Pek çok insan bu miyomların kötü olmadığını düşünüyor. Peki, miyom tehlikeli midir? Bundan dolayı da pek fazla ciddiye almıyorlar. İyi huylu oldukları düşünülen bu miyomlar kadınlarda kabızlık, çok sık idrar yapma ve kanama gibi olaylara neden olabiliyor. Bu olaylarda rutin kontroller aksatılmamalıdır. Bu rahim içinde bulunan miyomlar çok fazla dikkate alınmasa da çok daha büyük sorunlara neden olabiliyorlar. Bu sebepten dolayı kontrollere gidilmesi kesinlikle ertelenmemelidir.

Miyom Nedir?

Rahimde görülen iyi huylu tümörler olarak biliniyor. Bu olayda ailesel nedenlerin rol aldığı söyleniyor. Hormona bağlı olan bir tümördür. Üreme zamanlarında her 5 kadından birinde gözlemlenebiliyor. Menopoz döneminde olan insanlarda, hormonları azaldığından dolayı tümör boyutunda bir küçülme oluşuyor. Doğum yapmamış insanlarda ve genellikle de kilolu olan insanlarda görülmektedir. Bu miyomlar gebe kadınlarda boyutları büyüdüğünden dolayı ağrılara neden olmaktadır.

Kısırlık, düşük gibi risklerde barındırıyor. Bazı miyomların boyutları küçülebilir. Bu durumda ameliyat uygulanamayacak kadar küçük miyomlarda vardır. Yavaş bir büyüme gösteren miyomlar da takip süreleri 1 yıl kadar olduğu söyleniyor. Eğer doktorunuzun takibi sırasında büyüyen bir miyom tespit edilmişe ameliyat edilmesi gerekebilir. Fakat bu miyomlarda kanser riski oldukça düşük olduğu biliniyor. Miyomlar çok hızlı büyüyorsa bunlarda kanser riskinden hastaya bahsedilmelidir.

Tehlikeli Miyom Boyutları Nasıldır?

Tehlikeli miyom boyutları elbette miyomun bulunduğu yere göre değişir. Rahim iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapma açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Ancak standart bir tehlikeli miyom boyutu yoktur.

Miyom Neden Oluşur

Miyomların neden oluştukları konusunda net bir bilgi yoktur. Fakat rahimde olan kök hücrelerin sebep olduğu söyleniyor. Bu miyomlar bazıları büyür, bazıları küçülür bazıları ise aynı boyutta kalıyor. Hormon değişimleri miyomların büyüme hızını arttırıyor. Genetikte olabilir. Bazen ailelerde miyomların bulunması diğer kişinin de miyomlarının olmasına sebebiyet verebiliyor. Gebelikten dolayı bu miyomların boyutu artacaktır. Fakat doğumun ardından bu miyomlar küçülebilir ya da tamamen yok olabiliyor.

Mesela ırklarda bu konuya neden oluyor. Siyahı bir insanda miyom görülmesi çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu siyahi insanlarda miyomlar çok erken yaşlarda da görülebilir. Boyutları da gayet büyük şekildedir. Aslında çevresel etkenlerde miyom oluşumuna neden olanlar arasında sayılıyor. Mesela D vitamini eksikliği, ilk adetin çok erken yaşta görülmesi, doğum kontrollerinin kullanılması, süt ürünlerinin az kullanılması ve sebze meyvelerin az tüketilmesi miyom oluşumunda önemli roller oynuyor. Bu nedenlere bağlı miyom oluşumları vardır.

7 cm miyom tehlikeli midir?

7 cm miyom bulunduğu yere göre tehlikeli olabilir. Özellikle gebelik düşünen kadınlarda bebeğin yerleşeceği yere yakın olan 7 cm miyom veya daha büyüklerinde gebeliği engelleyebilir, kanama yapabilir ve düşüğe neden olabilir. Ancak karın içine doğru büyüyen 7 cm miyomlarda genellikle herhangi bir tehlike olmaz.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Bu miyomlar hakkında merak edilen bir diğer konuda belirtileridir. Peki, bu miyomların belirtileri nelerdir?

  • Genelde tam bir belirti verilmese de, en çok şikayet olarak şiddetli ve uzun kanamalar, buna bağlı anemi olduğu biliniyor.
  • Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor.
  • Sırt ağrıları
  • Bacak ağrıları da bir belirtidir.
  • Kısırlık belirtileri de bulunmaktadır.
  • Ara kanama gibi belirtiler.
  • Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.
  • Miyomların idrar torbasına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.

Eğer bu gibi şikayetleriniz varsa ya da belirtiler size uyuyorsa bir kontrole gitmenizi öneririz. Bu belirtiler gerçekten hafife alınmamalı ve bir doktor kontrolü altına girilmesi çok önemlidir.

Hamilelikte miyom tehlikeli midir?

Hamilelikte miyomlar elbette tehlikelidir. Özellikle rahim iç zarına yerleşmiş submüköz miyomlar ve intramural miyomlarda düşük riski ve erken doğum riski, doğum sonrası kanama riski diğer miyomlara göre daha fazladır. Hamilelikte miyom olanlarda gebelik öncesi dikkatli bir değerlendirme ile gerekirse miyom ameliyatı yapılmalıdır. Ancak subseröz miyom adı verilen miyomlar genellikle hamilelikte miyomlar tehlikeli değildir.

Miyom Tedavisi Nasıl Olur?

Genelde bu miyomlar iyi huyludur. Kötü bir miyoma dönüşmesi de muhtemeldir. Aniden büyüyen ve şüpheli görünen miyomlar kesinlikle tedavi edilmelidir. Tedavi sırasında hastanın yaşı önemlidir ve farklı miyom tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda sadece miyom yada rahim alınması öngörülür. 40 yaşının altındaki hastalar çocuk isteyebilecekleri için tedavide sadece miyomları almak iyi olacaktır.

Miyomlarınızın tehlikeli olup olmadığını merak ediyorsanız mutlaka Ankara jinekolog doktorlarmızdan randevu alarak muayenenizi olunuz. Tehlikeli miyom boyutlarına ulaşmadan düzenli takiplerinizi yaptırınız.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş