlaşmaktadır. Robotik ameliyat yapan hastaneler Ankarada bir kısmı üniversite yada devlet hastanesi iken bir çoğu da özel hastane statüsündedir. Bizde robotla yapılan ameliyatları anlaşmalı olduğumuz özel hastanelerde gerçekleştirmekteyiz.

Robotik cerrahi yapan doktorlar kimlerdir?

Robotla yapılan cerrahi yıllar geçtikçe tüm branşlarda yaygınlaşmaktadır. Robotik ameliyat yapan doktorlar bu eğitimi veren kliniklerde 2 günlük teorik ve pratik eğitim alarak bu ameliyatı yapma becerisini kazanırlar. En çok kullanıldığı branşlar, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, üroloji branşlarıdır.

Ankara robotik cerrahi ameliyatları nelerdir?

Laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile yapılan tüm ameliyatlar robot ile de yapılabilmektedir. Robot ameliyatları oldukça kolaylaştırmaktadır. Özellikle derinlerde çalışılacak yada dar alanda yapılacak ameliyatlarda aletlerin manüplasyon kapasitelerinin çok yüksek olmasına bağlı olarak ameliyatları kolaylaştırmaktadır. Robotik cerrahi tüp açma ameliyatı oldukça efektif olarak kullanılabilmektedir. Bunun yanında robotik cerrahi miyom ameliyatları da da cerrahın işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Robotik histerektomide gittikçe artan oranlarda yapılmaya başlanmıştır.

Ankara robotik cerrahi fiyatları nasıldır?

Robotik cerrahi fiyatları Ankarada ameliyatın yapılacağı hastaneye ve yapılacak ameliyata göre farklılık göstermektedir. Ancak robotik cerrahi oldukça pahalı bir ameliyat şeklidir. Robotik ameliyat fiyatları oldukça değişkendir. Ankara robotik cerrahi fiyatları 2024 için bilgi almak amacıyla bize ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HARİTADA YERİMİZ

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş