Miyom olan kadınlarda bazen miyomlar ağrı yapar. Hatta bazen bu ağrılar o kadar şiddetli olur ki ilaç tedavilerine cevap vermez ve ameliyatla çıkarılmaları bile gerekebilir. Ancak miyom ağrısı çekenlerde genellikle ağrı ya çok hafiftir yada tedaviye rahatlıkla cevap vermektedir. Miyom ağrı yaparsa elbette şiddetlenmesini beklemeden doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Bu makalemizde “miyom ağrı yapar mı“, “miyom ağrısı nereye vurur“, bu konuları inceleyeceğiz.

Miyom ağrısı neden olur?

Miyomlar, bulundukları yere, büyüklüklerine ve sayılarına göre değişik semptomlara neden olabilir. Bu semptomlardan birisi de elbette ağrıdır. Subseröz miyom adı verilen miyomlar karın içerisine doğru büyürler. Bu miyomlar çok büyük boyutlara ulaştıklarında bağırsaklara bası yaparak karın ve kasık ağrısına, idrar yollarına bası yaparak böğür ve böbrek ağrısı, karın alt tarafından geçen sinirlere bası yaparak bacak ve ayak ağrısı yapabilir. Çok aşırı ve kısa zamanda büyüyen miyomlarda beslenme bozukluğuna bağlı miyom dejenerasyonu denen bir durum oluşur ve hastada bazen şiddetli ağrılara neden olabilir. Submüköz miyom adı verilen miyomlarda ise rahim kasılmaları kasık ağrılarına yol açabilir.

Miyom ağrısı nasıl olur?

Miyomdaki ağrılar genellikle hafif kasık ve karın ağrısı yada bel ağrısı şeklindedir. Miyom ağrı yaparsa öncelikle ağrı kesicilerde faydalanabilirsiniz. Ancak bazen karında çok şiddetli ağrılar olabilir. Bu durumda miyom ameliyatı ile ağrı yapan miyomların çıkarılması gerekebilir. Ağrı bazen kasığa, bele yada bacaklara yayılan ağrılar şeklinde olabilir. Miyom ağrısı belirtileri olanların mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olması gereklidir.

Miyom ağrısı nereye vurur?

Miyom ağrıları çekenlerde pekçok kişide ağrı karın ağrısı yada kasık ağrısı şeklindedir. Bu hastalarda ağrı kalçaya ve bele de vurabilir. Miyom baş ağrısı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı ve mide ağrısı yapar mı diye çok sık sorular sorulmaktadır. Miyom bacak ağrısı yada ayağa vuran ağrı yapabilir ancak mide, göğüs ve baş ağrısı yapma ihtimali son derece düşüktür.

Miyom ağrısı kaç gün sürer?

Miyomdaki ağrılar tedavi edilmediği müddetçe azalarak yada artarak devam edecektir. İlaç tedavisi ile hafif ağrılar genellikle 1-2 günde rahatlar. Ancak şiddetli ağrılar yada miyom dejenerasyonuna bağlı olan ağrılar için çok kuvvetli ağrı kesiciler yada iğne tedavileri gerekebilir. İlaç tedavisine cevap alınamayan vakalarda uzun süre beklemek fayda vermez. Bu hastalarda ağrıyı açıklayacak başka bir neden yoksa miyom ameliyatı düşünülebilir.

Miyom küçülürken ağrı yapar mı?

Miyom tedavisi gören kadınlarda miyomlar takipte küçülebilir. Miyomlar küçüldükçe basıya bağlı olan ağrılar azalacaktır. Ancak miyomun kanlanmasındaki bozukluğa bağlı küçülen miyomlarda elbette miyom küçülürken ağrı olabilir.

Miyom cinsel ilişkide ağrı yapar mı?

Cinsel ilişki sırasında miyomlarda çok fazla ağrı görülmez. Büyük miyomlarda basıyı arttırarak yada karın içerisindeki miyom hareketlerini arttırarak hafif ağrılara yol açabilir.

Miyom ağrısı nasıl geçer?

Miyom ağrısını gidermek için pekçok tedavi yöntemi vardır. Pekala “miyom ağrısına hangi ilaç iyi gelir”. Elbette ilk seçenek her zaman ağrı kesici ilaçlardır. Bunlarla ağrısı geçmeyenlerde hormonal ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu tedavilere cevap vermeyen kadınlarda cerrahi tedaviler gerekebilir. Büyük miyomlarda cerrahi dışı miyom küçültücü yöntemler de büyük miyomlara bağlı bası ağrısını azaltabilir.

Miyom ağrısına ne iyi gelir?

Miyom ağrısına sıcak iyi gelirmi” şeklinde sorular gelmektedir. Elbette sıcak uygulaması yada sıcak su her ağrıda olduğu gibi miyom ağrısına da iyi gelebilir. Ancak bu etki çok kısa süreli olacağından pratik bir yöntem değildir. Diğer tedavilere destek tedavisi olarak kullanılabilir.

Hamilelikte miyom ağrısı olur mu?

Hamilelikte miyom ağrıları olabilir. Özellikle hamilelikte miyomdaki kanlanma artışına bağlı olarak kırmızı dejenerasyon görülebilir. Miyom dejenerasyonu sırasında ağrı çok şiddetlidir. Pekala “ gebelikte miyom ağrısı ne zaman geçer”. Ağrı kesicilere cevap vermediği için gebelik sırasında miyom ameliyatı olmak zorunda olan kadınlar vardır. Elbette gebelik sırasında yapılan miyom ameliyatı da düşük yada erken doğum riskini oldukça yükseltmektedir. Gebelikte miyom ağrısı geçmeyenlerde eğer gebelik haftası 36 hafta ve üstü ise hasta sezeryan ameliyatı ile doğurtulur. Sezeryan sırasında miyom ameliyatı ile ağrıya neden olan miyomlar çıkarılır.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • […] Miyom büyüklüğü elbette hastanın yaşam kalitesini ve şikayetlerini etkileyen en önemli parametrelerden biridir. Büyük miyomlar kadınlarda idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma ve idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarına bası yaparak böbrek ağrısı ve böbreklerde zedelenme problemlerine neden olabilir. Bağırsaklara bası yaparak kabızlık, sinirlere bası yaparak kasık ve bel ağrısı, bacağa vuran ağrılara neden olabilir. En büyük miyomlarda bu tür şikayetler görülürken daha küçük miyomlarda genellikle kanama problemi ön plandadır. Bazı miyomlar ise o kadar küçüktür ki hastada herhangi bir şikayete neden olmaz ve pek çok kadında rutin yapılan ultrason sırasında tesbit edilir. (Okuyunuz >>> Miyom ağrısı nereye vurur?) […]

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş