Tüp bebek; bebek sahibi olmakta güçlük çeken kadınların, tıp alanında yapılan çalışmalar sonucunda sağlanan imkanlar sayesinde gebe kalmalarına dayanan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi şeklinde; anneden alınan yumurta dış ortama çıkarılır ve bu yumurtanın belirli aşamalara gelmiş olması, yumurtaların sperm ile döllenmesi ve embriyonun belli bir aşamaya kadar gelmesi gerekir. Gebelik oluşunca elbette önemli sorulardan biri tüp bebekte gebelik hesaplama nasıl yapılır? Gebelik hesaplama yöntemi tüp bebekte bazı özellikler arzeder. Bu nedenle tüp bebek tedavisi ile gebe kalanlar gebelik haftası hesaplanırken bazı kuralları bilmesi gerekmektedir.

Ayrıca babadan alınan spermin de kalite olarak yüksek olmasına önem verilerek dış ortamda, tıbbi olarak dölleme işlemi sağlanır. Hazır hale getirilen embriyo, anne rahmine olması gerektiği gibi yerleştirilir ve bu embriyonun tutunması halinde gebelik süreci başlar.

Hal böyle olunca da tüp bebek tedavisi alan insanlar; tüp bebekte gebelik hesaplama konusunda bilgi edinmek isteyebilir. Konu hakkında; tüp bebekte gebeliğin hesap edilmesi için neler bilinmelidir, gebeliğin hesaplanmasını kimler yapabilir, gebeliğin hesaplanması için tüp bebek işleminden sonra ne kadar zaman geçmelidir, gibi konuların da bilinmesi gerekir.

Tüp Bebekte Gebelik Hesaplamak İçin Neler Bilinmelidir?

Gebelik dönemine girişin tüp bebek yöntemiyle sağlanması sonucu, gebeliğin hesaplanması için bilinmesi gereken bazı zamanlar söz konusudur.

Bununla beraber, bilinmesi ve takip edilmesi gereken kriterler şu şekildedir:

  • Yaşanmakta olan adet döngüsünün belirli bir düzene oturmuş olması; hem anne vücudunun yapılan tüp bebek işleminin olumlu yanıt vermesi, hem de gebeliğin hesaplanması adına oldukça önemlidir. Bu nedenle adet periyot aralıklarının takip edilerek bilinmesi ve hangi tarihlerde ortalama olarak regl olunduğunun bilinmesi gerekir.
  • Tüp bebek yöntemi sonucunda ortaya çıkan gebeliğin hesaplanması için önemli olan bir diğer kriter, tüp bebek işleminin ne zaman gerçekleştirildiğidir. İşlemden sonra olumlu yanıt alınması halinde, ortalama olarak belirlenen bir tarih gebelik başlangıcı olarak kabul edilecektir.
  • Anne adayından alınan yumurtanın ne zaman döllenmiş olduğu, anne adayının vücuduna yeniden ne zaman yerleştirilmiş olduğu da gebeliğin hesaplanması adına oldukça önemlidir. Çünkü anne adayının rahmine koyulan yumurta, bu aşamada anne karnındaki damarlardan beslenmeye başlar ve asıl olarak gebeliğin başlama zamanı kabul edilir.

Bu gibi kriterler, tüp bebek sonucunda oluşacak gebeliklerin hesaplanması için mutlaka bilinmelidir.

Tüp Bebekte Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilinmesine ihtiyaç duyulan her bilgi elde edildikten sonra, yapılması gereken doğru değerlendirmeler sonucunda; tüp bebek gebeliğinin hesaplanması doğru bir şekilde tamamlanacaktır.

Bununla birlikte, hesaplama adımları şu şekilde gerçekleştirilmelidir:

  • Düzenli olarak bilinen regl tarihleri ve ne zaman tüp bebek için başvuru yapıldığının tarihi not edilir. Regl tarihlerinin en az üç ay olacak şekilde düzenli bir şekilde devam ettiğine emin olunur.
  • Yapılan işlem sonucunda, regl dönemine bir hafta kalacak şekilde anne adayının rahmine yerleştirilen embriyonun rahme tutunmasının beklenmesi gerekir.
  • Düzenli olarak devam ettiği gözlemlenen regl döneminin zamanı beklenir ve bu zamana kadar vücut embriyoyu hala tutuyorsa, zamanın geçmesinin ardından yaşanacak on gün süre daha beklenir.
  • On gün geçtikten sonra da hala adet yaşanmamışsa, embriyonun dış ortamda döllenme zamanından başlayarak gebelik hesabı yapılır. Yani rahme transfer edilen embriyo 3 günlük yada 5 günlük olmasına göre embriyo transferinden itibaren hesaplanır.

Bu adımlar izlendikten sonra tüp bebek sonucunda gebeliğin sağlanmış olduğu ve gebelik hesabının yapılabilecek olduğu bilinmelidir.

Tüp bebek fiyatları 2024 detayları için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş