Smear testi, halk arasında simir testi olarak isimlendirilmekle birlikte, tıbbi olarak rahim ağzı kanseri testi veya pap smear testi olarak da adlandırılır. 21 yaş üstündeki evli tüm kadınlara yapılması önerilmektedir. Evli olmasa bile bakire olmayan bekar kızlara veya kadınlara da yapılmaktadır. Peki smear testi bakirelere yapılır mı, yapılırsa kızlık zarına zarar verir mi? Bu makalemizde bu konuları irdeleyeceğiz.

Smear Testi Kızlık Zarına Zarar Verir Mi, Bekareti Bozar Mı?

Smear testi sırasında vajen spekulum adı verilen bir aletle açılarak rahim ağzı gözlenir ve bu bölgeden özel fırçalarla sürüntü alınır. Bu alet takılırken elbette kızlık zarına zarar verir ve bekareti bozar. Bu nedenle bakirelere simir testi yapılmaz.

Simir Testi Kaç Yaşından Sonra Yapılır?

Simir testi 21 yaşından itibaren cinsel aktif olan tüm kadınlara yapılmaktadır. Ancak 21 yaşından küçük olup çok partnerli ve riskli cinsel birliktelik yaşayan kadınlarda mutlaka smear ve hpv testi yapılarak değerlendirilmelidir.

Bakirelere Smear Testi Nasıl Yapılır?

Bakirelere smear testi yapılmamaktadır. Yapılmasını gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Ancak rahim ağzının görüntülenmesi gerekecek olursa histeroskopi ile kızlık zarının arasındaki boşluktan geçilerek kızlık zarı zedelenmeden rahim ağzı gözlenebilir. Rahim ağzından hücre örneği almak gereken bir durum olursa ince plastik kataterlerle yine kızlık zarının arasından girilerek vajen içine ve rahim ağzına doğru sıvı verilerek tekrar aspire edilir ve sıvıyla birlikte gelen hücreler mikroskopik olarak incelenebilir. Ancak bu uygulamalar smear testi yapmak için rutin pratikte uygulanan yöntemler değildir. Sadece başka gereklilikler nedeniyle yapılmaktadır.

Smear Testi Kimlere Yapılmaz?

Smear testi genellikle 21 yaş altında uygulanmaz. Çünkü rahim ağzı kanseri bu yaşlarda oldukça nadirdir. Ancak bakire olmayanlarda hücresel anormallikler görülebilmektedir. 21 yaşın üzerinde evli olsun bekar olsun bakire olmayan tüm kadınlara 65 yaşına kadar yapılabilir. 65 yaş üstünde eğer kadında rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlar tesbit edilmediyse veya rahim iyi huylu hastalıklar nedeniyle alındıysa bu kadınlarda smear testine gerek yoktur.

Genç Yaşta Rahim Kanseri Olur Mu?

Rahim ağzı kanseri genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülmektedir. 30-50 yaş arasındaki kadınlarda sıklıkla görülmekle birlikte gittikçe genç yaşlara kadar inmeye başlamaktadır. Cinsel yaşamın daha serbest bir şekilde çok erken yaşlardan itibaren başlaması nedeniyle hpv virüsü genç kadınlarda da oldukça sık görülmektedir. Rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli ve tek nedeni kanser yapan hpv tipleridir. Bu nedenle maalesef rahim ağzı kanseri çok genç yaşlara kadar inmiştir. 25 yaşlarda bile kansere yakalanan gençler mevcuttur.

Bakire Biri Rahim Ağzı Kanseri Olur Mu?

Rahim ağzı kanseri cinsel birliktelik ile kadına bulaşan hpv virüsüne bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu nedenle bakire birinin rahim ağzı kanseri olma ihtimali yoktur.

Smear Testi Yerine Ne Kullanılır?

Smear testi veya pap smear testinin yerine geçecek bir test yoktur. Ancak smear testinden daha önemli ve rahim ağzında hücresel anormallik daha gelişmeden riski belirlememizi sağlayan hpv testi günümüzde smear testinin yerini almıştır. Her ikisi beraber yapıldığında hastanın rahim ağzı ile ilgili kanser riski daha doğru olarak belirlenebilmektedir.

Evli Olmayanlar Smear Testi Yapabilir Mi?

Evli olmayanlar yani bekarlar eğer bakire değillerse test yaptırabilirler.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş