Miyom Nedir?

Miyomlar uterus kaslarında gelişen iyi huylu tümörlerdir. Ayrıca leiomyom veya fibroid de denir. Bu büyüme çok yaygındır ve hayatlarının bir noktasında kadınların yüzde 50’sini etkileyebilir. Miyomlar çoğunlukla kadınları 30’lu ve 40’lı yaşlarda etkiler ve Afrikalı-Amerikalı kadınları daha sık etkileme eğilimindedir. Bu büyümeler neredeyse çoğu zaman kanserli değildir. Bir kadın yalnızca bir veya daha fazla miyoma sahip olabilir ve boyut olarak çok küçükten çok büyüğe değişebilir. Peki menopozda miyomlar alınmalı mıdır?

Menopozdan Sonra Miyom Olurmu?

Menopozdan sonra miyom gelişme riski azalır, ancak yine de oluşabilir. Miyomlar büyümek için östrojen hormonuna ihtiyaç duyarlar. Menopozdan sonra, bir kadının östrojen seviyeleri çarpıcı şekilde düşer, bu da genellikle miyom gelişme riskini azaltır.

Birçok vakada miyomlar menopoza girmiş kadınlarda küçülür ve daha az semptomlara neden olur. Perimenopoz sırasında veya menopoz sonrası hormon replasman tedavisi (HRT) alan kadınların semptomlarında azalma görülmeyebilir. Bunun nedeni, HRT’nin genellikle genç kadınlarda miyomların büyümesine izin veren hormonlar olan östrojen ve progesteron kombinasyonunu içermesidir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri, bir kadının yaşına bakılmaksızın genelde aynıdır. Miyom belirtiler şunları içerir:

  • Genişlemiş karın
  • Aşırı veya uzamış kanama
  • Anemi
  • Yorgunluk
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Bacakların arkasındaki ağrı
  • Pelvik ağrı veya basınç
  • Mesane veya bağırsaklar üzerine baskı
  • Bel ağrısı

Bazı kadınlar semptom yaşamazlar ve bir jinekolog muayenesi sırasında miyomlarının olduğu ortaya çıkar. Diğer kadınların çok ciddi semptomları vardır ve bu da işe gitmemelerini veya rutin faaliyetlerde bulunmalarını engelleyebilir.

Miyom Varken Menopoza Girilir mi?

Miyomun olması menopoza giriş zamanınızı değiştirmez. Erken menopoz yada geç menopoz daha çok genetik yatkınlıkla ilgili olup miyomun sayısından, büyüklüğünden yada yerinden dolayı süreçte bir değişme olmaz.

Miyomlarda Tedavi

Miyom tedavisi bireye göre değişir. Miyom tedavileri, şiddetli semptomları olan yaşlı kadınlarda uterusun (histerektomi) tamamen çıkarılması, genç kadınlarda sadece miyomun çıkarılması, semptomları olmayan kadınlarda “bekle ve gör” yaklaşımı şeklindedir.

Bir tedavi planına karar verirken doktor birçok faktörü göz önüne alacaktır. Bu faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Miyomların boyutu
  • Miyomların yeri
  • Kadının yaşı
  • Yaşanan belirtiler

Semptomlar yaşamadıkça, menopozdan sonra miyomlar için çok büyük olmadıkça miyom tedavisi ihtiyacı yoktur. Bu hastalarda miyom ameliyatı yapılması hasta açısından herhangi bir fayda sağlamaz.

Bekle ve Gör Tedavisi

Birçok kadında menopozdan sonra küçülme eğilimi nedeniyle miyomlar için tedaviye gerek yoktur. Bununla birlikte, büyüyüp büyümediklerini görmek için düzenli takip önemlidir.

Miyomlarda İlaç tedavisi

Miyomlar semptomlara neden oluyorsa, ilaçlar önerilebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Ağrı kesici: İbuprofen veya asetaminofen gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), bazı miyomlarla ilişkili kanamanın ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Demir takviyeleri: Adet kanaması çok ağır olan kadınlar, özellikle periyotlarında, demir takviyesi almaktan fayda görebilirler. Demir, aşırı kan kaybının neden olduğu aneminin önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Doğum kontrol hapları: Düşük dozlu doğum kontrol hapları ve sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları, ağır kanamayı kontrol etmeye yardımcı olabilir.
  • Gonadotropin salgılayan hormon agonistleri (GnRHa): GnRHa ilaçları, miyomların küçülmesine yardımcı olabilir ve cerrahi mümkünse çıkarılmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, bu ilaçlar ciddi menopzal yan etkilere neden olabilir. Uzun süre kullanımında kemik kaybına neden olur. Bu nedenle 6 aydan daha uzun bir süre kullanılması önerilmez.

Miyom Ne Kadar Büyürse Ameliyat Gerekir?

Miyom ameliyatı için belirlenen bir miyom boyutu yoktur. Bu noktada hastada semptom olup olmaması ve miyomun yeri önemlidir. Hastalarda aşırı kanama yapan, tedaviye rağmen kanaması düzelmeyenlerde veya şiddetli bası semptomları olanlarda miyom boyutu ne olursa olsun ameliyat gerekebilir. Rahim iç zarındaki submüköz miyom denen miyomlar çok küçük olmalarına rağmen şiddetli kanamalara neden olurlar. Büyüklükleri ne olursa olsun bunların histeroskopi ameliyatı ile çıkarılmaları gerekecektir.

Miyomlarda Cerrahi tedavi

Büyük miyomlar için veya semptomların özellikle şiddetli olduğu durumlarda miyom ameliyatı önerilebilir. Büyük miyomları olan veya semptomlarından ciddi şekilde etkilenen kadınlar için miyom ameliyatı veya rahim alma ameliyatı bir seçenek olabilir.

  • Miyom Alma Ameliyatı (Miyomektomi)

Miyomektomi, uterusu tutarken miyomların çıkarılmasını içeren bir işlemdir. Miyomektomi, gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen bir kadın için en iyi seçenektir. Zaten menopozda olan kadınlar için eğer hasta sadece miyomunun alınması konusunda ısrarcı değilse histerektomi en uygun seçenektir. Miyomaektomi ameliyatı açık ameliyat yada laparoskopik ameliyat şeklinde yapılabilir.

  • Rahim Alma Ameliyatı (Histerektomi)

Histerektomi, bir kadının rahminin çıkarılmasını içeren bir ameliyattır. Kadın menopozda veya menopoza yakınsa, bu ameliyatta yumurtalıkda çıkarılabilir. Histerektomi, uterus miyomlarının semptomlarını kesin olarak sona erdirir, bu da ciddi semptomları olan veya çocuk beklentisi olmayan bir kadın için iyi bir seçimdir.

Miyom ameliyatı yada rahim alma ameliyatı karın bölgesinde veya vajinadan yapılan bir kesiden yapılabilir. Karından açık ameliyat yada laparoskopik miyom ameliyatı şeklinde yapılabilir.

  • Endometrial ablasyon

Endometrial ablasyon, bir kadının semptomlarını kontrol altına almak için uterusun astarının histeroskopi ameliyatı ile çıkarıldığı veya imha edildiği bir prosedürdür. Bir kadın bu işlemden sonra hamile kalamaz. Bu nedenle gelecekte hamileliği düşünen kadınlar için iyi bir seçim değildir. Menopoz sonrası kadınlar için bu tercih kullanılabilir. Ancak rahim içerisinden biyopsi yaparak kanser hücresinin olmadığı kesinleştikten sonra yapılmalıdır.

  • Miyoliz

Miyoliz, miyomların içine bir iğne sokularak elektrik akımı veya donma mekanizması ile miyom dokusunun tahrip edilmesi yöntemidir.

  • Uterin arter embolizasyonu (UAE)

Ciddi semptomları olan ve histerektomi olmak istemeyen kadınlar UAE için iyi bir aday olabilir. Bu prosedür, miyomu besleyen kan damarlarının bloke edilmesini içerir. Miyom kendi kendine küçülür. Ancak gelecekte bir kadının hamile kalmasını da önleyebilir. Nadiren yumurtalıkların kanlanmasını bozarak erken menopoza neden olabilir. Bu nedenle özellikle genç ve çocuk beklentisi olan kadınlarda tercih edilmez.

Sonuç olarak menopozda miyomlar alınabilir. Ancak bu miyomların büyüklüğüne ve hastadaki şikayetlere göre karar verilmelidir. Hiçbir şikayeti olmayan menozoz hastalarında miyom görünümünde bir değişme yoksa sadece ultrasonla takip edilebilir. Bu konuda doktorunuzla olan irtibatınızı kesmeyiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş